Domowy hummus przepis oryginalny

Hummus

Hummus z ciecierzycy z egzotycznym smakiem kuminu to najszybsza kulinarna podróż do północnej Afryki lub na Bliski Wschód. Z ugotowaną ciecierzycą ze słoika lub puszki zrobisz w kwadrans. Uwaga. Jest za pyszny.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania ciecierzycy: moczenie ok. 10 godz. + 60 – 90 minut gotowanie lub 30 sekund na otworzenie słoika lub puszki 🙂
  • Liczba porcji – dużo
  • Dieta: bezmleczna, bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • ciecierzyca: 400 g ugotowanych ziaren lub ok. 180 g suchych do ugotowania (odłóż kilkanaście groszków do dekoracji)
  • czosnek – 2 ząbki
  • pasta sezamowa tahini – 12 g
  • sos z cytryny – 3 – 5 łyżek
  • oliwa (olej oliwkowy) – 70 ml
  • sól – do smaku
  • do dekoracja: oliwa, sezam biały lub czarny, kolendra albo dukkah (mieszkanka orzechów i przypraw), owoc granatu.
hummus

Przygotowanie składników na hummus z ciecierzycy

Przygotowanie ciecierzycy

Ciecierzyca ugotowana z puszki/ słoika

Jeżeli używasz ciecierzycy już ugotowanej, z puszki lub słoika przepłucz ją pod bieżącą wodą.

Suszona ciecierzyca

  1. Jeżeli masz suszone ziarna namocz je w wodzie (wody 2 x tyle ile ciecierzycy) najlepiej na ok. 10 godzin.
  2. Wodę odlej, ziarna przepłucz.
  3. Wsyp do garnka, zalej wodą + 5 cm nad poziom ziaren.
  4. Gotuj na małym ogniu od 60 do 90 minut.
  5. Ugotowana ciecierzyca powinna być jedwabiście gładka. Jeżeli nie dogotujesz ciecierzycy dip będzie ziarnisty i może podejść wodą.

Obieranie ciecierzycy – można pominąć

Niektórzy lubią pastę z obranej ciecierzycy, dip z tak przygotowanych ziaren jest bardziej gładki. ALE, jest to tak mała różnica, że na prawdę można pominąć ten krok.

Z ugotowanej ciecierzycy skórki powinny odchodzić przy lekkim naciśnięciu palcami. Jeżeli tak się nie dzieje poniżej sposób krok po kroku jak sobie poradzić z obraniem groszków.

  1. Ugotowaną ciecierzycę zalej gorącą wodą
  2. Dodaj 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. wymieszaj.
  3. Pozostaw na kilka minut.
  4. Weź w dłonie garść ciecierzycy i pocieraj ziarna pod bieżącą wodą, żeby usunąć skórki.

Hummus przepis oryginalny

  1. Wszystkie składniki zblenduj lub zmiksuj na jednolita masę. Możesz użyć blendera kielichowego albo ręcznego.
  2. Jeżeli pasta z ciecierzycy jest zbyt gęsta dodaj łyżkę zimnej wody.
  3. Dopraw solą do smaku.

Propozycja podania

Gotowy, domowy hummus możesz podać bez dekoracji albo polany oliwą, posypany dukkah, ziarnami sezamu, posypany kolendrą lub owocami granatu.

Spodobał Ci się mój przepis? Postaw mi kawę 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Hummus przepis z dukkha i kolendrą
Pasta z ciecierzycy z dukkah, kolendrą i oliwą.

Przepisy kulinarne

Przeglądając książki kucharskie możesz znaleźć na hummus przepisy o bardzo różnorodnym składzie. Mój przepis na hummus nawiązuje do oryginalnych, autentycznych składników.

Polecam Ci także przepis na hummus z fasoli, bardzo podobny w przygotowaniu i smaku. Polecam także moje inne przepisy:

RóżaGotuje.pl na Facebooku: klik

Ten post ma 22 komentarzy

Dodaj komentarz