przyprawa gyros własnej roboty

Przyprawa gyros – 4 przepisy

Przyprawa gyros domowa, własnej roboty to może rzeczywiście trochę więcej zachodu niż gotowiec z torebki, ale smak i możliwość wpływu na proporcje składników są warte każdej z 10 minut, którą poświęcisz na przygotowanie tej przyprawy.

W tym artykule zamieszczam 4 różne receptury na przyprawę gyros oraz na mokrą marynatę z wykorzystaniem przyprawy gyros.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Liczba porcji: 30 g
  • Dieta: bezmleczna, bezglutenowa, wegetariańska, wegańska
  • Doprawianie: 2 – 3 łyżki stołowe na 500 gramów mięsa, można wymieszać z mokrą marynatą (przepis znajdziesz poniżej)
  • Przechowywanie: sucha przyprawa gyros kilka miesięcy, mokra marynata do 5 dni w lodówce.

Domowa przyprawa gyros jest uniwersalnym dodatkiem do mięs. Nadaje się do marynowania kawałków kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny a nawet jagnięciny. Możesz przygotować aromatyczne, pieczone ziemniaki albo doprawić pieczone ziemniaki.

Suchą mieszankę przypraw gyros możesz przechowywać miesiącami a mokre składniki, takie jak miód, musztarda czy czosnek dodać dopiero przed przyrządzaniem potrawy. Kurczak gyros to potrawa ekspresowa. Wystarczy 20 minut w 220 o C, żeby otrzymać chrupiącego i pyszne mięso do sałatki czy innych potraw. Mięso w przyprawie gyros możesz grilować na ogniu lub przyrządzić na patelni grillowej.

Poniżej znajdziesz 4 różne receptury na przyprawę gyros. Wystarczy odmierzyć składniki i połączyć je np. w słoiku.

przyprawa gyros własnej roboty

Przyprawa gyros PRZEPIS

Składniki na przyprawę gyros ułożyłam tak, że na początku są składniki powtarzające się w każdej recepturze. Składniki, które są charakterystyczne dla konkretnej wersji smakowej są umieszczone pod koniec listy składników na każdą mieszankę.

SKŁADNIKI














Ta mieszkanka przypraw na gyros ma dodatkowy aromat dymu, dzięki zamianie papryki słodkiej na wędzoną.



































Mokra marynata do przyprawy gyros

Mokrą marynatę należy wymieszać z 2 – 3 łyżkami suchej przyprawy gyros lub według uznania. Mokrą marynatę możesz przechować w lodówce do 5 dni. Składniki na mokrą marynatę są przewidziane na 500 – 800 gramów mięsa lub według uznania.





Składniki mokrej marynaty połącz ze sobą a następnie dodaj odpowiednią ilość suchej przyprawy. Nacieraj mięso a potem włóż je do lodówki na minimum godzinę. Przed pieczeniem lub smażeniem pozostaw w temperaturze pokojowej na ok. 30 minut, żeby się ogrzało do temperatury otoczenia.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp
przyprawa gyros własnej roboty

Przepisy kulinarne

Domowa przyprawa gyros własnej roboty

Domowa przyprawa gyros własnej roboty, przygotowana własnoręcznie z przypraw i ziół to super przyprawa, dzięki domowej przyprawie gyros twoje mięsa nabiorą iście greckiego smaku. Przyprawa gyros sprawdzi się do zrobienia m.in. tych potraw: kurczak z piekarnika, pieczone warzywa, ziemniaki z piekarnika, szaszłyki, pita gyros i inne. Czasem robię kotlety mielone o smaku gyrosa. Warto spróbować! Do mięsa o smaku gyros doskonale pasuje sos tzatziki.

Zapraszam Cię do wypróbowania innych moich przepisów. Oto wypróbowane przepisy krok po kroku:

Ten post ma 20 komentarzy

Dodaj komentarz