Jajka sadzone z pomidorami to pyszne i aromatyczne danie w sam raz na śniadanie. Jajka przyrządzone w ten sposób przypominają szakszukę, ale są bez papryki i kuminu. Przygotowanie jest łatwe i zajmuje niewiele czasu.
Co znajdziesz w przepisie:
Informacje
- Przygotowanie składników: 5 minut
- Smażenie: ok 15 minut
- Liczba porcji: 2
- Dieta: bezmleczna, bezglutenowa, wegetariańska
SKŁADNIKI
Jajka sadzone z pomidorami
Do dekoracji
Przygotowanie
- Cebulę pokrój na drobną kostkę. To może być szalotka, ale także inna cebula: żółta, cukrowa, czosnkowa lub ich mieszanka. Ja tym razem wykorzystałam szalotkę i cebulę dymkę.
- Szczypiorek pokrój.
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
- Pomidorów z puszki nie trzeba specjalnie przygotowywać. Natomiast świeże pomidory przygotujesz na dwa sposoby:
- pierwszy: pomidory obierz ze skóry nożem lub specjalną obieraczką,
- drugi: pomidory natnij na krzyż w jednym lub kilku miejscach. Tak przygotowane zalej całkowicie wrzątkiem i odczekaj ok 25 sekund. Odlej wrzątek i ostudź warzywa zimna wodą. Po tych zabiegach skórka powinna odchodzić od miąższu. Pomidory przekrój na ćwiartki, potem wykrój szypułki i pokrój w kostkę ok 1 x 1 cm. Pomidory odłóż do miski, sok który z nich wycieknie nie będzie potrzebny (możesz go wypić). Pestek nie wyrzucaj, razem z pomidorami dodaj do potrawy.
Jajka sadzone z pomidorami PRZEPIS
- Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy, a gdy patelnia nagrzeje się dodaj dwie szalotki drobno pokrojone, może być też większa cebula żółta, czosnkowa albo cukrowa. Smaż kilka minut co chwilę mieszkając. Cebula może się zeszklić, ale nie może się przyrumienić ani przypalić, bo wtedy stanie się gorzka i zepsuje smak potrawy.
- Po kilku minutach dodaj do cebuli przeciśnięty przez praskę 2 ząbki czosnku. Podsmaż chwilę, także nie za długo, żeby go nie przypalić.
- Na patelnię dodaj 2 pokrojone i obrane ze skóry pomidory bez soku, ale z pestkami lub cała puszkę krojonych pomidorów. Zawartość patelni smaż kilka minut na większej mocy palnika, mieszaj delikatnie, żeby pomidory się nie rozpadły. Chcemy, żeby pomidory były wyraźnie widoczne w potrawie i nie zamieniły się w przecier.
- Do pomidorów, cebuli i czosnku dodaj przyprawy:
- dużą szczyptę czarnego, mielonego pieprzu,
- dużą szczyptę sól,
- opcjonalnie oregano świeże lub suszone
- gdy lubisz ostrzejsze smaki pokrojone chili lub ostrą paprykę w proszku.
- W smażonych warzywach zrób miejsce łopatką i wbij do nich jajka. Posól jajka. Szakszukę posyp połową szczypioru. NIE MIESZAJ. Zmniejsz moc palnika, patelnię przykryj pokrywką. Smaż przez kilka minut tak, aby białko się ścięło a żółtko pozostało płynne. Zazwyczaj czas potrzeby do otrzymania gotowej potrawy to 3 – 4 minut w zależności od mocy palnika.
Propozycja podania
Jajka sadzone na pomidorach można podawać na różne sposoby, ze świeżą lub grilowaną bagietką, bułką lub innym pieczywem. Możesz jeść je z patelni lub delikatnie przenieść na talerz. Możesz posypać dodatkowym szczypiorem, świeżym oregano lub natką pietruszki. Potrawa smakuje także solo jedzona bez pieczywa.
Jeżeli posmakowały Ci jajka sadzone na pomidorach spróbuj jajka w innej odsłonie, bardziej egzotyczne w potrawie jaką jest szakszuka czy szakszuka z fetą.
Przepisy kulinarne
Jajka sadzone na pomidorach
Jeśli już wypróbowałeś przepis na tę przepyszną potrawę, jaką są jajka sadzone na pomidorach i chcesz kontynuować kulinarne przygody, mam dla Ciebie kilka smakowitych przepisów. Po pierwsze rosół. Ten klasyczny bulion jest doskonałym wyborem, gdy czujesz się osłabiony lub potrzebujesz rozgrzewki w chłodne dni. Mój przepis to rosół z kury lub kurczaka. Prosty i aromatyczny. Polecam racuchy drożdżowe i hiszpański chłodnik gazpacho.
Zupa ogórkowa lub chłodnik z botwinki dla spragnionych czegoś lekkiego i orzeźwiającego. To tradycyjne dania polskie, które opierają się na kwaśnych smakach. Coś wyjątkowego, czyli zupa wiśniowa dla poszukiwaczy nietypowych smaków. Kilka ciekawych i szybkich do zrobienia past na kanapki: pasta jajeczna, pasta jajeczna z oliwkami, pasta jajeczna z suszonymi pomidorami, pasta jajeczna z rybą wędzoną.
Na deser proponuję ciasto drożdżowe z truskawkami, czyli prawdziwy przysmak dla miłośników truskawek. I druga propozycja na deser, czyli klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką. Gdy preferujesz coś bardziej tradycyjnego. Jeżeli zależy ci na szybkim podwieczorku zobacz przepis na racuchy z jabłkami, biszkopt i biszkopt czekoladowy.
To jest najlepsze śniadanie na leniwy dzień! Kumin robi całą robotę. Ta szakszuka jest na prawdę smaczna. Czy kiedy mam mało soczyste pomidory mogę dodać trzy łyżki passaty pomidorowej?
Tak, dodaj śmiało.
Czy kumin w moździerzu trzeba rozbić na pył, czy taki w kawałkach też będzie ok?
Możesz utłuc na proszek, ale taki w drobinach też będzie smaczny.
Pingback: Mizeria
Pingback: Tzatzik
Pingback: Racuchy z jabłkami
Pingback: Placki z cukinii
Pingback: Pasta jajeczna ze szczypiorem
Pingback: Pancake
Pingback: Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami
Pingback: Bigos
Pingback: Pasta jajeczna z oliwkami
Pingback: Pasta jajeczna z rybą wędzoną
Pingback: Gazpacho
Pingback: Smalec z fasoli
Pingback: Kotlety mielone
Pingback: Rosół
Pingback: Szakszuka
Pingback: Szakszuka z fetą
Kilka prostych składników i jajeczka jak malowane. Chili świeże, w proszku czy w płatkach, które będzie lepsze?
Każde jest inne i każde jest dobre. Ja najczęściej używam w płatkach i świeżych papryczek.