Domowy hummus przepis oryginalny

Hummus

Hummus z ciecierzycy z egzotycznym smakiem kuminu to najszybsza kulinarna podróż do północnej Afryki lub na Bliski Wschód. Z ugotowaną ciecierzycą ze słoika lub puszki zrobisz w kwadrans. Uwaga. Jest za pyszny.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania ciecierzycy: moczenie ok. 10 godz. + 60 – 90 minut gotowanie lub 30 sekund na otworzenie słoika lub puszki 🙂
  • Liczba porcji – 450 g hummusu
  • Dieta: bezmleczna, bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

SKŁADNIKI

Hummus








Do dekoracji (opcjonalnie)






hummus

Hummus z ciecierzycy PRZEPIS

Przygotowanie ciecierzycy

Ciecierzyca ugotowana z puszki/ słoika

Jeżeli używasz ciecierzycy już ugotowanej, z puszki lub słoika przepłucz ją pod bieżącą wodą.

Suszona ciecierzyca

  1. Jeżeli masz suszone ziarna namocz je w wodzie (wody 2 x tyle ile ciecierzycy) najlepiej na ok. 10 godzin.
  2. Wodę odlej, ziarna przepłucz.
  3. Wsyp do garnka, zalej wodą + 5 cm nad poziom ziaren.
  4. Opcjonalnie możesz dodać szczyptę sody oczyszczonej, żeby ciecierzyca ładniej się ugotowało i była bardziej kremowa.
  5. Gotuj na małym ogniu od 60 do 90 minut.
  6. Ugotowana ciecierzyca powinna być jedwabiście gładka. Jeżeli nie dogotujesz ciecierzycy dip będzie ziarnisty i może podejść wodą.

Obieranie ciecierzycy – można pominąć

Niektórzy lubią pastę z obranej ciecierzycy, dip z tak przygotowanych ziaren jest bardziej gładki. ALE, jest to tak mała różnica, że na prawdę można pominąć ten krok.

Z ugotowanej ciecierzycy skórki powinny odchodzić przy lekkim naciśnięciu palcami. Jeżeli tak się nie dzieje poniżej sposób krok po kroku jak sobie poradzić z obraniem groszków.

  1. Ugotowaną ciecierzycę zalej gorącą wodą
  2. Dodaj 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. wymieszaj.
  3. Pozostaw na kilka minut.
  4. Weź w dłonie garść ciecierzycy i pocieraj ziarna pod bieżącą wodą, żeby usunąć skórki.

Hummus przepis oryginalny

  1. Wszystkie składniki zblenduj lub zmiksuj na jednolita masę. Możesz użyć blendera kielichowego albo ręcznego.
  2. Jeżeli pasta z ciecierzycy jest zbyt gęsta dodaj łyżkę zimnej wody.
  3. Dopraw solą do smaku.

Propozycja podania

Gotową, domową pastę z ciecierzycy możesz podać bez dekoracji albo polany oliwą, posypany dukkah, ziarnami sezamu, posypany kolendrą lub owocami granatu. Smakuje z pieczywem każdego rodzaju.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp
Hummus przepis z dukkha i kolendrą
Pasta z ciecierzycy z dukkah, kolendrą i oliwą.

Przepisy kulinarne

Pasta z ciecierzycy z puszki (domowy hummus)

Przeglądając książki kucharskie możesz znaleźć na domowy hummus przepisy o bardzo różnorodnym składzie. Mój przepis na hummus nawiązuje do oryginalnych, autentycznych składników.

Polecam Ci także przepis na hummus z fasoli, bardzo podobny w przygotowaniu i smaku. Polecam także moje inne przepisy:

Ten post ma 28 komentarzy

Dodaj komentarz