pasta z wątróbki drobiowej

Pasta z wątróbki

Pasta z wątróbki drobiowej smakuje jak najlepszy pasztet. Słodka od cebuli, pikantna dzięki musztardzie Dijon. Wyrazistości nabiera dzięki kiszonym ogórkom. Przygotujesz z wątróbki pozostałej po obiedzie lub smażonej specjalnie w tym celu. Kolejny przepis na szybkie i dobre jedzenie w 30 minut.

Niektóre przepisy zawierają serek kanapkowy lub mascarpone dla uzyskania lepszej smarowności. Ja preferuję olej rzepakowy tłoczony na zimno lub oliwę.

Na blogu znajdziesz także przepis na smarowidło z wątróbki.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: ok. 15 minut
  • Liczba porcji: słoik 200 ml
  • Dieta: bezglutenowa (do panierowania wątróbki użyj mąki bezglutenowej)

SKŁADNIKI

Polecam wątróbkę z tego przepisu: wątróbka drobiowa z cebulą. Sprawdzi się do tej pasty idealnie. Możesz wykorzystać wątróbkę, która została po obiedzie albo usmażyć ją specjalnie na to smarowidło. Polecam mój artykuł z kilkoma poradami: jak usmażyć wątróbkę drobiową.

Pasta z wątróbki







Do podania




Pasta z wątróbki drobiowej PRZEPIS

Wątróbkę na pastę przygotuj i usmaż zgodnie z tym przepisem: wątróbka drobiowa z cebulą.

  1. Wątróbkę wystudź i przełóż do malaksera razem z prawie całą cebulą. Zostaw odrobinę do dekoracji.
  2. Jeżeli chcesz dodaj jajko ugotowane na twardo.
  3. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  4. Zmiksuj na gładką masę (albo zostaw trochę cząstek, jeżeli chcesz mniej gładką pastę).
  5. Przełóż do miski i dodaj:
    • 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
    • 1 łyżeczkę musztardy ostrej.
  6. Ogórek kiszony pokrój w bardzo drobną kostkę i dodaj do pasty.
  7. Starannie wymieszaj. Możesz dodać majeranku, pieprzu i soli.
  8. Jeżeli pasta jest zbyt gęsta dodaj łyżeczkę musztardy lub łyżeczkę oliwy lub oleju.

Propozycja podania

Smarowidło z wątróbki drobiowej

Ta pasta pasuje do każdego rodzaju pieczywa. Do dekoracji możesz wykorzystać musztardę francuską, mini korniszony, nać pietruszki oraz karmelizowaną cebulę.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Pasta z wątróbki drobiowej do chleba

Możesz ja przechować w lodówce przez kilka dni.

Zobacz przepis krok po kroku także na: wątróbka z jabłkami.

Ten post ma 7 komentarzy

  1. K.F.

    Zrobilam na kolację i mąż z dzieciakami zjedli jakby tydzień głodowali. Bardzo dobra pasta. Tej drugiej, smarowidło nie próbowałam. Sprobuje następnym razem. Pozdrawiam

    1. Róża

      Super, jedźcie na zdrowie. Dziękuję za twój komentarz 👍

Dodaj komentarz