Pierogi z wiśniami to trochę obiad a trochę podwieczorek. Słodkie i cierpkie jednocześnie. Nie wycieka z nich sok. Bardzo smaczne. Latem ze świeżych wiśni a zimą z mrożonych. Nie ma różnicy w smaku. 100 % wakacji na talerzu.
Wersja klasyczna to pierożek z dwiema lub trzema wiśniami. Wersja mini to malutkie pierożki z jedną wisienką, na jeden gryz. Nie kapie z nich sok, wiec można śmiało je przegryzać lub kroić na pół.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje:
- Czas przygotowania: do godziny
- Liczba porcji: od 4 do 6
- Dieta: bezmleczna, wegetariańska, wegańska
SKŁADNIKI
Pierogi z wiśniami
Do dekoracji
Pierogi z wiśniami PRZEPIS
Przygotuj ciasto na pierogi.
- Pierogi z wiśniami świeżymi: wiśnie wydryluj. Posyp dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej. Zostaw w misce do czasu lepienia pierogów
- Pierogi z wiśniami mrożonymi: mrożone wiśnie wsyp do sitka lub durszlaka i osadź na miseczce, żeby podczas rozmrażania odciekał z nich sok. Wiśni nie trzeba odsączać na papierze, wystarczy że rozmrożą się naturalnie. Jeżeli chcesz je szybko rozmrozić rozsyp wiśnie na płaskich talerzach i ustaw w ciepłym miejscu. Niektóre piekarniki mają funkcję rozmrażania – można ją wykorzystać. Opcjonalnie posyp wiśnie dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej. Mąka ziemniaczana zwiąże sok, dzięki temu pierogi nie będę pryskać podczas jedzenia.
- Stół lub stolnicę posyp mąką i rozwałkuj cienko ciasto na pierogi.
- Przy pomocy wykrojnika do pączków, ciastek lub szklanki wykrawaj kółka o średnicy 7 – 8 cm. Gdy chcesz zrobić mini pierożki z wiśniami kółka powinny mieć około 4 cm średnicy.
- Kółka wykrawaj blisko siebie, aby jak najmniej ciasta zostawało na drugie wałkowanie. Przy każdym kolejnym wałkowaniu ciasto wchłania nieco mąki i staje się coraz twardsze.
- Bierz do rąk placek, lekko rozciągnij go na boki. Układaj na nim dwie lub 3 wiśnie, dodaj szczyptę cukru i sklejaj.
- Mini pierożki nadziewaj jedną wisienką.
- Brzegi sklejonych pierogów możesz pozawijać w dekoracyjny sposób. To sprawia, że pierogi są lepiej sklejone. Tutaj znajdziesz przykłady dekoracji pierogów: ciasto na pierogi.
- Przed gotowaniem sklej wszystkie pierogi, żeby ugotować je wszystkie, bez przerw na doklejenie kolejnej partii.
- Pierogi układaj na stole, stolnicy lub wielkiej desce do krojenia obficie posypanej mąką pszenną.
Gotowanie pierogów
- W większym garnku, np. 4 litrowym zagotuj wodę z dużą szczyptą soli i 2 łyżkami dowolnego oleju (np. rzepakowy, słonecznikowy)
- Kiedy woda się zagotuje zmniejsz ogień na średni, żeby woda delikatnie bulgotała, nie może kotłować się jak podczas erupcji gejzeru.
- W zależności od wielkości garnka wrzuć tyle pierogów, żeby przykrywały dno jedną warstwą.
- Zamieszaj łopatką lub długą łyżką, żeby nie przykleiły się do dnia garnka.
- Gotuj 3 minuty od wypłynięcia na powierzchni.
- Wyławiaj łyżką cedzakową na talerze.
- Jeżeli nie podajesz ugotowanych pierogów wyłóż je na wysmarowane olejem lub masłem blachy lub talerze.
- Doprowadź wodę do wrzenia i wrzuć kolejną partię pierogów.
Propozycja podania
Pierogi z wiśniami możesz podać na ciepło i zimno. Dobrze sklejone nie powinny puścić soku. Mogą jedynie zmienić kolor na purpurowy. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że sok z owoców zamienia się w żel. Nie wylatuje z pierogów podczas jedzenia.
Ja do pierogów dodaję słodką śmietanę deserową i posypuję je niedbale cukrem trzcinowym.
W sezonie dekoruję listkami lub kwiatami mięty lub melisy.
Przepisy kulinarne
Pierogi z wiśniami mrożonymi (pierogi z mrożonymi wiśniami)
Pierogi z wiśniami to moje ulubione pierogi owocowe. Nie są tak słodkie jak te z truskawkami. Smakuja genialnie na zimno i ciepło. Od niedawna gotuję je z mrożonymi wiśniami i kompletnie nie różnią się smakiem od tych ze świeżych owoców.
Zapraszam Cię do wypróbowania innych moich przepisów. Oto wypróbowane przepisy krok po kroku:
Pingback: Pierogi z kapustą i grzybami