keftedes

Keftedes

Keftedes, pulpety greckie z fetą to jeden z lepszych sposobów na szybki obiad z mielonego mięsa. Feta, oliwki, pomidory, pietruszka. Tu wszystko do siebie pasuje.

Podstawowe informacje

  • Czas gotowania: do 1 godziny
  • Liczba porcji: 12 – 14 pulpecików (po 55 gramów każdy)
  • Dieta: bezglutenowa

SKŁADNIKI

Keftedes

Mięso na pulpety keftedes w moim wykonaniu to mielona wieprzowina. Najczęściej kupuję:

  • mieloną szynkę – pulpety są chudsze,
  • mieloną łopatkę – pulpety są tłustsze.

Oliwki kupuję bez pestek i bez nadzienia. A pęczek pietruszki siekam łącznie z łodygami.














Do podania

Pulpeciki greckie z fetą, keftedes możesz zjeść z kawałkiem pieczywa. Ja czasem zjadam je z makaronem.


Keftedes PRZEPIS

Mięso mielone wyciągnij z lodówki, niech nie będzie zbyt zimne.

Sos pomidorowo – pietruszkowy

  1. Pęczek pietruszki, listki i łodyżki bardzo drobno pokrój albo zmiksuj na drobne w małym malakserze.
  2. Obierz dwie cebule, pokrój w bardzo drobną kostkę i dodaj do pietruszki.
  3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i dodaj 1/2 mieszkanki pietruszkowo – cebulowej (drugą dodamy do mięsa). Podsmaż 3 minuty, delikatnie mieszając.
  1. Dodaj:
    • 400 g krojonych pomidorów z puszki,
    • 1 łyżeczkę przecieru pomidorowego,
    • szczyptę soli,
    • szczyptę pieprzu.
  2. Smaż przez kilka minut, aż sos się nieco zagęści przez odparowanie soku. Odstaw, żeby smaki się połączyły.

Keftedes

  1. 4 kromki pszennego chleba albo jedna pszenną bułkę bez ziaren (może być grahamka) zalej wodą. Jak pieczywo będzie już całkowicie namoczone wyciśnij je w dłoniach. Odciśnięte pieczywo dodamy do masy mięsnej.
  2. Mięso mielone wymieszaj z przyprawami i dodatkami:
    • 1/2 mieszkanki pietruszkowo cebulowej,
    • 1 żółtkiem z dużego jajka,
    • 1/2 łyżeczki cynamonu,
    • szczyptą soli,
    • szczyptą pieprzu,
    • dodaj pieczywo odciśnięte z wody,
    • pokrojone w cienkie plasterki oliwki (ok. 80 g).
  3. Wymieszaj, żeby masa była jednolita, dobrze wyrobiona będzie kleić się do dłoni.
  1. Pora na fetę. Możesz dodać ją do pulpetów na dwa sposoby:
    • sposób nr 1, szybszy – dodaj fetę do masy mięsnej. Fetę pokrój w małą kostkę, tak około 0,5 – 1 cm. Delikatnie wymieszaj z masą mięsną, żeby tego sera nie zmiażdżyć. Niech kawałki będą widoczne w pulpetach. Wadą tego rozwiązania jest to, że czasem podczas smażenia niektóre kawałki fety z pulpetów wpadną do sosu. To nie jest dramat. Bardziej efekt wizualny. Plusem jest to, że to szybsza metoda robienia pulpetów. Odważ 55 gramów mieszkanki, firmuj w dłoniach kulki i smaż z obu stron na rozgrzanej patelni na 2 łyżkach oliwy do złotego koloru, po 2 – 3 minuty z każdej strony. Usmażone przełóż do sosu.
    • sposób nr 2, bardziej wow – pokrój fetę w kostkę ok. 1,5 cm i będziesz nią nadziewać pulpety. Odważ odważ 55 gramów masy mięsnej na jeden pulpet, w dłoniach zrób z niego cienki placek. Nakładaj na środek kostkę fety i zalep. Gotowe pulpeciki smaż na rozgrzanej patelni na 2 łyżkach oliwy do złoto – brązowego koloru. Po 2 – 3 minuty z każdej strony. Usmażone przełóż do sosu.
  2. Podsmażone pulpety duś w sosie jeszcze przez kilka minut, żeby smaki się nieco połączyły.

Propozycja podania

Pulpety keftedes są gotowe do jedzenia od razu po przygotowaniu. Podawaj z pieczywem albo makaronem, posypane posiekaną natką pietruszki.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne – pulpety greckie z fetą

Z greckiej kuchni zawłaszczyłam całkiem sporo pyszności. Keftedes to jedna z nich. Obok spanakopita, szpinakowo – ziołowa pychota z ciasta filo czy tzatziki.

Polecam Twojej uwadze także moje zupy: zupa krem z białych warzyw, grochówka, kapuśniak z kiszonej kapusty i najlepszy przepis na biszkopt z 6 jaj oraz biszkopt czekoladowy.

Dodaj komentarz