Hummus z ciecierzycy z egzotycznym smakiem kuminu to najszybsza kulinarna podróż do północnej Afryki lub na Bliski Wschód. Z ugotowaną ciecierzycą ze słoika lub puszki zrobisz w kwadrans. Uwaga. Jest za pyszny.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania ciecierzycy: moczenie ok. 10 godz. + 60 – 90 minut gotowanie lub 30 sekund na otworzenie słoika lub puszki 🙂
- Liczba porcji – dużo
- Dieta: bezmleczna, bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- ciecierzyca: 400 g ugotowanych ziaren lub ok. 180 g suchych do ugotowania (odłóż kilkanaście groszków do dekoracji)
- czosnek – 2 ząbki
- pasta sezamowa tahini – 12 g
- sos z cytryny – 3 – 5 łyżek
- oliwa (olej oliwkowy) – 70 ml
- sól – do smaku
- do dekoracja: oliwa, sezam biały lub czarny, kolendra albo dukkah (mieszkanka orzechów i przypraw), owoc granatu.

Przygotowanie składników na hummus z ciecierzycy
Przygotowanie ciecierzycy
Ciecierzyca ugotowana z puszki/ słoika
Jeżeli używasz ciecierzycy już ugotowanej, z puszki lub słoika przepłucz ją pod bieżącą wodą.
Suszona ciecierzyca
- Jeżeli masz suszone ziarna namocz je w wodzie (wody 2 x tyle ile ciecierzycy) najlepiej na ok. 10 godzin.
- Wodę odlej, ziarna przepłucz.
- Wsyp do garnka, zalej wodą + 5 cm nad poziom ziaren.
- Gotuj na małym ogniu od 60 do 90 minut.
- Ugotowana ciecierzyca powinna być jedwabiście gładka. Jeżeli nie dogotujesz ciecierzycy dip będzie ziarnisty i może podejść wodą.
Obieranie ciecierzycy – można pominąć
Niektórzy lubią pastę z obranej ciecierzycy, dip z tak przygotowanych ziaren jest bardziej gładki. ALE, jest to tak mała różnica, że na prawdę można pominąć ten krok.
Z ugotowanej ciecierzycy skórki powinny odchodzić przy lekkim naciśnięciu palcami. Jeżeli tak się nie dzieje poniżej sposób krok po kroku jak sobie poradzić z obraniem groszków.
- Ugotowaną ciecierzycę zalej gorącą wodą
- Dodaj 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. wymieszaj.
- Pozostaw na kilka minut.
- Weź w dłonie garść ciecierzycy i pocieraj ziarna pod bieżącą wodą, żeby usunąć skórki.
Hummus przepis oryginalny
- Wszystkie składniki zblenduj lub zmiksuj na jednolita masę. Możesz użyć blendera kielichowego albo ręcznego.
- Jeżeli pasta z ciecierzycy jest zbyt gęsta dodaj łyżkę zimnej wody.
- Dopraw solą do smaku.




Propozycja podania
Gotowy, domowy hummus możesz podać bez dekoracji albo polany oliwą, posypany dukkah, ziarnami sezamu, posypany kolendrą lub owocami granatu.

Przepisy kulinarne
Przeglądając książki kucharskie możesz znaleźć na hummus przepisy o bardzo różnorodnym składzie. Mój przepis na hummus nawiązuje do oryginalnych, autentycznych składników.
Polecam Ci także przepis na hummus z fasoli, bardzo podobny w przygotowaniu i smaku. Polecam także moje inne przepisy:
- Pierogi z mięsa z rosołu
- Placki ziemniaczane
- Szakszuka
- Ciasto francuskie z jabłkami
- Kotlety mielone
- Smalec z fasoli
- Racuchy drożdżowe
- Leczo
- Bigos
- Chłodnik z ogórków
- Pasta jajeczna
- Pancake
- Placki z cukinii
- Tzatziki
- Kurczak z piekarnika
- Naleśniki
RóżaGotuje.pl na Facebooku: klik
Pingback: Zupa tajska z kurczakiem
Pingback: Sałatka z arbuzem
Pingback: Tiramisu
Pingback: Dukkah
Pingback: Zupa pomidorowa z pomidorów
Pingback: Zupa krem z cukinii
Pingback: Chili con carne
Pingback: Zupa jarzynowa z cukinią
Pingback: Grzanki
Pingback: Zupa krem z białych warzyw
Pingback: Gofry wg Michaela Roux
Pingback: Pesto
Pingback: Wątróbka drobiowa z cebulą
Pingback: Zupa krem z pieczonej papryki
Pingback: Przyprawa gyros
Pingback: Pesto z rukoli
Pingback: Brukselka
Pingback: Gofry wg Michaela Roux - Przepisy kulinarne | RóżaGotuje.pl
Pingback: Hummus z pietruszką - RóżaGotuje.pl
Pingback: Spanakopita - RóżaGotuje.pl
Pingback: Smalec z fasoli - RóżaGotuje.pl
Pingback: Naleśniki szpinakowe