Makaron z pesto uratuje Cię, gdy nie masz nic na obiad a i czasu na jego ugotowanie masz niewiele. Sos zrobisz w tym samych czasie, w którym gotuje się makaron. Co więcej, do tego aromatycznego sosu pasuje każdy rodzaj pasty.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas gotowania: 15 minut
- Liczba porcji: 2 – 4
- Dieta: bezmleczna, wegetariańska
SKŁADNIKI
Makaron z pesto
Makaron z pesto PRZEPIS
Sos możesz zrobić równolegle z gotowaniem makaronu. Wtedy posiłek będzie gotowy w 10 minut 🙂 I to jest obiad, jakiego każdy potrzebuje od czasu do czasu!
Gotowanie makaronu
- W garnku zagotuj wodę, ok. 1 litr na 100 ml makaronu.
- Kiedy woda zacznie wrzeć delikatnie wsyp sól. Na 100 g makaronu wystarczy szczypta soli, ok. pół łyżeczki.
- Do większej ilości makaronu zwiększ ilość soli, pamięta jednak, żeby nie przesadzić. Sos jest słone danie posypiemy na koniec słonym parmezanem. A poza tym warto ograniczyć spożycie soli.
- Gdy woda wrze i jest posolona dodaj makaron. Delikatnie przemieszaj, żeby nie przykleił się do dna garnka.
- Nastaw sobie zegarek, żeby makaronu nie rozgotować i po koniec czasu sprawdź, czy jest gotowy. Niech makaron będzie elastyczny, ale nie rozgotowany.
- Makaron przelej do durszlaka lub sitka, odcedź i jeszcze ciepły wymieszaj z sosem. Ja na jedna porcję makaronu daję 2 łyżki sosu. Sprawdź, jaka proporcja odpowiada Tobie najbardziej.
- Danie udekoruj przeciętymi na pół pomidorkami koktajlowymi, jeżeli dodać odrobinę świeżości.
- Posyp parmezanem.
- Udekoruj listkiem bazylii lub innym, jaki masz na parapecie lub w ogrodzie.
Spodobał Ci się mój przepis?
Przepisy kulinarne
Pesto z makaronem (makaron z pesto bazyliowym lub makaron z zielonym pesto)
Pesto z makaronem, często nazywane także jako makaron z pesto bazyliowym lub makaron z zielonym pesto to bardzo szybki obiad. Gotując pastę możesz przyrządzić nie tylko spaghetti z pesto, ale także np. kokardki lub każdy inny makaron. Dania z pesto możemy przyrządzać niezależnie od pory roku, odkąd w sklepach jest dostępna zarówno świeża bazylia jak i rukola.
Spaghetti z pesto
Na zdjęciach zamieszonych w tym artykule pokazuję spaghetti z sosem przyrządzonym z rukoli i słonecznika. Pamiętaj, że możesz wykorzystać każdy makaron, który znajdziesz w szafce.
Inne dania z pesto
Sos, który dodajemy do makaronu można wykorzystać także w innych daniach. Jest on bardzo dobrym dodatkiem do sałatek czy kanapek. Fajnie podkreśla smak pizzy czy dań mięsnych. Ja dekoruję nim zupy kremy, żeby zmienić nieco ich konsystencję i smak.
Być może zainteresują Cię moje inne przepisy na zupy, śniadanie, czy lunch lub inne potrawy. Wybierz dla siebie coś smacznego i do dzieła!
- zupa cebulowa na białym winie (lub w wersji bezalkoholowej)
- brukselka zapiekana z kruszonką
- spanakopita, chrupiący, grecki przysmak
- twarożek z koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim
- przyprawa gyros, 4 przepisy
- zupa kalafiorowa z soczewicą
- wątróbka drobiowa z cebulą
- Ajapsandali
- zupa krem z pieczonej papryki
- zupa krem z białych warzyw
- uniwersalne, grzanki do zupy lub sałatki na 7 sposobów
- chili con carne
- zupa krem z cukinii
- tiramisu
- zupa tajska
Pingback: Adana kebab - Przepisy kulinarne | RóżaGotuje.pl
Pingback: Zupa krem z groszku - Przepisy kulinarne | RóżaGotuje.pl
Pingback: Zupa porowa - 2 wersje - Przepisy kulinarne | RóżaGotuje.pl
Pingback: Krokiety z kapustą i grzybami - RóżaGotuje.pl
Pingback: Zupa ogórkowa na żeberkach - RóżaGotuje.pl
Pingback: Krupnik - RóżaGotuje.pl
Pingback: Wątróbka z jabłkami - RóżaGotuje.pl
Pingback: Kurczak tikka masala
Pingback: Syrop z cebuli
Pingback: Knedle ze śliwkami
Pingback: Hummus z pietruszką
Pingback: Pesto z liści rzodkiewki