Krupnik jaki pamiętam z dawien dawna. To pierwsza zupa, którą ugotowałam na studiach. Przez mojego syna nazywany chrupnikiem, bo dodaję pęczak, który kojarzy mu się z chrupkami. Pożywna zupa, świetna do termosu jako drugie śniadanie w pracy.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas gotowania: gotowanie od podstaw ok. 1,5 godziny, z gotowego wywaru lub rosołu do 30 minut
- Liczba porcji: 3 litry zupy
- Dieta: bezglutenowa, bezmleczna
Składniki (kliknij, żeby rozwinąć)
Krupnik możesz ugotować z powodzeniem na rosole drobiowym lub wołowym z niedzielnego obiadu. Możesz także ugotować wywar z drobiu lub żeberek. W tym przepisie opiszę przygotowanie krupniku krok po kroku właśnie z surowym mięsem drobiowym lub żeberkami.
- drób, np. skrzydełka, udo, podudzie, porcja rosołowa z kurczaka lub szyja, skrzydło z indyka – ok. 500 g
- wieprzowina: żeberka – 500 g
- pęczak, czyli całe wypolerowane ziarna jęczmienia, krupnik będzie klarowny i niezbyt gęsty,
- kaszę perłową, tzw. mazurską, czyli ziarna średniej wielkości, wypolerowane – jeżeli chcesz ugotować gęsty krupnik wypłucz kaszę na sicie tylko chwilę. Jeżeli chcesz zupę mniej gęstą wypłucz kaszę pod bieżącą wodą, aby pozbyć się jak najwięcej pyłu,
- kaszę łamaną, jest to najdrobniejsza kasza o niepolerowanych ziarnach, dokładnie wypłucz ją pod bieżącą wodą, jeżeli nie chcesz mieć bardzo gęstej zupy. Ta kasza najłatwiej zagęści krupnik i ugotuje się najszybciej.

Krupnik PRZEPIS
Zanim zaczniesz gotowanie przeczytaj cały przepis. Ilości składników podane są orientacyjnie, trzymanie się przepisu pozwoli Ci ugotować taki sam krupnik za każdym razem.
- Obierz i przekrój na pół średnią cebulę, na suchej patelni przypiekł ją tak jak do rosołu.
- Do większego garnka włóż podzielone na mniejsze kawałki żeberka wieprzowe lub drób.
- Dodaj 2 litry wody, zagotuj, zbierz szumowiny, to ścięte białko, nie jest szkodliwe, ale pływające w zupie może wyglądać nieestetycznie.
- Dodaj:
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna angielskie
- 4 ziarenka czarnego pieprzu
- przypieczoną cebulę
- 3 suszone grzyby (nadadzą zupie głęboki smak i piękny, złoty kolor)
- pół łyżeczki soli lub więcej, maksymalnie 1 łyżeczkę
- Zmniejsz moc palnika i gotuj około 45 minut, niech wywar tylko mruga, podobnie jak rosół.


- W tym czasie przygotuj warzywa:
- obierz 4 – 5 ziemniaków i pokrój w kostkę
- 1 marchew obierz i pokrój w plasterki
- 1 pietruszkę obierz i pokrój w półplasterki
- seler pokrój w kostkę
- Po 45 minutach wyłów z wywaru mięso, grzyby i cebulę. Cebula nie będzie już potrzebna.
- Mięso oddziel od kości i skórek. Grzyby pokrój na kilka kawałków.
- Do wywaru dodaj pokrojone warzywa oraz kaszę:
- ziemniaki
- marchew
- pietruszkę
- seler
- Gotuj kilkanaście minut na małym ogniu do miękkości.
- Do zupy dodaj mięso, pokrojone grzyby i zagotuj wszystko razem.
- Dopraw pieprzem lub solą do smaku.

Propozycja podania
Krupnik przed podaniem posyp drobno posiekanym koperkiem i nacią pietruszki. Zupa smakuje sama lub z pajdą chleba.

Przepisy kulinarne
Krupnik przepis na żeberkach (krupnik zupa)
Krupnik zupa z kaszą jęczmienną to pyszna, sycąca potrawa. Możesz ugotować z kaszy pęczak lub łamanej perłowej albo wiejskiej, która najbardziej zagęszcza zupę. W przepisie zamieściłam kilka ważnych informacji o tym, jak sama kaszą, naturalnie zagęścić zupę.
Polecam Ci także moje inne przepisy na smakowite zupy, śniadanie, czy lunch lub inne potrawy. Wybierz dla siebie coś smacznego.
- krokiety z kapustą i grzybami, danie kojarzone ze świętami, smakuje nie tylko zimą
- zupa porowa w dwóch wersjach: wytrawnej z ziemniakami albo słodka z gruszką konferencja
- zupa ogórkowa na żeberkach, prawdziwie domowa
- turecki Adana kebab, spolszczony, z tłustej wołowiny
- makaron z pesto, najszybszy ciepły obiad świata
- zupa cebulowa na białym winie (lub w wersji bezalkoholowej)
- spanakopita, chrupiący, grecki przysmak
- brukselka zapiekana z kruszonką
- twarożek z koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim
- przyprawa gyros, 4 receptury na 4 smaki przyprawy
- Ajapsandali
- wątróbka drobiowa z cebulą
- zupa krem z pieczonej papryki
- zupa krem z białych warzyw
- chili con carne, rozgrzewające, poprawiające nastrój
- uniwersalne, grzanki do zupy lub sałatki na 7 sposobów
- zupa krem z cukinii
- tiramisu w 3 odsłonach
- zupa tajska
Pingback: Barszcz czerwony z fasolą Jaś
Pingback: Bitki wieprzowe