Pasta jajeczna z oliwkami jest ciekawą opcją na szybką kanapkę. Gdy masz ugotowane jajka zrobisz ją w kilka minut. Dla równowagi smaku nie dodajemy majonezu, chyba że bardzo lubisz to wtedy śmiało. Ciekawy smak pasty to nie tylko oliwki, ale także niewielka ilość zalewy z oliwek.
Co znajdziesz w przepisie:
Informacje o przygotowaniu
- Przygotowanie pasty: 10 minut
- Liczba porcji: 4
- Dieta: wegetariańska
SKŁADNIKI
Pasta jajeczna z oliwkami
Do dekoracji
Do dekoracji wykorzystaj to, co masz akurat pod ręką, może to być:

Pasta jajeczna z oliwkami PRZEPIS
W przepisie na tę pastę jajeczną nie ma majonezu, ani soli, ponieważ oliwki z zalewy są bogate zarówno w sól jak i tłuszcz. Jeżeli jednak nie wyobrażasz sobie pasty jajecznej bez majonezu albo chcesz uzyskać lepszą smarowność to dodaj łyżeczkę lub dwie.
- Trzy duże jajka gotowane na twardo rozgnieć widelcem lub pokrój w bardzo drobną kostkę.
- Do jajek dodaj 1 lub 2 łyżki jogurtu. Delikatnie wymieszaj.
- Dodaj pokrojoną w drobną kostkę 1 dużą szalotkę lub 1 średnią żółtą cebulę.
- Dodaj dużą szczyptę czarnego, mielonego pieprzu,
- Dodaj 1/2 łyżeczki suszonego tymianku albo 1 łyżeczkę świeżych listków tymianku.
- Dodaj 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki.
- Wymieszaj.
- Dla uzyskania bardziej oliwkowego smaku dodaj do pasty 1 łyżeczkę zalewy z oliwek.
- Gotową pastę posyp szczypiorkiem albo świeżym tymiankiem. Możesz udekorować oliwkami.
Pasta jajeczna z oliwkami z tego przepisu to bazowy przepis. Każde smarowidło z mojego bloga: pasta jajeczna, pasta jajeczna z suszonymi pomidorami, pasta jajeczna z rybą wędzoną może być dowolnie zmodyfikowana. Ostateczny smak to jest indywidualna kwestia smaku.




Propozycja podania
Pasta z jajek i oliwek smakuje z każdym rodzajem pieczywa. Jest aksamitna a ciekawy smak zawdzięcza dodatkowi oliwek i ewentualnie zalewy z oliwek.

Przepisy kulinarne
Pasta jajeczna z oliwkami (pasta z jajek i oliwek)
Pasta jajeczna z oliwkami to jedna z moich propozycji na smaczną pastę do pieczywa. Zobacz też inne moje propozycje: pasta jajeczna z wędzonym pstrągiem, klasyczna pasta jajeczna z dodatkiem szczypioru, pasta jajeczna z suszonymi pomidorami.
Na śniadanie polecam Ci także przepis na szybkie danie z jakiej jakim jest szakszuka, pancake, racuchy z jabłkami, naleśniki, guacamole. Ze słodkości polecam ciasto drożdżowe, biszkopt z olejem, jako baza pod pyszne torty.
Wypróbuj także inne moje przepisy: placki z cukinii, bigos, sorbet mango, chłodnik z botwinki lub rosół.
Pingback: Pasta jajeczna z rybą wędzoną
Pingback: Racuchy drożdżowe
Pingback: Smalec z fasoli
Pingback: Jajka sadzone z pomidorami
Pingback: Sałatka z arbuzem
Pingback: Tiramisu
Pingback: Dukkah
Pingback: Hummus z fasoli
Pingback: Kotlety mielone z cukinią
Pingback: Kotlety mielone
Pingback: Kotlety mielone z pieczarkami
Pingback: Rosół
Pingback: Bigos
Pingback: Szakszuka z fetą
Pingback: Chłodnik z ogórków