Hummus z ciecierzycy z egzotycznym smakiem kuminu to najszybsza kulinarna podróż do północnej Afryki lub na Bliski Wschód. Z ugotowaną ciecierzycą ze słoika lub puszki zrobisz w kwadrans. Uwaga. Jest za pyszny.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania ciecierzycy: moczenie ok. 10 godz. + 60 – 90 minut gotowanie lub 30 sekund na otworzenie słoika lub puszki 🙂
- Liczba porcji – 450 g hummusu
- Dieta: bezmleczna, bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
SKŁADNIKI
Hummus
Do dekoracji (opcjonalnie)

Hummus z ciecierzycy PRZEPIS
Przygotowanie ciecierzycy
Ciecierzyca ugotowana z puszki/ słoika
Jeżeli używasz ciecierzycy już ugotowanej, z puszki lub słoika przepłucz ją pod bieżącą wodą.
Suszona ciecierzyca
- Jeżeli masz suszone ziarna namocz je w wodzie (wody 2 x tyle ile ciecierzycy) najlepiej na ok. 10 godzin.
- Wodę odlej, ziarna przepłucz.
- Wsyp do garnka, zalej wodą + 5 cm nad poziom ziaren.
- Opcjonalnie możesz dodać szczyptę sody oczyszczonej, żeby ciecierzyca ładniej się ugotowało i była bardziej kremowa.
- Gotuj na małym ogniu od 60 do 90 minut.
- Ugotowana ciecierzyca powinna być jedwabiście gładka. Jeżeli nie dogotujesz ciecierzycy dip będzie ziarnisty i może podejść wodą.
Obieranie ciecierzycy – można pominąć
Niektórzy lubią pastę z obranej ciecierzycy, dip z tak przygotowanych ziaren jest bardziej gładki. ALE, jest to tak mała różnica, że na prawdę można pominąć ten krok.
Z ugotowanej ciecierzycy skórki powinny odchodzić przy lekkim naciśnięciu palcami. Jeżeli tak się nie dzieje poniżej sposób krok po kroku jak sobie poradzić z obraniem groszków.
- Ugotowaną ciecierzycę zalej gorącą wodą
- Dodaj 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. wymieszaj.
- Pozostaw na kilka minut.
- Weź w dłonie garść ciecierzycy i pocieraj ziarna pod bieżącą wodą, żeby usunąć skórki.
Hummus przepis oryginalny
- Wszystkie składniki zblenduj lub zmiksuj na jednolita masę. Możesz użyć blendera kielichowego albo ręcznego.
- Jeżeli pasta z ciecierzycy jest zbyt gęsta dodaj łyżkę zimnej wody.
- Dopraw solą do smaku.




Propozycja podania
Gotową, domową pastę z ciecierzycy możesz podać bez dekoracji albo polany oliwą, posypany dukkah, ziarnami sezamu, posypany kolendrą lub owocami granatu. Smakuje z pieczywem każdego rodzaju.

Przepisy kulinarne
Pasta z ciecierzycy z puszki (domowy hummus)
Przeglądając książki kucharskie możesz znaleźć na domowy hummus przepisy o bardzo różnorodnym składzie. Mój przepis na hummus nawiązuje do oryginalnych, autentycznych składników.
Polecam Ci także przepis na hummus z fasoli, bardzo podobny w przygotowaniu i smaku. Polecam także moje inne przepisy:
Pingback: Zupa tajska z kurczakiem
Pingback: Sałatka z arbuzem
Pingback: Tiramisu
Pingback: Dukkah
Pingback: Zupa pomidorowa z pomidorów
Pingback: Zupa krem z cukinii
Pingback: Chili con carne
Pingback: Zupa jarzynowa z cukinią
Pingback: Grzanki
Pingback: Zupa krem z białych warzyw
Pingback: Gofry wg Michaela Roux
Pingback: Pesto
Pingback: Wątróbka drobiowa z cebulą
Pingback: Zupa krem z pieczonej papryki
Pingback: Przyprawa gyros
Pingback: Pesto z rukoli
Pingback: Brukselka
Pingback: Gofry wg Michaela Roux - Przepisy kulinarne | RóżaGotuje.pl
Pingback: Hummus z pietruszką - RóżaGotuje.pl
Pingback: Spanakopita - RóżaGotuje.pl
Pingback: Smalec z fasoli - RóżaGotuje.pl
Pingback: Naleśniki szpinakowe
Pingback: Pasta z kurczaka
Pingback: Twarożek z koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim
Pingback: Ajapsandali
Pingback: Rosół wołowy
Pingback: Pierogi z wiśniami
Pingback: Ser halloumi z pomidorami i ciecierzycą