placki z cukinii

Placki z cukinii

Placki z cukinii to taka apetyczna pocztówka z wakacji. Smakują jako odrębne danie i jako dodatek np. do gulaszu. Szybkie do zrobienia, dobre na ciepło i na zimno. Dzięki dostępności świeżej cukinii przez cały rok placuszki z cukinii mogą często gościć na naszym stole.

Informacje o przygotowaniu i smażeniu

  • Przygotowanie ciasta: 10 minut
  • Smażenie: 10 minut
  • Liczba placków: 12 sztuk
  • Dieta: wegetariańska, bezglutenowa (użyj mąki bezglutenowej)

SKŁADNIKI

Placki z cukinii










placki z cukinii

Placki z cukinii PRZEPIS

Zanim przystąpisz do przygotowania placków z cukinii przeczytaj cały przepis. Do wykonania tych placuszków nie potrzebujesz wagi kuchennej.

Przygotowanie cukinii i ciasta na placki

  1. Cukinii nie obieraj. Umyj ją i odetnij końce a następnie zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  2. Startą cukinię włóż do miseczki i posyp 1/2 łyżeczki soli. Zostaw na chwilę, żeby cukinia puściła sok.
  3. Do drugiej miski wbij 2 jaja, wsyp szczyptę soli, pieprz, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj rózgą kuchenną.
  4. Dodaj mąkę i wymieszaj rózgą kuchenną, żeby ciasto było jednolite bez grudek.
  5. Dodaj cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, dodaj posiekany szczypiorek i wymieszaj rózgą.
  6. Cukinię, garść po garści, odciskaj z soku i dodaj do ciasta (ja czasem płuczę cukinię, żeby dokładniej pozbyć się soli). Wymieszaj łyżką.

Smażenie

  1. Rozgrzej patelnię z łyżką oleju.
  2. Dla sprawdzenia, czy olej jest gorący wyleć odrobinę ciasta na środek patelni. Jeżeli wokół placuszka tworzą się bąble to znaczy, że patelnia i olej są nagrzane – możesz smażyć placuszki. Jeżeli ciasto nie reaguje z olejem poczekaj. Ciasto wyłożone na zimną patelnię wchłonie tłuszcz i placki nie wyjdą smaczne.
  3. Po 2-3 minutach smażenia na średnim ogniu przewróć packi na drugą stronę.

Propozycja podania

Placuszki z tego przepisu są pyszne z kwaśnym jogurtem greckim, jogurtem islandzkiego skyrem lub kwaśną, gęstą śmietaną. Możesz podać je także z sosem tzatziki.

Placuszki z cukinii są też smacznym dodatkiem do gulaszu wieprzowego, wołowego oraz innych potraw.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Zapraszam Cię do wypróbowania moich pozostałych apetycznych potraw. Na letnie dni polecam chłodnik z botwinki, zupa ogórkowa. Na szybkie śniadanie w wolny dzień szakszuka a na deser może naleśniki?

Placuszki z cukinią (placuszki z cukinii)

Placki z cukinii, znane również jako cukinia fritters, są popularnym daniem w wielu krajach na całym świecie. We Włoszech placki z cukinii są znane jako „frittelle di zucchine”. Są one zwykle przygotowywane przez mieszanie startych cukinii z jajkami, mąką, parmezanem, czosnkiem i przyprawami. Następnie formuje się placki i smaży na patelni na złoty kolor.

W kuchni francuskiej placki z cukinii są znane jako „beignets de courgettes”. Do przygotowania używa się startych cukinii, które są następnie wymieszane z jajkami, mąką, śmietaną, bazylią i innymi ziołami. Mieszanka jest formowana na małe placuszki i smażona na oleju lub maśle.

W Grecji placki z cukinii noszą nazwę „kolokithokeftedes”. Tradycyjnie przygotowuje się je z startych cukinii, cebuli, jajek, mąki, świeżej mięty i kopru włoskiego. Składniki są dokładnie wymieszane, a następnie formuje się małe placuszki, które są smażone na złoty kolor.

W indyjskiej kuchni placki z cukinii są znane jako „zucchini pakora” lub „zucchini bhaji”. Są one przygotowywane przez pokrojenie cukinii w cienkie plastry, które są następnie zamoczone w gęstym cieście z mąki chickpea (cebula, czosnek, przyprawy). Plastry są smażone na złoty kolor w głębokim oleju.W chińskiej kuchni placki z cukinii są popularne pod nazwą „zucchini pancakes” lub „zucchini fritters”. Do przygotowania używa się startych cukinii, jajek, mąki kukurydzianej, cebuli, czosnku i przypraw. Składniki są dokładnie wymieszane, a następnie formuje się placki i smaży na patelni.

Mam nadzieję, że mój pomysł na te placuszki warzywne przypadnie Ci do gustu. Smacznego!

Ten post ma 30 komentarzy

Dodaj komentarz