Pasta z kurczaka, kwintesencja kuchni bez marnowania jedzenia. Pasta smakuje lepiej niż wygląda. Robi się chwilę. Przygotujesz z majonezem lub w wersji bardziej fit z fogurtem naturalnym.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: 15 minut
- Liczba porcji: kilka/ kilkanaście
- Dieta: bezglutenowa, bezmleczna
SKŁADNIKI
Pasta z kurczaka
Pastę z kurczaka przygotujesz z resztek mięsa drobiowego, np. z tego przepisu: kurczak z piekarnika. Możesz wykorzystać kurczaka smażonego, z grilla lub ugotowanego na parze. Ja często przygotowuję tę pastę z piersi kurczaka duszonego z dwiema łyżkami oliwy.
Podsumowując, na pastę z kurczaka wykorzystaj:
- duszoną pierś z kurczaka (sól, pieprz, 2 łyżki oliwy i duś kilkanaście minut na średnim ogniu)
- lub smażone lub grillowane mięso z dowolnej części kurczaka
- lub dowolne kawałki kurczaka pieczonego w piekarniku.
Dodatki opcjonalne
Dodatków opcjonalnych nie dodawaj jednocześnie:
Pasta z kurczaka PRZEPIS
- Pomysł do przygotowania tej pasty powstał, gdy z pieczonego kurczaka zostawał ostatni kawałek mięsa, którego już nikt nie chciał zjeść. Albo zostawało kilka skrzydełek, na które nikt nie miał ochoty.
- Do przygotowania pasty potrzebujesz upieczone, usmażone lub uduszone mięso z dowolnej części kurczaka. Mięso powinno być ok. 250 g.
- Jeżeli masz surową pierś uduś ją na dwóch łyżkach oliwy. Na patelnię nalej 100 ml wody, dodaj 2 łyżki oliwy. Pierś natrzyj solą, pieprzem, oregano i suszoną słodką papryką. Duś na średnim ogniu kilka/ kilkanaście minut. Możesz pierś pokroić na mniejsze kawałki i wtedy udusić (będzie gotowa szybciej). Kurczaka możesz też usmażyć. Albo wykorzystać resztki mięsa z kurczaka pieczonego w piekarniku albo resztki skrzydełek.
- Mięso z kurczaka rozdrobnij. Możesz je drobno posiekać albo użyć do tego celu malaksera. Jeżeli lubisz idealnie gładkie pasty zmiksuj mięso na gładką masę. Możesz też zostawić kawałeczki mięsa.
- Jedno jajko pokrój na drobne kawałki lub zblenduj na gładką masę.
- Szczypiorek i nać pietruszki drobno posiekaj.
- Jeżeli chcesz dodać do pasty suszone pomidory, kapary lub oliwki pokrój je na drobne kawałki.
- Jeżeli chcesz dodać mieszankę przypraw curry proponuje dodać tylko ją i nie dodawać pomidorów, kaparów ani oliwek.
- Wymieszaj razem składniki, dodaj soli i pieprzu do smaku i łyżkę lub dwie majonezu, skyru lub jogurtu greckiego.
- Pastę przechowuj w lodówce maksymalnie przez kilka dni.
Propozycja podania
Pasta z kurczaka pasuje do tradycyjnego pieczywa, chrupkiego, wafli ryżowych i placków typu tortilla.
Przepisy kulinarne
Pasta z kurczaka to smaczne wykorzystanie resztek z kurczaka. Do chleba polecam także inne smarowidła twarożek z koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim, tradycyjny hummus, smalec z fasoli i hummus z fasoli, pasta z wątróbki.
Polecam Twojej uwadze: bitki wołowe, pierogi z kapustą i grzybami, zupa krem z białych warzyw i najlepszy przepis na biszkopt jasny i biszkopt czekoladowy.
Pingback: Kurczak z piekarnika
Pingback: Skrzydełka z piekarnika
Moi synowie najpierw nie chcieli zjeść kanapek z tą pastą, ze niby jakichś wynalazków nie będą zjadać a potem jak spróbowali to nic nie zostało. Hihi. Resztki kurczaka z pani przepisu na kurczaka pieczonego z piekarniku zjedzone do ostatniego kawałeczka. Przepis wysłałam koleżance.
Cieszę się, że resztki kurczaka zostały uratowane i że ostatecznie pasta smakowała. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂
Pingback: Duszone udka z kurczaka w sosie własnym
Pingback: Kurczak w sosie cytrynowym
Pingback: Kurczak korma