Knedle z truskawkami kojarzą Ci się z krótkim okresem gdzieś w środku lata? Och, pora to zmienić. Knedle z truskawkami ugotujesz także z mrożonych truskawek, a więc mogą śmiało pojawić się na Twoim stole w styczniu, marcu czy listopadzie.
Żeby przygotować dobre knedle z truskawkami postaraj się kupić odpowiednie ziemniaki, bo to od nich zależy smak i konsystencji knedli. W tym artykule zamieszczam spis idealnych gatunków na knedle.
Przed gotowaniem knedli przeczytaj cały przepis.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przyrządzania: do godziny
- Liczba porcji: 2 – 4
- Dieta: wegetariańska, bezmleczna (uwagi w treści przepisu)
SKŁADNIKI
Jakie ziemniaki na knedle?
Wybór ziemniaków jest kluczowy, gdy chcesz ugotować miękkie i smaczne knedle. Najlepiej kupić konkretny gatunek ziemniaków. Te marketowe ziemniaki opisane jako „ziemniaki jadalne” najczęściej kompletnie nie nadają się ani na knedle ani na kluski czy kopytka.
Gdy chcesz ugotować knedle wybierz odpowiedni gatunek ziemniaków. Wybierz ziemniaki typu C lub BC:
- Najlepsze ziemniaki na knedle to te kategorii C są one mączyste, czyli sypkie, odznaczają się wyższą zawartością skrobi i rozsypują się po ugotowaniu. Ziemniaki typu C to odmiany:
- Bryza,
- Cekin,
- Jutrzenka,
- Jurata,
- Gracja,
- Mazur,
- Finezja.
- Ziemniaki kategorii BC, czyli pośrednie, ogólnoużytkowe, odmiany:
- Owacja,
- Magnolia,
- Stokrotka,
- Tajfun,
- Bryza,
- Gracja,
- Ibis,
- Gustaw.
Ziemniaki sprzedawane w marketach, w paczkach, mogą być opisane jako: ziemniaki na kluski, kopytka, ziemniaki mączne. Na etykiecie, małym drukiem, powinien być zapisany także gatunek ziemniaków.
Nie kupuj na knedle ziemniaków opisanych jako „ziemniaki jadalne” bez wskazania konkretnego gatunku. Ziemniaki w sklepach są przecież jadalne. Jeżeli nie ma na opakowaniu gatunku to nie polecam ryzykować z gotowaniem knedli.
Oczywiście nadal ktoś Cie może zrobić w konia, np. na targu, i kupisz nie takie ziemniaki. Przed tym nie ma ratunku.
Knedle z truskawkami
Po podania
Knedle z truskawkami PRZEPIS
Ciasto na knedle
- Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach z dużą szczyptą soli.
- Obierz, gdy wystygną lub ugotuj obrane kartofle. Wybierz jak Ci wygodniej. Knedle z ziemniaków gotowanych w mundurkach będą miały więcej smaku.
- Ziemniaki zgnieć na pure. Użyj ręcznej praski, tłuczka lub specjalnej końcówki do blendera do robienia pure. Nie ważne, czego użyjesz. Masa ziemniaczana nie powinna mieć grudek.
- Masę ziemniaczaną przełóż do miski.
- UWAGA: Teraz okaże się czy ziemniaki nadają się na knedle. Jeżeli po ugotowaniu są sypkie, kruszą się i są matowe będą idealne. Jeżeli ziemniaki błyszczą się, wyglądają jak polakierowane, sprawiają wrażenie gumowatych, ciągną się za łyżką bardzo ciężko będzie zrobić z nich miękkie knedle. Pracując z ziemniakami o małej zawartości skrobi (te błyszczące) możesz podsypywać ciasto dodatkową mąką pszenną, żeby można było ulepić kluski.
- Do ziemniaków dodaj:
- 1 duże jajko
- pszenną mąkę, 250 g
- mąkę ziemniaczaną, 50 g
- szczyptę soli.
- Składniki wymieszaj i wyrabiaj dłońmi jak się wyrabia ciasto na pierogi.
- Po kilku minutach wyrabiania ciasto ziemniaczane powinno odchodzić od rąk, być elastyczne i jednolite. Jeżeli ciasto się klei, jest gumowate i błyszczące dosyp kilka łyżek pszennej mąki i wyrabiaj aż będzie elastyczne i będzie dobrze odchodzić od dłoni.
- Ciasto podziel na 3 części. Dwie przykryj wilgotną kuchenną szmatką.
- Pierwszą część przenieś na stolnice lub blat i utocz z ciasta cienki wałek o grubości ok. 2 cm.
- Podziel wałek nożem na równe części wielkości większego włoskiego orzecha.
Knedle ze świeżymi truskawkami
- Truskawki umyj, obetnij szypułki. Większe owoce przekrój ma części.
- Zostaw garść truskawek na sos.
- Porcję ciasta wielkości orzecha włoskiego rozwałkuj lub rozpłaszcz palcami, aby otrzymać okrągły placuszek.
- Na środek kładź truskawkę, możesz posypać ją szczyptą cukru.
- Oklej truskawki ciastem ziemniaczanym, najlepiej jednakowej grubości.
- Gotowe kluski układaj na posypanej pszenną mąką stolnicy lub desce. Mąka zabezpieczy knedle przed przyklejeniem się do podłoża.
Knedle z mrożonych truskawek
- Mrożone truskawki rozmroź na sitku, zbierając sok do miseczki pod sitkiem, zrobimy z niego sos.
- Odłóż garść truskawek na sos.
- Duże truskawki przekrój na pół.
- Kawałek ciasta ziemniaczanego rozpłaszczaj w dłoniach lub delikatnie rozwałkuj.
- Na środek układaj truskawkę i oklejaj ciastem.
- Być może knedle z mrożonych truskawek będzie Ci się klei trudniej, bo owoce są mniej jędrne. Po ugotowaniu będą pyszne tak samo jak ze świeżych truskawek.
Sos truskawkowy do knedli
Do garnka włóż kilka odłożonych truskawek, jeżeli gotujesz knedle z mrożonych owoców także sok. Dodaj łyżeczkę cukru, odrobinę cukru z wanilią lub 2 krople ekstraktu z wanilii. Owoce możesz rozgnieść widelcem lub zmiksować np. ręcznym blenderem.
Propozycja podania
Ugotowane knedle z truskawkami polej sosem truskawkowym, możesz także wykorzystać jogurt naturalny lub skyr.
Niektórzy lubią knedle z chrupiące bułką tartą usmażone na maśle.
Przepisy kulinarne
Knedle z truskawkami są bliźniaczo podobne do klusek ze śliwkami. Znajdziesz je na blogu tutaj: knedle ze śliwkami. Polecam Tobie przepisy na pyszne: pancake, racuchy drożdżowe, racuchy z jabłkami lub chrupiące gofry. Na obiad polecam bitki wieprzowe i zupa z białych warzyw, elegancka i smaczna na pierwsze danie.
Lubię knedle, bardziej ze śliwkami a dzieci z truskawkami. I mgliście wiedziałem, jakie ziemniaki na knedle kupić, żeby wyszły dobre. Zawsze kupowałem ziemniaki w paczkach, ale teraz to każdy warzywniak stoi otworem. To zestawienie jest super. W warzywniaku nie będzie problemu z kupieniem dobrych kartofli. Nigdy nie robiłem knedle z mrożonych truskawek, i to był błąd. Dzieciom zrobię jutro, ale będzie radość.
Smacznego 🙂