Pasta jajeczna z oliwkami jest ciekawą opcją na szybką przekąskę. Gdy masz ugotowane jajka zrobisz ją w kilka minut. Dla równowagi smaku nie dodajemy majonezu, chyba że bardzo lubisz to wtedy śmiało.
Co znajdziesz w przepisie:
Informacje o przygotowaniu
- Przygotowanie pasty: 10 minut
- Dieta: wegetariańska
Składniki
- 3 jajka L
- garść oliwek zielonych lub czarnych bez pestek
- 1 cebula (duża szalotka lub średnia żółta)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka świeżych listków tymianku lub pół łyżeczki suszonego tymianku
- 1,5 łyżki jogurtu (greckiego lub skyru)
- szczypta pieprzu
- szczypiorek lub gałązki tymianku do dekoracji

Pasta jajeczna z oliwkami przepis
W przepisie na tę pastę jajeczną nie ma majonezu, ani soli, ponieważ oliwki z zalewy są bogate zarówno w sól jak i tłuszcz. Jeżeli jednak nie wyobrażasz sobie pasty jajecznej bez majonezu albo chcesz uzyskać lepszą smarowność to dodaj łyżeczkę lub dwie.
- Ugotowane na twardo jajka rozgnieć widelcem lub pokrój na bardzo drobną kostkę.
- Do jajek dodaj jogurt. Delikatnie wymieszaj.
- Dodaj pokrojoną w drobna kostkę cebulę, pieprz, listki tymianku i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.
- Posyp szczypiorkiem albo świeżym tymiankiem.
Pasta jajeczna z oliwkami z tego przepisu to bazowy przepis. Dla uzyskania bardziej oliwkowego smaku dodaj do pasty 1 łyżeczkę zalewy z oliwek.




Propozycja podania
Pasta z jajek i oliwek smakuje z każdym rodzajem pieczywa. Jest aksamitna a ciekawy smak zawdzięcza dodatkowi oliwek.

Przepisy kulinarne
Pasta jajeczna z oliwkami
Pasta jajeczna z oliwkami to jedna z moich propozycji na smaczną pastę do pieczywa. Zobacz też inne moje propozycje: pasta jajeczna z wędzonym pstrągiem, klasyczna pasta jajeczna z dodatkiem szczypioru, pasta jajeczna z suszonymi pomidorami.
Na śniadanie polecam Ci także przepis na szybkie danie z jakiej jakim jest szakszuka, pancake, racuchy z jabłkami, naleśniki, guacamole a nawet ciasto drożdżowe.
Wypróbuj także inne moje przepisy: placki z cukinii, bigos, sorbet mango, chłodnik z botwinki lub rosół.
Zobacz też mój profil na Facebooku: RóżaGotuje.pl klik
Pingback: Pasta jajeczna z rybą wędzoną
Pingback: Racuchy drożdżowe
Pingback: Smalec z fasoli
Pingback: Jajka sadzone z pomidorami
Pingback: Sałatka z arbuzem
Pingback: Tiramisu
Pingback: Dukkah
Pingback: Hummus z fasoli
Pingback: Kotlety mielone z cukinią
Pingback: Kotlety mielone - RóżaGotuje.pl
Pingback: Kotlety mielone z pieczarkami - RóżaGotuje.pl
Pingback: Rosół