Kotlety mielone w wersji podstawowej i ponadczasowej. Klasyka polskiej kuchni. Łatwy przepis na rodzinną porcję kotlecików. Nadają się do mrożenia.
Co znajdziesz w przepisie:
Informacje podstawowe
- Przygotowanie masy mięsnej: 30 minut
- Smażenie: 10 minut
- Opcjonalnie pieczenie: 10 minut
- Liczba porcji: ok. 10 kotletów
- Dieta: bezmleczna, bezglutenowa (gdy użyjesz bezglutenowej bułki i bułki tartej)
SKŁADNIKI
Kotlety mielone
Wybierając mięso na kotlety mielone weź pod uwagę rodzaj mięsa:
- Kotlety z łopatki wieprzowej będą zawierały więcej tłuszczu i będą miękkie i bardzo soczyste.
- Kiedy użyjesz łopatki i szynki wieprzowej (po 250 g) kotlety będą chudsze i mniej soczyste.
- Gdy do przyrządzenia wykorzystasz szynkę wieprzową – kotlety będą chudsze, ale będą też twardsze i mniej soczyste
Do podania
Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, więc i dodatki mogą być klasyczne:
Kotlety mielone PRZEPIS
Zanim zaczniesz przygotowywać kotlety przeczytaj cały przepis.
Przygotowanie cebuli
- Średnią lub dwie małe cebule obierz, pokrój w drobną kostkę.
- Rozgrzej patelnię, wlej 2 łyżki oleju rzepakowego.
- Pokrojoną cebulę smaż do zarumieniania, potrwa to zazwyczaj około 5 – 10 minut. Zamieszaj od czasu do czasu. Podsmażona cebula będzie słodka i bardzo ładnie wpłynie na smak kotletów.
Masa na kotleciki mielone
- Pół bułki zalej wodą, niech zmięknie.
- Do większej miski włóż:
- 500 g mielonego mięsa,
- podsmażoną cebulę,
- starannie odciśniętą z wody bułkę,
- 1 duże jajko
- 1 łyżkę majeranku,
- 1 płaską łyżeczkę soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu.
- Wyrabiaj masę mięsną aż stanie się jednolita i klejąca, może to trwać kilka minut.
- Spróbuj uformować kotlet – jeżeli masa rozlewa się i nie trzyma kształtu dodaj 1 łyżkę bułki tartej. Jeżeli masa jest za gęsta i pęka przy formowaniu kotleta dodaj 1 łyżkę zimnej wody.
- Formuj kotlety w lekko podłużnym kształcie. Zważ masę, aby jeden kotlet ważył ok. 90 gramów. Kotlety mielonej jednakowej wielkości usmażą się równomiernie.
- Kotlety obtaczaj w bułce tartej.
Smażenie (bez piekarnika)
Możesz usmażyć kotlety tylko na patelni bez korzystania z piekarnika. Możesz zmniejszyć czas smażenia dopiekając kotlety mielone w piekarniku wg. metody opisanej poniżej.
- Rozgrzej większą patelnię, wlej na nią 3 łyżki oleju rzepakowego.
- Panierowane kotlety smaż na średnim ogniu po 3 – 4 minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
- Jeżeli kotlety nie zmieściły się na jednej patelni olej warto zetrzeć ręcznikiem papierowym i użyć nowego.
Smażenie i dopiekanie w piekarniku
- Włącz piekarnik na 180 oC, góra dół bez termoobiegu.
- Rozgrzej większą patelnię, wlej na nią 3 łyżki oleju rzepakowego.
- Na rozgrzana patelnię kładź panierowane kotlety mielone.
- Smaż po 2 – 3 minuty z każdej strony. Kotlety mają się zarumienić.
- Jeżeli kotlety nie zmieściły się na jednej patelni warto zetrzeć olej ręcznikiem papierowym i użyć nowego.
- Blaszkę lub metalową miskę z płaskim dnem posmaruj łyżką oleju. Ułóż na niej usmażone kotlety.
- Włóż kotlety do piekarnika.
- Piecz 10 minut.
Propozycja podania
Kotlety mielone są uniwersalnym daniem z mięsa wieprzowego, dobrym dodatkiem do nich będą zarówno ziemniaki jak i kasza gryczana, np. z sosem pieczarkowym. Możesz podać do nich kiszone ogórki, buraczki, colesław, czy sałatkę ze słoika.
A kotlety, które zostaną po obiedzie mogą posłużyć do zrobienia domowych burgerów, nie tylko dla dzieci.
Przepisy kulinarne
Kotlety mielone tradycyjne to tylko jeden z wielu sposobów na wykorzystanie mielonego mięsa wieprzowego. Możesz spróbować także innej wersji tego przepisu, czyli kotlety mielone z cukinią lub kotlety mielone z pieczarkami, które dodane są do masy mięsnej. Usmażyć je możesz wyłącznie na patelni lub dopiec w piekarniku.
Chciałabym polecić Ci mój przepis na tradycyjny, staropolski bigos, rosół lub orzeźwiające chłodniki: hiszpańskie gazpacho, polski chłodnik z ogórków lub chłodnik z botwinki.
Proponuję Ci także wypróbowanie szybkich potraw na smaczne śniadanie: szakszuka, pancake, racuchy drożdżowe lub racuchy z jabłkami czy kilka apetycznych past kanapkowych: pasta jajeczna nr 1, czyli ta najbardziej podstawowa, pasta jajeczna z oliwkami, pasta jajeczna z suszonymi pomidorami, pasta jajeczna z ryba wędzoną. Na śniadanie doskonale pasuje także smalec z fasoli a nawet placki z cukinii z greckim sosem tzatziki, który niczym nie ustępuje dipom z greckich tawern.
Pingback: Kotlety mielone z cukinią
Pingback: Kotlety mielone z pieczarkami
Pingback: Placki ziemniaczane
Pingback: Pierogi z mięsa z rosołu
Pingback: Zupa tajska z kurczakiem
Pingback: Sałatka z arbuzem
Pingback: Tiramisu
Pingback: Dukkah
Pingback: Zupa pomidorowa z pomidorów
Pingback: Naleśniki szpinakowe
Pingback: Zupa krem z cukinii
Pingback: Chili con carne
Pingback: Zupa ogórkowa
Pingback: Zupa jarzynowa z cukinią
Pingback: Grzanki
Pingback: Pesto
Pingback: Zupa krem z białych warzyw
Pingback: Gofry wg Michaela Roux
Pingback: Wątróbka drobiowa z cebulą
Pingback: Przyprawa gyros
Pingback: Hummus - RóżaGotuje.pl
Pingback: Bitki wieprzowe
Pingback: Surówka z cykorii, jabłka i orzechów
Pingback: Rosół
Pingback: Bitki wołowe
Pingback: Szarpana wieprzowina - pulled pork
Pingback: Ajapsandali
Pingback: Surówka z czerwonej kapusty
Pingback: Pierogi z wiśniami