pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Pasta jajeczna nr 1

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem – to dip do zrobienia w 10 minut. Pasta z jajek pasuje na śniadanie i kolację. Jest smaczna i pożywna. Z wersji bardziej tradycyjnej majonezem lub trochę mniej kaloryczna wersja light z jogurtem greckim lub islandzkim. Kiedy nie masz pomysłu na śniadanie lub kolację to pasta z jajek przychodzi z ratunkiem.

Informacje o przygotowaniu

  • Przygotowanie pasty: 10 minut
  • Dieta: wegetariańska, bezmleczna (gdy do pasty dodasz tylko majonez), bezglutenowa

Składniki

  • 3 jajka L
  • 2 łyżki majonezu (dieta bezmleczna) lub skyru (jogurtu islandzkiego) lub greckiego lub pół na pół majonez/ jogurt
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzy
  • 3 łyżki siekanego szczypioru
pasta jajeczna przepis

Pasta jajeczna PRZEPIS

  1. Ugotowane na twardo jajka rozgnieć widelcem lub pokrój na bardzo drobną kostkę.
  2. Dodaj sól, pieprz oraz majonez lub jogurt i wymieszaj.
  3. Posyp pokrojonym szczypiorkiem.

Propozycja podania

Lubimy to, co chrupie, więc warto połączyć aksamitną pastę z jajek z chrupiącym pieczywem. Przed podaniem podpiecz pieczywo na suchej patelni lub w tosterze. Na wierzch do dekoracji możesz wykorzystać szczypiorek albo rzeżuchę, pomidorki koktajlowe a nawet świeże listki oregano.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp
pasta z jajek

Przepisy kulinarne

Na moim blogu kulinarnym umieszczam przeróżne przepisy. Po wypróbowaniu mojego przepisu na dip jakim jest pasta jajeczna polecam Ci inne przepisy na dania śniadaniowe: racuchy z jabłkami, naleśniki guacamole i szaksuszka. Na większy głód spróbuj potraw: kurczak z piekarnika czy placki z cukinii.

RóżaGotuje.pl na Facebooku: klik

Pasty jajeczne na świecie

Pasty z jajek, znana czasem jako jajeczna sałatka, to popularne danie w wielu krajach na całym świecie. Chociaż składniki podstawowe mogą być podobne, różnią się one w zależności od regionu. Przeczytaj jak wyglądają przepisy na pastę jajeczną poza Polską.

Pasta z jajkiem w USA

W USA pasty jajeczna, znana jako „egg salad”, jest często przygotowywana z ugotowanych jajek, majonezu, musztardy, soli, pieprzu i czasami dodatkowych przypraw lub składników, takich jak cebula, seler czy ogórek kiszony. Jest popularnym składnikiem kanapek i sałatek.

Pasty z jajkiem w Francji

W kuchni francuskiej pasta z jajek, zwana „salade de œufs”, jest często przygotowywana z ugotowanych jajek, majonezu, musztardy, soli, pieprzu oraz świeżych ziół, takich jak szczypiorek, natka pietruszki czy estragon. Może być podawana na kanapkach lub jako część sałatek.

Przepisy na pastę jajeczną w Wielkiej Brytanii

W Wielkiej Brytanii pasty z jajek, znana jako „egg mayo” lub „egg and cress sandwich”, jest przygotowywana z ugotowanych jajek, majonezu, soli, pieprzu i często kiełków rzeżuchy. Jest popularnym składnikiem kanapek, szczególnie podczas podwieczorku.

Przepis z Hiszpanii na pastę z jaj

W hiszpańskiej kuchni pasta z jajkiem, zwana „ensaladilla rusa” lub „ensalada de huevo”, jest często przygotowywana z ugotowanych jajek, majonezu, ziemniaków, marchwi, groszku, cebuli, oliwek i soli. Jest to popularne danie tapas i może być podawane jako przekąska lub dodatek do głównego posiłku.

Każdy kraj ma swoje tradycje kulinarne, to samo dotyczy przepisów na pastę jajeczną.

Ten post ma 18 komentarzy

  1. Mirek

    Pierwszy raz zrobiłem pastę jajeczną, bo zawsze kupowałem w sklepie. Jest milion razy lepsza! Jajka miałem, więc to na prawdę było szybkie do zrobienia.

Dodaj komentarz