krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami od lat przygotowuję właśnie z tego przepisu. Danie jest proste i pyszne, choć panierka i smażenie dodają mu kalorii. Szybsze do zrobienia, gdy farsz i naleśniki robimy jednocześnie. Krokiety wigilijne w najlepszej odsłonie. Przepis krok po kroku i dużo wskazówek na temat przygotowania farszu.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: powyżej godziny
  • Liczba porcji: 6
  • Dieta: wegetariańska, wegańska, bezglutenowa (gdy usmażysz naleśniki z mąki bez glutenu), bezmleczna (gdy zamienisz mleko w naleśnikach na napój roślinny)

SKŁADNIKI

Do farszu na krokiety nie dodajemy soli, bo kiszona kapusta jest wystarczająco słona. Jeżeli kapusta której używasz jest nie jest słona – możesz ją posolić do smaku na końcowym etapie przygotowywania farszu.

Naleśniki polecam usmażyć wg. mojego przepisu: naleśniki.











krokiety z kapustą i grzybami przepis

Krokiety z kapustą i grzybami PRZEPIS

Przygotowanie grzybów

  1. Grzyby leśne (60 g) wsyp do miski, zalej wodą i odstaw do moczenia na minimum 1 godzinę a najlepiej na noc. Gdy robię farsz na ostatnią chwilę zalewam grzyby gorącą wodą, moczę je tyle ile się uda, np. 1 godzinę i robię farsz wg. przepisu. Krokiety czy pierogi z kapustą i grzybami wychodzą pyszne nawet z krotko moczonymi grzybami. Grzyby będę się jeszcze gotować a potem smażyć, więc nie rwij włosów z głowy, jeżeli grzyby do twoich krokietów nie moczyły się całą noc.
  1. Wylej pierwszą wodę z moczenia grzybów, dodaj 1 szklankę, 250 ml, świeżej wody i gotuj przez ok. 20 minut.
  2. Odcedź grzyby zachowując wodę.
  3. Rozdrobnij grzyby: możesz je drobno posiekać nożem lub zmielić w maszynce albo zmiksować w malakserze zachowując kawałki.

Przygotowanie kapusty

  1. Z kapustą będzie najwięcej zabawy. W zależności od tego jaką kupisz kapustę i jaki smak chcesz osiągnąć odpowiednio ją przygotuj:
    • kapusta bardzo kwaśna – możesz ją zalać wodą w misce, wypłukać, odcisnąć – krokiety będą delikatne w smaku (takie krokiety robię ja),
    • kapusta bardzo kwaśna – tylko płuczesz np. na sitku, odciskasz – krokiety będą wyraźniejsze, bardziej kwaśne,
    • kapusta bardzo kwaśna – tylko odciskasz z nadmiaru soku – krokiety będą bardzo kwaśne. Ja osobiście nigdy takich nie robię,
    • jeżeli kupisz delikatnie ukiszoną kapustę możesz ją krótko wypłukać,
    • jeżeli masz kapustę ukiszoną słabo, jest to tzw. kapusta surówkowa to tylko odcisnęłabym z nadmiaru soku.
  2. Odciśniętą kapustę posiekaj na kawałki. Ja z kapusty formuje coś na kształt walka i kroję plastry o grubości 1 cm.

Farsz na krokiety z kapustą i grzybami

  1. 3 cebule pokrój w drobna kostkę
  2. Rozgrzej dużą patelnię lub średni garnek z 3 łyżkami oleju.
  3. Pokrojone cebule smaż do momentu aż cebula zrobi się szklista.
  1. Dodaj wszystkie pokrojone grzyby i smaż kilka minut.
  2. Dodaj całą posiekaną kiszoną kapustę.
  3. Wlej 1 szklankę wody z moczenia grzybów.
  4. Dodaj:
    • pieprz, 3 lub 4 szczypty, do smaku.
    • 3 liście laurowe
    • 4 ziela angielskie.
  1. Gotuj na małym ogniu około 1 godziny mieszając od czasu do czasu.
  2. Po godzinie zdejmij pokrywkę i gotuj aż cały płyn odparuje. Farsz musi być suchy, żeby soki nie wyciekały z krokietów.
  3. Gdy farsz ostygnie możesz nadziewać nim naleśniki.

Zawijanie krokietów

Na każdy naleśnik nakładaj łyżkę farszu. Jeżeli dasz więcej nadzienia naleśniki będzie trudno zwinąć. Pamiętaj, żeby przy zwijaniu naleśników nie naciągać placków zbyt mocno, bo mogą popękać.

Krokiety z kapustą i grzybami leśnymi możesz zawinąć w rulony lub płaskie kostki (te łatwiej zrumienić na patelni).

Krokiety możesz zawijać do rulonów albo płaskich kopert, które łatwiej smażyć, bo mają dwie duże płaskie powierzchnie. Poniżej zamieściłam 3 zdjęcia składania krokietów w kopertę. Zwróć uwagę, że farsz jest nałożony w dwóch miejscach z wyraźną przerwą pośrodku. W tym miejscu składamy krokiet na pół. Jeżeli nałożysz tam farsz to z dużym prawdopodobieństwem naleśnik napręży się zbyt mocno i pęknie. Zostaw w naleśniku trochę luzu, żeby trzymał formę przed i po smażeniu.

Krokiety możesz zwinąć także w rulon

  • nałóż 1 łyżkę farszu na środek naleśnika i rozłóż go lekko na boki,
  • dolny brzeg zawiń do środka na ok. 3 cm a potem prawy i lewy brzeg zawiń nieco bardziej
  • złap dół naleśnika i zwiń do w rulon.
  • gotowe naleśniki panieruj
  • na desce i patelni podczas smażenie układaj krokiety tak, żeby brzeg naleśniki znalazł się na dole. Kiedy dół upiecze się jako pierwszy to krokiet nie rozpadnie się podczas przewracania na patelni.

Panierowanie krokietów

Przygotuj 3 głębokie talerze:

  • do pierwszego wsyp kilka łyżek mąki pszennej lub ryżowej,
  • do drugiego wbij jajko i rozkłóć widelcem,
  • do trzeciego wsyp kilka łyżek bułki tartej.

Krokiety wkładaj po kolei do mąki, jajka i bułki, dokładnie obtaczaj je z każdej strony. Przygotuj tak kilka krokietów, układaj na talerzu albo desce, żeby na patelnię wyłożyć je w tym samym czasie.

Smażenie krokietów

Krokiety smaż na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu. Obracaj łopatką i smaż na złoto z każdej strony.

Propozycja podania

Krokiety z kapustą i grzybami leśnymi

Krokiety są dobrym daniem na kolację, obiad czy przekąskę. To tradycyjna potrawa świąteczna znana jako krokiety wigilijne. Dobrze smakuje z czerwonym barszczem. Nadają się do mrożenia i najlepiej do zamrażarki wrzucić te bez panierki.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp
krokiety z kapustą i grzybami

Przepisy kulinarne

Krokiety wigilijne, czyli krokiety z kapusta i grzybami suszonymi

Polecam Ci także moje inne przepisy na smakowite zupyśniadanie, czy lunch lub inne potrawy. Wybierz dla siebie coś smacznego i do dzieła!

Ten post ma 17 komentarzy

Dodaj komentarz