Kotlety mielone z pieczarkami to klasyka polskiej kuchni w lekkiej odmianie. Łatwy przepis krok po kroku na rodzinną porcję kotlecików mielonych z grzybami.
Co znajdziesz w przepisie:
Informacje podstawowe
- Przygotowanie: 50 minut
- Liczba porcji: ok. 10 kotletów
- Dieta: bezmleczna, bezglutenowa (gdy użyjesz bezglutenowej bułki i bułki tartej)
SKŁADNIKI
Kotlety mielone z pieczarkami
Wybierając mięso na kotlety mielone weź pod uwagę rodzaj mięsa:
- Kotlety z łopatki wieprzowej będą zawierały więcej tłuszczu i będą miękkie i bardzo soczyste.
- Kiedy użyjesz łopatki i szynki wieprzowej (po 250 g) kotlety będą chudsze i mniej soczyste.
- Gdy do przyrządzenia wykorzystasz szynkę wieprzową – kotlety będą chudsze, ale będą też twardsze i mniej soczyste.
Kotlety mielone z pieczarkami PRZEPIS
Zanim zaczniesz przygotowywać kotlety przeczytaj cały przepis. Mielony z pieczarkami różni się nieco pod względem wykonania od tradycyjnego kotleta z mielonej wieprzowiny.
Przygotowanie cebuli i pieczarek
- Cebulę (2 małe lub 1 średnia) obierz, pokrój w drobną kostkę.
- Pieczarki (250 g) zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
- Rozgrzej patelnię, wlej 2 łyżki oleju rzepakowego.
- Cebulę i pieczarki smaż do zarumieniania, ok. 10 – 15 minut.
- Pod koniec smażenia dodaj czosnek (2 ząbki).
Masa na kotlety mielone z pieczarkami
- Pół bułki zalej wodą, niech zmięknie.
- Do większej miski włóż:
- mielone mięso (500 g),
- cebulę z pieczarkami i czosnkiem,
- bułkę starannie odciśniętą z wody,
- jedno duże jajko,
- s1 łyżeczkę soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu.
- Wyrabiaj masę mięsną aż stanie się jednolita i klejąca, może to trwać kilka minut.
- Spróbuj uformować kotlet – jeżeli rozlewa się i nie trzyma kształtu dodaj 1 łyżkę bułki tartej. Jeżeli masa jest za gęsta i pęka przy formowaniu kotleta dodaj 1 łyżkę zimnej wody.
- Formuj kotlety w lekko podłużnym kształcie. Zważ masę, aby kotlety ważyły ok. 90 gramów.
- Kotlety obtocz w bułce tartej.
Mielone z pieczarkami SMAŻONE
Możesz usmażyć kotlety mielone z pieczarkami tylko na patelni bez korzystania z piekarnika. Możesz zmniejszyć czas smażenia dopiekając kotlety mielone w piekarniku wg. metody opisanej poniżej.
- Rozgrzej większą patelnię, wlej na nią 3 łyżki oleju rzepakowego.
- Smaż panierowane kotlety po 3 – 4 minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
- Jeżeli kotlety nie zmieściły się na jednej patelni warto zetrzeć olej ręcznikiem papierowym i użyć nowego.
Mielone z pieczarkami z PIEKARNIKA
- Włącz piekarnik na 180 oC, góra dół bez termoobiegu.
- Rozgrzej większą patelnię, wlej na nią 3 łyżki oleju rzepakowego.
- Na rozgrzana patelnię kładź panierowane kotlety mielone.
- Smaż po 2 – 3 minuty z każdej strony. Kotlety mają się zarumienić.
- Jeżeli kotlety nie zmieściły się na jednej patelni warto zetrzeć olej ręcznikiem papierowym i użyć nowego.
- Blaszkę lub metalową miskę z płaskim dnem posmaruj łyżką oleju. Ułóż w niej usmażone kotlety.
- Włóż kotlety do piekarnika.
- Piecz 10 minut.
Propozycja podania
Kotlety mielone z pieczarek
Kotlety mielone z pieczarek i mielonego mięsa są miłą odmianą od tradycyjnych kotletów bez dodatków. Będą dobrze smakować, gdy podasz z nimi ziemniaki lub kaszę gryczaną. Możesz podać do nich kiszone ogórki, buraczki, sałatkę colesław, czy sałatkę ze słoika.
Kotlety można mrozić.
Przepisy kulinarne
Mielony z pieczarkami (kotleciki z pieczarek, soczyste kotlety mielone z pieczarkami
Kotlety mielone z grzybami to jeden z wielu sposobów na wykorzystanie mielonego mięsa z łopatki lub szynki. Możesz spróbować także innej wersji tego przepisu, czyli kotlety mielone z cukinią lub kotlety mielone tradycyjne, bez dodatków w masie mięsnej. Usmażyć je możesz wyłącznie na patelni lub dopiec w piekarniku.
Chciałabym polecić Ci mój przepis na tradycyjny, staropolski bigos, rosół lub orzeźwiające chłodniki: hiszpańskie gazpacho, polski chłodnik z ogórków lub chłodnik z botwinki.
Proponuję Ci także wypróbowanie szybkich potraw na smaczne śniadanie: szakszuka, pancake, racuchy drożdżowe lub racuchy z jabłkami czy kilka apetycznych past kanapkowych: pasta jajeczna nr 1, czyli ta najbardziej podstawowa, pasta jajeczna z oliwkami, pasta jajeczna z suszonymi pomidorami, pasta jajeczna z ryba wędzoną. Na szybką przekąskę dobry będzie smalec z fasoli a nawet placki z cukinii z greckim sosem tzatziki, który smakuje jak ten z greckich restauracji.
Pingback: Zupa ogórkowa
Pingback: Bitki wieprzowe
Pingback: Rosół
Pingback: Bitki wołowe
Pingback: Kotlety mielone z cukinią