kotleciki z cukinią

Kotlety mielone z cukinią

Kotlety mielone z cukinią to odmiana tradycyjnych kotletów z mięsa wieprzowego. Smakują równie dobrze co klasyczne, łatwy przepis na rodzinną porcję kotlecików krok po kroku.

Informacje podstawowe

  • Przygotowanie masy mięsnej: 30 minut
  • Liczba porcji: ok. 10 kotletów
  • Dieta: bezmleczna, bezglutenowa (gdy użyjesz bezglutenowej bułki i bułki tartej)

Składniki

W składnikach mielonych z cukinią nie ma bułki moczonej w wodzie, bo cukinia jest wystarczająco soczysta. Zbyt luźną masę na kotleciki z cukinią zwiążesz dodając bułkę tartą.

  • mięso wieprzowe (500 g łopatki – kotlety będą zawierały więcej tłuszczu i będą miękkie i bardzo soczyste lub 250 g łopatki + 250 g szynki – kotlety będą chudsze lub 500 g szynki – kotlety będą chude, ale będą też twardsze i mniej soczyste)
  • cukinia – 300 g
  • jajko – 1 duże
  • cebula – dwie małe lub średnia, ok. 150 – 180 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • pieprz – ok. pół łyżeczki
  • sól – 1 łyżeczka do kotletów i 1 łyżeczka do posolenia cukinii
  • bułka tarta, gdy masa będzie zbyt luźna – 1 – 2 łyżki
  • olej rzepakowy do smażenia (rafinowany)
  • bułka tarta do panierowania (lub bułka tarta bezglutenowa)
mielone z cukinia
Kotleciki z cukinią

Kotlety mielone z cukinią przepis

Zanim zaczniesz przygotowywać kotlety przeczytaj cały przepis.

Przygotowanie cebuli

  1. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę.
  2. Rozgrzej patelnię, wlej 2 łyżki oleju rzepakowego.
  3. Cebulę smaż do zarumieniania, ok. 10-15 minut. Słodka cebula bardzo ładnie wpłynie na smak kotletów. Będzie miękka i nie będzie wyczuwalna podczas jedzenia.

Przygotowanie cukinii

  • Cukinię zetrzyj na grubych oczkach tarki.
  • Posyp łyżeczką soli
  • Po 10 minutach przepłucz cukinię na sitku pod bieżącą wodą i bardzo dokładnie odciśnij z wody.

Masa na kotleciki z cukinią

  1. Do większej miski włóż mielone mięso, cebulę, starannie odciśniętą z wody cukinię, jajko oraz sól i pieprz.
  2. Wyrabiaj masę mięsną aż stanie się jednolita i klejąca, może to trwać kilka minut.
  3. Spróbuj uformować kotlet – jeżeli rozlewa się i nie trzyma kształtu dodaj 1 łyżkę bułki tartej. Jeżeli masa jest za gęsta i pęka przy formowaniu kotleta dodaj 1 łyżkę zimnej wody (w kotletach z cukinią to się raczej nie zdarza).
  4. Zważ porcję masę, aby kotlety ważyły ok. 90 gramów. Kotlety mielonej jednakowej wielkości usmażą się równomiernie.
  5. Kotlety obtaczaj w bułce tartej.
składniki na kotleciki z cukinią
Składniki na kotlety mielone

Smażenie (bez piekarnika)

Możesz usmażyć kotlety tylko na patelni bez korzystania z piekarnika. Możesz zmniejszyć czas smażenia dopiekając kotlety mielone w piekarniku wg. metody opisanej poniżej.

  • Rozgrzej większą patelnię, wlej na nią 3 łyżki oleju rzepakowego.
  • Smaż panierowane kotlety po 3 – 4 minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
  • Jeżeli kotlety nie zmieściły się na jednej patelni warto zetrzeć olej ręcznikiem papierowym i użyć nowego.

Smażenie i dopiekanie w piekarniku

  1. Włącz piekarnik na 180 oC, góra dół bez termoobiegu.
  2. Rozgrzej większą patelnię, wlej na nią 3 łyżki oleju rzepakowego.
  3. Na rozgrzana patelnię kładź panierowane kotlety mielone z cukinią.
  4. Smaż po 2 – 3 minuty z każdej strony. Kotlety mają się zarumienić.
  5. Jeżeli kotlety nie zmieściły się na jednej patelni warto zetrzeć olej ręcznikiem papierowym i użyć nowego.
  6. Blaszkę lub metalową miskę z płaskim dnem posmaruj łyżką oleju. Ułóż w niej usmażone kotlety.
  7. Włóż kotlety do piekarnika.
  8. Piecz 10 minut.

Propozycja podania

Kotlety mielone są uniwersalnym daniem z mięsa wieprzowego, dobrym dodatkiem do nich będą zarówno ziemniaki jak i kasza gryczana, np. z sosem pieczarkowym. Możesz podać do nich kiszone ogórki, buraczki, colesław, czy sałatkę ze słoika.

A kotlety, które zostaną po obiedzie mogą posłużyć do zrobienia domowych burgerów, nie tylko dla dzieci.

mielone z cukinią
Mielone z cukinią z piekarnika – tradycyjny przepis i doskonały smak.

Przepisy kulinarne

Kotlety mielone z dodatkiem tartej cukinii to tylko jeden z ciekawszych sposobów na wykorzystanie mielonego mięsa wieprzowego. Polecam także przepis na tradycyjne kotlety mielone bez warzyw. Jest jeszcze jedna fajna odmiana tej potrawy z mielonego mięsa, czyli kotlety mielone z pieczarkami, które dodawane są do masy mięsnej. Je także możesz usmażyć wyłącznie na patelni lub dopiec w piekarniku, żeby ograniczyć czas smażenia.

Na moim blogu znajdziesz przepisy na mniejszy lub większy głód. Zobacz przepis krok po kroku na tradycyjny, staropolski bigos, rosół lub orzeźwiające chłodniki: hiszpańskie gazpacho, polski chłodnik z ogórków lub chłodnik z botwinki.

Proponuję Ci także wypróbowanie łatwych dań i deserów na smaczne śniadanie: szakszuka, pancake, racuchy drożdżowe lub racuchy z jabłkami czy kilka past kanapkowych: pasta jajeczna nr 1, czyli ta najbardziej klasyczna bez wielu dodatków, pasta jajeczna z oliwkami, pasta jajeczna z suszonymi pomidorami, pasta jajeczna z ryba wędzoną. Na śniadanie doskonale pasuje także smalec z fasoli a nawet placki z cukinii z greckim sosem tzatziki, który niczym nie ustępuje dipom z greckich tawern. Możesz je zrobić, jeżeli po przygotowaniu kotletów mielonych z tego przepisu zostało trochę startej cukinii.

RóżaGotuje.pl na Facebooku: klik

Ten post ma 5 komentarzy

Dodaj komentarz