kurczak z piekarnika - kurczak pieczony w całości

Kurczak z piekarnika

Kurczak z piekarnika to smaczne danie nie tylko na niedzielny obiad. Kurczak pieczony według tego przepisu jest soczysty, smaczny i co najważniejsze kurczak pieczony jest w całości, więc minimalizuje to ilość pracy, jaką trzeba włożyć w przygotowanie obiadu. Pieczonego w ten sposób kurczaka można pokroić na kawałki albo skubać palcami ze wspólnego talerza. To także idealna propozycja na obiad w plenerze.

Z resztek pieczonego kurczaka przygotujesz świetne smarowidło do pieczywa: pasta z kurczaka. Fajną przekąska są też skrzydełka z piekarnika.

Informacje o pieczeniu

  • Przygotowanie składników: 10 – 15 minut
  • Ustawienia piekarnika: środkowa półka, góra/ dół bez termoobiegu, 180oC
  • Czas pieczenia: zależny od wielkości kurczaka (poniżej zamieszczam czas pieczenia zależny od wagi tuszki kurczaka)
  • Liczba porcji: cały kurczak
  • Dieta: bezglutenowa, bezmleczna

SKŁADNIKI

Kurczak z piekarnika

Możesz upiec dowolnej wielkości kurczaka, ale ilość składników podana jest dla kurczaka o wadze 1,5 kg.






Składniki opcjonalne



Kurczak o smaku gyros

Pieczonego kurczaka możesz doprawić dowolnie. Oprócz słodkiej papryki, oregano lub czosnku polecam jedną z czterech mieszanek przyprawa gyros oraz mokrą marynatę z tego samego przepisu.

Kurczak pieczony PRZEPIS

Koniecznie przeczytaj moje sposoby na jeszcze lepszego kurczaka.

  • Jeżeli masz czas kurczaka przygotuj dzień przed pieczeniem. Na niedzielny obiad możesz przygotować go już w sobotę rano. W dzień pieczenia wyciągnij z lodówki godzinę wcześniej, żeby się ogrzał i dzięki temu równomiernie upiekł. Natrzyj go przyprawami, ale bez oliwy. Włóż do miski, najlepiej szklanej i przykryj folią, żeby nie wysechł w lodówce. Oliwą posmaruj mięso przed pieczeniem, możesz ją wetrzeć dłońmi (uwaga, przyprawy mogą zabarwić skórę), albo posmaruj silikonowym pędzlem. Dzięki oliwie mięso nie wyschnie podczas pieczenia.
  • Możesz odciąć lotki, czyli te ostatnie części skrzydełek. Na nich nie ma mięsa, więc nic nie tracisz a kurczak będzie wyglądał lepiej.
  • Możesz odciąć torebki stawowe przy udkach. Zazwyczaj po upieczeniu one i tak odklejają się od kości i sterczą. Gdy je odetniesz kurczak będzie wyglądał lepiej. To nie wpłynie na smak, jeżeli nie chcesz się w to bawić to śmiało pomiń tę czynność. Natnij skórę i ścięgna i ściągnij torebkę stawową z kości. Możesz pomóc sobie małym nożem. Na zdjęciach poniżej pokazałam jak wygląda upieczony kurczak przygotowany w ten sposób.

Zanim zaczniesz piec kurczaka w piekarniku przeczytaj cały przepis.

  1. Kurczaka wyjmij z lodówki godzinę przed pieczeniem, żeby się ogrzał. Umyj go, osusz papierowym ręcznikiem, usuń ze skóry pozostałe pióra.
  2. Przygotuj pastę z oliwy lub oleje i przypraw a następnie wetrzyj je w kurczaka.
  3. Włącz piekarnik, 180 stopni Celsjusza. grzanie góra/ dół bez termoobiegu,
  4. Kurczaka połóż na grzbiecie, piersiami do góry w brytfannie lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż na środkową półkę.
  5. Podczas pieczenia możesz co 20 minut polać kurczaka sosem, który zbierze się w brytfannie lub na blasze. Użyj do tego pipety kuchennej lub łyżki.
  6. Kurczak z piekarnika będzie gotowy po ok. 1,5 godziny pieczenia.
  7. Jeżeli po posiłku zostanie nieco drobiowego mięsa polecam zrobić z niej fajne smarowidło do chleba: pasta z kurczaka.

Jak długo piec kurczaka w piekarniku

Optymalny czas pieczenia kurczaka to ok. 60 minut na kilogram surowego, świeżego drobiu. Gdy pieczemy kurczaka o wadze 1,5 kg będzie gotowy po 1,5 godziny. Przy większych kurczakach warto skrócić nieco ten czas, aby nie przysuszyć delikatnego mięsa drobiowego.

