Pstrąg z piekarnika to jedno z tych dań, które dobrze wyglądają, dobrze smakują a ich wykonanie nie jest tak trudne, na jakie wygląda. Warto oskrobać ryby przed pieczeniem, żeby pstrąg pieczony nadał się do zjedzenia razem ze skórką.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas kucharzenia:
- oczyszczenie i doprawienie ryb: 20 minut
- Liczba porcji: 2, czyli jedna ryba na osobę
- Pieczenie: 20 – 25 minut, termoobieg temp. 210oC, lub góra/ dół temp. 230oC
- Dieta: bezmleczna (pomiń masło), bezglutenowa (ryby posyp płatkami migdałów – pomiń bułkę tartą i panko lub użyj bułki bezglutenowej).
SKŁADNIKI
Pstrąg z piekarnika
Do podania
Pstrąg z piekarnika PRZEPIS
Patroszenie ryby
Jeżeli masz całą rybę należy ją wypatroszyć. Poniżej link do filmu jak wyczyścić pstrąga tęczowego.
Skrobanie ryby
Przed pieczeniem rybę warto oskrobać, żeby zjeść ją razem z chrupiącą skórką.
- Przygotuj deskę do krojenia, ręcznik papierowy i niewielki nożyk.
- Deskę połóż na stole. Na desce ułóż dwa listki papierowego ręcznika i na nich ułóż rybę.
- Trzecim listkiem złap ogon. Przesuwaj nożykiem równolegle do ryby od strony ogona w stronę głowy i kawałek po kawałku usuwaj z ryby łuski. Skrobanie ryby robi się pod łuskę (pod włos).
Oczywiście możesz upiec rybę z łuskami, ale wtedy nie zjesz skórki. A ona będzie chrupiąca i bardzo smaczna. Posypana chrupiąca posypką, z płatkami migdałów.
Przygotowanie do pieczenia
Ryby, które chcesz upiec muszą mieć temperaturę pokojową, wyciągnij je z lodówki co najmniej 30 minut przed pieczeniem.
- Oczyszczone i oskrobane ryby natrzyj przyprawami. Ważne jest, żeby natrzeć przyprawami zarówno skórę jak i rybę w środku. Do dwóch pstrągów potrzebujesz:
- 1 łyżeczkę suszonego oregano,
- dużą szczyptę czarnego, mielonego pieprzu,
- 1 łyżeczkę soli.
- opcjonalnie 1 łyżeczkę suszonej, słodkiej papryki.
Jeżeli masz czas możesz doprawić ryby dzień wcześniej. Natrzyj przyprawami, zamknij w szczelnym pudełku albo owiń folią spożywcza i wstaw do lodówki, nawet na całą noc. Przed pieczeniem ryby wyciągnij z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej, czyli ok. 21 stopni Celsjusza.
Pieczenie pstrągów tęczowych
- Na blachę wylej 1 lub 2 łyżki oliwy i dokładnie rozsmaruj. Możesz to zrobić dłonią albo pędzlem silikonowym.
- Ryby połóż na desce i natnij z jednej strony, 3 – 4 nacięcia każdej ryby wystarczą. Ułóż je na blasze obok siebie, nacięciami do góry.
- Cytrynę pokrój na plastry, dwa plastry przekrój jeszcze na pół. Do brzuchów włóż po dwa półplasterki cytryny, oraz opcjonalnie obrany, zgnieciony ząbek czosnku.
- Połóż ryby obok siebie, żeby było ładniej ułóż ryby w przeciwstawnych kierunkach. Ogon jednej ryby obok głowy drugiej.
- Obok tuszek ryb możesz położyć warzywa do pieczenia, np. różyczki brokułów, kalafiora, pomidorki koktajlowe, ząbki czosnku, paprykę lub młode marchewki.
- Pstrągi posyp bułką tartą (zwykłą lub bezglutenową), dobrym pomysłem jest też zamiana bułki tartej na panko, czyli gruboziarnistą, japońską bułkę tartą. Panko możesz przygotować samodzielnie przez niezbyt drobne pokruszenie suchej bagietki albo grahamki.
