Krupnik jaki pamiętam z dawien dawna. To pierwsza zupa, którą ugotowałam na studiach. Przez mojego syna nazywany chrupnikiem, bo dodaję pęczak, który kojarzy mu się z chrupkami. Pożywna zupa, świetna do termosu jako drugie śniadanie w pracy.. Możesz zawekować i przechowywać w lodówce jako posiłek awaryjny.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas gotowania: gotowanie od podstaw ok. 1,5 godziny, z gotowego wywaru lub rosołu do 30 minut
- Liczba porcji: 3 litry zupy
- Dieta: bezglutenowa, bezmleczna
SKŁADNIKI
Krupnik możesz ugotować z powodzeniem na rosole drobiowym lub wołowym z niedzielnego obiadu. Możesz także ugotować wywar z drobiu lub żeberek. W tym przepisie opiszę przygotowanie krupniku krok po kroku właśnie z surowym mięsem drobiowym lub żeberkami.
- baza na krupnik, do wyboru:
- drób, np. skrzydełka, udo, podudzie, porcja rosołowa z kurczaka lub szyja, skrzydło z indyka – ok. 500 g
- wieprzowina: żeberka – 500 g
- kasza jęczmienna – wybierz jeden z trzech rodzajów kaszy:
- pęczak, czyli całe wypolerowane ziarna jęczmienia, krupnik będzie klarowny i niezbyt gęsty,
- kaszę perłową, tzw. mazurską, czyli ziarna średniej wielkości, wypolerowane – jeżeli chcesz ugotować gęsty krupnik wypłucz kaszę na sicie tylko chwilę. Jeżeli chcesz zupę mniej gęstą wypłucz kaszę pod bieżącą wodą, aby pozbyć się jak najwięcej pyłu,
- kaszę łamaną, jest to najdrobniejsza kasza o niepolerowanych ziarnach, dokładnie wypłucz ją pod bieżącą wodą, jeżeli nie chcesz mieć bardzo gęstej zupy. Ta kasza najłatwiej zagęści krupnik i ugotuje się najszybciej.
Krupnik
Do podania
Krupnik PRZEPIS
Zanim zaczniesz gotowanie przeczytaj cały przepis. Ilości składników podane są orientacyjnie, trzymanie się przepisu pozwoli Ci ugotować taki sam krupnik za każdym razem.
- Obierz i przekrój na pół średnią cebulę, na suchej patelni przypiekł ją tak jak do rosołu.
- Do większego garnka włóż podzielone na mniejsze kawałki żeberka wieprzowe lub drób.
- Dodaj 2 litry wody, zagotuj, zbierz szumowiny, to ścięte białko, nie jest szkodliwe, ale pływające w zupie może wyglądać nieestetycznie.
- Dodaj:
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna angielskie,
- 4 ziarenka czarnego pieprzu,
- przypieczoną cebulę,
- 3 suszone grzyby (nadadzą zupie głęboki smak i piękny, złoty kolor),
- pół łyżeczki soli lub więcej, maksymalnie 1 łyżeczkę.
- Zmniejsz moc palnika i gotuj około 45 minut, niech wywar tylko mruga, podobnie jak rosół.
- W tym czasie przygotuj warzywa:
- obierz 4 – 5 ziemniaków i pokrój w kostkę
- 1 marchew obierz i pokrój w plasterki
- 1 pietruszkę obierz i pokrój w półplasterki
- seler pokrój w kostkę
- Po 45 minutach wyłów z wywaru mięso, grzyby i cebulę. Cebula nie będzie już potrzebna.
- Mięso oddziel od kości i skórek. Grzyby pokrój na kilka kawałków.
- Do wywaru dodaj pokrojone warzywa oraz kaszę:
- ziemniaki,
- marchew,
- pietruszkę,
- seler,
- 80 gramów kaszy.
- Gotuj kilkanaście minut na małym ogniu do miękkości.
- Do zupy dodaj mięso, pokrojone grzyby i zagotuj wszystko razem.
- Dopraw pieprzem lub solą do smaku.
Propozycja podania
Krupnik przed podaniem posyp drobno posiekanym koperkiem i nacią pietruszki. Zupa smakuje sama lub z pajdą chleba.
Przepisy kulinarne
Krupnik przepis na żeberkach (krupnik zupa)
Krupnik zupa z kaszą jęczmienną to pyszna, sycąca potrawa. Możesz ugotować z kaszy pęczak lub łamanej perłowej albo wiejskiej, która najbardziej zagęszcza zupę. W przepisie zamieściłam kilka ważnych informacji o tym, jak sama kaszą, naturalnie zagęścić zupę.
Polecam Ci także moje inne przepisy na smakowite zupy, śniadanie, czy lunch lub inne potrawy. Wybierz dla siebie coś smacznego.
- krokiety z kapustą i grzybami, danie kojarzone ze świętami, smakuje nie tylko zimą
- zupa porowa w dwóch wersjach: wytrawnej z ziemniakami albo słodka z gruszką konferencja
- zupa ogórkowa na żeberkach, prawdziwie domowa
- turecki Adana kebab, spolszczony, z tłustej wołowiny
- makaron z pesto, najszybszy ciepły obiad świata
- zupa cebulowa na białym winie (lub w wersji bezalkoholowej)
- spanakopita, chrupiący, grecki przysmak
- brukselka zapiekana z kruszonką
- twarożek z koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim
- przyprawa gyros, 4 receptury na 4 smaki przyprawy
- Ajapsandali
- wątróbka drobiowa z cebulą
- zupa krem z pieczonej papryki
- zupa krem z białych warzyw
- chili con carne, rozgrzewające, poprawiające nastrój
- uniwersalne, grzanki do zupy lub sałatki na 7 sposobów
- zupa krem z cukinii
- tiramisu przepis oryginalny
- zupa tajska
Pingback: Barszcz czerwony z fasolą Jaś
Pingback: Bitki wieprzowe
Pingback: Kapuśniak z kiszonej kapusty
Krupnik robiłem z kaszy wiejskiej, ale widać, że krupa to krupa. Wygląda bardzo apetycznie.
Krupnik możena gotować w różny sposób. Dla mnie zaskoczeniem był krupnik ogórkowy.
Moja babcia gotowała krupnik z kaszą pęczak. Teraz zatęskniłam na tym smakiem.
Jest pyszny 🙂 ja wolę go nawet od tego z kaszą wiejską.