racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami to jeszcze lepsza wersja placków z tego przepisu: racuchy drożdżowe. Smażę je od zawsze, na zmianę z tymi klasycznymi. Są puszyste i delikatnie. Doskonale smakują na zimno, podsmażone z patelni lub odświeżone w mikrofalówce. Jeżeli szukasz przepisu na idealne racuchy drożdżowe z jabłkami, które wychodzą zawsze i każdemu to jest właśnie ten przepis.

Podstawowe informacje

  • Czas kucharzenia: ok. 1,5 godziny
  • Liczba porcji: kilkanaście racuchów
  • Dieta: bezmleczna (użyj napoju roślinnego), wegetariańska

SKŁADNIKI

Racuchy drożdżowe z jabłkami









Do podania




Racuchy drożdżowe z jabłkami PRZEPIS

Ciasto na racuchy drożdżowe przygotujesz w jednej misce. Nie dodawaj więcej cukru do ciasta niż jest w przepisie, ta jedna łyżka „budzi” drożdże. Ciasto będzie miało w sobie słodkie jabłka. Poza tym racuchy możemy posypać cukrem pudrem.

  1. Do większej miski przesiej 450 g mąko pszennej. Przesianie jest ważna, bo z mąki znikają grudki i mąka dodatkowo staje się bardziej napowietrzona.
  2. W mące zrób dołek i wsyp do niego pokruszone drożdże (35 g świeżych lub 17 g suszonych), posyp je 1 łyżką cukru, zalej ciepłym mlekiem (375 ml, ok. 1,5 szklanki).
  3. Posyp rozczyn łyżką mąki (tej z miski), miskę przykryj kuchennym ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 – 25 minut (ja zawsze używam programu 40ºC w piekarniku).
  4. Po wyrośnięcia rozczyn do miski dodaj
    • 1 duże jajko lub 2 żółtka,
    • szczyptę soli
    • opcjonalnie ekstrakt waniliowy lub 1 łyżeczkę cukru waniliowego lub szczyptę cynamonu i porządnie wymieszaj rózgą kuchenną.
  5. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Przykryj bawełniana szmatki kuchenną, żeby ciasto nie wyschło.
  6. Wyrośnięte ciasto wyrób przez chwilę łyżką, żeby usunąć z niego powietrze.
  1. Dwa średnie jabłka obierz ze skóry. Ja najczęściej dodaję jabłka starte na grube wióry. Owoce pokrojone w kostkę lubią wypadać z racuchów podczas smażenia. Jeżeli chodzi o jabłka możesz:
    • zetrzeć je na tarce na grube wióry
    • albo pokroić w drobną kostkę
    • albo pokroić na cienkie półplasterki (usuwając wcześniej gniazda nasienne).
  2. Dodaj jabłka do ciasta i delikatnie, ale starannie wymieszaj.
  1. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Nalej 2 – 3 łyżki oleju i nałóż na środek odrobinę ciasta. Gdy wokół ciasta tworzą się bąbelki i widać, że ciasto reaguje z tłuszczem patelnia jest gotowa do smażenia.
  2. Przygotuj małą miseczkę z zimną wodą. Mocz w niej łyżkę, żeby łatwiej nakładać ciasto na patelnię. Ja używam dwóch łyżek do nakładania ciasta na patelnię, bo jest mi tak łatwiej porcjować ciasto drożdżowe.
  3. Nakładaj niewielkie porcje ciasta, a po każdej porcji zamocz łyżkę w wodzie i porządnie ją wypłucz.
  4. Racuchy smaż na średnim ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony. Gdy na racuchach drożdżowych pojawią się dziurki to jest ten moment, żeby przewrócić je na drugą stronę.
  5. Usmażone odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, żeby nieco odsączyć je z tłuszczu.

Propozycja podania

Racuchy drożdżowe z jabłkami są doskonałe na ciepło i na zimno. Posyp je cukrem pudrem lub udekoruj dżemem. Mnie najbardziej smakują z kwaśny dżemem agrestowym, z czarnych porzeczek lub wiśniowym.

Racuszki drożdżowe z jabłkami łatwo odświeżysz w mikrofalówce lub na patelni na małym ogniu. Drugiego dnia są tak samo smaczne.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Racuchy drożdżowe z jabłkami przepis krok po kroku to moja ulubiona przekąska turystyczna. Robię je zamiennie z placuszkami bez dodatków, na które przepis znajdziesz tutaj: racuchy drożdżowe albo bez użycia drożdży: racuchy z jabłkami. te są zdecydowanie szybsze do przyrzdzenia. Polecam Twojej uwadze również: zupa krem z białych warzyw, ciasto francuskie z jabłkami i skrzydełka z piekarnika, bardzo, bardzo chrupiące. Polecam także niezawodny i najlepszy biszkopt z 6 jaj oraz biszkopt czekoladowy na najlepsze w świecie torty.

Ten post ma 8 komentarzy

  1. Ania

    Moje dzieci się zajadały. Ja w sumie też. Bardzo dobre :))))))

  2. Kalina

    Zrobiłam już dwa razy. Raz jabłka pokroiłam w kosteczkę a raz starłam na tarce. I wolę te w kostkę, bo starte jabłka były mało wyczuwalne.

    1. Róża

      Ciesze się, że smakowały i ze znalazłaś swoje ulubione racuchy drożdżowe z jabłkami 💖

  3. Benia

    Z suchych drożdży też robić rozczyn? Nie można ich po prostu dodać do ciasta?

    1. Róża

      Ja robię rozczyn zawsze. Te kilka minut dla suchych drożdży to świetna pobudka i zacheta do pracy.

Dodaj komentarz