Racuchy drożdżowe z jabłkami to jeszcze lepsza wersja placków z tego przepisu: racuchy drożdżowe. Smażę je od zawsze, na zmianę z tymi klasycznymi. Są puszyste i delikatnie. Doskonale smakują na zimno, podsmażone z patelni lub odświeżone w mikrofalówce. Jeżeli szukasz przepisu na idealne racuchy drożdżowe z jabłkami, które wychodzą zawsze i każdemu to jest właśnie ten przepis.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas kucharzenia: ok. 1,5 godziny
- Liczba porcji: kilkanaście racuchów
- Dieta: bezmleczna (użyj napoju roślinnego), wegetariańska
SKŁADNIKI
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Do podania
Racuchy drożdżowe z jabłkami PRZEPIS
Ciasto na racuchy drożdżowe przygotujesz w jednej misce. Nie dodawaj więcej cukru do ciasta niż jest w przepisie, ta jedna łyżka „budzi” drożdże. Ciasto będzie miało w sobie słodkie jabłka. Poza tym racuchy możemy posypać cukrem pudrem.
- Do większej miski przesiej 450 g mąko pszennej. Przesianie jest ważna, bo z mąki znikają grudki i mąka dodatkowo staje się bardziej napowietrzona.
- W mące zrób dołek i wsyp do niego pokruszone drożdże (35 g świeżych lub 17 g suszonych), posyp je 1 łyżką cukru, zalej ciepłym mlekiem (375 ml, ok. 1,5 szklanki).
- Posyp rozczyn łyżką mąki (tej z miski), miskę przykryj kuchennym ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 – 25 minut (ja zawsze używam programu 40ºC w piekarniku).
- Po wyrośnięcia rozczyn do miski dodaj
- 1 duże jajko lub 2 żółtka,
- szczyptę soli
- opcjonalnie ekstrakt waniliowy lub 1 łyżeczkę cukru waniliowego lub szczyptę cynamonu i porządnie wymieszaj rózgą kuchenną.
- Odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Przykryj bawełniana szmatki kuchenną, żeby ciasto nie wyschło.
- Wyrośnięte ciasto wyrób przez chwilę łyżką, żeby usunąć z niego powietrze.
- Dwa średnie jabłka obierz ze skóry. Ja najczęściej dodaję jabłka starte na grube wióry. Owoce pokrojone w kostkę lubią wypadać z racuchów podczas smażenia. Jeżeli chodzi o jabłka możesz:
- zetrzeć je na tarce na grube wióry
- albo pokroić w drobną kostkę
- albo pokroić na cienkie półplasterki (usuwając wcześniej gniazda nasienne).
- Dodaj jabłka do ciasta i delikatnie, ale starannie wymieszaj.
- Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Nalej 2 – 3 łyżki oleju i nałóż na środek odrobinę ciasta. Gdy wokół ciasta tworzą się bąbelki i widać, że ciasto reaguje z tłuszczem patelnia jest gotowa do smażenia.
- Przygotuj małą miseczkę z zimną wodą. Mocz w niej łyżkę, żeby łatwiej nakładać ciasto na patelnię. Ja używam dwóch łyżek do nakładania ciasta na patelnię, bo jest mi tak łatwiej porcjować ciasto drożdżowe.
- Nakładaj niewielkie porcje ciasta, a po każdej porcji zamocz łyżkę w wodzie i porządnie ją wypłucz.
- Racuchy smaż na średnim ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony. Gdy na racuchach drożdżowych pojawią się dziurki to jest ten moment, żeby przewrócić je na drugą stronę.
- Usmażone odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, żeby nieco odsączyć je z tłuszczu.
Propozycja podania
Racuchy drożdżowe z jabłkami są doskonałe na ciepło i na zimno. Posyp je cukrem pudrem lub udekoruj dżemem. Mnie najbardziej smakują z kwaśny dżemem agrestowym, z czarnych porzeczek lub wiśniowym.
Racuszki drożdżowe z jabłkami łatwo odświeżysz w mikrofalówce lub na patelni na małym ogniu. Drugiego dnia są tak samo smaczne.
Przepisy kulinarne
Racuchy drożdżowe z jabłkami przepis krok po kroku to moja ulubiona przekąska turystyczna. Robię je zamiennie z placuszkami bez dodatków, na które przepis znajdziesz tutaj: racuchy drożdżowe albo bez użycia drożdży: racuchy z jabłkami. te są zdecydowanie szybsze do przyrzdzenia. Polecam Twojej uwadze również: zupa krem z białych warzyw, ciasto francuskie z jabłkami i skrzydełka z piekarnika, bardzo, bardzo chrupiące. Polecam także niezawodny i najlepszy biszkopt z 6 jaj oraz biszkopt czekoladowy na najlepsze w świecie torty.
Pingback: Naleśniki z mąki owsianej
Moje dzieci się zajadały. Ja w sumie też. Bardzo dobre :))))))
Ekstra! Cieszę się, że smakowały. A próbowaliście racuchy z jabłkami, różowe naleśniki albo zielone naleśniki?
Zrobiłam już dwa razy. Raz jabłka pokroiłam w kosteczkę a raz starłam na tarce. I wolę te w kostkę, bo starte jabłka były mało wyczuwalne.
Ciesze się, że smakowały i ze znalazłaś swoje ulubione racuchy drożdżowe z jabłkami 💖
Z suchych drożdży też robić rozczyn? Nie można ich po prostu dodać do ciasta?
Ja robię rozczyn zawsze. Te kilka minut dla suchych drożdży to świetna pobudka i zacheta do pracy.
Pingback: Placki jogurtowe