Kurczak tikka masala nie tryska kolorami barwnego lata. Przypomina październik, pełen brązów, orzechów, czas w którym energia chowa się do wewnątrz. Danie rozgrzewa i dostarcza dobrych kalorii. Syci. Kolendra dodaje świeżości. I tyle wystarczy. Tikka masala w najlepszym wydaniu.
Co znajdziesz w przepisie:
Informacje podstawowe:
- Czas gotowania: 45 minut plus marynowanie kurczaka
- Liczba porcji: 4
- Dieta: bezglutenowa
SKŁADNIKI
Kurczak tikka masala
Lista składników na kurczaka tikka masala jest długa, bo większość pozycji to aromatyczne przyprawy. Danie w przygotowaniu nie jest zbyt trudne.
Do podania
Ja najbardziej lubię kurczaka tikka masala z ryżem.
Kurczak tikka masala PRZEPIS
Przygotuj dwie miski: jedną na przyprawy, drugą do marynowania kurczaka
Miska nr 1 – mieszanka przypraw
- Do pierwszej miski dodaj:
- 6 ząbków czosnku obierz i zatrzyj na małych oczkach tarki lub przeciśnij przez praskę,
- 5 – 7 cm imbiru obierz ze skórki (oskrob go łyżeczką albo małych nożem) i drobno pokrój,
- 1 lub 2 papryczki chilli przekrój na pół, usuń nasiona i drobno posiekaj,
- 2 łyżeczki mielonych lub tłuczonych ziaren kuminu,
- 2 łyżeczki mielonych lub tłuczonych ziaren kolendry,
- 2 łyżki przyprawy garam masala.
- Na średnim ogniu na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i wsyp 1 łyżkę nasion gorczycy. Gdy ziarenka zaczną strzelać zdejmij patelnię z ognia. Połowę uprażonej gorczycy dodaj do miski i dokładnie wymieszaj. Drugą część gorczycy zostaw na patelni.
Miska nr 2 – marynowanie kurczaka
- Piersi z kurczaka oczyść z błonek, chrząstek i skóry, pokrój w średniej wielkości kostkę i wrzuć do drugiej miski. Dodaj także:
- 200 gramów jogurtu naturalnego,
- Połowę mieszanki przypraw z miski nr 1.
- Wymieszaj kurczaka z jogurtem i przyprawami i odstaw kurczaka do marynowania na 30 minut lub dłużej.
Patelnia
- 2 lub 3 średnie cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Na czystą i suchą patelnię wlej 2 łyżki oliwy – rozgrzej ją a potem dodaj pokrojone cebule, pozostałą mieszankę przypraw z miski nr 1. Smaż aż cebula zmięknie i stanie się szklista.
- Następnie dodaj na patelnię:
- 1 garść migdałów lub orzechów nerkowca utłucz w moździerzu lub zmiel w malakserze. Zostaw wyraźnie widoczne okruchy. Dodaj na patelnię z cebulą i przyprawami.
- od razu dodaj 500 ml wody,
- szczyptę soli
- oraz 2 łyżki przecieru pomidorowego lub krojonych pomidorów z puszki.
- dodaj 1 łyżkę przyprawy garam masala.
- Gotuj kilka minut aż sos się zagęści i zdejmij z ognia
- Opcjonalnie dodaj 1 łyżkę śmietany (kokosowa też może dobrze smakować)
Grillowanie lub smażenie kurczaka
Kurczak do tikka masala może być przyrządzony na patelni grillowej, w piekarniku z funkcją grilla albo usmażony na patelni. Kurczak musi być w temperaturze pokojowej. Podsmaż kawałki kurczaka z marynatą, nie musisz jej usuwać. Smaż aż kurczak będzie rumiany i złocisty. Przewracaj kurczaka tak, aby usmażył się z każdej strony, To będzie szybka robota, dosłownie kilka minut.
Kurczaka dodaj do sosu, wymieszaj. Danie posyp listkami kolendry, dodaj sok z limetki. Możesz też zostawić cząstkę limonki na talerzu do samodzielnego doprawienia.
Propozycja podania
Kurczak tikka masala podaj z gorącym ryżem basmati, kawałkiem pieczywa albo plackami z soczewicy.
Przepisy kulinarne
chicken tikka masala przepis + tikka masala przyprawy, czyli kurczak tikka masala oryginalny przepis
Kurczak tikka masala oryginalny przepis (chicken tikka masala przepis) na niesamowicie aromatyczne danie na obiad lub kolację.
Polecam Ci także moje inne przepisy na smakowite zupy, śniadanie, czy lunch lub inne potrawy. Wybierz dla siebie coś smacznego.
- barszcz czerwony z fasolą jaś
- knedle ze śliwkami
- prosty tort z kremem kokosowym
- hummus z pietruszką
- wątróbka z jabłkami, słodka alternatywna dla wytrawnej wątróbki drobiowej
- krokiety z kapustą i grzybami, danie kojarzone ze świętami, smakuje nie tylko zimą
- zupa porowa w dwóch wersjach: wytrawnej z ziemniakami albo słodka z gruszką konferencja
- zupa ogórkowa na żeberkach, prawdziwie domowa
- turecki Adana kebab, spolszczony, z tłustej wołowiny
- makaron z pesto, najszybszy ciepły obiad świata
- zupa cebulowa na białym winie (lub w wersji bezalkoholowej)
- spanakopita, chrupiący, grecki przysmak
- brukselka zapiekana z kruszonką
- twarożek z koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim
- przyprawa gyros, 4 receptury na 4 smaki przyprawy
- Ajapsandali
- wątróbka drobiowa z cebulą
- zupa krem z pieczonej papryki
- zupa krem z białych warzyw bez kalafiora lub z gruszką
- chili con carne, rozgrzewające, poprawiające nastrój
- uniwersalne, grzanki do zupy lub sałatki na 7 sposobów
- zupa krem z cukinii
- tiramisu
- zupa tajska
Pingback: Syrop z cebuli
Pingback: Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Pingback: Duszone udka z kurczaka w sosie własnym
Pingback: Żurek
Nienawidze kolendry, można zamienić na nać pietruszki? Bo poza tym co wygląda na prawdę dobrze.
Możesz zamienić, danie zmieni smak, ale nadal będzie smaczne.
👍👍👍👍🧡👍👍👍👍
🧡
Pingback: Kurczak korma
Pingback: Maślany kurczak (butter chicken)