kotlety mielone

Kotlety mielone

Kotlety mielone w wersji podstawowej i ponadczasowej. Klasyka polskiej kuchni. Łatwy przepis na rodzinną porcję kotlecików. Nadają się do mrożenia.

Informacje podstawowe

  • Przygotowanie masy mięsnej: 30 minut
  • Smażenie: 10 minut
  • Opcjonalnie pieczenie: 10 minut
  • Liczba porcji: ok. 10 kotletów
  • Dieta: bezmleczna, bezglutenowa (gdy użyjesz bezglutenowej bułki i bułki tartej)

SKŁADNIKI

Wybierając mięso na kotlety mielone weź pod uwagę rodzaj mięsa:

  • Kotlety z łopatki wieprzowej będą zawierały więcej tłuszczu i będą miękkie i bardzo soczyste.
  • Kiedy użyjesz łopatki i szynki wieprzowej (po 250 g) kotlety będą chudsze i mniej soczyste.
  • Gdy do przyrządzenia wykorzystasz szynkę wieprzową – kotlety będą chudsze, ale będą też twardsze i mniej soczyste












Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, więc i dodatki mogą być klasyczne:




kotlety mielone

Kotlety mielone PRZEPIS

Zanim zaczniesz przygotowywać kotlety przeczytaj cały przepis.

Przygotowanie cebuli

  1. Średnią lub dwie małe cebule obierz, pokrój w drobną kostkę.
  2. Rozgrzej patelnię, wlej 2 łyżki oleju rzepakowego.
  3. Pokrojoną cebulę smaż do zarumieniania, potrwa to zazwyczaj około 5 – 10 minut. Zamieszaj od czasu do czasu. Podsmażona cebula będzie słodka i bardzo ładnie wpłynie na smak kotletów.

Masa na kotleciki mielone

  1. Pół bułki zalej wodą, niech zmięknie.
  2. Do większej miski włóż:
    • 500 g mielonego mięsa,
    • podsmażoną cebulę,
    • starannie odciśniętą z wody bułkę,
    • 1 duże jajko
    • 1 łyżkę majeranku,
    • 1 płaską łyżeczkę soli,
    • 1/2 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu.
  3. Wyrabiaj masę mięsną aż stanie się jednolita i klejąca, może to trwać kilka minut.
  4. Spróbuj uformować kotlet – jeżeli masa rozlewa się i nie trzyma kształtu dodaj 1 łyżkę bułki tartej. Jeżeli masa jest za gęsta i pęka przy formowaniu kotleta dodaj 1 łyżkę zimnej wody.
  5. Formuj kotlety w lekko podłużnym kształcie. Zważ masę, aby jeden kotlet ważył ok. 90 gramów. Kotlety mielonej jednakowej wielkości usmażą się równomiernie.
  6. Kotlety obtaczaj w bułce tartej.
kotleciki mielone
Składniki na kotlety mielone

Smażenie (bez piekarnika)

Możesz usmażyć kotlety tylko na patelni bez korzystania z piekarnika. Możesz zmniejszyć czas smażenia dopiekając kotlety mielone w piekarniku wg. metody opisanej poniżej.

  1. Rozgrzej większą patelnię, wlej na nią 3 łyżki oleju rzepakowego.
  2. Panierowane kotlety smaż na średnim ogniu po 3 – 4 minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
  3. Jeżeli kotlety nie zmieściły się na jednej patelni olej warto zetrzeć ręcznikiem papierowym i użyć nowego.

Smażenie i dopiekanie w piekarniku

  1. Włącz piekarnik na 180 oC, góra dół bez termoobiegu.
  2. Rozgrzej większą patelnię, wlej na nią 3 łyżki oleju rzepakowego.
  3. Na rozgrzana patelnię kładź panierowane kotlety mielone.
  4. Smaż po 2 – 3 minuty z każdej strony. Kotlety mają się zarumienić.
  5. Jeżeli kotlety nie zmieściły się na jednej patelni warto zetrzeć olej ręcznikiem papierowym i użyć nowego.
  6. Blaszkę lub metalową miskę z płaskim dnem posmaruj łyżką oleju. Ułóż na niej usmażone kotlety.
  7. Włóż kotlety do piekarnika.
  8. Piecz 10 minut.

Propozycja podania

Kotlety mielone są uniwersalnym daniem z mięsa wieprzowego, dobrym dodatkiem do nich będą zarówno ziemniaki jak i kasza gryczana, np. z sosem pieczarkowym. Możesz podać do nich kiszone ogórki, buraczki, colesław, czy sałatkę ze słoika.

A kotlety, które zostaną po obiedzie mogą posłużyć do zrobienia domowych burgerów, nie tylko dla dzieci.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp
kotlety mielone
Mielone z piekarnika – tradycyjny przepis i doskonały smak.

Przepisy kulinarne

Kotlety mielone tradycyjne to tylko jeden z wielu sposobów na wykorzystanie mielonego mięsa wieprzowego. Możesz spróbować także innej wersji tego przepisu, czyli kotlety mielone z cukinią lub kotlety mielone z pieczarkami, które dodane są do masy mięsnej. Usmażyć je możesz wyłącznie na patelni lub dopiec w piekarniku.

Chciałabym polecić Ci mój przepis na tradycyjny, staropolski bigos, rosół lub orzeźwiające chłodniki: hiszpańskie gazpacho, polski chłodnik z ogórków lub chłodnik z botwinki.

Proponuję Ci także wypróbowanie szybkich potraw na smaczne śniadanie: szakszuka, pancake, racuchy drożdżowe lub racuchy z jabłkami czy kilka apetycznych past kanapkowych: pasta jajeczna nr 1, czyli ta najbardziej podstawowa, pasta jajeczna z oliwkami, pasta jajeczna z suszonymi pomidorami, pasta jajeczna z ryba wędzoną. Na śniadanie doskonale pasuje także smalec z fasoli a nawet placki z cukinii z greckim sosem tzatziki, który niczym nie ustępuje dipom z greckich tawern.

Ten post ma 29 komentarzy

Dodaj komentarz