Racuchy drożdżowe łączą wszystko co najlepsze w drożdżowych wypiekach. Najlepiej smakują z kwaśnym dżemem lub konfiturą i cukrem pudrem. Łatwe do zrobienia, choć nieco czasochłonne.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Przygotowanie składników: 5 minut
- Rozczyn: 15 – 25 minut
- Wyrastanie ciasta: 1 godzina
- Liczba porcji: ok. 20 – 24 sztuki
- Dieta: wegetariańska, bezmleczna (gdy wykorzystaj napój roślinny zamiast mleka)
SKŁADNIKI
Racuchy drożdżowe
Racuchy drożdżowe możesz odświeżyć kolejnego dnia w mikrofalówce lub na suchej patelni. Doskonale smakują z dżemem lub syropem klonowym. Jest to niemal idealne drugie śniadanie do pracy albo szkoły.
Do dekoracji
Racuchy drożdżowe PRZEPIS
Ciasto na racuchy drożdżowe przygotujesz w jednaj misce. Nie dodawaj więcej cukru do ciasta.
- Do miski przesiej 450 g mąki pszennej.
- W mące zrób zagłębienie na przygotowanie rozczynu.
- Do zagłębienia wsyp pokruszone drożdże (35 g świeżych lub 17 g suszonych), posyp je cukrem (1 łyżka) i zalej ciepłym mlekiem (375 ml, ok. 1,5 szklanki). Wymieszaj składniki na rozczyn, np. małą rózgą kuchenną . Nie mieszaj mąki ze składnikami na rozczyn!
- Posyp rozczyn 1 łyżką mąki. Przykryj kuchennym ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 – 25 minut.
- Do miski dodaj:
- 1 duże jajko lub 2 żółtka
- opcjonalnie ekstrakt waniliowy lub 1 łyżeczkę cukru waniliowego i wymieszaj.
- Przykryj kuchennym ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto powinno być pulchne, pełne pęcherzyków powietrza.
Smażenie
Racuchy smaż na średnim ogniu, żeby usmażyły się w środku i nie spaliły na zewnątrz.
- Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu.
- Przygotuj małą miseczkę z zimną wodą. Ja używam dwóch łyżek do nakładania ciasta na patelnię, które moczę w zimnej wodzie, żeby łatwiej nakładać ciasto na patelnię.
- Na patelnię nałóż niewielką ilość ciasta, żeby sprawdzić, czy patelnia się nagrzała. Jeżeli przy cieście pojawiają się bąbelki możesz smażyć racuchy.
- Racuchy smaż na średnim ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony. Gdy na racuchach pojawią się dziurki to jest moment, żeby przewrócić je na drugą stronę.
- Usmażone odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym.
Propozycja podania
Racuszki drożdżowe podawaj z kwaśnym dżemem i cukrem pudrem.
Racuchy drożdżowe są smaczne zaraz po usmażenia oraz gdy wystygną. Można je odświeżyć na patelni lub w mikrofalówce.
Przepisy kulinarne
Racuszki drozdzowe (przepis na racuchy drożdżowe, przepis na racuszki drozdzowe)
Racuszki drożdżowe z mojego przepisu smaży się z zaskakującą łatwością. Ich puszystość, miękkość i wyśmienity smak sprawiają, że znikają z talerzy w mgnieniu oka, pozostawiając po sobie tylko zachwyt i satysfakcję. Te wyjątkowe racuchy zdecydowanie zajmują pierwsze miejsce na mojej liście ulubionych przysmaków, a podawane z kwaśnym dżemem lub aromatyczną konfiturą, osiągają absolutny szczyt doskonałości.
Na moim blogu kulinarnym odnajdziesz wiele fascynujących i smakowitych przepisów na słodkie dania i przekąski, które z pewnością rozpieścić Twoje podniebienie. Znajdziesz tam między innymi wyjątkowo szybkie racuchy z jabłkami, delikatne pancake oraz tradycyjne, a zarazem niezawodne naleśniki, które rozpływają się w ustach, nadają się do jedzenia na słodko oraz na wytrawnie, np. w formie krokiety z kapustą i grzybami.
Nie tylko słodkości mają swoje miejsce na blogu. Oferuję również przepisy krok po kroku na wyjątkowe dania wytrawne, które zachwycają. Wypróbuj pyszne i odświeżające gazpacho, chłodnik z ogórków o niepowtarzalnym smaku, staropolski bigos czy też placki z cukinii najlepsze z sosem tzatziki, które wprowadzą Twoje podniebienie w niezwykły trans smaków.
Jeśli szukasz inspiracji na szybkie i smaczne dania na śniadanie lub mały głód, również tutaj znajdziesz wiele propozycji. Pasta jajeczna w różnych odsłonach – pasta jajeczna z oliwkami czy pasta jajeczna z rybą wędzoną, aromatyczne guacamole czy tradycyjna szakszuka, to tylko niektóre z opcji, które z pewnością przypadną Ci do gustu.
Pingback: Kotlety mielone z cukinią
Pingback: Ciasto drożdżowe z truskawkami
Pingback: Jajka sadzone z pomidorami
Pingback: Ciasto francuskie z jabłkami
Pingback: Szakszuka z fetą
Pingback: Placki ziemniaczane
Pingback: Hummus z fasoli
Pingback: Pierogi z mięsa z rosołu
Pingback: Zupa tajska z kurczakiem
Pingback: Sałatka z arbuzem
Pingback: Tiramisu
Pingback: Zupa pomidorowa z pomidorów
Pingback: Dukkah
Pingback: Zupa jarzynowa z cukinią
Pingback: Grzanki
Pingback: Zupa krem z białych warzyw
Pingback: Zupa krem z cukinii
Pingback: Gofry wg Michaela Roux
Pingback: Pesto
Pingback: Ajapsandali
Pingback: Wątróbka drobiowa z cebulą
Pingback: Pierogi z wiśniami
Pingback: Chili con carne
Pingback: Smalec z fasoli
Pingback: Kotlety mielone z pieczarkami - RóżaGotuje.pl
Pingback: Kotlety mielone
Pingback: Hummus
Pingback: Naleśniki szpinakowe
Pingback: Rosół
Pingback: Brukselka z boczkiem i skórką cytryny
Pingback: Tiramisu bez jajek
Pingback: Keks
Pingback: Bitki wieprzowe
Pingback: Barszcz biały
Pingback: Sałatka gyros
Pingback: Racuchy drożdżowe z jabłkami
Pingback: Naleśniki z mąki owsianej
Dodałam cukier ze skórką suszonej pomarańczy, bo mi zostało ze świąt i kilka kropli aromatu pomarańczowego. Wyszły pyszne.
Też czasem dodaję cukier pomarańczowy albo cytrynowy. Polecam jeszcze racuchy drożdżowe z jabłkami.
Pingback: Knedle z truskawkami
Pingback: Pstrąg z piekarnika
Pingback: Chrupiące gofry
Pingback: Naleśniki z serem
Pingback: Placki jogurtowe
Pingback: Prosty tort z kremem kokosowym