Kotlety mielone z cukinią to odmiana tradycyjnych kotletów z mięsa wieprzowego. Smakują równie dobrze co klasyczne, łatwy przepis na rodzinną porcję kotlecików krok po kroku.
Co znajdziesz w przepisie:
Informacje podstawowe
- Przygotowanie masy mięsnej: 30 minut
- Liczba porcji: ok. 10 kotletów
- Dieta: bezmleczna, bezglutenowa (gdy użyjesz bezglutenowej bułki i bułki tartej)
SKŁADNIKI
W składnikach mielonych z cukinią nie ma bułki moczonej w wodzie, bo cukinia jest wystarczająco soczysta. Zbyt luźną masę na kotleciki z cukinią zwiążesz dodając bułkę tartą.
Jakie mięso na kotlety mielone z cukinią?
Do zrobienia kotletów mielonych z cukinii możesz wybrać różne rodzaje wieprzowiny:
- Mielone z łopatki – kotlety będą zawierały więcej tłuszczu i będą miękkie i bardzo soczyste
- Mielone z łopatki i szynki (pół na pół) – kotlety będą chudsze
- Mielone z szynki – kotlety będą chude, ale będą też twardsze i mniej soczyste
Mielone z cukinią
Kotlety mielone z cukinią PRZEPIS
Zanim zaczniesz przygotowywać kotlety przeczytaj cały przepis.
Przygotowanie cebuli
- Dwie małe lub 1 średnią cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę.
- Rozgrzej patelnię, wlej 2 łyżki oleju rzepakowego.
- Cebulę smaż do zarumieniania, ok. 10-15 minut. Słodka cebula bardzo ładnie wpłynie na smak kotletów. Będzie miękka i nie będzie wyczuwalna podczas jedzenia.
Przygotowanie cukinii
- Jedną średnią cukinię, ok. 300 g zetrzyj na grubych oczkach tarki.
- Posyp 1 łyżeczką soli.
- Po 10 minutach przepłucz cukinię na sitku pod bieżącą wodą i bardzo dokładnie odciśnij z wody. Do masy na kotlety wykorzystamy odciśniętą cukinię, żeby za bardzo nie rozwodniła kotletów.
Masa na kotleciki z cukinią
- Do większej miski włóż:
- mielone mięso,
- cebulę,
- starannie odciśniętą z wody cukinię,
- 1 duże jajko,
- 1 łyżeczkę soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu.
- Wyrabiaj masę mięsną aż stanie się jednolita i klejąca, może to trwać kilka minut.
- Spróbuj uformować kotlet – jeżeli rozlewa się i nie trzyma kształtu dodaj 1 łyżkę bułki tartej. Jeżeli masa jest za gęsta i pęka przy formowaniu kotleta dodaj 1 łyżkę zimnej wody (w kotletach z cukinią to się raczej nie zdarza).
- Zważ porcję masę, aby kotlety ważyły ok. 90 gramów. Kotlety mielonej jednakowej wielkości usmażą się równomiernie.
- Kotlety obtaczaj w bułce tartej.
Smażenie (bez piekarnika)
Możesz usmażyć kotlety tylko na patelni bez korzystania z piekarnika. Możesz zmniejszyć czas smażenia dopiekając kotlety mielone w piekarniku wg. metody opisanej poniżej.
- Rozgrzej większą patelnię, wlej na nią 3 łyżki oleju rzepakowego.
- Smaż panierowane kotlety po 3 – 4 minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
- Jeżeli kotlety nie zmieściły się na jednej patelni warto zetrzeć olej ręcznikiem papierowym i użyć nowego.
Smażenie i dopiekanie w piekarniku
- Włącz piekarnik na 180 oC, góra dół bez termoobiegu.
- Rozgrzej większą patelnię, wlej na nią 3 łyżki oleju rzepakowego.
- Na rozgrzana patelnię kładź panierowane kotlety mielone z cukinią.
- Smaż po 2 – 3 minuty z każdej strony. Kotlety mają się zarumienić.
- Jeżeli kotlety nie zmieściły się na jednej patelni warto zetrzeć olej ręcznikiem papierowym i użyć nowego.
- Blaszkę lub metalową miskę z płaskim dnem posmaruj łyżką oleju. Ułóż w niej usmażone kotlety.
- Włóż kotlety do piekarnika.
- Piecz 10 minut.
Propozycja podania
Kotlety mielone z cukinią są uniwersalnym daniem z mięsa wieprzowego, dobrym dodatkiem do nich będą zarówno ziemniaki jak i kasza gryczana, np. z sosem pieczarkowym. Możesz podać do nich kiszone ogórki, buraczki, colesław, czy sałatkę ze słoika.
A kotlety, które zostaną po obiedzie mogą posłużyć do zrobienia domowych burgerów, nie tylko dla dzieci.
Przepisy kulinarne
Kotlety mielone z dodatkiem tartej cukinii to tylko jeden z ciekawszych sposobów na wykorzystanie mielonego mięsa wieprzowego. Polecam także przepis na tradycyjne kotlety mielone bez warzyw. Jest jeszcze jedna fajna odmiana tej potrawy z mielonego mięsa, czyli kotlety mielone z pieczarkami, które dodawane są do masy mięsnej. Je także możesz usmażyć wyłącznie na patelni lub dopiec w piekarniku, żeby ograniczyć czas smażenia.
Na moim blogu znajdziesz przepisy na mniejszy lub większy głód. Zobacz przepis krok po kroku na tradycyjny, staropolski bigos, rosół lub orzeźwiające chłodniki: hiszpańskie gazpacho, polski chłodnik z ogórków lub chłodnik z botwinki.
Proponuję Ci także wypróbowanie łatwych dań i deserów na smaczne śniadanie: szakszuka, pancake, racuchy drożdżowe lub racuchy z jabłkami czy kilka past kanapkowych: pasta jajeczna nr 1, czyli ta najbardziej klasyczna bez wielu dodatków, pasta jajeczna z oliwkami, pasta jajeczna z suszonymi pomidorami, pasta jajeczna z ryba wędzoną. Na śniadanie doskonale pasuje także smalec z fasoli a nawet placki z cukinii z greckim sosem tzatziki, który niczym nie ustępuje dipom z greckich tawern. Możesz je zrobić, jeżeli po przygotowaniu kotletów mielonych z tego przepisu zostało trochę startej cukinii.
Pingback: Kotlety mielone z pieczarkami
Pingback: Zupa ogórkowa
Pingback: Placki ziemniaczane
Pingback: Rosół
Pingback: Bitki wieprzowe
Pingback: Bitki wołowe
Pingback: Szakszuka z fetą
Pouczająca lektura! Doceniam szczegółowość i dokładność. Świetne źródło przepisów kulinarnych!