Naleśniki z tego przepisu to pewniak, smażone placki są cienkie i elastyczne. Idealne na szybką przekąskę na słodko lub na krokiety z dowolnym farszem. Kilka podstawowych składników i gotowe.
Co znajdziesz w przepisie:
Informacje o przygotowaniu i smażeniu
- Przygotowanie ciasta: 5 minut
- Odpoczywanie ciasta: 10 minut
- Smażenie: ok. 20 minut
- Liczba porcji: 7 naleśników o śr. 26 cm
- Dieta: wegetariańska, bezmleczna (gdy zamienisz mleko na napój roślinny)
SKŁADNIKI
Naleśniki
Dodatki
Naleśniki możesz zjeść bez dodatków albo wykorzystać do innych potraw. Oto niektóre możliwości:
Przy robieniu ciasta na naleśniki stosuję proporcje: 1:1:1,5 (1 część mąki – 1 jajko – 1,5 części mleka). Szklanka ma pojemność 250 ml.
Uwaga! Może się zdarzyć, że Twoje ciasto na naleśniki z tej ilości składników będzie zbyt gęste lub zbyt płynne. Może to być spowodowane np. wilgotnością lub wyższym typem mąki. Mąka o wyższym typie potrzebuje więcej płynu do uzyskania idealnej konsystencji. Dodaj wtedy do ciasta kilka łyżek mleka lub napoju, kiedy ciasto jest zbyt gęste lub kilka łyżek mąki jeżeli jest za rzadkie. Maksymalnie na jedna szklankę mąki dodaję 1,5 szklanki mleka lub napoju.

Naleśniki PRZEPIS
Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto i smażyć naleśniki przeczytaj cały przepis.
- Do miski wsyp 1 szklankę mąki pszennej, typ 450 – 650. Będzie to mąka tortowa lub mąka uniwersalna. Z proporcji 1:1:1,5 naleśniki wyjdą smaczne, jeżeli wybierzesz mąkę z małą zawartością otrąb. Z mąki pełnoziarnistej naleśniki z tych proporcji nie wyjdą smaczne.
- Do mąki dodaj 1,5 szklankę mleka lub napoju roślinnego.
- Do miski wbij jedno duże jajko, rozmiar L.
- Dodaj szczyptę soli i dwie łyżki oleju roślinnego.
- Blenderem albo rózgą kuchenną wymieszaj składniki na gładką masę. W cieście nie może być grudek.
- Ostaw ciasto na minimum 5 minut, żeby odpoczęło. Gdy zmieszamy mąkę pszenną z wodą dochodzi do uwolnienia się specyficznych białek z mąki, które pęcznieją. Dzięki temu odpoczywaniu placki wyjdą sprężyste i elastyczne.
Naleśniki z tego przepisu nadają się idealnie do słodkich i słonych dań. Mleko ma w sobie cukier podobnie jak napoje roślinne, więc nie ma potrzeby ich dosładzać ani tym bardziej zamieniać mleka na słodzone napoje.
Jeżeli chcesz przygotować placki z mniejszą ilością kalorii zamień połowę mleka lub napoju na wodę.
Jak zrobić naleśniki
- Porządnie rozgrzej patelnię – najlepiej sprawdzi się specjalna patelnia do smażenia naleśników. Ne smaż placków na maksymalnej mocy palnika. Ustaw średnią moc.
- Zanim wylejesz na patelnię pierwszą porcję ciasta kapnij na patelnię kilka kropel i sprawdź, czy zaczynają się smażyć. Jeżeli rozlane krople ciasta nie reagują to znaczy, że patelnia nie jest jeszcze dobrze nagrzana. Smażących się drobin nie wyrzucaj, zalej je porcją ciasta naleśnikowego.
- Jeżeli masz dobrą patelnię to nie a potrzeby natłuszczania jej podczas smażenia naleśników. Olej dodany do ciasta wystarczy, żeby naleśniki nie przywierały do patelni.
- Przed wylaniem porcji ciasta podnieś patelnię. Ciasto wylej na patelnię a potem ruszając patelnią rozprowadź pozostałą część – możliwe równą warstwą.
- Usmażone naleśniki układaj na większym talerzu jeden na drugim. Naleśniki ułożone w ten sposób nie wyschną, będą miękkie i elastyczne.



