Krupnik

Krupnik

Krupnik jaki pamiętam z dawien dawna. To pierwsza zupa, którą ugotowałam na studiach. Przez mojego syna nazywany chrupnikiem, bo dodaję pęczak, który kojarzy mu się z chrupkami. Pożywna zupa, świetna do termosu jako drugie śniadanie w pracy.

Podstawowe informacje

  • Czas gotowania: gotowanie od podstaw ok. 1,5 godziny, z gotowego wywaru lub rosołu do 30 minut
  • Liczba porcji: 3 litry zupy
  • Dieta: bezglutenowa, bezmleczna

Krupnik możesz ugotować z powodzeniem na rosole drobiowym lub wołowym z niedzielnego obiadu. Możesz także ugotować wywar z drobiu lub żeberek. W tym przepisie opiszę przygotowanie krupniku krok po kroku właśnie z surowym mięsem drobiowym lub żeberkami.

  • baza na krupnik, do wyboru:
    • drób, np. skrzydełka, udo, podudzie, porcja rosołowa z kurczaka lub szyja, skrzydło z indyka – ok. 500 g
    • wieprzowina: żeberka – 500 g
  • kasza jęczmienna – wybierz jeden z trzech rodzajów kaszy:
    • pęczak, czyli całe wypolerowane ziarna jęczmienia, krupnik będzie klarowny i niezbyt gęsty,
    • kaszę perłową, tzw. mazurską, czyli ziarna średniej wielkości, wypolerowane – jeżeli chcesz ugotować gęsty krupnik wypłucz kaszę na sicie tylko chwilę. Jeżeli chcesz zupę mniej gęstą wypłucz kaszę pod bieżącą wodą, aby pozbyć się jak najwięcej pyłu,
    • kaszę łamaną, jest to najdrobniejsza kasza o niepolerowanych ziarnach, dokładnie wypłucz ją pod bieżącą wodą, jeżeli nie chcesz mieć bardzo gęstej zupy. Ta kasza najłatwiej zagęści krupnik i ugotuje się najszybciej.
  • mięso na zupę – ok. 500 g
    kasza jęczmienna – 80 g
    ziemniaki – 4 lub 5 średnich, ok. 500 g
    marchew – 1 szt., ok. 160 g
    pietruszka – 1 szt., ok. 100 g
    cebula żółta – 1 średnia szt (do gotowania wywaru)
    seler korzeniowy – plaster średniego, ok. 100 – 150 g
    grzyby suszone – 3 kawałki, np. borowiki, podgrzybki, shitake
    woda do wywaru – 2 l (gdy gotujesz zupę na mięsie a nie na gotowym rosole)
    sól – 1 płaska łyżeczka, do smaku
    pieprz – 1/3 łyżeczki, do smaku
    liście laurowe – 2 szt.
    ziele angielskie – 4 szt.
    pieprz ziarnisty – 4 ziarna
    Krupnik przepis na żeberkach

    Krupnik PRZEPIS

    Zanim zaczniesz gotowanie przeczytaj cały przepis. Ilości składników podane są orientacyjnie, trzymanie się przepisu pozwoli Ci ugotować taki sam krupnik za każdym razem.

    1. Obierz i przekrój na pół średnią cebulę, na suchej patelni przypiekł ją tak jak do rosołu.
    2. Do większego garnka włóż podzielone na mniejsze kawałki żeberka wieprzowe lub drób.
    3. Dodaj 2 litry wody, zagotuj, zbierz szumowiny, to ścięte białko, nie jest szkodliwe, ale pływające w zupie może wyglądać nieestetycznie.
    4. Dodaj:
      • 2 liście laurowe,
      • 4 ziarna angielskie
      • 4 ziarenka czarnego pieprzu
      • przypieczoną cebulę
      • 3 suszone grzyby (nadadzą zupie głęboki smak i piękny, złoty kolor)
      • pół łyżeczki soli lub więcej, maksymalnie 1 łyżeczkę
    5. Zmniejsz moc palnika i gotuj około 45 minut, niech wywar tylko mruga, podobnie jak rosół.
    1. W tym czasie przygotuj warzywa:
      • obierz 4 – 5 ziemniaków i pokrój w kostkę
      • 1 marchew obierz i pokrój w plasterki
      • 1 pietruszkę obierz i pokrój w półplasterki
      • seler pokrój w kostkę
    2. Po 45 minutach wyłów z wywaru mięso, grzyby i cebulę. Cebula nie będzie już potrzebna.
    3. Mięso oddziel od kości i skórek. Grzyby pokrój na kilka kawałków.
    4. Do wywaru dodaj pokrojone warzywa oraz kaszę:
      • ziemniaki
      • marchew
      • pietruszkę
      • seler
    5. Gotuj kilkanaście minut na małym ogniu do miękkości.
    6. Do zupy dodaj mięso, pokrojone grzyby i zagotuj wszystko razem.
    7. Dopraw pieprzem lub solą do smaku.

    Propozycja podania

    Krupnik przed podaniem posyp drobno posiekanym koperkiem i nacią pietruszki. Zupa smakuje sama lub z pajdą chleba.

    Spodobał Ci się mój przepis? Postaw mi kawę 🙂

    Postaw mi kawę na buycoffee.to
    Krupnik

    Przepisy kulinarne

    Krupnik przepis na żeberkach (krupnik zupa)

    Krupnik zupa z kaszą jęczmienną to pyszna, sycąca potrawa. Możesz ugotować z kaszy pęczak lub łamanej perłowej albo wiejskiej, która najbardziej zagęszcza zupę. W przepisie zamieściłam kilka ważnych informacji o tym, jak sama kaszą, naturalnie zagęścić zupę.

    Polecam Ci także moje inne przepisy na smakowite zupyśniadanie, czy lunch lub inne potrawy. Wybierz dla siebie coś smacznego.

    rozagotuje.pl
    rozagotuje.pl

    Ten post ma 2 komentarzy

    Dodaj komentarz