proty tort dla dziecka

Prosty tort z kremem kokosowym

Tak się ostatnio składa, ze coraz więcej tortów powstaje w mojej kuchni. Są to wypieki dopasowane do diety bezmlecznej, a więc krem jest na bazie kokosowej śmietany. Uważam, że po wielu próbach opracowałam przepis na smaczny tort bez grama mleka, który…. smakuje także dzieciom.

Biszkopt oparty na jajkach, bez proszku do pieczenia, do niego wegański, kokosowy krem do tortu i mamy bardzo prosty i smaczny deser, który zbiera achy i ochy przy każdej okazji.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: biszkopt do godziny, krem plus przełożenie ok. 30 minut
  • Liczna porcji: zależy od wielkości biszkoptu
  • Dieta: bezmleczna, wegetariańska

SKŁADNIKI

Prosty tort z kremem kokosowym

Tort, który opisuje w tym przepisie składa się z 3 warstw biszkoptu, ponczu cytrynowego lub waniliowego oraz kremu kokosowego o naturalnym smaku. Poniżej zamieszczam opis na każdy z tych elementów tortu.

Poza składnikami na biszkopt i poncz przygotuj:

kwaśny dżem, np. porzeczkowy, agrestowy
opcjonalnie na puder z owoców kilka liofilizowanych truskawek lub czarnych porzeczek (lub mieszankę owoców: truskawek, porzeczek, malin) – kupisz w marketach lub niektórych drogeriach

Do tego tortu wykorzystałam biszkopt rzucany, na który przepis znajdziesz pod tym linkiem: biszkopt.

Tort z tego biszkoptu jest miękki i delikatny. Jeżeli chcesz upiec sztywniejszy tort polecam biszkopt tłuszczowy, który nie potrzebuje nasączenia.

Do jasnego biszkoptu warto zrobić jasny poncz, żeby nie zabarwiać biszkoptu. W przekroju mogą być widoczne zacieki, co nie każdemu odpowiada.

Poncz z tych proporcji jest delikatny, idealny do mojego lekkiego, prostego tortu z kokosowym kremem. Nie jest zbyt słodki, nawilża ciasto i nie dominuje smaku tortu.

Woda przegotowana, letnia – 130 ml
cukier – 1 łyżka
sok z cytryny – 1 lub 2 łyżki

Jeżeli wolisz nieco słodsze desery przygotowuj do tortu pocz waniliowy z poniższych z poniższych składników.

Woda przegotowana, letnia – 130 ml
cukier – 1 łyżka
sos z cytryny – 1 lub 2 łyżki
cukier waniliowy – 1 łyżeczka lub ekstrakt z wanilii – 1/2 łyżeczki

Tort możesz przełożyć kremem mascarpone, jednak moją dzisiejszą propozycją jest wegański, bezmleczny kokosowy krem do tortu.

W spisie składników pojawia się kokosowa śmietana, czyli produkt z zawartością ekstraktu kokosa 80 % lub więcej. Można ją kupić w hipermarketach albo w sklepach internetowych.

Czy można zastąpić śmietanę mlekiem? To może być trudne i średnio opłacalne. Żeby zrobić krem potrzebujemy jedynie gęstą część z mleka kokosowego, której jest niewiele. Więc do uzbierania 400 g śmietanki kokosowej potrzebujemy 2 lub 3 puszki mleka.

kokosowa śmietana – na mniejsze torty, o średnicy 16 – 22 cm wystarczy 1 puszka śmietany 400 ml. Do większych tortów kup 2 lub 3 puszki.
1 łyżka cukru pudru
Opcjonalnie do jednej z warstw 1 lub 2 łyżki pudru z liofilizowanych owoców
opcjonalnie zagęstnik do śmietany – ja nie używam.

Tort możesz udekorować według własnego uznania. Ja proponuję połączenie zielonych pistacji z czerwonymi owocami. Na tle jasnego kremu kokosowego takie zestawienie dacie przyjemny efekt. Dodatkowo warto posypać wierzch tortu pudrem z liofilizowanych owoców. Ten kolorowy misz masz będzie dobrze wyglądał o każdej porze roku.

owoce, np. truskawki, borówki lub maliny
niesolone pistacje
sproszkowane, liofilizowane owoce (truskawki, czarne porzeczki, maliny)

Prosty tort z kremem kokosowym PRZEPIS

  • Upiecz biszkopt wg. wielkości formy którą posiadasz oraz planowanej liczby porcji.
  • Zmierz wysokość biszkoptu i podziel ją na 3 części.
  • Przekrój biszkopt na 3 blaty. Ja używam strunowej krajalnicy do biszkoptu. Można nią przeciąć biszkopt o średnicy do 30 cm.
  • Jeżeli składasz tort na podkładzie nałóż na niego 1 łyżeczkę kremu, dzięki temu tort bedzie się dobrze trzymał podczas krojenia.

