pesto z rukoli przepis

Pesto z rukoli

Pesto z rukoli z wyraźnym, ostrym i czosnkowym smakiem to jeden z ciekawszych dodatków do makaronu, klusek, kanapek czy pieczonych warzyw. Kiedy nie masz pomysłu na obiad to ta pasta jest dobrym i szybkim pomysłem.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Liczba porcji: ok. 100 gramów sosu
  • Dieta: wegańska, wegetariańska, bezglutenowa, bezmleczna

Składniki

Uwaga: w składnikach nie znajdziesz soli. Używamy parmezan, który jest bardzo słonym serem.

  • rukola (rokietta siewna) – 15 g – lekko ubita szklanka,
  • orzechy piniowe lub ziarna słonecznika albo orzechy nerkowca – 1/3 szklanki o poj. 250 ml (budżetowa wersja to nasiona słonecznika lub nerkowce, sos z ich dodatkiem jest równie smaczny)
  • czosnek – 1 ząbek
  • sos z cytryny – 1 łyżeczka
  • oliwa – 1/3 szklanki, ok 80 ml
  • parmezan – 3 szczypty, do smaku
  • czarny pieprz mielony – szczypta, do smaku
pesto z rukoli

Pesto z rukoli przepis

Pastę z rukolinajlepiej przygotować tuż przed podaniem. Jeżeli chcesz przechować sos włóż go do małego słoiczka, wyrównaj powierzchnię i zalej oliwą. Oliwa będzie ją konserwować i chronić przed utlenieniem.

  1. Na średnim ogniu upraż orzechy lub nasiona słonecznika (1/3 szklanki). Mieszaj je od czasu do czasu. Orzechów piniowych nie spuszczaj z oka, bo bardzo szybko się palą. Podpraż orzeszki do koloru złoto – brązowego.
  2. Do moździerza lub małego malaksera włóż:
    • liście rukoli
    • czosnek pokrojony na kilka kawałków (1 ząbek)
    • mielony czarny pieprz (szczypta)
    • sok z cytryny (1 łyżeczka)
    • parmezan (3 szczypty),
    • oliwę (80 ml, ok. 1/3 szklanki)
  3. Zmiksuj lub utłucz na gładką masę.
  4. Dodaj uprażone orzechy lub ziarenka, możesz zostawić kilka do dekoracji, i zmiksuj zostawiając drobiny. Niech to nie będzie idealnie gładki sos.
  5. Spróbuj i dodaj ewentualnie pieprzu, parmezanu lub oliwy, jeżeli sos jest zbyt gęsty.
pesto z rukoli 1

Propozycja podania

Pesto z rukoli i słonecznika (lub nerkowców czy orzeszków piniowych) podaj z dowolnym makaronem ugotowany na pół twardo, al dente. Dodaj do zupy krem, pieczonej ryby, mięsa. To super dodatek do kanapki czy klusek.

Spodobał Ci się mój przepis? Postaw mi kawę 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
pesto z rukoli przepis

Przepisy kulinarne

Pesto z rukoli i słonecznika (pasta z rukoli) – makaron z pesto z rukoli

Pesto z rukoli i słonecznika nazywane także jako pasta z rukoli zrobisz szybko, dosłownie w kilka minut. Od razu możesz przygotować makaron z pesto z rukoli, który jest pełnowartościowym posiłkiem.

Polecam serdecznie moje inne przepisy na zupyśniadanie, czy lunch oraz inne potrawy. Wybierz dla siebie coś smacznego i do boju (do garów?)!

rozagotuje.pl
rozagotuje.pl

Ten post ma 4 komentarzy

Dodaj komentarz