Jak zrobić dobre i puszyste naleśniki?
Czy czasem przygotowując ciasto na naleśniki zastanawiasz się co do nich dodać, żeby były puszyste? Jeżeli chcesz, żeby twoje placki były wyjątkowo lekkie i puszyste, możesz dodać do nich w połowie mleko a w połowie wodę gazowaną. Pamiętaj, że naleśniki powinny jednak być przede wszystkim elastyczne. Tutaj z pomocą przychodzi olej lub oliwa i odpoczywanie ciasta.
Ile mąki na 10 naleśników?
Ilość placków zależy przede wszystkim od wielkości patelni, na jakiej je smażysz. Z mojego przepisu na standardowej patelni do naleśników wyjdzie ok. 5 placków, więc na 10 sztuk potrzebujesz podwójnej porcji składników.
Co zrobić żeby naleśniki nie przywierały do patelni?
Żeby naleśniki nie przywierały najważniejsze są 3 rzeczy:
- dobrej jakości, nieziszczona patelnia,
- dodatek oleju do ciasta,
- bardzo dobre rozgrzanie patelni przed smażeniem.
Jeżeli będziesz trzymać się tych zasad a ciasto nie będzie zbyt rzadkie naleśniki nie będą przywierały do patelni.
Dlaczego pierwszy naleśnik nie wychodzi?
To jest mit. Nie ma takiej zasady, że pierwszy naleśnik nie wychodzi. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości patelnię do naleśników, dodać oleju do ciasta, pozwolić na odpoczynek przez kilka minut. Sprawdzenie patelni możesz zrobić wylewając na patelnię kilka kropel ciasta. Kiedy ono zaczyna się smażyć to znaczy, że patelnia jest gotowa. Jeżeli ciasta leży i nie reaguje to znaczy, że patelnia jest za zimna.
Czy naleśniki mogą być bez mleka?
Oczywiście, że mogą być bez mleka. Zastąp je napojem roślinny (owsianym, migdałowym, sojowym lub innym). Może nieznacznie zmieni się smak, ale będą doskonałe. Część napoju roślinnego możesz także zastąpić wodą pitną lub gazowaną. Napoje roślinne mają różną zawartość cukru, np. z mleka migdałowego naleśniki wyjdą mniej słodkie.
Ile jajek dodaje się do naleśników?
Ja dodaję na 1 szklankę mleka 1 jajko, ale to kwestia smaku. Jeżeli dodasz dwa jajka, to naleśniki będą smaczne, ale jajko będzie w nich dużo bardziej wyczuwalne. Większa ilość jaj może sprawić, że naleśniki będą smakować bardziej jak omlet.
Ile smażyć naleśnika na jednej stronie?
To zależy od mocy palnika i patelni. W momencie przewracania na górze placka nie może być surowego ciasta.
Co można dać zamiast wody gazowanej do naleśników?
Tak, można dodać. Niektórzy uważają, że to dodaje naleśnikom puszystości.
Jaka jest najlepsza mąka do naleśników?
Najlepsza mąka to ta o małej zawartości otrąb, czyli tortowa, uniwersalna. Typ od 450 do 650. Z grubszego przemiału naleśniki mogą nie wyjść. Potrzebują zdecydowanie więcej mleka lub wody.

Mój przepis na naleśniki to prawdziwa klasyka kuchni, która niezmiennie cieszy się popularnością. Jeżeli szukasz innych ciekawych przepisów na potrawy mam dla Ciebie kilka kulinarnych inspiracji. Poniżej znajdziesz linki do smakowitych przepisów na potrawy, które warto wypróbować. Na moim blogu znajdziesz przepis na rosół – aromatyczny wywar z mięsa i warzyw, idealny na chłodne dni. Sprawdź mój przepis na rosół i delektuj się bogatym smakiem.
Zupa ogórkowa: orzeźwiający i lekki posiłek, który świetnie sprawdza się jako przystawka lub danie główne. Skorzystaj z mojego przepisu na zupę ogórkową i pozwól sobie na kulinarne orzeźwienie. Na gorące dni polecam także chłodnik z botwinki, doskonałe danie na gorące letnie dni. Nasz przepis na chłodnik z botwinki zachwyci Cię świeżością i zdrowymi składnikami. Na śniadanie proponuję moją wersję tradycyjnej potrawy, jaką jest szakszuka, czyli pochodzące z kuchni izraelskiej danie, które skradło serca smakoszy na całym świecie. Wypróbuj nasz przepis na szakszukę i rozkoszuj się połączeniem pomidorów, jajek i przypraw. Drugą potrawą na śniadanie jest klasyczne guacamole, czyli pyszna meksykańska pasta z awokado, idealna jako dip lub dodatek do potraw.
Mam też dla Ciebie propozycje na smaczną słodycz, czyli lekki, puszysty i uniwersalny biszkopt, który może stanowić bazę dla wielu różnorodnych deserów i tortów. Wykorzystaj mój przepis na biszkopt i stwórz własne kulinarną arcydzieło. Biszkopt z tego przepisu udaje się zawsze. I na kolec polecam klasykę polskich wypieków, czyli puszyste, wilgotne i aromatyczne ciasto drożdżowe z kruszonką oraz ciasto drożdżowe z truskawkami, które udaje się także z mrożonych owoców. Polecam też sorbet mango – lekkie lody z mango o orzeźwiającym smaku i najlepszy na świecie biszkopt.
Idealne proporcje. Użyłem mąki uniwersalnej, z napisem „na naleśniki” na opakowaniu i wyszły pyszne. Chyba moje pierwsze udane naleśniki w akademiku. Sztosik!
Brawo!
Pingback: Mizeria
Pingback: Tzatziki
Pingback: Racuchy z jabłkami
Pingback: Placki z cukinii
Pingback: Pasta jajeczna ze szczypiorem
Pingback: Pancake
Pingback: Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami
Pingback: Bigos
Pingback: Pasta jajeczna z oliwkami
Pingback: Gazpacho
Pingback: Racuchy drożdżowe
Pingback: Ciasto francuskie z jabłkami
Pingback: Pasta jajeczna z rybą wędzoną
Pingback: Zupa tajska z kurczakiem
Pingback: Sałatka z arbuzem
Pingback: Tiramisu
Pingback: Dukkah
Pingback: Zupa krem z cukinii
Pingback: Chili con carne
Pingback: Zupa jarzynowa z cukinią
Pingback: Grzanki
Pingback: Zupa krem z białych warzyw
Pingback: Zupa pomidorowa z pomidorów
Pingback: Rosół
Pingback: Krokiety z kapustą i grzybami
Pingback: Naleśniki szpinakowe
Pingback: Prosty tort z kremem kokosowym
Pingback: Hummus
Pingback: Naleśniki owsiane
Pingback: Naleśniki z mąki owsianej
Pingback: Placki ziemniaczane
Pingback: Naleśniki z serem