mielone z pieczarkami

Kotlety mielone z pieczarkami

Kotlety mielone z pieczarkami to klasyka polskiej kuchni w lekkiej odmianie. Łatwy przepis krok po kroku na rodzinną porcję kotlecików mielonych z grzybami.

Informacje podstawowe

  • Przygotowanie: 50 minut
  • Liczba porcji: ok. 10 kotletów
  • Dieta: bezmleczna, bezglutenowa (gdy użyjesz bezglutenowej bułki i bułki tartej)

SKŁADNIKI

Wybierając mięso na kotlety mielone weź pod uwagę rodzaj mięsa:

  • Kotlety z łopatki wieprzowej będą zawierały więcej tłuszczu i będą miękkie i bardzo soczyste.
  • Kiedy użyjesz łopatki i szynki wieprzowej (po 250 g) kotlety będą chudsze i mniej soczyste.
  • Gdy do przyrządzenia wykorzystasz szynkę wieprzową – kotlety będą chudsze, ale będą też twardsze i mniej soczyste.











mielone z pieczarkami

Kotlety mielone z pieczarkami PRZEPIS

Zanim zaczniesz przygotowywać kotlety przeczytaj cały przepis. Mielony z pieczarkami różni się nieco pod względem wykonania od tradycyjnego kotleta z mielonej wieprzowiny.

Przygotowanie cebuli i pieczarek

  1. Cebulę (2 małe lub 1 średnia) obierz, pokrój w drobną kostkę.
  2. Pieczarki (250 g) zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  3. Rozgrzej patelnię, wlej 2 łyżki oleju rzepakowego.
  4. Cebulę i pieczarki smaż do zarumieniania, ok. 10 – 15 minut.
  5. Pod koniec smażenia dodaj czosnek (2 ząbki).

Masa na kotlety mielone z pieczarkami

  1. Pół bułki zalej wodą, niech zmięknie.
  2. Do większej miski włóż:
    • mielone mięso (500 g),
    • cebulę z pieczarkami i czosnkiem,
    • bułkę starannie odciśniętą z wody,
    • jedno duże jajko,
    • sól (1 łyżeczka),
    • pieprz (pół łyżeczki).
składniki na kotlety mielone z pieczarkami
Składniki na kotlety mielone
  1. Wyrabiaj masę mięsną aż stanie się jednolita i klejąca, może to trwać kilka minut.
  2. Spróbuj uformować kotlet – jeżeli rozlewa się i nie trzyma kształtu dodaj 1 łyżkę bułki tartej. Jeżeli masa jest za gęsta i pęka przy formowaniu kotleta dodaj 1 łyżkę zimnej wody.
  3. Formuj kotlety w lekko podłużnym kształcie. Zważ masę, aby kotlety ważyły ok. 90 gramów.
  4. Kotlety obtocz w bułce tartej.

Mielone z pieczarkami SMAŻONE

Możesz usmażyć kotlety mielone z pieczarkami tylko na patelni bez korzystania z piekarnika. Możesz zmniejszyć czas smażenia dopiekając kotlety mielone w piekarniku wg. metody opisanej poniżej.

  1. Rozgrzej większą patelnię, wlej na nią 3 łyżki oleju rzepakowego.
  2. Smaż panierowane kotlety po 3 – 4 minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
  3. Jeżeli kotlety nie zmieściły się na jednej patelni warto zetrzeć olej ręcznikiem papierowym i użyć nowego.

Mielone z pieczarkami z PIEKARNIKA

  1. Włącz piekarnik na 180 oC, góra dół bez termoobiegu.
  2. Rozgrzej większą patelnię, wlej na nią 3 łyżki oleju rzepakowego.
  3. Na rozgrzana patelnię kładź panierowane kotlety mielone.
  4. Smaż po 2 – 3 minuty z każdej strony. Kotlety mają się zarumienić.
  5. Jeżeli kotlety nie zmieściły się na jednej patelni warto zetrzeć olej ręcznikiem papierowym i użyć nowego.
  6. Blaszkę lub metalową miskę z płaskim dnem posmaruj łyżką oleju. Ułóż w niej usmażone kotlety.
  7. Włóż kotlety do piekarnika.
  8. Piecz 10 minut.

Propozycja podania

Kotlety mielone z pieczarek

Kotlety mielone z pieczarek i mielonego mięsa są miłą odmianą od tradycyjnych kotletów bez dodatków. Będą dobrze smakować, gdy podasz z nimi ziemniaki lub kaszę gryczaną. Możesz podać do nich kiszone ogórki, buraczki, sałatkę colesław, czy sałatkę ze słoika.

Kotlety można mrozić.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp
kotlety mielone z pieczarkami
Mielone z piekarnika z pieczarkami – tradycyjny przepis i doskonały smak.

Przepisy kulinarne

Mielony z pieczarkami (kotleciki z pieczarek, soczyste kotlety mielone z pieczarkami

Kotlety mielone z grzybami to jeden z wielu sposobów na wykorzystanie mielonego mięsa z łopatki lub szynki. Możesz spróbować także innej wersji tego przepisu, czyli kotlety mielone z cukinią lub kotlety mielone tradycyjne, bez dodatków w masie mięsnej. Usmażyć je możesz wyłącznie na patelni lub dopiec w piekarniku.

Chciałabym polecić Ci mój przepis na tradycyjny, staropolski bigos, rosół lub orzeźwiające chłodniki: hiszpańskie gazpacho, polski chłodnik z ogórków lub chłodnik z botwinki.

Proponuję Ci także wypróbowanie szybkich potraw na smaczne śniadanie: szakszuka, pancake, racuchy drożdżowe lub racuchy z jabłkami czy kilka apetycznych past kanapkowych: pasta jajeczna nr 1, czyli ta najbardziej podstawowa, pasta jajeczna z oliwkami, pasta jajeczna z suszonymi pomidorami, pasta jajeczna z ryba wędzoną. Na szybką przekąskę dobry będzie smalec z fasoli a nawet placki z cukinii z greckim sosem tzatziki, który smakuje jak ten z greckich restauracji.

Ten post ma 4 komentarzy

Dodaj komentarz