Przyprawa gyros domowa, własnej roboty to może rzeczywiście trochę więcej zachodu niż gotowiec z torebki, ale smak i możliwość wpływu na proporcje składników są warte każdej z 10 minut, którą poświęcisz na przygotowanie tej przyprawy.
W tym artykule zamieszczam 4 różne receptury na przyprawę gyros oraz na mokrą marynatę z wykorzystaniem przyprawy gyros.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: 10 minut
- Liczba porcji: 30 g
- Dieta: bezmleczna, bezglutenowa, wegetariańska, wegańska
- Doprawianie: 2 – 3 łyżki stołowe na 500 gramów mięsa, można wymieszać z mokrą marynatą (przepis znajdziesz poniżej)
- Przechowywanie: sucha przyprawa gyros kilka miesięcy, mokra marynata do 5 dni w lodówce.
Domowa przyprawa gyros jest uniwersalnym dodatkiem do mięs. Nadaje się do marynowania kawałków kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny a nawet jagnięciny. Możesz przygotować aromatyczne, pieczone ziemniaki albo doprawić pieczone ziemniaki.
Suchą mieszankę przypraw gyros możesz przechowywać miesiącami a mokre składniki, takie jak miód, musztarda czy czosnek dodać dopiero przed przyrządzaniem potrawy. Kurczak gyros to potrawa ekspresowa. Wystarczy 20 minut w 220 o C, żeby otrzymać chrupiącego i pyszne mięso do sałatki czy innych potraw. Mięso w przyprawie gyros możesz grilować na ogniu lub przyrządzić na patelni grillowej.
Poniżej znajdziesz 4 różne receptury na przyprawę gyros. Wystarczy odmierzyć składniki i połączyć je np. w słoiku.

Przyprawa gyros PRZEPIS
Składniki na przyprawę gyros ułożyłam tak, że na początku są składniki powtarzające się w każdej recepturze. Składniki, które są charakterystyczne dla konkretnej wersji smakowej są umieszczone pod koniec listy składników na każdą mieszankę.
SKŁADNIKI
Przyprawa gyros nr 1 (podstawowa opcjonalnie z miętą)
Przyprawa gyros nr 2 (wędzona)
Ta mieszkanka przypraw na gyros ma dodatkowy aromat dymu, dzięki zamianie papryki słodkiej na wędzoną.
Przyprawa gyros nr 3 (cytrynowo – pikantna)
Przyprawa gyros nr 4 (majerankowo – czosnkowa)
Mokra marynata do przyprawy gyros
Mokrą marynatę należy wymieszać z 2 – 3 łyżkami suchej przyprawy gyros lub według uznania. Mokrą marynatę możesz przechować w lodówce do 5 dni. Składniki na mokrą marynatę są przewidziane na 500 – 800 gramów mięsa lub według uznania.
Składniki mokrej marynaty połącz ze sobą a następnie dodaj odpowiednią ilość suchej przyprawy. Nacieraj mięso a potem włóż je do lodówki na minimum godzinę. Przed pieczeniem lub smażeniem pozostaw w temperaturze pokojowej na ok. 30 minut, żeby się ogrzało do temperatury otoczenia.

Przepisy kulinarne
Domowa przyprawa gyros własnej roboty
Domowa przyprawa gyros własnej roboty, przygotowana własnoręcznie z przypraw i ziół to super przyprawa, dzięki domowej przyprawie gyros twoje mięsa nabiorą iście greckiego smaku. Przyprawa gyros sprawdzi się do zrobienia m.in. tych potraw: kurczak z piekarnika, pieczone warzywa, ziemniaki z piekarnika, szaszłyki, pita gyros i inne. Czasem robię kotlety mielone o smaku gyrosa. Warto spróbować! Do mięsa o smaku gyros doskonale pasuje sos tzatziki.
Zapraszam Cię do wypróbowania innych moich przepisów. Oto wypróbowane przepisy krok po kroku:
Pingback: Twarożek z koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim
Pingback: Pesto z rukoli
Pingback: Brukselka
Pingback: Zupa krem z groszku
Pingback: Zupa porowa
Pingback: Krokiety z kapustą i grzybami
Pingback: Zupa ogórkowa na żeberkach
Pingback: Krupnik - RóżaGotuje.pl
Pingback: Hummus z pietruszką
Pingback: Zupa cebulowa
Pingback: Spanakopita
Pingback: Adana kebab
Pingback: Wątróbka z jabłkami
Pingback: Knedle ze śliwkami
Pingback: Kurczak z piekarnika
Pingback: Syrop z cebuli
Pingback: Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Pingback: Makaron z pesto
Pingback: Sałatka gyros
Pingback: Sałatka gyros z czerwoną kapustą