Placki gryczane z cukinią to potrawa o dwóch obliczach. Albo danie zero waiste, gdy po obiedzie zostaje ci trochę kaszy gryczanej a po lodówce błąka się mała cukinia albo potrawa przygotowana od podstaw. W obu przypadkach pyszna. W obu przypadkach szybka i łatwa do zrobienia.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: do 30 minut
- Liczba porcji: 2 – 3
- Dieta: wegetariańska, bezmleczna, bezglutenowa (użyj mąki bezglutenowej)
SKŁADNIKI
Placki gryczane z cukinią
Na placki potrzebujesz ok. 100 gramów suchej kaszy gryczanej (ja używam białej, niepalonej) lub ok. 165 g ugotowanej, to niepełna szklanka o pojemności 250 ml.
Do podania
Placki gryczane PRZEPIS
Najpierw wstaw do gotowania kaszę. Gdy będzie się gotować przygotuj cukinię.
Kasza gryczana
Kaszę gryczaną ugotujemy na sypkie, żeby w plackach ziarna były dobrze wyczuwalne.
- Kaszę opłucz pod bieżącą wodą, np. na sitku.
- Do garnka wsyp 100 gramów kaszy gryczanej i dolej 150 ml zimnej wody. Dodaj szczyptę soli.
- Zamieszaj jeden raz, żeby kasza nie przykleiła się do dnia.
- Gotuj na małym ogniu pod przykryciem do wchłonięcia wody. Czas gotowania będzie rożny, ale powinien zmieścić się między 5 a 10 minutami
- Odstaw garnek z kaszą, żeby odpoczęła. Zostaw pokrywkę na garnku.
Cukinia
- Jedną małą cukinię zetrzyj ma grube wióry na ręcznej tarce.
- Dodaj pół łyżeczki soli. Dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut.
- Odciśnij bardzo dokładnie cukinię w dłoniach. Taką pozbawioną soku włóż do miski, w której będziesz przygotowywać ciasto na placki.
Cebula
Jedną średnią cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na jednej łyżce oliwy lub oleju. Cebula może być zeszklona a możesz ją lekko przyrumienić. Smak słodkiej cebuli fajnie będzie kontrastował z gorzkawą laszą gryczaną.
Ciasto na placki gryczane z cukinią
- W misce wymieszaj około pół szklanki mąki pszennej, ok. 80 g z jedną łyżeczką proszku do pieczenia. Chyba najwygodniej użyć do tego rózgi kuchennej.
- Potem dodaj:
- 2 duże jajka,
- szczyptę soli,
- szczyptę pieprzu,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorek lub natki pietruszki,
- 1 średnią podsmażoną cebulę,
- odsączoną z soku cukinię,
- 2 lub 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Smażenie placków
- Patelnię rozgrzej na średnim ogniu i wlej na nią jedną łyżkę oleju do smażenia lub oliwy.
- Na rozgrzany olej nakładaj ciasto, 1 łyżka ciasta na 1 placuszek.
- Smaż 3 – 4 minuty, obróć na drugą stronę i smaż jeszcze około 2 minut.
Propozycja podania
Placki gryczane z cukinią możesz podać ze skyrem albo kwaśną śmietaną. Idealnie pasować będzie jogurt grecki lub naturalny.
Przepisy kulinarne
Wypróbuj także placki ziemniaczane z mojego bloga. Polecam także biszkopt, biszkopt czekoladowy. Bardzo fajnym pomysłem na pierwsze danie jest zupa krem z białych warzyw.
Pingback: Naleśniki z mąki owsianej