kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana jako dodatek do kotleta schabowego to bardzo miła opcja na smaczny obiad.

Podstawowe informacje

  • Czas kucharzenia: ok. 30 minut
  • Liczba porcji:
  • Dieta: bezglutenowa (pomiń mąkę do zagęszczenia lub użyj bezglutenowej), bezmleczna (pomiń śmietankę), wegetariańska, wegańska (pomiń śmietankę i dodaj wodę zamiast rosołu)

SKŁADNIKI















Młoda kapusta zasmażana PRZEPIS

  1. Białą, młodą kapustę drobno poszatkuj albo pokrój nożem na cienkie paski.
  2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i zeszklij jedną małą cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
  3. Po 2 minutach smażenia dodaj 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
  1. Dodaj:
    • jedną średnią marchew, przekrój wzdłuż na pół i pokrój w cienkie plasterki,
    • 1 szklankę, ok. 250 ml wody albo rosołu drobiowego,
    • poszatkowaną małą kapustę,
    • 3 łyżki drobno pokrojonego koperku,
    • 1/2 łyżeczki soli,
    • dużą szczyptę czarnego, mielonego pieprzu,
    • opcjonalnie 1/2 łyżeczkę kminku.
  1. Duś 10 – 15 minut na małym ogniu.
  2. Kiedy kapusta i marchew będą miękkie dodaj 1 łyżkę octu jabłkowego lub z białego wina albo soku cytrynowego.
  3. Na koniec na kapustę rozsiej sitkiem 1 łyżeczkę mąki, żeby zagęścić sos.
  4. Opcjonalnie możesz dodać nieco słodkiej śmietanki. Bez śmietany kapusta również jest doskonała.
  5. Przed podaniem posyp koperkiem.

Propozycja podania

Kapusta zasmażana jest świetnym dodatkiem do niemal każdego mięsnego, drugiego dania oraz jako dodatek do warzyw.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Dodaj komentarz