Makaron z kurczakiem i boczniakami to pyszne danie, które można zrobić w wersji bezmlecznej. Szybki obiad dla bardzo głodnych ludzi. Sprawdzi się jako pudełkowy obiad do pracy, jest smaczny nawet bez podgrzania.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje:
- Czas kucharzenia: do 30 minut
- Liczba porcji: 2
- Dieta: bezmleczna (pomiń śmietankę, danie polej niewielką porcją oliwy), bezglutenowa (użyj makaronu bezglutenowego)
SKŁADNIKI
Makaron z kurczakiem i boczniakami
Do dekoracji
Makaron z kurczakiem i boczniakami PRZEPIS
- 1 średniej wielkości pierś kurczaka pokrój w niewielką kostkę. Posyp czarnym mielonym pieprzem oraz solą. Odstaw na chwilę, żeby przyprawy wniknęły w mięso.
- Boczniaki, ok. 150 g, to nieco ponad połowa paczki z grzybami.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy.
- Jeden ząbek czosnku obierz i przeciśnięte przez praskę dodaj na patelnię. Niech się chwilę podsmaży, ale nie spali.
- Dodaj pokrojone boczniaki i kurczaka. Smaż przez kilka minut, aż mięso będzie całkowicie usmażone.
- Na patelnię dodaj 3 – 4 garście szpinaku baby. Smaż aż szpinak zmięknie.
- Dodaj 10 – 15 pomidorków koktajlowych i od razu dodaj 100 ml śmietanki. Zagotuj i wyłącz palnik.
- Na patelnię dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i nakładaj na talerze.
- Danie posyp:
- startym parmezanem,
- prażonymi słonecznikiem,
- solą,
- czarnym mielonym pieprzem,
- natką pietruszki,
- i opcjonalnie szczypiorkiem.
Przepisy kulinarne
Na moim blogu znajdziesz wiele dań z kurczaka, m.in. sałatka gyros, kurczak pieczony w całości, skrzydełka z piekarnika a nawet rosół i duszone udka z kurczaka w sosie własnym.