Keks, nazywany także jako keks królewski to obok makowca moje ulubione ciasto. Tu łączą się znakomity smak i łatwe wykonanie. Możesz zrobić keks z bakaliami zgodnie z moim przepisem lub przygotować inny zestaw suszonych owoców i orzechów, który nada mu inny smak. Możesz także upiec budżetową wersję z gotową mieszanką keksową. Oprócz tego, że to wersja ekonomiczna to także szybsza do wykonania, bo bez krojenia bakali, prażenia orzechów itp.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas:
- przygotowanie składników ok. 20 minut,
- przygotowanie ciasta 10 minut
- pieczenie ok. 1 godziny
- Liczba porcji: 2 keksówki po 30 cm
- Dieta: wegetariańska, bezmleczna (zamień masło na margarynę i mleko na napój roślinny)
SKŁADNIKI
Keks (keks królewski)
Bakalie
Do upieczenia keksu możesz użyć gotowej mieszanki kandyzowanych owoców lub przygotować te z listy niżej. To właśnie bakalie nadają keksowi niepowtarzalny smak i aromat. Dokładnie sprawdź orzechy włoskie, czy nie są gorzkie lub zjełczałe. Spróbuj kilku kawałków.
Do przygotowania formy

Keks PRZEPIS
Najpierw przygotujemy bakalie, jest z nimi najwięcej pracy. Samo ciasto robi się błyskawicznie.
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: jajka i mleko wyciągnij wcześniej z lodówki lub podgrzej mleko a jajka włóż na chwilę do ciepłej wody. Ogrzeją się w kilka minut.
- Rodzynki (100 g) wrzuć na sitko i przelej wrzątkiem. Przesyp do miseczki i zalej 50 ml rumu lub soku jabłkowego. Zostaw do nasiąknięcia.
- 150 g orzechów włoskich upraż na suchej patelni, przesyp na deskę i posiekaj, niezbyt drobno.
- Morele, daktyle i skórkę pomarańczową przelej wrzątkiem na sitku.
- Morele i daktyle posiekaj w drobną kostkę, nie mniejsze niż 5 x 5 mm. Przełóż do miski: posiekane orzechy, pokrojone morele i daktyle i skórkę pomarańczową. Przed dodaniem do ciasta posypiemy je mąką, ale jeszcze nie teraz.
- Mikserem utrzyj 250 g masła (lub margaryny w wersji bezmlecznej) i 250 g drobnego cukru do wypieków na jasny krem. Jeżeli chcesz dodać cukier waniliowy (1 łyżeczki) to dodaj go teraz.
- Włącz piekarnik, 180ºC, grzanie góra / dół.
- Odważ 500 g mąki pszennej, dodaj do niej 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszaj rózgą kuchenną.
- Do utartego masła dodawaj na zmianę po 1/4 mąki i po jednym jajku.
- Wymieszaj mleko z ekstraktem waniliowym, jeżeli dodajesz ekstrakt zamiast cukru waniliowego. Dodaj do ciasta także rum lub sok jabłkowy z moczenia rodzynek. Rodzynki dodaj do miski z pozostałymi bakaliami, żeby wszystkie razem obtoczyć w mące.
- Do bakalii dodaj 2 łyżki pszennej mąki. Starannie wymieszaj a potem dodaj do ciasta. Dokładnie wymieszaj.
- Blaszki wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Przełóż do nich ciasto.


Pieczenie
Foremki z ciastem wstaw do piekarnika na środkowa półkę i piecz około 60 minut, grzanie góra/ dół, w temperaturze 180ºC. Sprawdź patyczkiem, czy jest upieczone. Jeżeli patyczek jest klejacy to wydluz czas pieczenia o kilka minut. Keks powinien być chrupiący i pięknie przyrumieniony.


Propozycja podania
Keks możesz podać jeszcze ciepły. Możesz polać go lukrem, ja tego nie robię, bo ciasta jest słodkie i ma w sobie bardzo dużo słodkich bakalii.

Przepisy kulinarne
Keks królewski z tego przepisu to ciasto doskonałe. Chrupiące, słodkie, łatwe do przygotowania. Polecam Ci także inne przepisy na smaczne desery: gofry wg. Michaela Roux, racuchy drożdżowe, racuchy z jabłkami i tiramisu przepis oryginalny, szybkie pierniczki w sam raz na święta oraz uniwersalny biszkopt, który nigdy nie opada. Polecam Ci także przepis na prosty tort z kremem kokosowym.
Wygląda bardzo apetycznie. Nie przepadam za orzechami włoskimi. Można zamienić na migdały? Mogą być w skórkach czy lepiej zblanszować i je obrać?
Oczywiście możesz zamienić orzechy włoskie na migdały. Możesz je obrać, ale to nie jest konieczne. Wystarczy je podprażyć i posiekać na większe kawałki. Jeżeli po prażenia skórka będzie odchodzić weź migdały w dłonie i trochę je obetrzyj. Część skórki odpadnie.
Dzień dobry, czy to ciasto można upiec bez bakalii?
Można, będzie wtedy przypominać ucierane ciasto bez dodatków.
Ciekawi mnie to opadanie bakalii. Kiedyś upieklam ciasto z przepisu innego bloga i bakalie co do jednej opadły na dno. Koszmarnie to wyglądało. Slabo się upieklo i nie było zbyt smaczne.
Czy obsypanie bakalii mąką serio pomaga? Widze na zdjęciu, ze ilosc bakalii jest bardzo duża. Czyli jednak może się udać. Spróbuję ostatni raz. Czy po to polewamy bakalie wodą, żeby mąka się przykleiła?
Aniu, jeżeli wszystkie bakalie będą przepłukane wodą to mąką się do nich przykleić, dzięki temu pozostają w całym cieście. Nic nie opada. Powodzenia!
Pingback: Pstrąg z piekarnika
Pingback: Szakszuka z fetą
Pingback: Pączki z 8 żółtek