Kurczak tikka masala nie tryska kolorami barwnego lata. Przypomina październik, pełen brązów, orzechów, czas w którym energia chowa się do wewnątrz.. Danie rozgrzewa, dostarcza dobrych kalorii. Syci. Kolendra dodaje świeżości. I tyle wystarczy. Tikka masala w najlepszym wydaniu.
Co znajdziesz w przepisie:
Informacje podstawowe:
- Czas gotowania: 45 minut plus marynowanie kurczaka
- Liczba porcji: 4
- Dieta: bezglutenowa
Składniki (kliknij, żeby rozwinąć)
Lista składników na kurczaka tikka masala jest długa, bo większość pozycji to aromatyczne przyprawy. Danie w przygotowaniu nie jest zbyt trudne.

Kurczak tikka masala PRZEPIS
Przygotuj dwie miski: jedną na przyprawy, drugą do marynowania kurczaka
Miska nr 1 – mieszanka przypraw – dodaj:
Miska nr 2 – marynowanie kurczaka – dodaj:


Patelnia


Grillowanie lub smażenie kurczaka
Kurczak do tikka masala może być przyrządzony na patelni grillowej, w piekarniku z funkcją grilla albo ostatecznie usmażony na patelni. Kurczak musi być w temperaturze pokojowej. Podsmaż kawałki kurczaka z marynatą, nie musisz jej usuwać aż będzie rumiany i złocisty. Przewracaj kurczaka tak, aby usmażył się z każdej strony, To będzie szybka robota, dosłownie kilka minut.
Kurczaka dodaj do sosu, wymieszaj. Danie posyp listkami kolendry, dodaj sok z limetki. Możesz też zostawić cząstkę limonki na talerzu do samodzielnego doprawienia.


Propozycja podania
Kurczak tikka masala podaj z gorącym ryżem basmati, kawałkiem pieczywa albo plackami z soczewicy.

Przepisy kulinarne
chicken tikka masala przepis + tikka masala przyprawy, czyli kurczak tikka masala oryginalny przepis
Kurczak tikka masala oryginalny przepis (chicken tikka masala przepis) na niesamowicie aromatyczne danie na obiad lub kolację.
Polecam Ci także moje inne przepisy na smakowite zupy, śniadanie, czy lunch lub inne potrawy. Wybierz dla siebie coś smacznego.
- barszcz czerwony z fasolą jaś
- knedle ze śliwkami
- prosty tort z kremem kokosowym
- hummus z pietruszką
- wątróbka z jabłkami, słodka alternatywna dla wytrawnej wątróbki drobiowej
- krokiety z kapustą i grzybami, danie kojarzone ze świętami, smakuje nie tylko zimą
- zupa porowa w dwóch wersjach: wytrawnej z ziemniakami albo słodka z gruszką konferencja
- zupa ogórkowa na żeberkach, prawdziwie domowa
- turecki Adana kebab, spolszczony, z tłustej wołowiny
- makaron z pesto, najszybszy ciepły obiad świata
- zupa cebulowa na białym winie (lub w wersji bezalkoholowej)
- spanakopita, chrupiący, grecki przysmak
- brukselka zapiekana z kruszonką
- twarożek z koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim
- przyprawa gyros, 4 receptury na 4 smaki przyprawy
- Ajapsandali
- wątróbka drobiowa z cebulą
- zupa krem z pieczonej papryki
- zupa krem z białych warzyw bez kalafiora lub z gruszką
- chili con carne, rozgrzewające, poprawiające nastrój
- uniwersalne, grzanki do zupy lub sałatki na 7 sposobów
- zupa krem z cukinii
- tiramisu w 3 odsłonach, z jajkami lub ze śmietaną
- zupa tajska
Pingback: Syrop z cebuli
Pingback: Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Pingback: Duszone udka z kurczaka w sosie własnym
Pingback: Żurek