- Rybę posyp pieprzem, solą zwykłą albo gruboziarnistą, płatkami migdałów, jeżeli takowe posiadasz.
- Obok ryb możesz położyć kawałki cytryny, gałązki rozmarynu, jeżeli masz w ogrodzie lub na parapecie.
- Ryby możesz skropić oliwą.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do:
- temperatury 210oC z termoobiegiem lub 230oC góra/ dół.
- piecz pstrągi od 20 do 25 minut, aż staną się złociste, płatki migdałów, bułka tarta lub panko staną się niewiarygodnie chrupiące i pyszne.
Propozycja podania
Pstrąg pieczony w piekarniku to świetny obiad na niedzielę, bo oprócz czasu poświęconego na uszykowanie ryb nie wymaga stania przy garach. Pstrąg w piekarniku staje się chrupiący z zewnątrz i soczysty w środku. Mięso ryby ładnie odchodzi od ości. Pieczony pstrąg pasuje do wielu dodatków, ziemniaków pure, frytek, pieczonych warzyw a na kolację możesz zjeść z kawałkiem pieczywa.
Ryby możesz przygotować dzień wcześniej a upiec chwilę przed podaniem.
Przepisy kulinarne – pstrąg pieczony
Pstrąg z piekarnika to wartościowy obiad, który łatwo zrobisz z moim przepisem krok po kroku.
Polecam Twojej uwadze inne potrawy z ryb: tatar z łososia, tatar ze śledzia, ryba po grecku, pasta jajeczna z rybą wędzoną. A na deser idealny i prosty do zrobienia biszkopt, racuchy drożdżowe i tiramisu, keks i biszkopt czekoladowy.
Pstrąg pieczony w piekarniku (pstrąg w piekarniku)
Pstrągi tęczowe są popularnym gatunkiem ryb, a ich pieczenie jest jednym ze sposobów przygotowania. Są one bogatym źródłem białka, kwasów omega-3 oraz witamin i minerałów, takich jak witamina D i B12, selen, fosfor i jod. Pieczenie pstrągów tęczowych jest uważane za zdrowszą opcję niż smażenie, ponieważ wymaga mniejszej ilości dodanego tłuszczu.
Dlaczego warto jeść pieczone pstrągi tęczowe? To przede wszystkim zdrowa dawka kwasów tłuszczowych omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca i mózgu. Wysoka zawartość białka, które jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek w organizmie. Znaczne ilości witaminy D, która odgrywa ważną rolę w zdrowiu kości i układu odpornościowego oraz niski poziom tłuszczu w porównaniu do innych metod przygotowania, co sprawia, że jest to bardziej zbilansowany wybór dla osób dbających o dietę.
Pstrąg tęczowy z piekarnika
Największymi wielbicielami pstrągów tęczowych są Stany Zjednoczone. Stanowią one popularny wybór w amerykańskiej kuchni, zarówno w restauracjach, jak i w domach, ze względu na swoje walory smakowe i wartości odżywcze. Oprócz tego, pstrągi tęczowe są również spożywane w innych krajach, takich jak Norwegia, Chile, Kanada i Wielka Brytania. Jednakże spożycie w tych krajach nie jest tak duże jak w Stanach Zjednoczonych. Korzystajmy także z tych darów natury.
Wyglądają bardzo apetycznie. Patroszenie ryb nie jest dla mnie, kupuję juz gotowe. Może się skuszę na niedzielę.
Pstrąg z piekarnika to świetny obiad na niedzielę, można przygotować wcześniej i tylko upiec przed obiadem.
Wygląda bardzo apetycznie.
Warto spróbować, to rybka z bardzo chrupiącą skórką.
Pysznie wygląda ta rybka 😋
I smakuje tak dobrze, jak wygląda 🙂
Pingback: Dukkah