Kurczak korma (korma chicken) to sycące danie, naturalnie słodkie, idealne na tzw. bad mood. To porcja dobrych kalorii, rozgrzewających od środka dzięki dużej porcji aromatycznych przepraw. Nadaje się do wekowania, więc to nie tylko szybki obiad, ale również doskonały awaryjny obiad przechowywany w lodówce na niespodziewany głód.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje:
- Czas kucharzenia: do 30 minut
- Liczba porcji: 4 – 6
- Dieta: bezmleczna, bezglutenowa
SKŁADNIKI
Kurczak korma SKŁADNIKI
Uwaga dotycząca składników:
Mięso – możesz wybrać pierś z kurczaka bez skóry albo tłustsze mięso z udek, też bez skórki. Smak potrawy będzie podobny, ale to mięso ma jednak inną zawartość tłuszczu i nieco inną strukturę. Wybierz co wolisz.
Przyprawy – w przepisie jest ich sporo, ale nie pomijaj żadnej. Sos jest delikatny, dla mnie naturalnie słodki. Możesz wykorzystać całe nasiona kuminu i kolendry albo utłuczony w moździerzu, ale wtedy w sosie możesz wyczuwać drobinki przypraw. Jak masz możliwość to dodaj mielone. Problematyczne mogą stać się łuski z kolendry, są twarde i czuć je wyraźnie w sosie.
Do podania i dekoracji
Kurczak korma PRZEPIS
- Kurczaka pokrój na kawałki na 1 kęs.
- Orzechy nerkowce, ok. 90 gramów zmiel na drobno w malakserze albo utłucz w moździerzu, mogą zostać grudki. Takie i takie dadzą smaczny sos. Odstaw na chwilę, dodamy do pod koniec gotowania.
- Na suchą patelnię wsyp:
- 2 łyżeczki mielonego kuminu,
- 2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry,
- 1 łyżeczkę garam masali,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczkę kurkumy.
- Podgrzej przyprawy i mieszaj aż zaczną pachnieć. To będzie 1 lub 2 minuty. Dodaj je do mięsa.
- Do mięsa dodaj także:
- 3 cm obranego i startego na małych oczkach tarki imbiru (najszybciej odbierzesz go łyżeczką),
- 3 – 4 szczypty czarnego mielonego pieprzu,
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- Wymieszaj mięso z przyprawami i odstaw na chwilę, żeby mięso nabrało aromatu od przypraw. Marynuj min 10 minut a najlepiej niech to będzie cała noc.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego. Dodaj 2 cebulę pokrojone w piórka. Smaż do momentu karmelizacji cebuli, aż stanie się złoto – brązowa.
- Do cebuli dodaj kurczaka. Smaż kilka minut.
- Dodaj 400 ml mleczka kokosowego.
- Dodaj 250 do 400 ml przecieru pomidorowego albo krojonych pomidorów z puszki.
- Dodaj zmielone lub utłuczony orzechy (ok. 90 g).
- Dodaj szczyptę soli. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu 10 – 15 minut.
- Spróbuj czy może trzeba dosolić potrawę lub dodać pieprzu.
- Udekoruj przed podaniem i skrop sokiem z limetki.
Propozycja podania
Kurczak korma smakuje z ugotowanym na sypko ryżem, chlebkiem naan.
Sos posyp liśćmi kolendry lub pietruszki. Sos jest łagodny i naturalnie słodki. Żeby przełamać słodycz skrop danie sokiem z limetki.
Gorący sos możesz przelać do słoików i gdy pokrywki zaciągną możesz go przechowywać w lodówce jako awaryjny obiad. Jest pyszny i smakuje nie tylko w zimniejsze dni.
Przepisy kulinarne | korma chicken
Polecam Twojej uwadze inne przepisy z kurczaka: kurczak pieczony w całości, pasta z kurczaka idealny przepis w stylu kuchni bez marnowania, kurczak tikka masala. Polecam też tradycyjne przepisy kuchni polskiej: zupa ogórkowa na żeberkach, rosół z kury, pierogi z mięsa z rosołu, grochówka, kapuśniak z kiszonej kapusty – najlepszy na świecie.
Pingback: Maślany kurczak (butter chicken)