pierogi z wiśniami

Pierogi z wiśniami

Pierogi z wiśniami to trochę obiad a trochę podwieczorek. Słodkie i cierpkie jednocześnie. Nie wycieka z nich sok. Bardzo smaczne. Latem ze świeżych wiśni a zimą z mrożonych. Nie ma różnicy w smaku. 100 % wakacji na talerzu.

Wersja klasyczna to pierożek z dwiema lub trzema wiśniami. Wersja mini to malutkie pierożki z jedną wisienką, na jeden gryz. Nie kapie z nich sok, wiec można śmiało je przegryzać lub kroić na pół.

Podstawowe informacje:

  • Czas przygotowania: do godziny
  • Liczba porcji: od 4 do 6
  • Dieta: bezmleczna, wegetariańska, wegańska

SKŁADNIKI

Pierogi z wiśniami





Do dekoracji




pierogi z wiśniami

Pierogi z wiśniami PRZEPIS

Przygotuj ciasto na pierogi.

  1. Pierogi z wiśniami świeżymi: wiśnie wydryluj. Posyp dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej. Zostaw w misce do czasu lepienia pierogów
  2. Pierogi z wiśniami mrożonymi: mrożone wiśnie wsyp do sitka lub durszlaka i osadź na miseczce, żeby podczas rozmrażania odciekał z nich sok. Wiśni nie trzeba odsączać na papierze, wystarczy że rozmrożą się naturalnie. Jeżeli chcesz je szybko rozmrozić rozsyp wiśnie na płaskich talerzach i ustaw w ciepłym miejscu. Niektóre piekarniki mają funkcję rozmrażania – można ją wykorzystać. Opcjonalnie posyp wiśnie dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej. Mąka ziemniaczana zwiąże sok, dzięki temu pierogi nie będę pryskać podczas jedzenia.
  3. Stół lub stolnicę posyp mąką i rozwałkuj cienko ciasto na pierogi.
  1. Przy pomocy wykrojnika do pączków, ciastek lub szklanki wykrawaj kółka o średnicy 7 – 8 cm. Gdy chcesz zrobić mini pierożki z wiśniami kółka powinny mieć około 4 cm średnicy.
  2. Kółka wykrawaj blisko siebie, aby jak najmniej ciasta zostawało na drugie wałkowanie. Przy każdym kolejnym wałkowaniu ciasto wchłania nieco mąki i staje się coraz twardsze.
  3. Bierz do rąk placek, lekko rozciągnij go na boki. Układaj na nim dwie lub 3 wiśnie, dodaj szczyptę cukru i sklejaj.
  1. Mini pierożki nadziewaj jedną wisienką.
  1. Brzegi sklejonych pierogów możesz pozawijać w dekoracyjny sposób. To sprawia, że pierogi są lepiej sklejone. Tutaj znajdziesz przykłady dekoracji pierogów: ciasto na pierogi.
  2. Przed gotowaniem sklej wszystkie pierogi, żeby ugotować je wszystkie, bez przerw na doklejenie kolejnej partii.
  3. Pierogi układaj na stole, stolnicy lub wielkiej desce do krojenia obficie posypanej mąką pszenną.

Gotowanie pierogów

  1. W większym garnku, np. 4 litrowym zagotuj wodę z dużą szczyptą soli i 2 łyżkami dowolnego oleju (np. rzepakowy, słonecznikowy)
  2. Kiedy woda się zagotuje zmniejsz ogień na średni, żeby woda delikatnie bulgotała, nie może kotłować się jak podczas erupcji gejzeru.
  3. W zależności od wielkości garnka wrzuć tyle pierogów, żeby przykrywały dno jedną warstwą.
  4. Zamieszaj łopatką lub długą łyżką, żeby nie przykleiły się do dnia garnka.
  5. Gotuj 3 minuty od wypłynięcia na powierzchni.
  6. Wyławiaj łyżką cedzakową na talerze.
  7. Jeżeli nie podajesz ugotowanych pierogów wyłóż je na wysmarowane olejem lub masłem blachy lub talerze.
  8. Doprowadź wodę do wrzenia i wrzuć kolejną partię pierogów.

Propozycja podania

Pierogi z wiśniami możesz podać na ciepło i zimno. Dobrze sklejone nie powinny puścić soku. Mogą jedynie zmienić kolor na purpurowy. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że sok z owoców zamienia się w żel. Nie wylatuje z pierogów podczas jedzenia.

Ja do pierogów dodaję słodką śmietanę deserową i posypuję je niedbale cukrem trzcinowym.

W sezonie dekoruję listkami lub kwiatami mięty lub melisy.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Pierogi z wiśniami mrożonymi (pierogi z mrożonymi wiśniami)

Pierogi z wiśniami to moje ulubione pierogi owocowe. Nie są tak słodkie jak te z truskawkami. Smakuja genialnie na zimno i ciepło. Od niedawna gotuję je z mrożonymi wiśniami i kompletnie nie różnią się smakiem od tych ze świeżych owoców.

Zapraszam Cię do wypróbowania innych moich przepisów. Oto wypróbowane przepisy krok po kroku:

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz