placki gryczane z cukinią

Placki gryczane z cukinią

Placki gryczane z cukinią to potrawa o dwóch obliczach. Albo danie zero waiste, gdy po obiedzie zostaje ci trochę kaszy gryczanej a po lodówce błąka się mała cukinia albo potrawa przygotowana od podstaw. W obu przypadkach pyszna. W obu przypadkach szybka i łatwa do zrobienia.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: do 30 minut
  • Liczba porcji: 2 – 3
  • Dieta: wegetariańska, bezmleczna, bezglutenowa (użyj mąki bezglutenowej)

SKŁADNIKI

Na placki potrzebujesz ok. 100 gramów suchej kaszy gryczanej (ja używam białej, niepalonej) lub ok. 165 g ugotowanej, to niepełna szklanka o pojemności 250 ml.














Placki gryczane PRZEPIS

Najpierw wstaw do gotowania kaszę. Gdy będzie się gotować przygotuj cukinię.

Kasza gryczana

Kaszę gryczaną ugotujemy na sypkie, żeby w plackach ziarna były dobrze wyczuwalne.

  1. Kaszę opłucz pod bieżącą wodą, np. na sitku.
  2. Do garnka wsyp 100 gramów kaszy gryczanej i dolej 150 ml zimnej wody. Dodaj szczyptę soli.
  3. Zamieszaj jeden raz, żeby kasza nie przykleiła się do dnia.
  4. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem do wchłonięcia wody. Czas gotowania będzie rożny, ale powinien zmieścić się między 5 a 10 minutami
  5. Odstaw garnek z kaszą, żeby odpoczęła. Zostaw pokrywkę na garnku.

Cukinia

  1. Jedną małą cukinię zetrzyj ma grube wióry na ręcznej tarce.
  2. Dodaj pół łyżeczki soli. Dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut.
  3. Odciśnij bardzo dokładnie cukinię w dłoniach. Taką pozbawioną soku włóż do miski, w której będziesz przygotowywać ciasto na placki.

Cebula

Jedną średnią cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na jednej łyżce oliwy lub oleju. Cebula może być zeszklona a możesz ją lekko przyrumienić. Smak słodkiej cebuli fajnie będzie kontrastował z gorzkawą laszą gryczaną.

Ciasto na placki gryczane z cukinią

  • W misce wymieszaj około pół szklanki mąki pszennej, ok. 80 g z jedną łyżeczką proszku do pieczenia. Chyba najwygodniej użyć do tego rózgi kuchennej.
  • Potem dodaj:
    • 2 duże jajka,
    • szczyptę soli,
    • szczyptę pieprzu,
    • 2 łyżki posiekanego szczypiorek lub natki pietruszki,
    • 1 średnią podsmażoną cebulę,
    • odsączoną z soku cukinię,
    • 2 lub 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.

Smażenie placków

  • Patelnię rozgrzej na średnim ogniu i wlej na nią jedną łyżkę oleju do smażenia lub oliwy.
  • Na rozgrzany olej nakładaj ciasto, 1 łyżka ciasta na 1 placuszek.
  • Smaż 3 – 4 minuty, obróć na drugą stronę i smaż jeszcze około 2 minut.

Propozycja podania

Placki gryczane z cukinią możesz podać ze skyrem albo kwaśną śmietaną. Idealnie pasować będzie jogurt grecki lub naturalny.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Wypróbuj także placki ziemniaczane z mojego bloga. Polecam także biszkopt, biszkopt czekoladowy. Bardzo fajnym pomysłem na pierwsze danie jest zupa krem z białych warzyw.

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz