Naleśniki szpinakowe zielone jak trawa na wiosnę. Dobre z dżemem i z białym serem, fajnie smakują z serkiem kanapkowym i łososiem. Zrobisz je równie szybko co zwykłe naleśniki z mąki pszennej. Nie smakują jak szpinak. Po usmażeniu mają lekko wyczuwalny zapach zieleniny, ale też nie wszyscy go czują. To sprytny sposób przemycania „zielonego” do codziennej diety.
Zrobisz je ze świeżego albo mrożonego szpinaku.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: 20 minut
- Liczba porcji: 13 – 15 naleśników o śr. 26 cm
- Dieta: wegetariańska
Składniki
- szpinak – 80 – 100 gramów świeżego lub mrożonego
- mleko – krowie lub napój roślinny – 1 szklanka (250 ml)
- woda – ok. 1 szklanka (250 ml) lub więcej
- maka pszenna – 250 g
- jajka – 2 duże
- olej rzepakowy – 3 łyżki
- sól – szczypta

Zielone naleśniki – przepis
Zrobienie ciasta na zielone naleśniki nie różni się zbytnio od zrobienia klasycznych naleśników pszennych. Z gęstszego ciasta usmażysz grubsze naleśniki, z rzadszego cieńsze, dopasuj ilość wody do własnych upodobań. Mąka i szpinak mogą mieć różną wilgotność, nie traktuj ilości wody podanej w przepisie dosłownie.
- Jeżeli używasz mrożonego szpinaku – rozmroź go.
- Do miski dodaj wszystkie składniki i zblenduj do jednolitej, gładkiej masy. Może to zająć nawet 5 minut. Im dokładniej zmiksujesz składniki tym bardziej jednolite naleśniki usmażysz.
- Odstaw ciasto naleśnikowe na 15 minut, żeby odpoczęło.
- Sprawdź gęstość ciasta. Być może trzeba dodać do niego trochę wody.

Szpinakowe naleśniki – smażenie
- Rozgrzej patelnię Sprawdź kroplą ciasta, czy patelnia jest gorąca. Jeżeli wylejesz porcję ciasta na zimna patelnię bardzo trudno będzie usmażyć łady placek. Jeżeli kropla ciasta po chwili wysycha patelnia jest gotowa.
- Ustaw moc palnika na około 30-40 procent mocy. Naleśniki będziemy właściwie suszyć, ogień nie może być zbyt duży, żeby ich nie spalić.
- Szpinakowe naleśniki smażę tylko z jednej strony, żeby ich kolor był soczyście zielony. Zobacz na zdjęcia niżej. Na pierwszym zdjęciu są naleśniki usmażone tylko z jednej strony a na drugim zdjęciu z obu stron. Pojawiają się na nich złote plamy od smażenia. Jeżeli taki efekt jest dla Ciebie ok to usmaż naleśniki z obu stron – zrobisz to szybciej.
- Wylewaj na patelnię porcje ciasta i wysusz je, aby otrzymać zgrabny naleśnik. UWAGA: naleśniki smażone z jednej strony są delikatniejsze i mogę się kleić, jeżeli będą smażone zbyt krótko.



Propozycja podania
Zielone naleśnikosy są pyszne z każdym dżemem lub konfiturą, białym serem, serkiem kanapkowym i łososiem. Możesz nafaszerować je niemal wszystkim, podobnie jak klasyczne naleśniki pszenne.





Przepisy kulinarne
Być może spodobają Ci się również inne moje przepisy. Polecam serdecznie:
- zupa pomidorowa z pomidorów
- tiramisu
- dukkah
- sałatka z arbuzem
- zupa tajska
- hummus
- pierogi z mięsa z rosołu
- hummus z fasoli
- placki ziemniaczane
- szakszuka
- ciasto francuskie z jabłkami
- kotlety mielone
- racuchy drożdżowe
- gazpacho
- leczo
- pancake
- bigos
- placki z cukinii
- racuchy z jabłkami
- tzatziki
- naleśniki
- kurczak z piekarnika
RóżaGotuje.pl na Facebooku: klik
Pingback: Zupa krem z cukinii
Pingback: Chili con carne
Pingback: Zupa jarzynowa z cukinią
Pingback: Grzanki
Pingback: Grzanki
Pingback: Zupa krem z białych warzyw
Pingback: Gofry wg Michaela Roux
Pingback: Pesto
Pingback: Wątróbka drobiowa z cebulą
Pingback: Przyprawa gyros
Pingback: Gofry wg Michaela Roux - Przepisy kulinarne | RóżaGotuje.pl