pierogi z mięsa z rosołu

Pierogi z mięsa z rosołu

Pierogi z mięsa z rosołu to kwintesencja kuchni zero waste. Ugotuj pyszny rosół i nie żałuj do niego mięsa. Z przepisem na te pierożki nie zmarnujesz składników i zrobisz wartościowy i pyszny obiad.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: do godziny
  • Orientacyjna liczba pierogów: 30 – 40 sztuk
  • Dieta: bezmleczna

SKŁADNIKI

Farsz na pierogi z mięsa z rosołu

To składniki na moje ulubione pierogi z mięsa z rosołu. Jeżeli nie lubisz majeranku możesz zamienić na inne przyprawy, np. słodką paprykę albo doprawić tylko pieprzem i solą. Marchew i pietruszka dodają pierogom smaku i sprawiają, że farsz nie jest zbyt suchy i włóknisty.








Ciasto na pierogi

Zaparzane ciasto jest elastyczne i nie zwija się podczas wałkowania.





Karmelizowana cebula




pierogi z mięsem z rosołu

Pierogi z kurczaka z rosołu PRZEPIS

Pierogi z gotowanego kurczaka

Najpierw zrób ciasto na pierogi. Potem przygotuj cebulę do karmelizacji. W czasie, gdy cebula będzie się smażyć a ciasto na pierogi odpoczywać przygotujesz farsz.

Ciasto na pierogi

Zaparzane ciasto na pierogi nie zwija się podczas wałkowania. Nie skracaj czasu leżakowania!

  1. Odważ potrzebną ilość mąki do miski.
  2. Do mąki dodaj bardzo gorącą wodę. W przepisie zapisałam 250 ml, czyli 1 szklanka, ale biorąc pod uwagę, że mąki mają różną wilgotność może się zdarzyć, że ciasto będzie wymagało podsypania dodatkową mąką podczas wyrabiania. Lepiej zrobić tak niż wyrzucić zbyt twarde ciasto (dodanie dodatkowe wody do ciasta to sprawa trudna. Ja czasem rozrzedam ciasto hakiem do drożdżowego w mikserze planetarnym).
  3. Dodaj 1 łyżkę oleju i pół łyżeczki soli.
  4. Składniki jak najdokładniej wymieszaj łyżką.
  5. Miskę przykryj folią spożywczą albo kuchenną ścierką. Ciasto odstaw na 30 minut. Niech się zaparza.
  6. Po 30 minutach przełóż ciasto na stolicę lub stół i wyrabiaj kilka minut, żeby ciasto stało się idealnie jednolite. Nie może być w nim grudek ani suchej mąki.
  7. Tak przygotowane ciasto w zależności od wielkości stolnicy lub stołu wałkuj w całości lub podziel na mniejsze porcje.
  8. Gdy dzielisz ciasto, porcje czekające na wałkowanie owiń folią lub przykryj ściereczką, żeby nie wyschły.
ciasto na pierogi
Zaparzane ciasto na pierogi z mięsa z rosołu

Karmelizowanie cebuli

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę włóż do rondla albo patelni – wlej olej, żeby cebula pływała. Smaż na średnim ogniu 20 – 30 minut, żeby nabrała złocistej barwy.

Przygotowanie cebuli do farszu

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, smaż na oleju, aż się zeszkli. Nie musisz jej rumienić ani karmelizować. Zeszkloną cebulę przełóż do miski z masą mięsną.

Przygotowanie mięsa i farszu

Do przygotowania pierogów potrzebujesz mięso bez skóry i chrząstek oraz marchew i pietruszkę. Dodatek warzyw poprawi wilgotność farszu i doda nieco koloru. Mięso z warzywami możesz:

  • zmielić przez maszynkę na średnim sitku lub
  • zblendować na gładką masę.

Masę mięsną z kurczaka i warzyw z rosołu przełóż do miski. Dodaj sól, pieprz, majeranek, zeszkloną cebulę. Wyrabiaj, żeby masa stała się jednolita. Jeżeli masa na pierogi z kurczaka gotowanego jest sucha dodaj łyżkę wody lub rosołu.

Wykonanie pierogów

  1. Ciasto rozwałkuj na cienkie placki. Ciasto odsypuj mąką, żeby nie przykleiło się do stolnicy.
  2. Zrób kółka w cieście wykrawaczem do pierogów, krążkiem do wycinania pączków lub szklanką. W zależności od wielkości kółek otrzymasz więcej lub mniej pierogów.
  3. Na każdy krążek ciasta kładź farsz. Ja ważę kulki o wadze między 15 a 20 gramów, zależnie od wielkości krążka.
  4. Krążek złóż na pół i sklej boli. Możesz dla dekoracji wykonać jakąś dekoracyjną falbankę.
  5. Sklejone pierogi odkładaj na stolnicę lub stół posypany mąką. Ugotujesz wszystkie na koniec.
  6. Zagotuj wodę w większym garnku. Dodaj szczyptę soli i łyżkę oleju, Wrzucaj po kilka pierogów, nie więcej niż jedna warstwa na dnie garnka.
  7. Po chwili delikatnie zamieszaj i gotuj do wypłynięcia na powierzchnię i około minuty, gdy są na powierzchni.
  8. Wykładaj na talerz, polej karmelizowaną cebulą.

Propozycja podania

Pierogi z kurczaka gotowanego z rosołu

Pierogi z kurczaka z rosołu okraś karmelizowaną cebulą. Pierogi możesz odgrzać na złoto następnego dnia. Możesz je zamrozić na tacce i po przełożeniu do szczelnego pudełka lub woreczka przechowywać w zamrażarce.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp
pierogi z miesem z rosolu 21

Przepisy kulinarne

Pierogi z kurczaka z rosołu

Do przygotowania tych pierogów możesz wykorzystać mięso na rosół z mojego przepisu. Pierogi z gotowanego kurczaka są świetnym sposobem, żeby marnować mniej żywności. Pierogi z kurczaka gotowanego z rosołu polecam nie tylko dzieciom. Możesz je doprawić według uznania, np, dodając słodką paprykę zamiast majeranku.

Polecam Ci także inne przepisy:

Polecam także niezawodny biszkopt rzucany oraz biszkopt czekoladowy.

Ten post ma 30 komentarzy

  1. Photopolis

    W czasie poszukiwania w sieci przepisów kulinarnych znalazłem twój blog. Czuję, że chyba powinienem podziękować za Twoją pracę. Koniecznie będę rekomendował to miejsce i często tu zaglądał, by poczytać nowe przepisy kulinarne.

    1. Róża

      Cześć! Dziękuję za miłe słowa. Zapraszam do wypróbowania moich przepisów.

  2. Ala

    Bardzo dobry przykład na to żeby w kuchni nic się nie marnowało.

Dodaj komentarz