placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane to szybka przekąska lub dodatek do innego dania. Smakują dobrze z leczo, gulaszem, śmietaną, tzatzikami lub… cukrem.

Podstawowe informacje

  • Przygotowanie składników: 15 minut
  • Smażenie: 30 minut
  • Dieta: wegetariańska, bezglutenowa
  • Liczna porcji: dla 4 osób

Składniki

  • Ziemniaki – 6 dużych ziemniaków
  • duże jajko – 1 szt.
  • cebula – 1 średnia szt.
  • mąka pszenna – 2 duże łyżki (w diecie bezglutenowej zamień na mąkę bezglutenową)
  • przyprawy:
    • pieprz
    • sól
  • olej rzepakowy do smażenia
placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane przepis

Przygotowanie masy ziemniaczanej

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki. Możesz zetrzeć je na drobne lub bardzo drobne wiórki. Inna opcja to zmielenie ziemniaków w maszynce albo zmiksowanie na pure w malakserze.
  2. Na misce lub garnku ułóż gęste sito i przełóż ziemniaki na sito, żeby odsączyć je z soku.
  3. Na dnie miski/ garnku zbierze się sok i skrobia ziemniaczana. Sok nie będzie potrzebny, skrobię dodaj do masy na placki.
  4. Ziemniaki bardzo dokładnie odciśnij dłońmi z pozostałego soku a potem dodaj do nich cebulę: startą na tarce lub pokrojoną w bardzo drobną kostkę lub pokrojoną w bardzo cienkie plasterki (grubości 1 mm lub cieńsze tak cienko pokroisz cebulą np. na mandolinie).
  5. Do masy na placki ziemniaczane dodaj jajko, mąkę, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.

Placki z ziemniaków smażenie

  1. Rozgrzej większą patelnię i nalej tyle oleju, żeby dno było przykryte.
  2. Sprawdź czy olej jest gorący – wyłóż odrobinę ciast i sprawdź czy reaguje z tłuszczem. Placki smaż na średni ogniu. Jeżeli ciasto nie reaguje z tłuszczem zwiększ siłę palnika. Jeżeli placki pala się zmniejsz ognień. Jeżeli placki nie reagują z tłuszczem i podchodzą wodą patelnia jest za zimna i trzeba zwiększyć moc kuchenki. Jeżeli ogień dymi to znaczy, że patelnia jest za gorąca. Wystudź patelnię, zetrzyj z patelni tłuszcz i użyj nowego.
  3. Na patelnię wykładaj masę na placki – nie więcej niż 1 łyżka na każdy placek.
  4. Wyrównaj brzegi masy i górę placka, lekko dociskając go do dna patelni łyżką.
  5. Smaż do lekko rumianego koloru i obróć je na drugą stronę.
  6. Ja smażę placki ziemniaczane po dwa razy z każdej strony, żeby wyparowało z nich cała woda i były bardzo chrupiące.

Propozycja podania

Przepis na placki ziemniaczane jest na tyle uniwersalny, że możesz zjeść je z dowolnym dodatkiem. Chrupiące placki ziemniaczane podawaj np. z gulaszem, śmietaną lub cukrem. Wiele osób zjada placki z greckim sosem tzatziki.

Przepisy kulinarne

Placuszki ziemniaczane to jedna z propozycji na szybką przekąskę lub dodatek do obiadu., polecam także:

RóżaGotuje.pl na Facebooku: klik

Ten post ma 10 komentarzy

  1. Grzesiek

    Czy można dodać starty czosnek do placków?

    1. Róża

      Do tych placków nie dodawałabym czosnku. Czosnek niestety szybko się pali, a placki smażą się długo, żeby było chrupiące. Przypalony czosnek dodaje goryczki. Podsumowując: Nie.

Dodaj komentarz