Placki jogurtowe na kolację, śniadanie albo do pudełka na drogę. Wychodzą z jogurtu naturalnego (z mleka krowiego) oraz z naturalnych jogurtów kokosowych lub sojowych. Przepis bez mleka i napoju roślinnego, z dużą liczbą jaj, dzięki czemu są gęste odżywczo.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje:
- Czas kucharzenia: do 30 minut
- Liczba porcji: z 150 g jogurtu ok. 15 placuszków, każdy z 1 łyżki ciasta. Z jogurtu 400 g ok. 40 placuszków
- Dieta: bezmleczna (użyj jogurtu kokosowego)
SKŁADNIKI
Placki jogurtowe z małego jogurtu (150 g)
Do ciasta na placki nie dodaję soli, ponieważ soda zawiera sód.
Placki jogurtowe z dużego jogurtu (400 g)
Placki jogurtowe PRZEPIS
Przepis, który znajdziesz niżej dotyczy składników z małego kubeczka jogurtu (150 g).
- Do miski przełóż 150 g jogurtu naturalnego oraz 2 duże jajka. Dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną.
- Odważ 120 g mąki pszennej i dodaj do niej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej oraz 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, żeby w cieście nie było grudek.
- Dodaj 3 łyżki oleju, wymieszaj.
- Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Rozgrzej patelnię z powłoką nieprzywieralną, opcjonalnie dodaj kilka łyżek oleju do smażenia. Ja nie dodaję tłuszczy na patelnię, tylko do ciasta.
- Na rozgrzany tłuszcz wylewaj ciasto: po 1 łyżce na 1 placek. Smaż do złotego koloru i obróć na druga stronę. Kiedy w placku robią się dziurki od pękających pęcherzyków powietrza to jest ostatni moment na przewrócenia placka, zanim stanie się nieapetycznie brązowy.
Propozycja podania
Placuszki jogurtowe smakują z cukrem pudrem, dowolnym dżemem lub konfiturami. Sezonowe owoce są jak najbardziej mile widziane.

Przepisy kulinarne
Polecam moje przepisy na: racuchy drożdżowe, racuchy drożdżowe z jabłkami, naleśniki z serem, chrupiące gofry, różowe naleśniki, naleśniki z mąki owsianej, placki gryczane z cukinią, racuchy z jabłkami, naleśniki, naleśniki szpinakowe, pancake, placki z cukinii.