Keftedes, pulpety greckie z fetą to jeden z lepszych sposobów na szybki obiad z mielonego mięsa. Feta, oliwki, pomidory, pietruszka. Tu wszystko do siebie pasuje.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas gotowania: do 1 godziny
- Liczba porcji: 12 – 14 pulpecików (po 55 gramów każdy)
- Dieta: bezglutenowa
SKŁADNIKI
Keftedes
Mięso na pulpety keftedes w moim wykonaniu to mielona wieprzowina. Najczęściej kupuję:
- mieloną szynkę – pulpety są chudsze,
- mieloną łopatkę – pulpety są tłustsze.
Oliwki kupuję bez pestek i bez nadzienia. A pęczek pietruszki siekam łącznie z łodygami.
Do podania
Pulpeciki greckie z fetą, keftedes możesz zjeść z kawałkiem pieczywa. Ja czasem zjadam je z makaronem.
Keftedes PRZEPIS
Mięso mielone wyciągnij z lodówki, niech nie będzie zbyt zimne.
Sos pomidorowo – pietruszkowy
- Pęczek pietruszki, listki i łodyżki bardzo drobno pokrój albo zmiksuj na drobne w małym malakserze.
- Obierz dwie cebule, pokrój w bardzo drobną kostkę i dodaj do pietruszki.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i dodaj 1/2 mieszkanki pietruszkowo – cebulowej (drugą dodamy do mięsa). Podsmaż 3 minuty, delikatnie mieszając.
- Dodaj:
- 400 g krojonych pomidorów z puszki,
- 1 łyżeczkę przecieru pomidorowego,
- szczyptę soli,
- szczyptę pieprzu.
- Smaż przez kilka minut, aż sos się nieco zagęści przez odparowanie soku. Odstaw, żeby smaki się połączyły.
Keftedes
- 4 kromki pszennego chleba albo jedna pszenną bułkę bez ziaren (może być grahamka) zalej wodą. Jak pieczywo będzie już całkowicie namoczone wyciśnij je w dłoniach. Odciśnięte pieczywo dodamy do masy mięsnej.
- Mięso mielone wymieszaj z przyprawami i dodatkami:
- 1/2 mieszkanki pietruszkowo – cebulowej,
- 1 żółtkiem z dużego jajka,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- szczyptą soli,
- szczyptą pieprzu,
- dodaj pieczywo odciśnięte z wody,
- pokrojone w cienkie plasterki oliwki (ok. 80 g).
- Wymieszaj, żeby masa była jednolita, dobrze wyrobiona będzie kleić się do dłoni.
- Pora na fetę. Możesz dodać ją do pulpetów na dwa sposoby:
- sposób nr 1, szybszy – dodaj fetę do masy mięsnej. Fetę pokrój w małą kostkę, tak około 0,5 – 1 cm. Delikatnie wymieszaj z masą mięsną, żeby tego sera nie zmiażdżyć. Niech kawałki będą widoczne w pulpetach. Wadą tego rozwiązania jest to, że czasem podczas smażenia niektóre kawałki fety z pulpetów wpadną do sosu. To nie jest dramat. Bardziej efekt wizualny. Plusem jest to, że to szybsza metoda robienia pulpetów. Odważ 55 gramów mieszkanki, firmuj w dłoniach kulki i smaż z obu stron na rozgrzanej patelni na 2 łyżkach oliwy do złotego koloru, po 2 – 3 minuty z każdej strony. Usmażone przełóż do sosu.
- sposób nr 2, bardziej wow – pokrój fetę w kostkę ok. 1,5 cm i będziesz nią nadziewać pulpety. Odważ odważ 55 gramów masy mięsnej na jeden pulpet, w dłoniach zrób z niego cienki placek. Nakładaj na środek kostkę fety i zalep. Gotowe pulpeciki smaż na rozgrzanej patelni na 2 łyżkach oliwy do złoto – brązowego koloru. Po 2 – 3 minuty z każdej strony. Usmażone przełóż do sosu.
- Podsmażone pulpety duś w sosie jeszcze przez kilka minut, żeby smaki się nieco połączyły.
Propozycja podania
Pulpety keftedes są gotowe do jedzenia od razu po przygotowaniu. Podawaj z pieczywem albo makaronem, posypane posiekaną natką pietruszki.
Przepisy kulinarne – pulpety greckie z fetą
Z greckiej kuchni zawłaszczyłam całkiem sporo pyszności. Keftedes to jedna z nich. Obok spanakopita, szpinakowo – ziołowa pychota z ciasta filo czy tzatziki.
Polecam Twojej uwadze także moje zupy: zupa krem z białych warzyw, grochówka, kapuśniak z kiszonej kapusty i najlepszy przepis na biszkopt z 6 jaj oraz biszkopt czekoladowy.