You are currently viewing Naleśniki z mąki owsianej

Naleśniki z mąki owsianej

Naleśniki z mąki owsianej zamiast owsianki? O tak! Oprócz wartościowego owsa w cieście lądują jajka! Robi się trudniej niż z mąki pszennej, bo ciasto jest mniej elastyczne. Czasem w cieście zamieniam 1/4 mąki owsianej na mąkę pszenną (wtedy jest trochę łatwiej) lub gryczaną, ale to dla prawdziwych wielbicieli tego zboża.

Dzielę się z Tobą moim przepisem na placki z mąki owsianej oraz kilkoma poradami jak usmażyć te placki i nie zwariować nad patelnią.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Liczba porcji: 5 naleśników, śr. 26 cm
  • Dieta: bezglutenowa, wegetariańska, bezmleczna (zamień mleko na napój roślinny)

SKŁADNIKI

Naleśniki owsiane






Dodatki

Naleśniki są smaczne bez dodatków, ale możesz je zjeść z tym, co lubisz najbardziej.




Naleśniki z mąki owsianej PRZEPIS

Naleśniki z owsianej mąki możesz smażyć od razu po przygotowaniu ciasta. Lepiej jednak, żeby chwile odpoczęło. Naleśniki z owsianej mąki nie będą tak elastyczne co pszenne a odpoczynek sprawi, że placki usmażą się łatwiej.

  1. Do miski przesiej 1 szklankę mąki owsianej. Otręby, które zostaną na sitku dodaj do ciasta. Przesiewamy mąkę, żeby rozbić grudki oraz ją napowietrzyć. Owsiane otręby to samo dobro, więc warto je zjeść w naleśnikach, nie będą wyczuwalne podczas jedzenia.
  2. Do mąki dodaj 1 szklankę mleka lub napoju roślinnego, np. owsianego.
  3. Wbij dwa duże jajka.
  4. Dodaj szczyptę soli.
  5. Dodaj 2 łyżki oleju lub oliwy i energicznie zamieszaj.
  6. Odstaw ciasto na kilkanaście minut, niech odpocznie. Ciasto na naleśniki z owsianej mąki nie jest tak elastyczne i aksamitne jak z pszenicy, w czasie odpoczywania mąka pęcznieje i naleśniki jest łatwiej smażyć.
  7. Po odpoczynku sprawdź, czy ciasto nie jest za gęste. być może warto dodać do niego odrobinę mleka, napoju albo wody.

SMAŻENIE naleśników owsianych

Ja smażę naleśniki na patelni z nieprzywieralną powierzchnią, bez użycia tłuszczu. Łatwiejsze smażenie zapewnia olej dodany do ciasta. Jeżeli jednak twoja patelnia wymaga warstwy tłuszczu to posmaruj ją przez smażeniem.

  1. Naleśniki smaż na średnim ogniu.
  2. Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką i nalew miarkę ciasta.
  3. Rozprowadź szybkim ruchem ciasto po patelni i smaż z obu stron. Naleśniki możesz obracać łopatką lub podrzucać.

Propozycja podania

Naleśniki z mąki owsianej podawaj z dżemem, serkiem. Możesz spróbować placków z mięsnym lub grzybowym farszem. Przy zawijaniu pamiętaj, że nie są tak elastyczne jak naleśniki pszennego i mogą popękać.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Naleśniki owsiane przepis

Naleśniki z mąki owsianej (naleśniki owsiane) to moja alternatywa dla owsianki. Zdarza mi się robić je w 5 minut, bez leżakowania. Wtedy smaży się je nieco trudniej, ale nie tracą wiele ma swoim smaku.

Polecam Twojej uwadze moje przepisy na naleśniki z mąki pszenneg znajdziesz je na blogu, naleśniki szpinakowe, pancake, racuchy drożdżowe, racuchy z jabłkami, racuchy drożdżowe z jabłkami i placki gryczane z cukinią. Zobacz także przepisy na biszkopt, który zawsze się udaje, biszkopt czekoladowy oraz na potrawy wytrawne: bigos, sałatka jarzynowa i sałatka gyros.

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz