pasta jajeczna z oliwkami przepis

Pasta jajeczna z oliwkami

Pasta jajeczna z oliwkami jest ciekawą opcją na szybką kanapkę. Gdy masz ugotowane jajka zrobisz ją w kilka minut. Dla równowagi smaku nie dodajemy majonezu, chyba że bardzo lubisz to wtedy śmiało. Ciekawy smak pasty to nie tylko oliwki, ale także niewielka ilość zalewy z oliwek.

Informacje o przygotowaniu

  • Przygotowanie pasty: 10 minut
  • Liczba porcji: 4
  • Dieta: wegetariańska

SKŁADNIKI

Pasta jajeczna z oliwkami








Do dekoracji

Do dekoracji wykorzystaj to, co masz akurat pod ręką, może to być:




pasta z jajek z oliwkami

Pasta jajeczna z oliwkami PRZEPIS

W przepisie na tę pastę jajeczną nie ma majonezu, ani soli, ponieważ oliwki z zalewy są bogate zarówno w sól jak i tłuszcz. Jeżeli jednak nie wyobrażasz sobie pasty jajecznej bez majonezu albo chcesz uzyskać lepszą smarowność to dodaj łyżeczkę lub dwie.

  1. Trzy duże jajka gotowane na twardo rozgnieć widelcem lub pokrój w bardzo drobną kostkę.
  2. Do jajek dodaj 1 lub 2 łyżki jogurtu. Delikatnie wymieszaj.
  3. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę 1 dużą szalotkę lub 1 średnią żółtą cebulę.
  4. Dodaj dużą szczyptę czarnego, mielonego pieprzu,
  5. Dodaj 1/2 łyżeczki suszonego tymianku albo 1 łyżeczkę świeżych listków tymianku.
  6. Dodaj 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki.
  7. Wymieszaj.
  8. Dla uzyskania bardziej oliwkowego smaku dodaj do pasty 1 łyżeczkę zalewy z oliwek.
  9. Gotową pastę posyp szczypiorkiem albo świeżym tymiankiem. Możesz udekorować oliwkami.

Pasta jajeczna z oliwkami z tego przepisu to bazowy przepis. Każde smarowidło z mojego bloga: pasta jajeczna, pasta jajeczna z suszonymi pomidorami, pasta jajeczna z rybą wędzoną może być dowolnie zmodyfikowana. Ostateczny smak to jest indywidualna kwestia smaku.

Propozycja podania

Pasta z jajek i oliwek smakuje z każdym rodzajem pieczywa. Jest aksamitna a ciekawy smak zawdzięcza dodatkowi oliwek i ewentualnie zalewy z oliwek.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp
pasta jajeczna z oliwkami przepis

Przepisy kulinarne

Pasta jajeczna z oliwkami (pasta z jajek i oliwek)

Pasta jajeczna z oliwkami to jedna z moich propozycji na smaczną pastę do pieczywa. Zobacz też inne moje propozycje: pasta jajeczna z wędzonym pstrągiem, klasyczna pasta jajeczna z dodatkiem szczypioru, pasta jajeczna z suszonymi pomidorami.

Na śniadanie polecam Ci także przepis na szybkie danie z jakiej jakim jest szakszuka, pancake, racuchy z jabłkami, naleśniki, guacamole. Ze słodkości polecam ciasto drożdżowe, biszkopt z olejem, jako baza pod pyszne torty.

Wypróbuj także inne moje przepisy: placki z cukinii, bigos, sorbet mango, chłodnik z botwinki lub rosół.

Ten post ma 15 komentarzy

Dodaj komentarz