Chrupiące placki ziemniaczane to szybka przekąska lub dodatek do innego dania. Smakują dobrze z leczo, gulaszem, śmietaną, tzatzikami lub… cukrem.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Przygotowanie składników: 15 minut
- Smażenie: 30 minut
- Dieta: wegetariańska, bezglutenowa
- Liczna porcji: dla 4 osób
Składniki
- Ziemniaki – 6 dużych ziemniaków
- duże jajko – 1 szt.
- cebula – 1 średnia szt.
- mąka pszenna – 2 duże łyżki (w diecie bezglutenowej zamień na mąkę bezglutenową)
- przyprawy:
- pieprz
- sól
- olej rzepakowy do smażenia

Placki ziemniaczane przepis
Przygotowanie masy ziemniaczanej
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki. Możesz zetrzeć je na drobne lub bardzo drobne wiórki. Inna opcja to zmielenie ziemniaków w maszynce albo zmiksowanie na pure w malakserze.
- Na misce lub garnku ułóż gęste sito i przełóż ziemniaki na sito, żeby odsączyć je z soku.
- Na dnie miski/ garnku zbierze się sok i skrobia ziemniaczana. Sok nie będzie potrzebny, skrobię dodaj do masy na placki.
- Ziemniaki bardzo dokładnie odciśnij dłońmi z pozostałego soku a potem dodaj do nich cebulę: startą na tarce lub pokrojoną w bardzo drobną kostkę lub pokrojoną w bardzo cienkie plasterki (grubości 1 mm lub cieńsze tak cienko pokroisz cebulą np. na mandolinie).
- Do masy na placki ziemniaczane dodaj jajko, mąkę, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.
Placki z ziemniaków smażenie
- Rozgrzej większą patelnię i nalej tyle oleju, żeby dno było przykryte.
- Sprawdź czy olej jest gorący – wyłóż odrobinę ciast i sprawdź czy reaguje z tłuszczem. Placki smaż na średni ogniu. Jeżeli ciasto nie reaguje z tłuszczem zwiększ siłę palnika. Jeżeli placki pala się zmniejsz ognień. Jeżeli placki nie reagują z tłuszczem i podchodzą wodą patelnia jest za zimna i trzeba zwiększyć moc kuchenki. Jeżeli ogień dymi to znaczy, że patelnia jest za gorąca. Wystudź patelnię, zetrzyj z patelni tłuszcz i użyj nowego.
- Na patelnię wykładaj masę na placki – nie więcej niż 1 łyżka na każdy placek.
- Wyrównaj brzegi masy i górę placka, lekko dociskając go do dna patelni łyżką.
- Smaż do lekko rumianego koloru i obróć je na drugą stronę.
- Ja smażę placki ziemniaczane po dwa razy z każdej strony, żeby wyparowało z nich cała woda i były bardzo chrupiące.



Propozycja podania
Przepis na placki ziemniaczane jest na tyle uniwersalny, że możesz zjeść je z dowolnym dodatkiem. Chrupiące placki ziemniaczane podawaj np. z gulaszem, śmietaną lub cukrem. Wiele osób zjada placki z greckim sosem tzatziki.
Przepisy kulinarne
Placuszki ziemniaczane to jedna z propozycji na szybką przekąskę lub dodatek do obiadu., polecam także:
- leczo
- kotlety mielone
- placki z cukinii
- szakszuka
- ciasto francuskie z jabłkami
- smalec z fasoli
- racuchy drożdżowe
- pasta jajeczna
- naleśniki
RóżaGotuje.pl na Facebooku: klik
Czy można dodać starty czosnek do placków?
Do tych placków nie dodawałabym czosnku. Czosnek niestety szybko się pali, a placki smażą się długo, żeby było chrupiące. Przypalony czosnek dodaje goryczki. Podsumowując: Nie.
Pingback: Hummus z fasoli
Pingback: Pierogi z mięsa z rosołu
Pingback: Hummus
Pingback: Zupa tajska z kurczakiem
Pingback: Sałatka z arbuzem
Pingback: Tiramisu
Pingback: Zupa pomidorowa z pomidorów
Pingback: Dukkah