racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe łączą wszystko co najlepsze w drożdżowych wypiekach. Najlepiej smakują z kwaśnym dżemem lub konfiturą i cukrem pudrem. Łatwe do zrobienia, choć nieco czasochłonne.

Podstawowe informacje

  • Przygotowanie składników: 5 minut
  • Rozczyn: 15 – 25 minut
  • Wyrastanie ciasta: 1 godzina
  • Liczba porcji: ok. 20 – 24 sztuki
  • Dieta: wegetariańska, bezmleczna (gdy wykorzystaj napój roślinny zamiast mleka)

SKŁADNIKI

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe możesz odświeżyć kolejnego dnia w mikrofalówce lub na suchej patelni. Doskonale smakują z dżemem lub syropem klonowym. Jest to niemal idealne drugie śniadanie do pracy albo szkoły.








Do dekoracji




racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe PRZEPIS

Ciasto na racuchy drożdżowe przygotujesz w jednaj misce. Nie dodawaj więcej cukru do ciasta.

  1. Do miski przesiej 450 g mąki pszennej.
  2. W mące zrób zagłębienie na przygotowanie rozczynu.
  3. Do zagłębienia wsyp pokruszone drożdże (35 g świeżych lub 17 g suszonych), posyp je cukrem (1 łyżka) i zalej ciepłym mlekiem (375 ml, ok. 1,5 szklanki). Wymieszaj składniki na rozczyn, np. małą rózgą kuchenną . Nie mieszaj mąki ze składnikami na rozczyn!
  1. Posyp rozczyn 1 łyżką mąki. Przykryj kuchennym ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 – 25 minut.
  1. Do miski dodaj:
    • 1 duże jajko lub 2 żółtka
    • opcjonalnie ekstrakt waniliowy lub 1 łyżeczkę cukru waniliowego i wymieszaj.
  1. Przykryj kuchennym ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto powinno być pulchne, pełne pęcherzyków powietrza.

Smażenie

Racuchy smaż na średnim ogniu, żeby usmażyły się w środku i nie spaliły na zewnątrz.

  1. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu.
  2. Przygotuj małą miseczkę z zimną wodą. Ja używam dwóch łyżek do nakładania ciasta na patelnię, które moczę w zimnej wodzie, żeby łatwiej nakładać ciasto na patelnię.
  3. Na patelnię nałóż niewielką ilość ciasta, żeby sprawdzić, czy patelnia się nagrzała. Jeżeli przy cieście pojawiają się bąbelki możesz smażyć racuchy.
  4. Racuchy smaż na średnim ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony. Gdy na racuchach pojawią się dziurki to jest moment, żeby przewrócić je na drugą stronę.
  5. Usmażone odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym.

Propozycja podania

Racuszki drożdżowe podawaj z kwaśnym dżemem i cukrem pudrem.

Racuchy drożdżowe są smaczne zaraz po usmażenia oraz gdy wystygną. Można je odświeżyć na patelni lub w mikrofalówce.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp
racuchy drożdżowe
racuszki drożdżowe

Przepisy kulinarne

Racuszki drozdzowe (przepis na racuchy drożdżowe, przepis na racuszki drozdzowe)

Racuszki drożdżowe z mojego przepisu smaży się z zaskakującą łatwością. Ich puszystość, miękkość i wyśmienity smak sprawiają, że znikają z talerzy w mgnieniu oka, pozostawiając po sobie tylko zachwyt i satysfakcję. Te wyjątkowe racuchy zdecydowanie zajmują pierwsze miejsce na mojej liście ulubionych przysmaków, a podawane z kwaśnym dżemem lub aromatyczną konfiturą, osiągają absolutny szczyt doskonałości.

Na moim blogu kulinarnym odnajdziesz wiele fascynujących i smakowitych przepisów na słodkie dania i przekąski, które z pewnością rozpieścić Twoje podniebienie. Znajdziesz tam między innymi wyjątkowo szybkie racuchy z jabłkami, delikatne pancake oraz tradycyjne, a zarazem niezawodne naleśniki, które rozpływają się w ustach, nadają się do jedzenia na słodko oraz na wytrawnie, np. w formie krokiety z kapustą i grzybami.

Nie tylko słodkości mają swoje miejsce na blogu. Oferuję również przepisy krok po kroku na wyjątkowe dania wytrawne, które zachwycają. Wypróbuj pyszne i odświeżające gazpacho, chłodnik z ogórków o niepowtarzalnym smaku, staropolski bigos czy też placki z cukinii najlepsze z sosem tzatziki, które wprowadzą Twoje podniebienie w niezwykły trans smaków.

Jeśli szukasz inspiracji na szybkie i smaczne dania na śniadanie lub mały głód, również tutaj znajdziesz wiele propozycji. Pasta jajeczna w różnych odsłonach – pasta jajeczna z oliwkami czy pasta jajeczna z rybą wędzoną, aromatyczne guacamole czy tradycyjna szakszuka, to tylko niektóre z opcji, które z pewnością przypadną Ci do gustu.

Ten post ma 45 komentarzy

  1. Renia

    Dodałam cukier ze skórką suszonej pomarańczy, bo mi zostało ze świąt i kilka kropli aromatu pomarańczowego. Wyszły pyszne.

Dodaj komentarz