mielone z pieczarkami

Kotlety mielone z pieczarkami

Kotlety mielone z pieczarkami to klasyka polskiej kuchni w lekkiej odmianie. Łatwy przepis krok po kroku na rodzinną porcję kotlecików mielonych z grzybami.

Informacje podstawowe

  • Przygotowanie: 50 minut
  • Liczba porcji: ok. 10 kotletów
  • Dieta: bezmleczna, bezglutenowa (gdy użyjesz bezglutenowej bułki i bułki tartej)

Wybierając mięso na kotlety mielone weź pod uwagę rodzaj mięsa. Kotlety z łopatki wieprzowej będą zawierały więcej tłuszczu i będą miękkie i bardzo soczyste. Kiedy użyjesz łopatki i szynki wieprzowej (po 250 g) kotlety będą chudsze i mniej soczyste. Gdy do przyrządzenia wykorzystasz szynkę wieprzową – kotlety będą chudsze, ale będą też twardsze i mniej soczyste

mięso wieprzowe mielone – 500 g
pieczarki – 250 g
czerstwa bułka (pszenna, może być grahamka, oby nie miała ziaren lub pieczywo bezglutenowe) – pół
jajko – 1 duże
cebula – dwie małe lub średnia, ok. 150 – 180 g
czosnek – 2 ząbki
pieprz – ok. pół łyżeczki
sól – 1 płaska łyżeczka
opcjonalnie: 1 łyżka wody, gdy masa będzie zbyt zbita lub 1-2 łyżek bułki tartej, gdy masa będzie zbyt luźna
olej rzepakowy do smażenia (rafinowany)
bułka tarta do panierowania (lub bułka tarta bezglutenowa)
mielone z pieczarkami

Kotlety mielone z pieczarkami przepis

Zanim zaczniesz przygotowywać kotlety przeczytaj cały przepis. Mielony z pieczarkami różni się nieco pod względem wykonania od tradycyjnego kotleta z mielonej wieprzowiny.

Przygotowanie cebuli i pieczarek

  1. Cebulę (2 małe lub 1 średnia) obierz, pokrój w drobną kostkę.
  2. Pieczarki (250 g) zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  3. Rozgrzej patelnię, wlej 2 łyżki oleju rzepakowego.
  4. Cebulę i pieczarki smaż do zarumieniania, ok. 10 – 15 minut.
  5. Pod koniec smażenia dodaj czosnek (2 ząbki).

Masa na kotlety mielone z pieczarkami

  1. Pół bułki zalej wodą, niech zmięknie.
  2. Do większej miski włóż mielone mięso (500 g), cebulę z pieczarkami i czosnkiem, bułkę starannie odciśniętą z wody, jedno duże jajko i przyprawy, sól (1 łyżeczka) i pieprz (pół łyżeczki).
składniki na kotlety mielone z pieczarkami
Składniki na kotlety mielone
  1. Wyrabiaj masę mięsną aż stanie się jednolita i klejąca, może to trwać kilka minut.
  2. Spróbuj uformować kotlet – jeżeli rozlewa się i nie trzyma kształtu dodaj 1 łyżkę bułki tartej. Jeżeli masa jest za gęsta i pęka przy formowaniu kotleta dodaj 1 łyżkę zimnej wody.
  3. Formuj kotlety w lekko podłużnym kształcie. Zważ masę, aby kotlety ważyły ok. 90 gramów.
  4. Kotlety obtocz w bułce tartej.

Smażenie mielonych z pieczarkami

Możesz usmażyć kotlety mielone z pieczarkami tylko na patelni bez korzystania z piekarnika. Możesz zmniejszyć czas smażenia dopiekając kotlety mielone w piekarniku wg. metody opisanej poniżej.

  1. Rozgrzej większą patelnię, wlej na nią 3 łyżki oleju rzepakowego.
  2. Smaż panierowane kotlety po 3 – 4 minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
  3. Jeżeli kotlety nie zmieściły się na jednej patelni warto zetrzeć olej ręcznikiem papierowym i użyć nowego.

Mielone z pieczarkami z piekarnika

  1. Włącz piekarnik na 180 oC, góra dół bez termoobiegu.
  2. Rozgrzej większą patelnię, wlej na nią 3 łyżki oleju rzepakowego.
  3. Na rozgrzana patelnię kładź panierowane kotlety mielone.
  4. Smaż po 2 – 3 minuty z każdej strony. Kotlety mają się zarumienić.
  5. Jeżeli kotlety nie zmieściły się na jednej patelni warto zetrzeć olej ręcznikiem papierowym i użyć nowego.
  6. Blaszkę lub metalową miskę z płaskim dnem posmaruj łyżką oleju. Ułóż w niej usmażone kotlety.
  7. Włóż kotlety do piekarnika.
  8. Piecz 10 minut.

Propozycja podania

Kotlety mielone z pieczarek

Kotlety mielone z pieczarek i mielonego mięsa są miłą odmianą od tradycyjnych kotletów bez dodatków. Będą dobrze smakować, gdy podasz z nimi ziemniaki lub kaszę gryczaną. Możesz podać do nich kiszone ogórki, buraczki, sałatkę colesław, czy sałatkę ze słoika.

Kotlety można mrozić.

Spodobał Ci się mój przepis? Postaw mi kawę 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
kotlety mielone z pieczarkami
Mielone z piekarnika z pieczarkami – tradycyjny przepis i doskonały smak.

Przepisy kulinarne

Mielony z pieczarkami (kotleciki z pieczarek, soczyste kotlety mielone z pieczarkami

Kotlety mielone z grzybami to jeden z wielu sposobów na wykorzystanie mielonego mięsa z łopatki lub szynki. Możesz spróbować także innej wersji tego przepisu, czyli kotlety mielone z cukinią lub kotlety mielone tradycyjne, bez dodatków w masie mięsnej. Usmażyć je możesz wyłącznie na patelni lub dopiec w piekarniku.

Chciałabym polecić Ci mój przepis na tradycyjny, staropolski bigos, rosół lub orzeźwiające chłodniki: hiszpańskie gazpacho, polski chłodnik z ogórków lub chłodnik z botwinki.

Proponuję Ci także wypróbowanie szybkich potraw na smaczne śniadanie: szakszuka, pancake, racuchy drożdżowe lub racuchy z jabłkami czy kilka apetycznych past kanapkowych: pasta jajeczna nr 1, czyli ta najbardziej podstawowa, pasta jajeczna z oliwkami, pasta jajeczna z suszonymi pomidorami, pasta jajeczna z ryba wędzoną. Na szybką przekąskę dobry będzie smalec z fasoli a nawet placki z cukinii z greckim sosem tzatziki, który smakuje jak ten z greckich restauracji.

rozagotuje.pl
rozagotuje.pl

Ten post ma 3 komentarzy

Dodaj komentarz