Kotlety mielone w wersji podstawowej i ponadczasowej. Klasyka polskiej kuchni. Łatwy przepis na rodzinną porcję kotlecików.
Co znajdziesz w przepisie:
Informacje podstawowe
- Przygotowanie masy mięsnej: 30 minut
- Smażenie: 10 minut
- Opcjonalnie pieczenie: 10 minut
- Liczba porcji: ok. 10 kotletów
- Dieta: bezmleczna, bezglutenowa (gdy użyjesz bezglutenowej bułki i bułki tartej)
Składniki
- mięso wieprzowe (500 g łopatki – kotlety będą zawierały więcej tłuszczu, będą miękkie i bardzo soczyste lub 250 g łopatki + 250 g szynki – kotlety będą chudsze lub 500 g szynki – kotlety będą chude, ale będą też twardsze i mniej soczyste)
- czerstwa bułka (pszenna, może być grahamka, oby nie miała ziaren lub pieczywo bezglutenowe) – pół
- jajko – 1 duże
- cebula – dwie małe lub średnia, ok. 150 – 180 g
- czosnek – 2 ząbki
- majeranek – 1 łyżka
- pieprz – ok. pół łyżeczki
- sól – 1 płaska łyżeczka
- opcjonalnie: 1 łyżka wody, gdy masa będzie zbyt zbita lub 1-2 łyżek bułki tartej, gdy masa będzie zbyt luźna
- olej rzepakowy do smażenia (rafinowany)
- bułka tarta do panierowania (lub bułka tarta bezglutenowa)

Kotlety mielone przepis
Zanim zaczniesz przygotowywać kotlety przeczytaj cały przepis.
Przygotowanie cebuli
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę.
- Rozgrzej patelnię, wlej 2 łyżki oleju rzepakowego.
- Cebulę smaż do zarumieniania, ok. 10-15 minut. Słodka cebula bardzo ładnie wpłynie na smak kotletów.
Masa na kotleciki mielone
- Pół bułki zalej wodą, niech zmięknie.
- Do większej miski włóż mielone mięso, cebulę, starannie odciśniętą z wody bułkę, jajko i przyprawy: majeranek, sól i pieprz.
- Wyrabiaj masę mięsną aż stanie się jednolita i klejąca, może to trwać kilka minut.
- Spróbuj uformować kotlet – jeżeli masa rozlewa się i nie trzyma kształtu dodaj 1 łyżkę bułki tartej. Jeżeli masa jest za gęsta i pęka przy formowaniu kotleta dodaj 1 łyżkę zimnej wody.
- Formuj kotlety w lekko podłużnym kształcie. Zważ masę, aby kotlety ważyły ok. 90 gramów. Kotlety mielonej jednakowej wielkości usmażą się równomiernie.
- Kotlety obtaczaj w bułce tartej.

Smażenie (bez piekarnika)
Możesz usmażyć kotlety tylko na patelni bez korzystania z piekarnika. Możesz zmniejszyć czas smażenia dopiekając kotlety mielone w piekarniku wg. metody opisanej poniżej.
- Rozgrzej większą patelnię, wlej na nią 3 łyżki oleju rzepakowego.
- Smaż panierowane kotlety po 3 – 4 minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
- Jeżeli kotlety nie zmieściły się na jednej patelni warto zetrzeć olej ręcznikiem papierowym i użyć nowego.
Smażenie i dopiekanie w piekarniku
- Włącz piekarnik na 180 oC, góra dół bez termoobiegu.
- Rozgrzej większą patelnię, wlej na nią 3 łyżki oleju rzepakowego.
- Na rozgrzana patelnię kładź panierowane kotlety mielone.
- Smaż po 2 – 3 minuty z każdej strony. Kotlety mają się zarumienić.
- Jeżeli kotlety nie zmieściły się na jednej patelni warto zetrzeć olej ręcznikiem papierowym i użyć nowego.
- Blaszkę lub metalową miskę z płaskim dnem posmaruj łyżką oleju. Ułóż w niej usmażone kotlety.
- Włóż kotlety do piekarnika.
- Piecz 10 minut.


Propozycja podania
Kotlety mielone są uniwersalnym daniem z mięsa wieprzowego, dobrym dodatkiem do nich będą zarówno ziemniaki jak i kasza gryczana, np. z sosem pieczarkowym. Możesz podać do nich kiszone ogórki, buraczki, colesław, czy sałatkę ze słoika.
A kotlety, które zostaną po obiedzie mogą posłużyć do zrobienia domowych burgerów, nie tylko dla dzieci.

Przepisy kulinarne
Kotlety mielone tradycyjne to tylko jeden z wielu sposobów na wykorzystanie mielonego mięsa wieprzowego. Możesz spróbować także innej wersji tego przepisu, czyli kotlety mielone z cukinią lub kotlety mielone z pieczarkami, które dodane są do masy mięsnej. Usmażyć je możesz wyłącznie na patelni lub dopiec w piekarniku.
Chciałabym polecić Ci mój przepis na tradycyjny, staropolski bigos, rosół lub orzeźwiające chłodniki: hiszpańskie gazpacho, polski chłodnik z ogórków lub chłodnik z botwinki.
Proponuję Ci także wypróbowanie szybkich potraw na smaczne śniadanie: szakszuka, pancake, racuchy drożdżowe lub racuchy z jabłkami czy kilka apetycznych past kanapkowych: pasta jajeczna nr 1, czyli ta najbardziej podstawowa, pasta jajeczna z oliwkami, pasta jajeczna z suszonymi pomidorami, pasta jajeczna z ryba wędzoną. Na śniadanie doskonale pasuje także smalec z fasoli a nawet placki z cukinii z greckim sosem tzatziki, który niczym nie ustępuje dipom z greckich tawern.
RóżaGotuje.pl na Facebooku: klik
Pingback: Kotlety mielone z cukinią
Pingback: Kotlety mielone z pieczarkami
Pingback: Placki ziemniaczane
Pingback: Pierogi z mięsa z rosołu
Pingback: Zupa tajska z kurczakiem
Pingback: Sałatka z arbuzem
Pingback: Tiramisu
Pingback: Dukkah
Pingback: Zupa pomidorowa z pomidorów
Pingback: Naleśniki szpinakowe
Pingback: Zupa krem z cukinii
Pingback: Chili con carne
Pingback: Zupa ogórkowa
Pingback: Zupa jarzynowa z cukinią
Pingback: Grzanki
Pingback: Pesto
Pingback: Zupa krem z białych warzyw
Pingback: Gofry wg Michaela Roux
Pingback: Wątróbka drobiowa z cebulą
Pingback: Przyprawa gyros
Pingback: Hummus - RóżaGotuje.pl
Pingback: Bitki wieprzowe
Pingback: Surówka z cykorii, jabłka i orzechów
Pingback: Rosół