Naleśniki z mąki owsianej zamiast owsianki? O tak! Oprócz wartościowego owsa w cieście lądują jajka! Robi się trudniej niż z mąki pszennej, bo ciasto jest mniej elastyczne. Czasem w cieście zamieniam 1/4 mąki owsianej na mąkę pszenną (wtedy jest trochę łatwiej) lub gryczaną, ale to dla prawdziwych wielbicieli tego zboża.
Dzielę się z Tobą moim przepisem na placki z mąki owsianej oraz kilkoma poradami jak usmażyć te placki i nie zwariować nad patelnią.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: 30 minut
- Liczba porcji: 5 naleśników, śr. 26 cm
- Dieta: bezglutenowa, wegetariańska, bezmleczna (zamień mleko na napój roślinny)
SKŁADNIKI
Naleśniki owsiane
Dodatki
Naleśniki są smaczne bez dodatków, ale możesz je zjeść z tym, co lubisz najbardziej.
Naleśniki z mąki owsianej PRZEPIS
Naleśniki z owsianej mąki możesz smażyć od razu po przygotowaniu ciasta. Lepiej jednak, żeby chwile odpoczęło. Naleśniki z owsianej mąki nie będą tak elastyczne co pszenne a odpoczynek sprawi, że placki usmażą się łatwiej.
- Do miski przesiej 1 szklankę mąki owsianej. Otręby, które zostaną na sitku dodaj do ciasta. Przesiewamy mąkę, żeby rozbić grudki oraz ją napowietrzyć. Owsiane otręby to samo dobro, więc warto je zjeść w naleśnikach, nie będą wyczuwalne podczas jedzenia.
- Do mąki dodaj 1 szklankę mleka lub napoju roślinnego, np. owsianego.
- Wbij dwa duże jajka.
- Dodaj szczyptę soli.
- Dodaj 2 łyżki oleju lub oliwy i energicznie zamieszaj.
- Odstaw ciasto na kilkanaście minut, niech odpocznie. Ciasto na naleśniki z owsianej mąki nie jest tak elastyczne i aksamitne jak z pszenicy, w czasie odpoczywania mąka pęcznieje i naleśniki jest łatwiej smażyć.
- Po odpoczynku sprawdź, czy ciasto nie jest za gęste. być może warto dodać do niego odrobinę mleka, napoju albo wody.
SMAŻENIE naleśników owsianych
Ja smażę naleśniki na patelni z nieprzywieralną powierzchnią, bez użycia tłuszczu. Łatwiejsze smażenie zapewnia olej dodany do ciasta. Jeżeli jednak twoja patelnia wymaga warstwy tłuszczu to posmaruj ją przez smażeniem.
- Naleśniki smaż na średnim ogniu.
- Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką i nalew miarkę ciasta.
- Rozprowadź szybkim ruchem ciasto po patelni i smaż z obu stron. Naleśniki możesz obracać łopatką lub podrzucać.
Propozycja podania
Naleśniki z mąki owsianej podawaj z dżemem, serkiem. Możesz spróbować placków z mięsnym lub grzybowym farszem. Przy zawijaniu pamiętaj, że nie są tak elastyczne jak naleśniki pszennego i mogą popękać.
Przepisy kulinarne
Naleśniki owsiane przepis
Naleśniki z mąki owsianej (naleśniki owsiane) to moja alternatywa dla owsianki. Zdarza mi się robić je w 5 minut, bez leżakowania. Wtedy smaży się je nieco trudniej, ale nie tracą wiele ma swoim smaku.
Polecam Twojej uwadze moje przepisy na naleśniki z mąki pszenneg znajdziesz je na blogu, naleśniki szpinakowe, pancake, racuchy drożdżowe, racuchy z jabłkami, racuchy drożdżowe z jabłkami i placki gryczane z cukinią. Zobacz także przepisy na biszkopt, który zawsze się udaje, biszkopt czekoladowy oraz na potrawy wytrawne: bigos, sałatka jarzynowa i sałatka gyros.
Pingback: Naleśniki z serem