szpinakowe naleśniki
Naleśniki smażone z jednej strony

Naleśniki szpinakowe

Naleśniki szpinakowe zielone jak trawa na wiosnę. Dobre z dżemem i z białym serem, fajnie smakują z serkiem kanapkowym i łososiem. Zrobisz je równie szybko co zwykłe naleśniki z mąki pszennej. Nie smakują jak szpinak. Po usmażeniu mają lekko wyczuwalny zapach zieleniny, ale też nie wszyscy go czują. Zimne nie pachnące szpinakiem. To sprytny sposób przemycania „zielonego” do codziennej diety.

Zrobisz je ze świeżego albo mrożonego szpinaku.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Liczba porcji: 13 – 15 naleśników o śr. 26 cm
  • Dieta: wegetariańska

SKŁADNIKI

Naleśniki szpinakowe








szpinakowe naleśniki

Naleśniki szpinakowe PRZEPIS

Zrobienie ciasta na zielone naleśniki nie różni się zbytnio od zrobienia klasycznych naleśników pszennych. Z gęstszego ciasta usmażysz grubsze naleśniki, z rzadszego cieńsze, dopasuj ilość wody do własnych upodobań. Mąka i szpinak mogą mieć różną wilgotność, nie traktuj ilości wody podanej w przepisie dosłownie.

  1. Jeżeli używasz mrożonego szpinaku – rozmroź go.
  2. Do miski dodaj wszystkie składniki i zblenduj do jednolitej, gładkiej masy. Może to zająć nawet 5 minut. Im dokładniej zmiksujesz składniki tym bardziej jednolite naleśniki usmażysz.
  3. Odstaw ciasto naleśnikowe na 15 minut, żeby odpoczęło.
  4. Sprawdź gęstość ciasta. Być może trzeba dodać do niego trochę wody.
ciasto na naleśniki szpinakowe
Ciasto na naleśniki szpinakowe

Szpinakowe naleśniki – smażenie

  • Rozgrzej patelnię Sprawdź kroplą ciasta, czy patelnia jest gorąca. Jeżeli wylejesz porcję ciasta na zimna patelnię bardzo trudno będzie usmażyć łady placek. Jeżeli kropla ciasta po chwili wysycha patelnia jest gotowa.
  • Ustaw moc palnika na około 30-40 procent mocy. Naleśniki będziemy właściwie suszyć, ogień nie może być zbyt duży, żeby ich nie spalić.
  • Szpinakowe naleśniki smażę tylko z jednej strony, żeby ich kolor był soczyście zielony. Zobacz na zdjęcia niżej. Na pierwszym zdjęciu są naleśniki usmażone tylko z jednej strony a na drugim zdjęciu z obu stron. Pojawiają się na nich złote plamy od smażenia. Jeżeli taki efekt jest dla Ciebie ok to usmaż naleśniki z obu stron – zrobisz to szybciej.
  • Wylewaj na patelnię porcje ciasta i wysusz je, aby otrzymać zgrabny naleśnik. UWAGA: naleśniki smażone z jednej strony są delikatniejsze i mogę się kleić, jeżeli będą smażone zbyt krótko.
szpinakowe naleśniki
Naleśniki smażone z jednej strony
szpinakowe naleśniki
Naleśniki szpinakowe smażone z dwóch stron – widać wyraźne żółto – brązowe plamki

Propozycja podania – zielone naleśniki

Zielone naleśniki są pyszne z każdym dżemem lub konfiturą, białym serem, serkiem kanapkowym i łososiem. Możesz nafaszerować je niemal wszystkim, podobnie jak klasyczne naleśniki pszenne.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Być może spodobają Ci się również inne moje przepisy. Polecam serdecznie:

Ten post ma 17 komentarzy

Dodaj komentarz