Knedle ze śliwkami w przepisie krok po kroku, ze wskazówkami na temat doboru ziemniaków. Idealne na obiad lub podwieczorek. Można odgrzać na drugi dzień. Smaczne drugie śniadanie w pracy. Robi się prościej niż myślisz. A zatem, do garów!
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: do 1 godziny
- Liczba porcji: 4
- Dieta: wegańska, wegetariańska, bezmleczna, bezglutenowa (użyj bezglutenowej mąki)
Jakie ziemniaki na knedle?
UWAGA: zabierając się za robienie knedli musisz szczególna uwagę zwrócić na odpowiedni gatunek ziemniaków. Wybierz ziemniaki typu C lub BC. Z ziemniaków innych kategorii knedle mogą wyjść gumowe i niesmaczne, nawet jeżeli dosypiesz dodatkową porcję mąki.
- Ziemniaki kategorii C są mączyste, czyli sypkie, odznaczają się wyższą zawartością skrobi i rozsypują się po ugotowaniu. Ziemniaki typu C to odmiany:
- bryza,
- cekin,
- jutrzenka,
- jurata,
- gracja,
- mazur,
- finezja.
- Ziemniaki kategorii BC, czyli pośrednie, ogólnoużytkowe, odmiany:
- owacja,
- magnolia,
- stokrotka,
- tajfun.
- Ziemniaki sprzedawane w marketach, w paczkach, mogą być opisane jako:
- ziemniaki na kluski, kopytka,
- ziemniaki mączne.
SKŁADNIKI
Knedle ze śliwkami
Do podania
Knedle ze śliwkami PRZEPIS
Ciasto na knedle
- Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj ze szczyptą soli. Możesz także ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach i obrać. Wybierz jak wolisz.
- Kiedy ugotowane ziemniaki przestygną
- utłucz je na gładko tłuczkiem,
- lub zmiel w maszynce ręcznej lub elektrycznej,
- lub użyj ręcznej praski
- lub użyj specjalnej końcówki blendera do robienia pure.
- Ziemniaki mają być gładkie, bez grudek. Przełóż je mi miski.
- UWAGA: jeżeli ziemniaki są sypkie i matowe to znaczy, że masz dobry gatunek ziemniaków na knedle. Jeżeli ziemniaki błyszczą się, wyglądają jak nawoskowane to knedle mogą wyjść gumowe nawet gdy będziemy się ratować dodatkowa porcją mąki pszennej. Zakup odpowiednich ziemniaków jest kluczowy w przypadku knedli, klusek i kopytek.
- Do ziemniaków dodaj:
- 1 duże jajko
- pszenną mąkę, 250 g
- mąkę ziemniaczaną, 50 g
- szczyptę soli.
- Wymieszaj składniki w misce a gdy utworzą jednolitą masę przełóż ją na stolnicę lub stół i wyrabiaj ciasto tak, jak się wyrabia ciasto na pierogi. Na koniec wyrabianie ciasto ziemniaczane powinno odchodzić od rąk, być elastyczne i zwarte. Jeżeli ciasto się klei, błyszczy się dosyp kilka łyżek pszennej mąki i wyrabiaj aż będzie elastyczne i dobrze będzie odchodzić od rąk.
- Ciasto podziel na 3 części.
- Pierwszą część przenieś na stolnice lub stół i uformuj z niego wałek jak na kopytka.
- Podziel ziemniaczany wałek na kilka części – każda wielkości większego włoskiego orzecha.
- Z kulki ciasta uformuj placek, na środku połóż śliwkę bez pestki i oklej są ciastem ziemniaczanym. Postaraj się, aby śliwka była pokryta ciastem o jednakowej grubości.
- Kiedy przygotujesz kluski odkładaj je na blat lub deskę posypane mąką pszenna, żeby knedle się nie przykleiły do podłoża.
- W większym garnku zagotuj wodę, na 3 litry dodaj pół łyżeczki soli. Kiedy woda będzie wrzeć delikatnie włóż do wody knedle. Woda powinna lekko mrugała, nie może kotłować się jak w górskim wodospadzie.
- Na raz gotuj tyle klusek, żeby pokryły dno jedną warstwą, nie więcej.
- Po włożeniu knedle do gotowania delikatnie pomieszaj zawartość garnka, żeby kluchy odkleiły się od dnia garnka.
- Knedle gotuj 2 – 3 minuty licząc od wypłynięcia na powierzchnię.
- Ugotowane odkładaj na talerze.
Propozycja podania
Babcine knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami dobrze smakują z kwaśna śmietaną, jogurtem lub skyrem. Możesz je posypać gruboziarnistym cukrem albo tylko polać usmażone na tłuszczu bułką tartą.
Przepisy kulinarne
Babcine knedle ze śliwkami (tradycyjny przepis na knedle ze śliwkami)
Knedle ze śliwką to sezonowe dane, mimo że mrożone śliwki można kupić w sklepach przez cały rok. Knedle ze śliwkami przepisy można przygotować z rozmrożonych śliwek, odsączonych na sitku. Też będą smaczne. Kto chętny na talerz pachnący latem w środku zimy?
Polecam Ci także moje inne przepisy na smakowite zupy, śniadanie, czy lunch lub inne potrawy. Wybierz dla siebie coś smacznego.
- prosty tort z kremem kokosowym, bezmleczny – idealny dla alergików
- wątróbka z jabłkami, słodka alternatywna dla wytrawnej wątróbki drobiowej
- krokiety z kapustą i grzybami, danie kojarzone ze świętami, smakuje nie tylko zimą
- zupa porowa w dwóch wersjach: wytrawnej z ziemniakami albo słodka z gruszką konferencja
- zupa ogórkowa na żeberkach, prawdziwie domowa
- turecki Adana kebab, spolszczony, z tłustej wołowiny
- makaron z pesto, najszybszy ciepły obiad świata
- zupa cebulowa na białym winie (lub w wersji bezalkoholowej)
- spanakopita, chrupiący, grecki przysmak z ciasta filo, szpinaku i dużej ilości ziół
- brukselka zapiekana z kruszonką
- przyprawa gyros, 4 receptury na 4 smaki przyprawy
- Ajapsandali, warzywny, wegański gruziński gulasz
- wątróbka drobiowa z cebulą, tradycyjna, szybka do zrobienia
- zupa krem z pieczonej papryki, zupa wielosezonowa
- zupa krem z białych warzyw bez kalafiora lub z gruszką
- chili con carne, rozgrzewające, poprawiające nastrój
- uniwersalne, grzanki do zupy lub sałatki na 7 sposobów
- zupa krem z cukinii, słodka, delikatna, szybki obiad w 30 minut
- tiramisu przepis oryginalny, z jajkami lub ze śmietaną
- zupa tajska, aromatyczna, egzotyczna, pyszna
Pingback: Kurczak tikka masala
Pingback: Syrop z cebuli
Pingback: Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Pingback: Prosty tort z kremem kokosowym
Pingback: Knedle z truskawkami