Pierogi z mięsa z rosołu to kwintesencja kuchni zero waste. Ugotuj pyszny rosół i nie żałuj do niego mięsa. Z przepisem na te pierożki nie zmarnujesz składników i zrobisz wartościowy i pyszny obiad.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Orientacyjna liczba pierogów: 30 – 40 sztuk
- Dieta: bezmleczna
Składniki
Farsz na pierogi z mięsa z rosołu
To składniki na moje ulubione pierogi z mięsa z rosołu. Jeżeli nie lubisz majeranku możesz zamienić na swoje ulubione przyprawy, np. słodką paprykę albo doprawić tylko pieprzem i solą.
Ciasto na pierogi
Zaparzane ciasto jest elastyczne i nie zwija się podczas wałkowania.
Karmelizowana cebula

Pierogi z kurczaka z rosołu PRZEPIS
Pierogi z gotowanego kurczaka
Najpierw zrób ciasto na pierogi. Potem przygotuj cebulę do karmelizacji. W czasie, gdy cebula będzie się smażyć a ciasto na pierogi odpoczywać przygotujesz farsz.
Ciasto na pierogi
Zaparzane ciasto na pierogi nie zwija się podczas wałkowania. Nie skracaj czasu leżakowania!
- Odważ potrzebną ilość mąki do miski.
- Do mąki dodaj bardzo gorącą wodę.
- Dodaj 1 łyżkę oleju i pół łyżeczki soli.
- Składniki jak najdokładniej wymieszaj łyżką.
- Miskę przykryj folią spożywczą albo kuchenną ścierką. Ciasto odstaw na 30 minut.
- Po 30 minutach przełóż ciasto na stolicę lub stół i wyrabiaj kilka minut, żeby ciasto stało się idealnie jednolite. Nie może być w nim grudek ani suchej mąki.
- Tak przygotowane ciasto w zależności od wielkości stolnicy lub stołu wałkuj w całości lub podziel na mniejsze porcje.
- Gdy dzielisz ciasto, porcje czekające na wałkowanie owiń folią lub przykryj ściereczką, żeby nie wyschły.

Karmelizowanie cebuli
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę włóż do rondla albo patelni – wlej olej, żeby cebula pływała. Smaż na średnim ogniu 20 – 30 minut, żeby nabrała złocistej barwy.
Przygotowanie cebuli do farszu
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, smaż na oleju, aż się zeszkli. Nie musisz jej rumienić ani karmelizować. Zeszkloną cebulę przełóż do miski z masą mięsną.
Przygotowanie mięsa i farszu
Do przygotowania pierogów potrzebujesz mięso bez skóry i chrząstek oraz marchew i pietruszkę. Dodatek warzyw poprawi wilgotność farszu i doda nieco koloru. Mięso z warzywami możesz:
- zmielić przez maszynkę na średnim sitku lub
- zblendować na gładką masę.
Masę mięsną z kurczaka i warzyw z rosołu przełóż do miski. Dodaj sól, pieprz, majeranek, zeszkloną cebulę. Wyrabiaj, żeby masa stała się jednolita. Jeżeli masa na pierogi z kurczaka gotowanego jest sucha dodaj łyżkę wody lub rosołu.
Wykonanie pierogów
- Ciasto rozwałkuj na cienkie placki. Ciasto odsypuj mąką, żeby nie przykleiło się do stolnicy.
- Zrób kółka w cieście wykrawaczem do pierogów, krążkiem do wycinania pączków lub szklanką. W zależności od wielkości kółek otrzymasz więcej lub mniej pierogów.
- Na każdy krążek ciasta kładź farsz. Ja ważę kulki o wadze między 15 a 20 gramów, zależnie od wielkości krążka.
- Krążek złóż na pół i sklej boli. Możesz dla dekoracji wykonać jakąś dekoracyjną falbankę.
- Sklejone pierogi odkładaj na stolnicę lub stół posypany mąką. Ugotujesz wszystkie na koniec.
- Zagotuj wodę w większym garnku. Dodaj szczyptę soli i łyżkę oleju, Wrzucaj po kilka pierogów, nie więcej niż jedna warstwa na dnie garnka.
- Po chwili delikatnie zamieszaj i gotuj do wypłynięcia na powierzchnię i około minuty, gdy są na powierzchni.
- Wykładaj na talerz, polej karmelizowaną cebulą.




Propozycja podania
Pierogi z kurczaka gotowanego z rosołu
Pierogi z kurczaka z rosołu okraś karmelizowaną cebulą. Pierogi możesz odgrzać na złoto następnego dnia. Możesz je zamrozić na tacce i po przełożeniu do szczelnego pudełka lub woreczka przechowywać w zamrażarce.

Przepisy kulinarne
Pierogi z kurczaka z rosołu
Do przygotowania tych pierogów możesz wykorzystać mięso na rosół z mojego przepisu. Pierogi z gotowanego kurczaka są świetnym sposobem, żeby marnować mniej żywności. Pierogi z kurczaka gotowanego z rosołu polecam nie tylko dzieciom. Możesz je doprawić według uznania, np, dodając słodką paprykę zamiast majeranku.
Polecam Ci także inne przepisy:
- placki z cukinii
- hummus z fasoli
- placki ziemniaczane
- szakszuka z fetą
- ciasto francuskie z jabłkami
- szakszuka
- kotlety mielone
- smalec z fasoli
- racuchy drożdżowe
- pasta jajeczna
- pancake, na szybkie śniadanie
- bigos, tradycyjny z kapustą kiszoną i słodką
- gazpacho, hiszpański chłodnik z pomidorów
- leczo, rozgrzewające danie z papryki
Pingback: Hummus
Pingback: Zupa tajska z kurczakiem
Pingback: Sałatka z arbuzem
Pingback: Tiramisu
Pingback: Dukkah
Pingback: Zupa pomidorowa z pomidorów
Pingback: Zupa krem z cukinii
Pingback: Chili con carne
Pingback: Zupa jarzynowa z cukinią
Pingback: Grzanki
Pingback: Zupa krem z białych warzyw
Pingback: Pesto
Pingback: Ajapsandali
Pingback: Gofry wg Michaela Roux
Pingback: Wątróbka drobiowa z cebulą - Przepisy kulinarne | RóżaGotuje.pl
Pingback: Pierogi z wiśniami
W czasie poszukiwania w sieci przepisów kulinarnych znalazłem twój blog. Czuję, że chyba powinienem podziękować za Twoją pracę. Koniecznie będę rekomendował to miejsce i często tu zaglądał, by poczytać nowe przepisy kulinarne.
Cześć! Dziękuję za miłe słowa. Zapraszam do wypróbowania moich przepisów.
Pingback: Pierogi z kapustą i grzybami