Waga kurczaka1 kg1,3 kg1,5 kg2,0 kg2,5 kg
Czas pieczenia1 godz.1 godz. 20 min1 godz. 30 min1 godz. 50 min2 godz. 20 min
kurczak z piekarnika 1
Świeży kurczak w przyprawach przed pieczeniem.
kurczak z piekarnika 3
Kurczak z piekarnika – najlepszy i najszybszy kurczak pieczony.

Jak upiec w piekarniku idealnego kurczaka?

Jak upiec kurczaka w całości, żeby był soczysty?

Aby pieczony kurczak był soczysty należy przestrzegać trzech zasad:

  1. Warto trzymać się czasu pieczenia. Zbyt długa obróbka termiczna „na zapas” wysuszy mięso.
  2. Co 15 minut warto oblewać mięso sosem z brytfanny lub blachy.
  3. Nie należy kroić i dzielić kurczaka od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Warto odstawić mięso na kilka minut, żeby odpoczęło. Po takim odpoczynku soki nie będą wyciekać z kurczaka podczas krojenia i mięso pozostanie soczyste.

Jak upiec kurczaka w piekarniku, żeby był chrupiący?

Jeżeli zależy Ci na maksymalnie chrupiącej skórce możesz 25 minut przed końcem pieczenia oprócz posmarowania sokiem na kurczaka nałożyć cienką warstwę masła.

Jak piec kurczaka z termoobiegiem czy bez?

Kurczaka możesz piec z termoobiegiem lub bez. Gdy wybierasz termoobieg możesz ustawić temperaturę ok. 10 stopni Celsjusza niższą. Ważne jest, żeby piekąc kurczaka włożyć go do nagrzanego piekarnika.

Czym przyprawić kurczaka do pieczenia w piekarniku?

Do przygotowania kurczaka w piekarniku możesz użyć wielu ziół, przypraw lub gotowych mieszanek. Dla uzyskania wyrazistego smaku, który nie zagłusza delikatnego smaku drobiowego mięsa użyć soli, pieprzu i słodkiej, suszonej papryki jak w tym przepisie.

Dla uzyskania ostrzejszej nuty smakowej dodaj odrobinę pikantnej papryki lub ostrego pieprzu. Kurczaka możesz doprawić także suszonym oregano, granulowanym czosnkiem lub mieszanką przyprawa gyros domowej roboty.

Do kurczaka z piekarnika idealnie pasuje mizeria oraz sos tzatziki.

Kurczak pieczony w całości czy w kawałkach?

Kurczak pieczony w całości prezentuje się bardziej okazale. Jeżeli chcesz mieć już przygotowane porcje to pokrój kurczaka na kawałki. Ja do pieczenia przygotowuję kurczaka z kośćmi. Kurczak pieczony z kośćmi ma bardziej złożony i lepszy smak.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp
kurczak z piekarnika - kurczak pieczony w całości

Przepisy kulinarne – pieczony kurczak

Jeśli spodobał Ci się mój przepis polecam także coś na śniadania: szakszuka. Zachęcam do sprawdzenia przepisów na inne potrawy, takie jak rosół, zupa ogórkowa lub chłodnik z botwinki dla spragnionych czegoś letniego i wakacyjnego. Dla prawdziwych odkrywców mój oryginalny przepis na wyjątkową zupę na słodko. Oto niebanalna zupa wiśniowa. Moja zupa wiśniowa zaskoczy Cię połączeniem orzeźwienia i cierpkości. Ta delikatna zupa przygotowywana jest wiśni, cukru, cynamonu i goździków tworząc harmonijną kompozycję smaków, zaskakującą i niebanalną.

Na deser proponuję także ciasto drożdżowe z truskawkami, także poza sezonem. I druga propozycja na deser, czyli klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką. Miękka, wilgotna w środku drożdżówka, pokryta chrupiącą kruszonką, stworzy idealny duet smaków.

Na koniec propozycja dla spragnionych deserów: biszkopt, na idealny tort z dowolnym kremem lub biszkopt czekoladowy – wilgotny, miękki i pyszny.

Ten post ma 33 komentarzy

  1. Karol bb

    Upiekłem dla narzeczonej. Była pod wrażeniem. Dobry przepis, skoro dałem radę sam. W kuchni nie działam zbyt często.

  2. Paweł

    Moj dziadek w wakacje piekł nam kurczaka, w takim starym piecu z kafli. Smakował najlepiej na świecie, cos pięknego.

    1. Róża

      To się rozumie bez zbędnego tłumaczenia 🧡

Dodaj komentarz