Leczo aromatyczna, węgierska potrawa, która może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do dań mięsnych. Często gotowana także w Polsce, i innych krajach Europy. Smaczne i pożywne danie, do ugotowania z lokalnych produktów.
Co znajdziesz w przepisie:
Informacje podstawowe
- Przygotowanie składników: 15 minut
- Gotowanie: 20 minut
- Liczba porcji: 1 litr leczo, porcja dla 2 osób
- Dieta: bezmleczna, bezglutenowa
Składniki
- papryka – 3 szt., np. 1 czerwona, 1 żółta, 1 zielona (gdy wykorzystasz więcej czerwonej papryki leczo będzie słodsze. Więcej zielonej – leczo mniej słodkie)
- cebula – 2 średnie cebule żółte, cukrowe lub czosnkowe (z cebulą cukrową leczo będzie słodsze)
- pomidory – 3 średnie sztuki lub pół puszki pomidorów drobno krojonych. Świeże pomidory natnij na czubku w krzyżyk, zalej wrzątkiem na 1 minutę. Wrzątek odlej i zalej warzywa zimną wodą, żeby je ostudzić. Pomidory obierz ze skóry, wykrój szypułki i pokrój w kostkę. Soku ani pestek nie wyrzucaj.
- czosnek – 2 ząbki
- kiełbasa – 2 kiełbaski wędzone (np. majerankowe, czosnkowe, podwawelskie) – około 150 gramów
- do smażenia – 2 łyżki smalcu lub zamiennie olej rzepakowy
- przyprawy:
- słodka mielona papryka – 1 łyżeczka
- papryka wędzona – pół łyżeczki
- opcjonalnie papryka ostra mielona – duża szczypta
- sól do smaku – szczypta
- pieprz do smaku – szczypta

Leczo przepis
Przygotowanie składników
- Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki: kostkę lub paski.
- Cebule obierz i pokrój w większą kostkę.
- Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Kiełbasę pokrój na pół- lub ćwierćplasterki.
- Przygotuj przyprawy
Gotowanie leczo
Leczo jest daniem ze smażonych i duszonych składników. Zachowując odpowiednia kolejność przygotowywania zrobisz je w jednym garnku,
- Do garnka dodaj smalec (zamiennie olej rzepakowy) i podsmaż cebulę do zeszklenia.
- Do zeszklonej cebuli dodaj czosnek i smaż kilka minut. Cebula i czosnek nie mogą się przypalić.
- Dodaj pokrojoną kiełbasę i smaż kilka minut, około 5 do 10 minut.
- Dodajemy pozostałe składniki:
- pokrojone w kostkę lub paski papryki,
- przyprawy: paprykę słodką w proszku, paprykę wędzoną oraz opcjonalnie paprykę ostrą w proszku oraz sól i pieprz.
- Garnek przykryj pokrywką i duś leczo z kiełbasą na małym ogniu przez 20-30 minut.
- Gdy papryka zmięknie dodaj pomidory z puszki lub odpowiednio przygotowane pomidory świeże.
- Sprawdź, czy potrwa potrzebuje doprawienia solą lub pieprzem.





Pingback: Placki ziemniaczane
Pingback: Pierogi z mięsa z rosołu
Pingback: Hummus
Pingback: Zupa tajska z kurczakiem
Pingback: Hummus z fasoli
Pingback: Sałatka z arbuzem
Pingback: Tiramisu
Pingback: Zupa pomidorowa z pomidorów
Pingback: Zupa krem z cukinii
Pingback: Zupa jarzynowa z cukinią
Pingback: Grzanki
Pingback: Zupa krem z białych warzyw
Pingback: Gofry wg Michaela Roux
Pingback: Pesto
Pingback: Zupa krem z pieczonej papryki
Pingback: Ajapsandali
Pingback: Wątróbka drobiowa z cebulą
Pingback: Pierogi z wiśniami
Pingback: Naleśniki szpinakowe
Pingback: Chili con carne