leczo przepis

Leczo

Leczo aromatyczna, węgierska potrawa, która może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do dań mięsnych. Często gotowana także w Polsce, i innych krajach Europy. Smaczne i pożywne danie, do ugotowania z lokalnych produktów.

Informacje podstawowe

  • Przygotowanie składników: 15 minut
  • Gotowanie: 20 minut
  • Liczba porcji: 1 litr leczo, porcja dla 2 osób
  • Dieta: bezmleczna, bezglutenowa

Składniki

  • papryka – 3 szt., np. 1 czerwona, 1 żółta, 1 zielona (gdy wykorzystasz więcej czerwonej papryki leczo będzie słodsze. Więcej zielonej – leczo mniej słodkie)
  • cebula – 2 średnie cebule żółte, cukrowe lub czosnkowe (z cebulą cukrową leczo będzie słodsze)
  • pomidory – 3 średnie sztuki lub pół puszki pomidorów drobno krojonych. Świeże pomidory natnij na czubku w krzyżyk, zalej wrzątkiem na 1 minutę. Wrzątek odlej i zalej warzywa zimną wodą, żeby je ostudzić. Pomidory obierz ze skóry, wykrój szypułki i pokrój w kostkę. Soku ani pestek nie wyrzucaj.
  • czosnek – 2 ząbki
  • kiełbasa – 2 kiełbaski wędzone (np. majerankowe, czosnkowe, podwawelskie) – około 150 gramów
  • do smażenia – 2 łyżki smalcu lub zamiennie olej rzepakowy
  • przyprawy:
    • słodka mielona papryka – 1 łyżeczka
    • papryka wędzona – pół łyżeczki
    • opcjonalnie papryka ostra mielona – duża szczypta
    • sól do smaku – szczypta
    • pieprz do smaku – szczypta
leczo przepis
Leczo z kiełbasą

Leczo przepis

Przygotowanie składników

  1. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki: kostkę lub paski.
  2. Cebule obierz i pokrój w większą kostkę.
  3. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  4. Kiełbasę pokrój na pół- lub ćwierćplasterki.
  5. Przygotuj przyprawy

Gotowanie leczo

Leczo jest daniem ze smażonych i duszonych składników. Zachowując odpowiednia kolejność przygotowywania zrobisz je w jednym garnku,

  1. Do garnka dodaj smalec (zamiennie olej rzepakowy) i podsmaż cebulę do zeszklenia.
  2. Do zeszklonej cebuli dodaj czosnek i smaż kilka minut. Cebula i czosnek nie mogą się przypalić.
  3. Dodaj pokrojoną kiełbasę i smaż kilka minut, około 5 do 10 minut.
  4. Dodajemy pozostałe składniki:
    • pokrojone w kostkę lub paski papryki,
    • przyprawy: paprykę słodką w proszku, paprykę wędzoną oraz opcjonalnie paprykę ostrą w proszku oraz sól i pieprz.
  5. Garnek przykryj pokrywką i duś leczo z kiełbasą na małym ogniu przez 20-30 minut.
  6. Gdy papryka zmięknie dodaj pomidory z puszki lub odpowiednio przygotowane pomidory świeże.
  7. Sprawdź, czy potrwa potrzebuje doprawienia solą lub pieprzem.

Ten post ma 24 komentarzy

  1. Asia

    Zrobiłam mężowi w słoiki w trasę. Dziś dzwonił, że pyszne to leczo. Dziękuję za podzielenie się przepisem. 🙂

Dodaj komentarz