Pasta jajeczna ze szczypiorkiem – to dip do zrobienia w 10 minut. Pasta z jajek pasuje na śniadanie i kolację. Jest smaczna i pożywna. Z wersji bardziej tradycyjnej majonezem lub trochę mniej kaloryczna wersja light z jogurtem greckim lub islandzkim. Kiedy nie masz pomysłu na śniadanie lub kolację to pasta z jajek przychodzi z ratunkiem.
Co znajdziesz w przepisie:
Informacje o przygotowaniu
- Przygotowanie pasty: 10 minut
- Dieta: wegetariańska, bezmleczna (gdy do pasty dodasz tylko majonez), bezglutenowa
SKŁADNIKI
Pasta jajeczna
Pasta jajeczna PRZEPIS
- Ugotowane na twardo jajka rozgnieć widelcem lub pokrój na bardzo drobną kostkę.
- Dodaj sól, pieprz oraz majonez lub jogurt i wymieszaj.
- Posyp pokrojonym szczypiorkiem.
Propozycja podania
Lubimy to, co chrupie, więc warto połączyć aksamitną pastę z jajek z chrupiącym pieczywem. Przed podaniem podpiecz pieczywo na suchej patelni lub w tosterze. Na wierzch do dekoracji możesz wykorzystać szczypiorek albo rzeżuchę, pomidorki koktajlowe a nawet świeże listki oregano.
Przepisy kulinarne
Po wypróbowaniu mojego przepisu na dip jakim jest pasta jajeczna polecam Ci inne przepisy na dania śniadaniowe: racuchy z jabłkami, naleśniki guacamole i szakszuka. Na większy głód spróbuj potraw: kurczak z piekarnika czy placki z cukinii.
Pasty jajeczne na świecie
Pasty z jajek, znana czasem jako jajeczna sałatka, to popularne danie w wielu krajach na całym świecie. Chociaż składniki podstawowe mogą być podobne, różnią się one w zależności od regionu. Przeczytaj jak wyglądają przepisy na pastę jajeczną poza Polską.
Pasta z jajkiem w USA
W USA pasty jajeczna, znana jako „egg salad”, jest często przygotowywana z ugotowanych jajek, majonezu, musztardy, soli, pieprzu i czasami dodatkowych przypraw lub składników, takich jak cebula, seler czy ogórek kiszony. Jest popularnym składnikiem kanapek i sałatek.
Pasty z jajkiem w Francji
W kuchni francuskiej pasta z jajek, zwana „salade de œufs”, jest często przygotowywana z ugotowanych jajek, majonezu, musztardy, soli, pieprzu oraz świeżych ziół, takich jak szczypiorek, natka pietruszki czy estragon. Może być podawana na kanapkach lub jako część sałatek.
Przepisy na pastę jajeczną w Wielkiej Brytanii
W Wielkiej Brytanii pasty z jajek, znana jako „egg mayo” lub „egg and cress sandwich”, jest przygotowywana z ugotowanych jajek, majonezu, soli, pieprzu i często kiełków rzeżuchy. Jest popularnym składnikiem kanapek, szczególnie podczas podwieczorku.
Przepis z Hiszpanii na pastę z jaj
W hiszpańskiej kuchni pasta z jajkiem, zwana „ensaladilla rusa” lub „ensalada de huevo”, jest często przygotowywana z ugotowanych jajek, majonezu, ziemniaków, marchwi, groszku, cebuli, oliwek i soli. Jest to popularne danie tapas i może być podawane jako przekąska lub dodatek do głównego posiłku.
Każdy kraj ma swoje tradycje kulinarne, to samo dotyczy przepisów na pastę jajeczną.
Pierwszy raz zrobiłem pastę jajeczną, bo zawsze kupowałem w sklepie. Jest milion razy lepsza! Jajka miałem, więc to na prawdę było szybkie do zrobienia.
Pingback: Pasta jajeczna z oliwkami
Pingback: Pasta jajeczna z rybą wędzoną
Pingback: Gazpacho
Pingback: Ciasto drożdżowe z truskawkami
Pingback: Jajka sadzone z pomidorami
Pingback: Szakszuka z fetą
Pingback: Placki ziemniaczane
Pingback: Pierogi z mięsa z rosołu
Pingback: Hummus
Pingback: Hummus z fasoli
Pingback: Chłodnik z ogórków
Pingback: Rosół - Przepisy kulinarne | RóżaGotuje.pl
Pingback: Racuchy drożdżowe - RóżaGotuje.pl
Pingback: Kotlety mielone z pieczarkami - RóżaGotuje.pl
Pingback: Kotlety mielone
Pingback: Kotlety mielone z cukinią
Pingback: Bigos