pasta z kurczaka

Pasta z kurczaka

Pasta z kurczaka, kwintesencja kuchni bez marnowania jedzenia. Pasta smakuje lepiej niż wygląda. Robi się chwilę. Przygotujesz z majonezem lub w wersji bardziej fit z fogurtem naturalnym.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Liczba porcji: kilka/ kilkanaście
  • Dieta: bezglutenowa, bezmleczna

SKŁADNIKI

Pasta z kurczaka

Pastę z kurczaka przygotujesz z resztek mięsa drobiowego, np. z tego przepisu: kurczak z piekarnika. Możesz wykorzystać kurczaka smażonego, z grilla lub ugotowanego na parze. Ja często przygotowuję tę pastę z piersi kurczaka duszonego z dwiema łyżkami oliwy.

Podsumowując, na pastę z kurczaka wykorzystaj:

  • duszoną pierś z kurczaka (sól, pieprz, 2 łyżki oliwy i duś kilkanaście minut na średnim ogniu)
  • lub smażone lub grillowane mięso z dowolnej części kurczaka
  • lub dowolne kawałki kurczaka pieczonego w piekarniku.







Dodatki opcjonalne

Dodatków opcjonalnych nie dodawaj jednocześnie:



Pasta z kurczaka PRZEPIS

  1. Pomysł do przygotowania tej pasty powstał, gdy z pieczonego kurczaka zostawał ostatni kawałek mięsa, którego już nikt nie chciał zjeść. Albo zostawało kilka skrzydełek, na które nikt nie miał ochoty.
  2. Do przygotowania pasty potrzebujesz upieczone, usmażone lub uduszone mięso z dowolnej części kurczaka. Mięso powinno być ok. 250 g.
  3. Jeżeli masz surową pierś uduś ją na dwóch łyżkach oliwy. Na patelnię nalej 100 ml wody, dodaj 2 łyżki oliwy. Pierś natrzyj solą, pieprzem, oregano i suszoną słodką papryką. Duś na średnim ogniu kilka/ kilkanaście minut. Możesz pierś pokroić na mniejsze kawałki i wtedy udusić (będzie gotowa szybciej). Kurczaka możesz też usmażyć. Albo wykorzystać resztki mięsa z kurczaka pieczonego w piekarniku albo resztki skrzydełek.
  4. Mięso z kurczaka rozdrobnij. Możesz je drobno posiekać albo użyć do tego celu malaksera. Jeżeli lubisz idealnie gładkie pasty zmiksuj mięso na gładką masę. Możesz też zostawić kawałeczki mięsa.
  5. Jedno jajko pokrój na drobne kawałki lub zblenduj na gładką masę.
  6. Szczypiorek i nać pietruszki drobno posiekaj.
  7. Jeżeli chcesz dodać do pasty suszone pomidory, kapary lub oliwki pokrój je na drobne kawałki.
  8. Jeżeli chcesz dodać mieszankę przypraw curry proponuje dodać tylko ją i nie dodawać pomidorów, kaparów ani oliwek.
  9. Wymieszaj razem składniki, dodaj soli i pieprzu do smaku i łyżkę lub dwie majonezu, skyru lub jogurtu greckiego.
  10. Pastę przechowuj w lodówce maksymalnie przez kilka dni.

Propozycja podania

Pasta z kurczaka pasuje do tradycyjnego pieczywa, chrupkiego, wafli ryżowych i placków typu tortilla.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Pasta z kurczaka to smaczne wykorzystanie resztek z kurczaka. Do chleba polecam także inne smarowidła twarożek z koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim, tradycyjny hummus, smalec z fasoli i hummus z fasoli, pasta z wątróbki.

Polecam Twojej uwadze: bitki wołowe, pierogi z kapustą i grzybami, zupa krem z białych warzyw i najlepszy przepis na biszkopt jasny i biszkopt czekoladowy.

Ten post ma 7 komentarzy

  1. Karina

    Moi synowie najpierw nie chcieli zjeść kanapek z tą pastą, ze niby jakichś wynalazków nie będą zjadać a potem jak spróbowali to nic nie zostało. Hihi. Resztki kurczaka z pani przepisu na kurczaka pieczonego z piekarniku zjedzone do ostatniego kawałeczka. Przepis wysłałam koleżance.

    1. Róża

      Cieszę się, że resztki kurczaka zostały uratowane i że ostatecznie pasta smakowała. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz