kutia

Kutia

Kutia, przysmak który przygotowuję na święta, choć nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować ją także w lipcu. Przez lata opracowałam przepis idealny. Kutia nie jest zbyt słodka. Pyszna. Przepis z kuchni mojej babci.

Podstawowe informacje

  • Czas przyrządzania:
    • 4 godziny moczenia pszenicy
    • 1 godzina gotowania pszenicy
    • 30 minut przygotowanie maku
    • 15 minut doprawianie
  • Liczba porcji: ok. 1,5 litra kutia
  • Dieta: bezmleczna, wegańska, wegetariańska

SKŁADNIKI

Kutia

Spotkałam się z przepisami na kutię, w których oprócz miodu jest jeszcze cukier puder, nawet 200 gramów na 250 g pszenicy. Moim zdaniem do zdecydowanie za dużo. Weź pod uwagę, że dodajemy do deseru rodzynki, kandyzowana skórkę z pomarańczy, które są bardzo słodkie. Kutie dekorujemy suszonymi owocami, które również są bardzo słodkie. W moim przepisie znajdziesz tylko miód.

Wybierz miód o łagodnym smaku: rzepakowy, lipowy, akacjowy lub wielokwiatowy. Nie polecam miodów gryczanego, wrzosowego, spadziowego, wrzosowego czy innych o silnym aromacie. Miód o wyrazistym smaku zdominuje deser a tego chcemy uniknąć.

W niektórych domach kutię podaje się ze słodką śmietaną lub mlekiem krowim. Ja pomijam ten składnik. Jeżeli jednak znasz smak tego przysmaku ze śmietanką to dodaj jej 100 ml na samym końcu przyrządzania deseru.








Dekoracja





Kutia PRZEPIS

Kutia nie jest potrawą skomplikowaną, jeżeli chodzi o jej wykonanie. Jedyna rzecz o której warto pomyśleć to czas potrzebny na jej przyrządzenie. Moczenie pszenicy i godzinne gotowanie są najdłuższą częścią tego przepisu.

Pszenica

Pszenicę na kutię namocz w wodzie. Wsyp 250 gramów ziaren do miski i zalej 500 ml lub więcej wody. Mocz pszenicę 4 godziny lub dłużej, warto zostawić ją na noc.

Namoczoną pszenicę gotuj około 60 minut w świeżej wodzie, tą z moczenia wylej. Miękką pszenicę odcedź i odstaw do wystygnięcia.

Mak

Do przygotowania kutii weź 250 g maku mielonego lub niemielonego.

Mak mielony zalej gorącą wodą i gotuj 10 minut. Bardzo dokładnie przecedź np. przez kilka razy złożoną gazę. Mielony mak jest gotowy do dalszego przyrządzania.

Mak niemielony zalej 500 ml wody i gotuj 20 minut. Ostudź, dokładnie odcedź zostawiając mak na 15 minut na gęstym sicie albo przy pomocy kilkukrotnie złożonej gazy. Mak zmiel w maszynce (najlepiej dwukrotnie) albo blenderem.

Rodzynki

100 g rodzynków przesyp do płaskiej miseczki i zalej 50 ml rumu albo soku jabłkowego w wersji bezalkoholowej.

  1. Do zmielonego maku dodaj 150 g miodu i 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.
  2. Dodaj 50 g uprażonych i posiekanych na mniejsze kawałki orzechów włoskich.
  3. Dodaj nasączone rodzynki razem z rumem lub sokiem jabłkowym, w którym się moczyły.
  4. Wszystko starannie wymieszaj.
  5. Kutię udekoruj suszonymi morelami, śliwkami, płatkami migdałów i daktylami.

Propozycja podania

Kutia to idealny podwieczorek. Smakuje wprost z lodówki i ogrzana do temperatury pokojowej. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Kutia to deser kojarzony ze świętami, podobnie jak szybkie pierniczki. Kutia ma swoje korzenie głównie w kulturze wschodniosłowiańskiej, a szczególnie w tradycjach ludności ukraińskiej, białoruskiej i rosyjskiej. Jest to potrawa związana głównie z okresem przesilenie zimowego, najdłuższej nocy w roku.

W starożytnej wierze słowiańskiej mak był również uważany za roślinę magiczną, zdolną chronić przed złymi duchami i przynosić szczęście. Wprowadzenie maku do potrawy wigilijnej, takiej jak kutia, miało zatem głębokie znaczenie symboliczne, łącząc w sobie elementy życia, płodności, magii i wspomnienia o zmarłych. Dzisiaj kutia jest nadal tradycyjną potrawą świąteczną w wielu domach wschodniosłowiańskich i stanowi istotny element dziedzictwa kulturowego tych regionów. Możemy czerpać z tych tradycji przygotowując ten pyszny deser w swoich domach.

Polecam Twojej uwadze także inne dania, które wiele osób przygotowuje na święta: krokiety z kapustą i grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, bigos, ryba po grecku.

Na moim blogu znajdziesz tez przepisy krok po kroku na zupy, dania główne, desery i surówki.

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz