Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami i ze szczypiorkiem – to łatwy dip do zrobienia w 10 minut. W przepisie na tę pastę korzystamy z suszonych pomidorów z zalewy olejowej, więc nie ma w przepisie majonezu, żeby pasta była trochę bardziej fit. Kiedy nie masz pomysłu na śniadanie lub kolację to pasta z jajek z suszonymi pomidorami przychodzi na ratunek.
Co znajdziesz w przepisie:
Informacje o przygotowaniu
- Przygotowanie pasty: 10 minut
- Liczba porcji: ok. 150 g
- Dieta: wegetariańska
SKŁADNIKI
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami
Do dekoracji
Jeżeli chcesz udekorować swoją pastę jajeczną z suszonymi pomidorami to sprawdzą się:
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami PRZEPIS
- Ugotowane na twardo 3 duże jajka rozgnieć widelcem lub pokrój na bardzo drobną kostkę.
- Do jajek dodaj:
- szczyptę soli,
- szczyptę czarnego, mielonego pieprzu,
- 1,5 łyżki jogurtu greckiego albo skyru.
- Delikatnie wymieszaj.
- Dodaj pokrojone w drobną kostkę 2 duże suszone pomidory i 1 łyżkę drobno pokrojonego szczypioru lub cebuli. Wymieszaj.
- Posyp szczypiorkiem.
Propozycja podania
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami bez majonezu, dlatego że pomidory suszone z zalewy olejowej są tłuste i kaloryczne. Oczywiście, jeżeli uwielbiasz majonez to możesz dodać go do pasty.
Lubimy to, co chrupie, więc warto połączyć aksamitną pastę z jajek z chrupiącym pieczywem. Przed podaniem podpiecz pieczywo na suchej patelni lub w tosterze. Na wierzch do dekoracji możesz wykorzystać szczypiorek albo rzeżuchę, pomidorki koktajlowe a nawet świeże listki oregano, listki tymianku.
Przepisy kulinarne
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami i szczypiorkiem
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami i szczypiorkiem to tylko jedna z moich propozycji na smaczną pastę do pieczywa. Zobacz też inne moje propozycje: pasta jajeczna z wędzonym pstrągiem, klasyczna pasta jajeczna z dodatkiem szczypioru, pasta jajeczna z oliwkami.
Na śniadanie polecam Ci także przepis na szybkie danie z jakiej jakim jest szakszuka, pancake, racuchy z jabłkami, naleśniki, guacamole a nawet ciasto drożdżowe.
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami bez majonezu
Pasty z jajek są smaczną przekąską, sprawdziłam jakie przepisy na: pasta jajeczna przepis można znaleźć w innych krajach.
Egg salad to popularna pasta kanapkowa z Ameryki Północnej, przygotowana z ugotowanych na twardo jajek, które są drobno pokrojone lub rozgniecione widelcem. Dodaje się do tego majonez, musztardę, solę, pieprz i często posiekane zioła lub warzywa, takie jak szczypiorek czy cebula. Pasta ta jest zwykle używana jako nadzienie do kanapek.
W Wielkiej Brytanii zjemy Egg spread to pasta kanapkowa przygotowana z ugotowanych na twardo jajek, które są rozgniatane lub drobno krojone. Następnie dodaje się majonez lub jogurt naturalny, solę, pieprz i ewentualnie musztardę dla smaku. Pasta ta jest idealna do smarowania na kanapkach.
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami i szczypiorkiem
Huevos Rellenos to hiszpańska pasta kanapkowa, w której ugotowane na twardo jajka są wydrążane, a ich żółtka mieszane z majonezem, solą, pieprzem i innymi dodatkami, takimi jak oliwki, tuńczyk czy papryka. Pasta ta jest następnie ponownie wypełniana mieszaniną i podawana jako przekąska.
Oeufs Mimosa to francuska pasta kanapkowa, w której ugotowane na twardo jajka są rozdrobnione, a ich żółtka mieszane z majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Masa z żółtek jest następnie nadziewana z powrotem do białek jajek lub smarowana na kromkach chleba.
Jajka w awokado to meksykańska pasta kanapkowa, w której ugotowane na twardo jajka są rozdrobnione i mieszane z dojrzałym awokado, cebulą, pomidorem, limonką, solą i pieprzem. Ta pasta kanapkowa jest często serwowana na kromkach chleba lub jako nadzienie do tortilli.
Jedzenie pasty jajecznej ma wiele zalet.
SKŁADNIKI ODŻYWCZE: jajka są źródłem wielu ważnych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy (A, D, E, K, B2, B12), kwas foliowy, fosfor, selen i żelazo. Pasta jajeczna dostarcza te składniki w łatwo przyswajalnej formie.
WYSOKA ZAWARTOŚĆ BIAŁKA: jajka są jednym z najlepszych źródeł białka pochodzenia zwierzęcego. Białko jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek, wzmacniania układu odpornościowego i dostarczania energii. Pasta jajeczna może być szczególnie korzystna dla osób, które potrzebują większego spożycia białka, takich jak sportowcy czy osoby starsze.
ŁATWOŚĆ PRZYGOTOWANIA: pasta jajeczna jest łatwa i szybka do przygotowania. Wystarczy ugotować jajka na twardo, rozgnieść je lub pokroić na drobne kawałki, dodać ulubione składniki, takie jak majonez, musztarda, zioła czy warzywa, i wymieszać. Można ją wykorzystać jako nadzienie do kanapek, smarować na chlebie czy używać jako dodatek do sałatek.
UNIWERSALNOŚĆ: pasta jajeczna może być wykorzystywana na wiele sposobów. Można ją stosować jako smarowidło na kanapki, dodatek do sałatek, farsz do naleśników czy nadzienie do faszerowanych jajek. Daje to dużą elastyczność w kulinarnym wykorzystaniu pasty jajecznej.
SMAK: pasta jajeczna ma charakterystyczny, kremowy smak, który wielu osobom się podoba. Dzięki połączeniu jajek z dodatkami, takimi jak majonez, musztarda czy zioła, pasta jajeczna może być aromatyczna i smaczna. Spożywanie jej może dostarczać satysfakcję i zaspokajać smakowe preferencje.
Pingback: Pasta jajeczna z oliwkami
Pingback: Pasta jajeczna z rybą wędzoną
Pingback: Chłodnik z ogórków
Pingback: Kotlety mielone
Pingback: Kotlety mielone z pieczarkami
Pingback: Jajka sadzone z pomidorami
Pingback: Hummus z fasoli
Pingback: Zupa tajska z kurczakiem
Pingback: Kotlety mielone z cukinią - RóżaGotuje.pl
Pingback: Rosół
Pingback: Bigos
Pingback: Szakszuka z fetą