pierogi z kurczakiem i brokułami

Pierogi z kurczakiem i brokułami

W moim mieście kilka lat temu działała świetna pierogarnia. Jadałam w niej najlepsze pierogi z kurczakiem i brokułami. Pierogarni niestety już nie ma a ja nadal tęsknię za smakiem tamtych pierogów. Z nostalgią wspominam tamte pierożki i robię własne. Bardzo podobne i równie smaczne.

Podstawowe informacje

  • Czas przyrządzenia: ok. 60 minut
  • Liczba pierogów: 4 – 8 porcji
  • Dieta: bezmleczna (pomiń masło w farszu)

SKŁADNIKI














Wymieszaj mąkę z ciepłą wodą, jajkiem i szczypt soli oraz 20 g roztopionego masła. Starannie wyrób, żeby w cieśnie nie było grudek. Zawiń w folię lub ściereczkę i odstaw na 15 minut, żeby odpoczęło a gluten z mąki sprawił, że ciasto będzie elastyczne.





Wymieszaj mąkę ze szczyptą soli i 1 łyżką oleju. Dodaj 250 ml gorącej wody, wymieszaj łyżką (jeżeli ciasto parzy w ręce) a potem starannie wyrób. Owiń w folię lub ścierkę kuchenną i odstaw, żeby odpoczęło.


Pierogi z kurczaka z brokułami PRZEPIS

  1. Dwie średniej wielkości piersi z kurczaka pokrój w średniej wielkości kawałki, 2 x 2 cm. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż kurczaka na złoto. W wersji bardziej fit możesz kurczaka udusić na niewielkiej ilości wody lub ugotuj na parze. Rozdrobnij kurczaka w blenderze i mięso wrzuć do miski.
  1. Pół brokuła ugotuj na parze albo w niewielkiej ilości wody ze szczyptą soli. Wykorzystaj też łodygę, nie wyrzucaj. Ugotuj brokuła na pół twardo, sprawdzaj widelcem, żeby się nie rozgotował. Brokuł rozdrobnij w blenderze albo posiekaj nożem na drobne kawałki. Wrzuć do miski.
  2. Jedną dużą cebulą obierz, drobno pokrój i zeszklij na 2 łyżkach oliwy. Wrzuć do miski.
  3. 100 gramów masła roztop w garnku albo mikrofalówce. Polej farsz w misce.
  4. Jeden pęczek natki pietruszki drobno pokrój. Ja wykorzystuję tylko listki i cieńsze łodygi. Pokrojoną dodaj do miski.
  5. Dodaj 1/2 łyżeczki soli i 1/2 czarnego mielonego pieprzu. Wymieszaj. Spróbuj, czy farsz potrzebuje dodatkowej porcji soli lub pieprzu.
  1. Przygotuj ciasto na pierogi, cienko rozwałkuj. Na jednego pieroga wykorzystaj 1 łyżeczkę farszu.
  2. Gotuj do wypłynięcia na średnim ogniu, żeby woda tylko lekko pyrkała. Gotuj do wypłynięcia plus 1 minutę.

Propozycja podania

Pierogi z brokułami i kurczakiem udekoruj karmelizowaną cebulą albo rumianą bułką tartą smażoną na maśle i kiełkami rzodkiewki (tam podawano pierogi w mojej dawnej, ulubionej pierogarni).

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne – pierogi z brokułami i kurczakiem

Pierogi z kurczaka z brokułami możesz zamrozić przed gotowaniem lub po ugotowaniu.

Polecam także pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z mięsa z rosołu.

Dodaj komentarz