Pasta z wątróbki drobiowej smakuje jak najlepszy pasztet. Słodka od cebuli, pikantna dzięki musztardzie Dijon. Wyrazistości nabiera dzięki kiszonym ogórkom. Przygotujesz z wątróbki pozostałej po obiedzie lub smażonej specjalnie w tym celu. Kolejny przepis na szybkie i dobre jedzenie w 30 minut.
Niektóre przepisy zawierają serek kanapkowy lub mascarpone dla uzyskania lepszej smarowności. Ja preferuję olej rzepakowy tłoczony na zimno lub oliwę.
Na blogu znajdziesz także przepis na smarowidło z wątróbki.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: ok. 15 minut
- Liczba porcji: słoik 200 ml
- Dieta: bezglutenowa (do panierowania wątróbki użyj mąki bezglutenowej)
SKŁADNIKI
Polecam wątróbkę z tego przepisu: wątróbka drobiowa z cebulą. Sprawdzi się do tej pasty idealnie. Możesz wykorzystać wątróbkę, która została po obiedzie albo usmażyć ją specjalnie na to smarowidło. Polecam mój artykuł z kilkoma poradami: jak usmażyć wątróbkę drobiową.
Pasta z wątróbki
Do podania
Pasta z wątróbki drobiowej PRZEPIS
Wątróbkę na pastę przygotuj i usmaż zgodnie z tym przepisem: wątróbka drobiowa z cebulą.
- Wątróbkę wystudź i przełóż do malaksera razem z prawie całą cebulą. Zostaw odrobinę do dekoracji.
- Jeżeli chcesz dodaj jajko ugotowane na twardo.
- Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Zmiksuj na gładką masę (albo zostaw trochę cząstek, jeżeli chcesz mniej gładką pastę).
- Przełóż do miski i dodaj:
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
- 1 łyżeczkę musztardy ostrej.
- Ogórek kiszony pokrój w bardzo drobną kostkę i dodaj do pasty.
- Starannie wymieszaj. Możesz dodać majeranku, pieprzu i soli.
- Jeżeli pasta jest zbyt gęsta dodaj łyżeczkę musztardy lub łyżeczkę oliwy lub oleju.
Propozycja podania
Smarowidło z wątróbki drobiowej
Ta pasta pasuje do każdego rodzaju pieczywa. Do dekoracji możesz wykorzystać musztardę francuską, mini korniszony, nać pietruszki oraz karmelizowaną cebulę.
Przepisy kulinarne
Pasta z wątróbki drobiowej do chleba
Możesz ja przechować w lodówce przez kilka dni.
Zobacz przepis krok po kroku także na: wątróbka z jabłkami.
Pingback: Jak usmażyć wątróbkę drobiową
Pingback: Wątróbka drobiowa z cebulą
Pingback: Pasta z kurczaka
Pingback: Smarowidło z wątróbki
Zrobilam na kolację i mąż z dzieciakami zjedli jakby tydzień głodowali. Bardzo dobra pasta. Tej drugiej, smarowidło nie próbowałam. Sprobuje następnym razem. Pozdrawiam
Super, jedźcie na zdrowie. Dziękuję za twój komentarz 👍
Pingback: Smalec z fasoli