Maślany kurczak (butter chicken) znany pod tradycyjną nazwą murgh makhani jest popularnym daniem kuchni indyjskiej. Potrawa jest cudownie aromatyczna, rozgrzewająca i sycąca. To smaczne kawałki drobiowego mięsa w sosie pomidorowym z dużą ilością przypraw i sporą porcją masła.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje:
- Czas kucharzenia: do 60 minut plus czas na marynowanie mięsa (min. 1 godz., najlepiej na całą noc)
- Liczba porcji: 4 porcje
- Dieta: bezglutenowa
SKŁADNIKI
Maślany kurczak (butter chicken)
Do podania
Butter chicken PRZEPIS
Marynowanie kurczaka
- Dwie piersi z kurczaka (bez skóry) pokrój na kawałki, na kęs lub nieco większe.
- Do kurczaka dodaj:
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego,
- 2 łyżeczki suszonej kurkumy,
- 2 łyżeczki mielonego kuminu,
- 2 łyżeczki garam masala,
- 1 łyżkę soku z cytryny.
- Dokładnie wymieszaj, przełóż do miski i odstaw do lodówki, żeby mięso nabrało aromatów od marynaty. Najlepiej odstawić mięso na całą noc, minimum na 1 godzinę.
Sos i mięso
Przed przygotowaniem potrawy wyciągnij kurczaka z lodówki, żeby mięso się ogrzało do temperatury pokojowej.
- Przygotuj składniki, żeby gotowanie zajęło Ci mniej czasu i było łatwiejsze:
- 1 dużą cebulę, żółtą lub czerwoną pokrój w piórka,
- 5 cm korzenia imbiru obierz ze skórki (najłatwiej zrobić to łyżeczką) i pokrój w drobniutką kostkę,
- obierz czosnek z łupin,
- na suchej patelni upraż do złoto – brązowego koloru 2 łyżki płatków migdałowych.
- Na patelni rozgrzej 1 sporą łyżkę masła klarowanego.
- Dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy cebula zmięknie dodaj:
- imbir pokrojony w drobniutką kostkę,
- 4 ząbki czosnki przeciśnięte przez praskę.
- Smaż i mieszaj, aż cebula zrobi się lekko złoto – brązowa.
- Dodaj:
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (bardzo ładnie zmiękczy kwaśny smak pomidorów),
- pomidory z puszki od 200 do 400 gramów (1/2 lub maksymalnie całą puszkę),
- dużą szczyptę soli. Smaż i mieszaj 5 minuty.
- Dodaj kurczaka razem z marynatą. Smaż i mieszaj 5 minut.
- Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodaj 100 ml wody, to mniej niż 1/3 szklanki.
- Potrawę duś pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Po tym czasie odstaw patelnię z ognia.
- Dodaj 200 g, ok. 3/4 szklanki śmietanki 36 %, 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych i opcjonalnie płatki papryczki chilli lub drobno pokrojoną 1 papryczkę (bez pestek). Wymieszaj.
Propozycja podania
Butter chicken (maślany kurczak) smakuje posypany zielonymi liśćmi kolendry, podaj z ugotowanym na sypko ryżem i chlebkiem naan.
Przepisy kulinarne
Lubisz aromatyczne potrawy w kurczaka? Wypróbuj jeszcze: kurczak korma, kurczak w sosie cytrynowym, skrzydełka z piekarnika, kofta, kurczak tikka masala, kurczak z piekarnika.