Pesto (zielony sos z bazylii) to jedna z moich ulubionych przypraw, którą warto mieć w lodówce. Smakuje nie tylko z makaronem, ale także z pieczywem, podkręca smak zup kremów i pieczonych warzyw. Sos bazyliowy z tego przepisu zrobisz nie tylko z orzeszków piniowych, ale także w wersji budżetowej z prażonego słonecznika lub orzechów nerkowca.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: 10 minut
- Liczba porcji: ok. 100 gramów sosu
- Dieta: wegańska, wegetariańska, bezglutenowa, bezmleczna
SKŁADNIKI
Uwaga: w składnikach nie znajdziesz soli, bo dosalamy sos bazyliowy parmezanem.
Pesto bazyliowe
Do dekoracji
Pesto bazyliowe przepis
Zielony sos z bazylii
- Orzeszki piniowe, słonecznik lub orzechy nerkowca upraż na patelni i odstaw do wystudzenia. Mieszaj od czasu do czasu zawartość patelni, bo orzeszki piniowe bardzo szybko się przypalają. Kolor, który chcemy wyciągnąć z orzechów lub nasion to lekko złoto – brązowy.
- Do zrobienia sosu bazyliowego będziemy wykorzystywać tylko liście. Umyj bazylię pod bieżącą wodą, otrzep z wody i poodrywaj wszystkie listki.
- Do moździerza lub małego malaksera włóż:
- listki bazylii,
- czosnek pokrojony na kilka kawałków,
- mielony, czarny pieprz,
- sok z cytryny,
- parmezan,
- oliwę
- Utłucz lub wymieszaj wszystkie składniki na gładka masę,
- Dodaj nasiona słonecznika, orzeszki piniowe lub nerkowce i utłucz lub zmiksuj, ale tak, żeby w sosie pozostały kawałki ziaren lub orzechów.
- Kiedy wszystkie jest wymieszane spróbuj i oceń, czy dodać jeszcze trochę parmezanu lub oliwy, żeby zmienić gęstość sosu. Może przyda się jeszcze szczypta pieprzu?
Propozycja podania
Bazyliowe pesto
Sos bazyliowy jest smaczne od razu po przygotowaniu, ale doskonale się przechowuje w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku. Słonecznik kupisz w każdym sklepie, przez co sos z bazylii jest łatwy do zrobienia. Napisany wyżej, prosty przepis na zielony sos bazyliowy to smaczny dodatek do potraw, który zrobisz także zimą z bazylii z doniczki.
- sos bazyliowy stanowi doskonałe uzupełnienie dla pizzy. Możesz go użyć jako bazowy sos lub dodawać na wierzch gotowej pizzy przed podaniem.
- nadaje się doskonale do smarowania kanapek, wrapsów i kanapek z kurczakiem, łososiem lub warzywami. Możesz użyć sosu z bazylii jako dressingu do sałatek lub jako dipu do warzyw.
- dobrze smakuje z grillowanym mięsem, takim jak kurczak, wołowina lub ryba.
- dodatek do zup lub risotto, aby dodać im wyrazistego smaku.
Pesto do makaronu
- sos do makaronu, tworząc danie zwanie „pasta al pesto”.
Przepisy kulinarne
Prosty przepis na pesto z bazylia, pesto przepis, pesto z bazylii przepis, przepis na pesto z bazylii i słonecznika
Sos bazyliowy, przepis ze słonecznikiem – szybka przekąska pełna witamin. Sos przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając więcej lub mniej oliwy, żeby otrzymać rzadszy sos lub gęstszy dodatek np. do kanapek lub wrapów.
Z bazylii można zrobić wiele różnych potraw! Możesz użyć jej jako aromatyczny składnik w potrawach kuchni włoskiej, takich jak pesto, sos pomidorowy czy zupę minestrone. Możesz także dodać ją do sałatek, omletów, makaronów, pizzy i kanapek, aby dodać im świeżości i aromatu. Bazylię można również wykorzystać do przygotowania herbaty, która ma właściwości relaksujące i odświeżające. Ponadto, możesz zrobić olejek z bazylii, który może być używany do aromatyzowania potraw lub do pielęgnacji skóry. Niektórzy nawet dodają bazylię do swoich napojów, takich jak koktajle i lemoniady, aby dodać im nutkę wyrafinowanego smaku. Możliwości są praktycznie nieograniczone, a bazylią można eksperymentować w kuchni, aby odkryć nowe smaki i kombinacje.
Zapraszam Cię do wypróbowania innych moich przepisów. Oto wypróbowane przepisy krok po kroku:
- gofry
- zupa krem z białych warzyw
- grzanki
- zupa jarzynowa z cukinią
- chili con carne
- zupa krem z cukinii
- naleśniki szpinakowe
- zupa pomidorowa z pomidorów
- tiramisu
- sałatka z arbuzem
- zupa tajska
- hummus
- pierogi z mięsa z rosołu
- szakszuka
- ciasto francuskie z jabłkami
- kotlety mielone
- racuchy drożdżowe
- leczo
- pancake
- bigos
- placki z cukinii
- tzatziki
Pingback: Zupa krem z pieczonej papryki
Pingback: Ajapsandali
Pingback: Wątróbka drobiowa z cebulą
Pingback: Pierogi z wiśniami
Pingback: Twarożek z koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim
Pingback: Przyprawa gyros
Pingback: Makaron z pesto
Pingback: Zupa cebulowa - RóżaGotuje.pl
Pingback: Brukselka - RóżaGotuje.pl
Pingback: Pesto z liści rzodkiewki
Pingback: Spanakopita
Pingback: Pesto z rukoli