Placki z cukinii to taka apetyczna pocztówka z wakacji. Smakują jako odrębne danie i jako dodatek np. do gulaszu. Szybkie do zrobienia, dobre na ciepło i na zimno. Dzięki dostępności świeżej cukinii przez cały rok placuszki z cukinii mogą często gościć na naszym stole.
Co znajdziesz w przepisie:
Informacje o przygotowaniu i smażeniu
- Przygotowanie ciasta: 10 minut
- Smażenie: 10 minut
- Liczba placków: 12 sztuk
- Dieta: wegetariańska, bezglutenowa (użyj mąki bezglutenowej)
SKŁADNIKI
Placki z cukinii
Placki z cukinii PRZEPIS
Zanim przystąpisz do przygotowania placków z cukinii przeczytaj cały przepis. Do wykonania tych placuszków nie potrzebujesz wagi kuchennej.
Przygotowanie cukinii i ciasta na placki
- Cukinii nie obieraj. Umyj ją i odetnij końce a następnie zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
- Startą cukinię włóż do miseczki i posyp 1/2 łyżeczki soli. Zostaw na chwilę, żeby cukinia puściła sok.
- Do drugiej miski wbij 2 jaja, wsyp szczyptę soli, pieprz, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj rózgą kuchenną.
- Dodaj mąkę i wymieszaj rózgą kuchenną, żeby ciasto było jednolite bez grudek.
- Dodaj cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, dodaj posiekany szczypiorek i wymieszaj rózgą.
- Cukinię, garść po garści, odciskaj z soku i dodaj do ciasta (ja czasem płuczę cukinię, żeby dokładniej pozbyć się soli). Wymieszaj łyżką.
Smażenie
- Rozgrzej patelnię z łyżką oleju.
- Dla sprawdzenia, czy olej jest gorący wyleć odrobinę ciasta na środek patelni. Jeżeli wokół placuszka tworzą się bąble to znaczy, że patelnia i olej są nagrzane – możesz smażyć placuszki. Jeżeli ciasto nie reaguje z olejem poczekaj. Ciasto wyłożone na zimną patelnię wchłonie tłuszcz i placki nie wyjdą smaczne.
- Po 2-3 minutach smażenia na średnim ogniu przewróć packi na drugą stronę.
Propozycja podania
Placuszki z tego przepisu są pyszne z kwaśnym jogurtem greckim, jogurtem islandzkiego skyrem lub kwaśną, gęstą śmietaną. Możesz podać je także z sosem tzatziki.
Placuszki z cukinii są też smacznym dodatkiem do gulaszu wieprzowego, wołowego oraz innych potraw.
Przepisy kulinarne
Zapraszam Cię do wypróbowania moich pozostałych apetycznych potraw. Na letnie dni polecam chłodnik z botwinki, zupa ogórkowa. Na szybkie śniadanie w wolny dzień szakszuka a na deser może naleśniki?
Placuszki z cukinią (placuszki z cukinii)
Placki z cukinii, znane również jako cukinia fritters, są popularnym daniem w wielu krajach na całym świecie. We Włoszech placki z cukinii są znane jako „frittelle di zucchine”. Są one zwykle przygotowywane przez mieszanie startych cukinii z jajkami, mąką, parmezanem, czosnkiem i przyprawami. Następnie formuje się placki i smaży na patelni na złoty kolor.
W kuchni francuskiej placki z cukinii są znane jako „beignets de courgettes”. Do przygotowania używa się startych cukinii, które są następnie wymieszane z jajkami, mąką, śmietaną, bazylią i innymi ziołami. Mieszanka jest formowana na małe placuszki i smażona na oleju lub maśle.
W Grecji placki z cukinii noszą nazwę „kolokithokeftedes”. Tradycyjnie przygotowuje się je z startych cukinii, cebuli, jajek, mąki, świeżej mięty i kopru włoskiego. Składniki są dokładnie wymieszane, a następnie formuje się małe placuszki, które są smażone na złoty kolor.
W indyjskiej kuchni placki z cukinii są znane jako „zucchini pakora” lub „zucchini bhaji”. Są one przygotowywane przez pokrojenie cukinii w cienkie plastry, które są następnie zamoczone w gęstym cieście z mąki chickpea (cebula, czosnek, przyprawy). Plastry są smażone na złoty kolor w głębokim oleju.W chińskiej kuchni placki z cukinii są popularne pod nazwą „zucchini pancakes” lub „zucchini fritters”. Do przygotowania używa się startych cukinii, jajek, mąki kukurydzianej, cebuli, czosnku i przypraw. Składniki są dokładnie wymieszane, a następnie formuje się placki i smaży na patelni.
Mam nadzieję, że mój pomysł na te placuszki warzywne przypadnie Ci do gustu. Smacznego!
Pingback: Pasta jajeczna ze szczypiorem
Pingback: Pancake
Pingback: Bigos
Pingback: Pasta jajeczna z oliwkami
Pingback: Smalec z fasoli
Pingback: Kotlety mielone
Pingback: Ciasto drożdżowe z truskawkami
Pingback: Hummus z fasoli
Pingback: Pierogi z mięsa z rosołu
Pingback: Zupa tajska z kurczakiem
Pingback: Sałatka z arbuzem
Pingback: Tiramisu
Pingback: Dukkah
Pingback: Zupa krem z cukinii
Pingback: Chili con carne
Pingback: Zupa jarzynowa z cukinią
Pingback: Grzanki
Pingback: Zupa krem z białych warzyw
Pingback: Zupa pomidorowa z pomidorów
Pingback: Pesto
Pingback: Gofry wg Michaela Roux
Pingback: Wątróbka drobiowa z cebulą
Pingback: Racuchy drożdżowe
Pingback: Kotlety mielone z pieczarkami
Pingback: Kotlety mielone z cukinią
Pingback: Hummus
Pingback: Ajapsandali
Pingback: Naleśniki szpinakowe
Pingback: Zupa krem z pieczonej papryki
Pingback: Chłodnik z ogórków