przyprawa gyros własnej roboty

Przyprawa gyros – 4 przepisy

Przyprawa gyros własnej roboty to może rzeczywiście trochę więcej zachodu niż gotowiec z torebki, ale smak i możliwość wpływu na proporcje składników są warte każdej z 10 minut, którą poświęcisz na przygotowanie tej przyprawy.

W tym artykule zamieszczam 4 różne receptury na przyprawę gyros oraz na mokrą marynatę z wykorzystaniem przyprawy gyros.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Liczba porcji: 30 g
  • Dieta: bezmleczna, bezglutenowa, wegetariańska, wegańska
  • Doprawianie: 2 – 3 łyżki stołowe na 500 gramów mięsa, można wymieszać z mokrą marynatą (przepis znajdziesz poniżej)
  • Przechowywanie: sucha przyprawa gyros kilka miesięcy, mokra marynata do 5 dni w lodówce.

Przyprawa gyros jest uniwersalnym dodatkiem do mięs. Nadaje się do marynowania kawałków kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny a nawet jagnięciny. Możesz przygotować aromatyczne, pieczone ziemniaki albo doprawić pieczone ziemniaki.

Suchą mieszankę przypraw gyros możesz przechowywać miesiącami a mokre składniki, takie jak miód, musztarda czy czosnek dodać dopiero przed przyrządzaniem potrawy. Kurczak gyros to potrawa ekspresowa. Wystarczy 20 minut w 220 o C, żeby otrzymać chrupiącego i pyszne mięso do sałatki czy innych potraw. Mięso w przyprawie gyros możesz grilować na ogniu lub przyrządzić na patelni grillowej.

Poniżej znajdziesz 4 różne receptury na przyprawę gyros. Wystarczy odmierzyć składniki i połączyć je np. w słoiku.

przyprawa gyros własnej roboty

Przyprawa gyros przepis

Składniki na przyprawę gyros ułożyłam tak, że na początku są składniki powtarzające się w każdej recepturze. Składniki, które są charakterystyczne dla konkretnej wersji smakowej są wytłuszczone.

Przyprawa gyros nr 1 (podstawowa z miętą)

  1. oregano suszone – 2 łyżeczki
  2. tymianek suszony – 2 łyżeczki
  3. nać pietruszki suszona – 1 łyżeczka
  4. czarny pieprz mielony – 0,5 łyżeczki
  5. cynamon mielony – 0,5 łyżeczki
  6. czosnek suszony, granulowany – 1 łyżeczka
  7. cebula suszona – 0,5 łyżeczki
  8. kumin mielony (kmin rzymski) – 1 łyżeczka
  9. kolendra, mielone nasiona – 1 łyżeczka
  10. chilli suszone, mielone – 1 łyżeczka
  11. sól – 1 łyżeczka
  12. słodka papryka suszona – 1 łyżeczka
  13. suszona mięta – 1 łyżeczka (opcjonalnie)

Ta mieszkanka przypraw na gyros ma dodatkowy aromat dymu, dzięki zamianie papryki słodkiej na wędzoną.

  1. oregano suszone- 2 łyżeczki
  2. tymianek suszony – 2 łyżeczki
  3. nać pietruszki suszona- 1 łyżeczka
  4. czarny pieprz mielony – 0,5 łyżeczki
  5. cynamon mielony – 0,5 łyżeczki
  6. czosnek suszony, granulowany – 1 łyżeczka
  7. cebula suszona – 0,5 łyżeczki
  8. kumin mielony (kmin rzymski) – 1 łyżeczka
  9. kolendra, mielone nasiona – 1 łyżeczka
  10. chilli suszone, mielone – 1 łyżeczka
  11. sól – 1 łyżeczka
  12. słodka papryka wędzona – 1 łyżeczka
  1. oregano suszone – 1 łyżeczka
  2. tymianek suszony – 1 łyżeczka
  3. nać pietruszki suszona – 1 łyżeczka
  4. pieprz czarny mielony – 0,5 łyżeczki
  5. cynamon mielony – 0,5 łyżeczki
  6. czosnek suszony, granulowany – 1 łyżeczka
  7. kolendra, mielone ziarna – 1,5 łyżeczki
  8. sól – 2 łyżeczki
  9. papryka słodka suszona – 2 łyżeczki
  10. rozmaryn suszony – 1 łyżeczka
  11. pieprz cytrynowy – 1,5 łyżeczki
  12. pieprz cayenne – mniej niż 0,5 łyżeczki
  1. oregano suszone – 2 łyżeczki
  2. tymianek suszony – 1 łyżeczka
  3. nać pietruszki suszona – 2 łyżeczki
  4. czarny pieprz mielony – 0,5 łyżeczki
  5. czosnek suszony, granulowany – 2 łyżeczki
  6. papryka słodka mielona – 2 łyżeczki
  7. kolendra, mielone ziarna – 1 łyżeczka
  8. sól – 2 łyżeczki
  9. majeranek – 1 łyżeczka
  10. pieprz cytrynowy – 1 łyżeczka

Mokra marynata do przyprawy gyros

Mokrą marynatę należy wymieszać z 2 – 3 łyżkami suchej przyprawy gyros lub według uznania. Mokrą marynatę możesz przechować w lodówce do 5 dni. Składniki na mokrą marynatę są przewidziane na 500 – 800 gramów mięsa lub według uznania.

oliwa – 75 ml, czyli ok. 0,3 szklanki o poj. 250 ml
miód – 2 łyżeczki
sok z cytryny lub ocet winny biały lub czerwony – 2 łyżki
musztarda – 1,5 łyżeczki

Składniki mokrej marynaty połącz ze sobą a następnie dodaj odpowiednią ilość suchej przyprawy. Nacieraj mięso a potem włóż je do lodówki na minimum godzinę. Przed pieczeniem lub smażeniem pozostaw w temperaturze pokojowej na ok. 30 minut, żeby się ogrzało do temperatury otoczenia.

Spodobał Ci się mój przepis? Postaw mi kawę 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
przyprawa gyros własnej roboty

Przepisy kulinarne

Przyprawa gyros własnej roboty

Przyprawa gyros własne roboty, przygotowana własnoręcznie z przypraw i ziół to super przyprawa, dzięki domowej przyprawie gyros twoje mięsa nabiorą iście greckiego smaku. Przyprawa gyros sprawdzi się do zrobienia m.in. tych potraw: kurczak z piekarnika, pieczone warzywa, ziemniaki z piekarnika, szaszłyki, pita gyros i inne. Czasem robię kotlety mielone o smaku gyrosa. Warto spróbować! Do mięsa o smaku gyros doskonale pasuje sos tzatziki.

Zapraszam Cię do wypróbowania innych moich przepisów. Oto wypróbowane przepisy krok po kroku:

rozagotuje.pl
rozagotuje.pl

Ten post ma 17 komentarzy

Dodaj komentarz