Pasta jajeczna z wędzoną rybą to szybka propozycja na smaczna kanapkę dla zabieganych. W przepisie na tę pastę korzystamy z wędzonego pstrąga, ale możesz go śmiało zamienić na inna wędzoną rybę: makrelę czy łososia. W przepisie nie znajdziesz majonezu, żeby pasta była trochę bardziej fit, bo ryba ma w sobie dużo tłuszczu. Nie ma też soli, bo wędzone ryby zawierają jej całkiem sporo. Nie masz pomysłu na śniadanie lub kolację? Ta pasta z wędzonym pstrągiem sprawdzi się doskonale.
Co znajdziesz w przepisie:
Informacje o przygotowaniu
- Przygotowanie pasty: 10 minut
- Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 3 duże jajka (L)
- mięso z wędzonej ryby (1/4 tuszki średniego pstrąga lub makreli)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 mała cebula
- 1,5 łyżki gęstego jogurtu (greckiego lub skyru)
- szczypta pieprzu

Pasta jajeczna z wędzonym pstrągiem przepis
- Ugotowane na twardo jajka rozgnieć widelcem lub pokrój na bardzo drobną kostkę.
- Do jajek dodaj jogurt, cebulę pokrojona w drobna kostkę i natkę pietruszki oraz pieprz. Delikatnie wymieszaj.
- Posyp szczypiorkiem.




Propozycja podania
Pasta jajeczna z rybą wędzoną najlepsza jest z pieczywem: chrupiącym kawałkiem chleba, tortillą albo bułką.
Żeby pieczywo chrupało podpiecz pieczywo na suchej patelni lub w tosterze. Na wierzch pasty do dekoracji możesz wykorzystać szczypiorek albo rzeżuchę, pomidorki koktajlowe a nawet świeże listki oregano lub listki tymianku.

Przepisy kulinarne
Pasta jajeczna z rybą wędzoną
Pasta jajeczna wędzona rybą to może być także pasta jajeczna z wędzonym pstrągiem, gdy mam akurat taką rybę. Zobacz też inne moje propozycje: pasta jajeczna klasyczna z dodatkiem szczypioru, pasta jajeczna z oliwkami, pasta jajeczna z suszonymi pomidorami.
Na śniadanie polecam Ci także przepis na szybkie danie z jakiej jakim jest szakszuka, pancake, racuchy z jabłkami, naleśniki, guacamole a nawet ciasto drożdżowe.
Zobacz też mój profil na Facebooku: RóżaGotuje.pl klik
Pingback: Smalec z fasoli
Pingback: Jajka sadzone z pomidorami
Pingback: Szakszuka z fetą
Pingback: Hummus z fasoli
Pingback: Kotlety mielone
Pingback: Racuchy drożdżowe - RóżaGotuje.pl
Pingback: Kotlety mielone z pieczarkami - RóżaGotuje.pl
Pingback: Rosół