makaron z kurczakiem i boczniakami

Makaron z kurczakiem i boczniakami

Makaron z kurczakiem i boczniakami to pyszne danie, które można zrobić w wersji bezmlecznej. Szybki obiad dla bardzo głodnych ludzi. Sprawdzi się jako pudełkowy obiad do pracy, jest smaczny nawet bez podgrzania.

Podstawowe informacje:

  • Czas kucharzenia: do 30 minut
  • Liczba porcji: 2
  • Dieta: bezmleczna (pomiń śmietankę, danie polej niewielką porcją oliwy), bezglutenowa (użyj makaronu bezglutenowego)

SKŁADNIKI















Makaron z kurczakiem i boczniakami PRZEPIS

  1. 1 średniej wielkości pierś kurczaka pokrój w niewielką kostkę. Posyp czarnym mielonym pieprzem oraz solą. Odstaw na chwilę, żeby przyprawy wniknęły w mięso.
  2. Boczniaki, ok. 150 g, to nieco ponad połowa paczki z grzybami.
  3. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy.
  4. Jeden ząbek czosnku obierz i przeciśnięte przez praskę dodaj na patelnię. Niech się chwilę podsmaży, ale nie spali.
  5. Dodaj pokrojone boczniaki i kurczaka. Smaż przez kilka minut, aż mięso będzie całkowicie usmażone.
  6. Na patelnię dodaj 3 – 4 garście szpinaku baby. Smaż aż szpinak zmięknie.
  7. Dodaj 10 – 15 pomidorków koktajlowych i od razu dodaj 100 ml śmietanki. Zagotuj i wyłącz palnik.
  8. Na patelnię dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i nakładaj na talerze.
  9. Danie posyp:
    • startym parmezanem,
    • prażonymi słonecznikiem,
    • solą,
    • czarnym mielonym pieprzem,
    • natką pietruszki,
    • i opcjonalnie szczypiorkiem.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Na moim blogu znajdziesz wiele dań z kurczaka, m.in. sałatka gyros, kurczak pieczony w całości, skrzydełka z piekarnika a nawet rosół i duszone udka z kurczaka w sosie własnym.

Dodaj komentarz