Przyprawa gyros domowa, własnej roboty to może rzeczywiście trochę więcej zachodu niż gotowiec z torebki, ale smak i możliwość wpływu na proporcje składników są warte każdej z 10 minut, którą poświęcisz na przygotowanie tej przyprawy.
W tym artykule zamieszczam 4 różne receptury na przyprawę gyros oraz na mokrą marynatę z wykorzystaniem przyprawy gyros.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: 10 minut
- Liczba porcji: 30 g
- Dieta: bezmleczna, bezglutenowa, wegetariańska, wegańska
- Doprawianie: 2 – 3 łyżki stołowe na 500 gramów mięsa, można wymieszać z mokrą marynatą (przepis znajdziesz poniżej)
- Przechowywanie: sucha przyprawa gyros kilka miesięcy, mokra marynata do 5 dni w lodówce.
Domowa przyprawa gyros jest uniwersalnym dodatkiem do mięs. Nadaje się do marynowania kawałków kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny a nawet jagnięciny. Możesz przygotować aromatyczne, pieczone ziemniaki albo doprawić pieczone ziemniaki.
Suchą mieszankę przypraw gyros możesz przechowywać miesiącami a mokre składniki, takie jak miód, musztarda czy czosnek dodać dopiero przed przyrządzaniem potrawy. Kurczak gyros to potrawa ekspresowa. Wystarczy 20 minut w 220 o C, żeby otrzymać chrupiącego i pyszne mięso do sałatki czy innych potraw. Mięso w przyprawie gyros możesz grilować na ogniu lub przyrządzić na patelni grillowej.
Poniżej znajdziesz 4 różne receptury na przyprawę gyros. Wystarczy odmierzyć składniki i połączyć je np. w słoiku.
Przyprawa gyros PRZEPIS
Składniki na przyprawę gyros ułożyłam tak, że na początku są składniki powtarzające się w każdej recepturze. Składniki, które są charakterystyczne dla konkretnej wersji smakowej są umieszczone pod koniec listy składników na każdą mieszankę.
SKŁADNIKI
Przyprawa gyros nr 1 (podstawowa opcjonalnie z miętą)
Przyprawa gyros nr 2 (wędzona)
Ta mieszkanka przypraw na gyros ma dodatkowy aromat dymu, dzięki zamianie papryki słodkiej na wędzoną.
Przyprawa gyros nr 3 (cytrynowo – pikantna)
Przyprawa gyros nr 4 (majerankowo – czosnkowa)
Mokra marynata do przyprawy gyros
Mokrą marynatę należy wymieszać z 2 – 3 łyżkami suchej przyprawy gyros lub według uznania. Mokrą marynatę możesz przechować w lodówce do 5 dni. Składniki na mokrą marynatę są przewidziane na 500 – 800 gramów mięsa lub według uznania.
Składniki mokrej marynaty połącz ze sobą a następnie dodaj odpowiednią ilość suchej przyprawy. Nacieraj mięso a potem włóż je do lodówki na minimum godzinę. Przed pieczeniem lub smażeniem pozostaw w temperaturze pokojowej na ok. 30 minut, żeby się ogrzało do temperatury otoczenia.
Spodobał Ci się mój przepis?
Przepisy kulinarne
Domowa przyprawa gyros własnej roboty
Domowa przyprawa gyros własnej roboty, przygotowana własnoręcznie z przypraw i ziół to super przyprawa, dzięki domowej przyprawie gyros twoje mięsa nabiorą iście greckiego smaku. Przyprawa gyros sprawdzi się do zrobienia m.in. tych potraw: kurczak z piekarnika, pieczone warzywa, ziemniaki z piekarnika, szaszłyki, pita gyros i inne. Czasem robię kotlety mielone o smaku gyrosa. Warto spróbować! Do mięsa o smaku gyros doskonale pasuje sos tzatziki.
Zapraszam Cię do wypróbowania innych moich przepisów. Oto wypróbowane przepisy krok po kroku:
Pingback: Twarożek z koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim
Pingback: Pesto z rukoli
Pingback: Brukselka
Pingback: Zupa krem z groszku
Pingback: Zupa porowa
Pingback: Krokiety z kapustą i grzybami
Pingback: Zupa ogórkowa na żeberkach
Pingback: Krupnik - RóżaGotuje.pl
Pingback: Hummus z pietruszką
Pingback: Zupa cebulowa
Pingback: Spanakopita
Pingback: Adana kebab
Pingback: Wątróbka z jabłkami
Pingback: Knedle ze śliwkami
Pingback: Kurczak z piekarnika
Pingback: Syrop z cebuli
Pingback: Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Pingback: Makaron z pesto
Pingback: Sałatka gyros
Pingback: Sałatka gyros z czerwoną kapustą