Poncz

  • Przygotuj poncz – wymieszaj z letnią wodą (130 ml, ok. pół szklanki)
    • 1 łyżkę cukru,
    • 1 lub 2 łyżki soku z cytryny
    • jeżeli chcesz słodszy poncz 1 łyżeczkę cukru waniliowego lub 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii.
  • Ta ilość ponczu wystarczy do nasączenia biszkoptu o średnicy ok. 22 – 24 cm.

Wegański krem kokosowy

  • Bardzo mocno schłódź śmietanę kokosową.
  • do miski przełóż gęstą część śmietany, mleczko kokosowe nie będzie nam potrzebne. Jest to idealny dodatek do zupy dyniowej albo pomidorowego sosu z kurczaka.
  • Przesiej przez gęste sito 1 łyżkę cukru pudru.
  • jeżeli chcesz otrzymać sztywniejszy krem dodaj zagęstnik do śmietany.
  • Miksuj śmietanę tylko do połączenia składników i rozbicia grudek w kremie.
  • Gotowy krem kokosowy nakładaj na blaty. Przechowuj w lodówce, żeby nie podszedł wodą. Zagęstnik do śmietany ustabilizuje śmietanę, ale ten dodatek nie jest konieczny.

Pierwszy blat

  • Nasącz pierwszy blat ponczem (spryskiwaczem lub pędzlem silikonowym lub bokiem łyżki nalewaj na biszkopt niewielkie porcje płynu.
  • Na pierwszy blat nałóż kwaśny dżem. Moim zdaniem do delikatnego i lekko słodkiego kokosowego kremu idealnie pasuje dżem z czarnych porzeczek.
  • Na pierwszy blat nie nakładaj kremu. Tylko porzeczkowy dżem. Niech wsiąknie w biszkopt i urozmaici smak tortu.

Drugi blat

  • Drugi blat biszkoptu połóż na warstwie dżemu. Nasącz ponczem i nałóż cienką warstwę kremu. Krem kokosowy jest delikatniejszy niż krem z sera mascarpone, niech to będzie cienka warstwa, maksymalnie 0,5 cm. Możesz nałożyć sam krem kokosowy albo kilka łyżek kremu kokosowego wymieszać z 1 lub 2 łyżkami zmielonych na pył liofilizowanych owoców (truskawek, czarnych porzeczek, malin). Wtedy smak stanie się nieco bogatszy. Moi goście za każdym razem próbują zgadnąć skąd pochodzi ten owocowy smak, skoro w kremie nie ma kawałków owoców.

Trzeci blat i dekoracja

  • Trzeci blat nasącz ponczem i posmaruj kremem. Kokosowy krem jest delikatniejszy i trudno zrobić z niego idealnie płaską powierzchnię, dlatego ja po prostu robię na nim fale i różne zawijasy.
  • Boki posmaruj kremem.
  • Wierzch tortu posyp pudrem z liofilizowanych owoców.
  • Pistacje obierz z łupin, weź małą porcję pomiędzy dłonie i pocieraj orzechy przez chwilę, żeby pozbyć się łusek. Wydmuchuj je spomiędzy pistacji. Pistacje posiekaj nożem na mniejsze kawałki. rozsyp na wierzchu tortu.
  • Udekoruj truskawkami lub innymi owocami, malinami, porzeczkami, figami.

TORT PRZECHOWUJ W LODÓWCE!

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Kokosowy krem do tortu w prostym torcie z owocami

Na moim blogu znajdziesz sprawdzone przepisy na smaczny podwieczorek:

Polecam Ci także moje inne przepisy na smakowite zupyśniadanie, czy lunch lub inne potrawy. Wybierz dla siebie coś smacznego i do garów!

Ten post ma 5 komentarzy

Dodaj komentarz