kurczak maślany, chicken butter

Maślany kurczak (butter chicken)

Maślany kurczak (butter chicken) znany pod tradycyjną nazwą murgh makhani jest popularnym daniem kuchni indyjskiej. Potrawa jest cudownie aromatyczna, rozgrzewająca i sycąca. To smaczne kawałki drobiowego mięsa w sosie pomidorowym z dużą ilością przypraw i sporą porcją masła.

Podstawowe informacje:

  • Czas kucharzenia: do 60 minut plus czas na marynowanie mięsa (min. 1 godz., najlepiej na całą noc)
  • Liczba porcji: 4 porcje
  • Dieta: bezglutenowa

SKŁADNIKI

Maślany kurczak (butter chicken)



















Do podania



Butter chicken PRZEPIS

Marynowanie kurczaka

  1. Dwie piersi z kurczaka (bez skóry) pokrój na kawałki, na kęs lub nieco większe.
  2. Do kurczaka dodaj:
    • 200 g gęstego jogurtu naturalnego,
    • 2 łyżeczki suszonej kurkumy,
    • 2 łyżeczki mielonego kuminu,
    • 2 łyżeczki garam masala,
    • 1 łyżkę soku z cytryny.
  3. Dokładnie wymieszaj, przełóż do miski i odstaw do lodówki, żeby mięso nabrało aromatów od marynaty. Najlepiej odstawić mięso na całą noc, minimum na 1 godzinę.

Sos i mięso

Przed przygotowaniem potrawy wyciągnij kurczaka z lodówki, żeby mięso się ogrzało do temperatury pokojowej.

  1. Przygotuj składniki, żeby gotowanie zajęło Ci mniej czasu i było łatwiejsze:
    • 1 dużą cebulę, żółtą lub czerwoną pokrój w piórka,
    • 5 cm korzenia imbiru obierz ze skórki (najłatwiej zrobić to łyżeczką) i pokrój w drobniutką kostkę,
    • obierz czosnek z łupin,
    • na suchej patelni upraż do złoto – brązowego koloru 2 łyżki płatków migdałowych.
  2. Na patelni rozgrzej 1 sporą łyżkę masła klarowanego.
  3. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy cebula zmięknie dodaj:
    • imbir pokrojony w drobniutką kostkę,
    • 4 ząbki czosnki przeciśnięte przez praskę.
  4. Smaż i mieszaj, aż cebula zrobi się lekko złoto – brązowa.
  5. Dodaj:
    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (bardzo ładnie zmiękczy kwaśny smak pomidorów),
    • pomidory z puszki od 200 do 400 gramów (1/2 lub maksymalnie całą puszkę),
    • dużą szczyptę soli. Smaż i mieszaj 5 minuty.
  6. Dodaj kurczaka razem z marynatą. Smaż i mieszaj 5 minut.
  7. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodaj 100 ml wody, to mniej niż 1/3 szklanki.
  8. Potrawę duś pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Po tym czasie odstaw patelnię z ognia.
  9. Dodaj 200 g, ok. 3/4 szklanki śmietanki 36 %, 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych i opcjonalnie płatki papryczki chilli lub drobno pokrojoną 1 papryczkę (bez pestek). Wymieszaj.

Propozycja podania

Butter chicken (maślany kurczak) smakuje posypany zielonymi liśćmi kolendry, podaj z ugotowanym na sypko ryżem i chlebkiem naan.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Lubisz aromatyczne potrawy w kurczaka? Wypróbuj jeszcze: kurczak korma, kurczak w sosie cytrynowym, skrzydełka z piekarnika, kofta, kurczak tikka masala, kurczak z piekarnika.

Dodaj komentarz