Młoda kapusta zasmażana jako dodatek do kotleta schabowego to bardzo miła opcja na smaczny obiad.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas kucharzenia: ok. 30 minut
- Liczba porcji:
- Dieta: bezglutenowa (pomiń mąkę do zagęszczenia lub użyj bezglutenowej), bezmleczna (pomiń śmietankę), wegetariańska, wegańska (pomiń śmietankę i dodaj wodę zamiast rosołu)
SKŁADNIKI
Kapusta zasmażana
Do dekoracji
Młoda kapusta zasmażana PRZEPIS
- Białą, młodą kapustę drobno poszatkuj albo pokrój nożem na cienkie paski.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i zeszklij jedną małą cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
- Po 2 minutach smażenia dodaj 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
- Dodaj:
- jedną średnią marchew, przekrój wzdłuż na pół i pokrój w cienkie plasterki,
- 1 szklankę, ok. 250 ml wody albo rosołu drobiowego,
- poszatkowaną małą kapustę,
- 3 łyżki drobno pokrojonego koperku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- dużą szczyptę czarnego, mielonego pieprzu,
- opcjonalnie 1/2 łyżeczkę kminku.
- Duś 10 – 15 minut na małym ogniu.
- Kiedy kapusta i marchew będą miękkie dodaj 1 łyżkę octu jabłkowego lub z białego wina albo soku cytrynowego.
- Na koniec na kapustę rozsiej sitkiem 1 łyżeczkę mąki, żeby zagęścić sos.
- Opcjonalnie możesz dodać nieco słodkiej śmietanki. Bez śmietany kapusta również jest doskonała.
- Przed podaniem posyp koperkiem.
Propozycja podania
Kapusta zasmażana jest świetnym dodatkiem do niemal każdego mięsnego, drugiego dania oraz jako dodatek do warzyw.
Pingback: Sos winegret