hummus z pietruszką

Hummus z pietruszką

Hummus z pietruszką zachwyca kolorem, zapachem i smakiem. To smarowidło pozostawia wielkie pole do improwizacji. Oprócz natki możesz dodać inne zioła i otrzymasz cudowne w smaku: hummus z bazylią, hummus ze szczypiorkiem lub hummus ziołowy.

Ten przepis jest takim właśnie małym przyjacielem zielnika. Każde ziółko jest mile widziane. Ja do mojego hummus z pietruszką dodałam inne zioła z ogródka. Zachęcam do tego samego kroku.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: do 30 minut
  • Liczba porcji: dużo
  • Dieta: bezglutenowa, bezmleczna, wegetariańska, wegańska

Składniki

  • ciecierzyca gotowana – 400 g lub 180 g suchych groszków do ugotowania. W przepisie na hummus znajdziesz wskazówki jak ugotować ciecierzycę
  • zioła (możesz stworzyć własną kompozycję ziół):
    • nać pietruszki razem z ogonkami porządna garść
    • liście bazylii mała garść
    • liście mięty porządna garść
    • szczypiorek – porządna garść
  • czosnek – 1 ząbek
  • pasta sezamowa tahini – 12 g
  • sos z cytryny – 3 – 5 łyżek
  • oliwa (olej oliwkowy) – 70 ml
  • sól – do smaku
  • do dekoracja:
    • kilka groszków ugotowanej ciecierzycy,
    • liście mięty, bazylii, pietruszki,
    • ziarna czarnego i białego sezamu
    • oliwa do polania

Hummus z pietruszką PRZEPIS

  1. Ciecierzyce ugotuj lub wydobądź ze sloika. Możesz ozważyć obranie groszków ze skórki. Dobry malakser lub blendera kielichowy poradzi sobie ze zmieleniem skórek, mimo to ja czasem odbieram ciecierzyca ze skórek. Hummus wychodzi wtedy bardziej kremowy i aksamitny.
  2. Do miseczki lub polejmnika blendera kielichowego dodaj:
    • 400 g ugotowanej ciecierzyca
    • 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
    • 12 g pasty sezamowej Tahiti
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 770 ml oliwy z oliwek
    • dużą szczyptę soli
    • dodaj posiekane z grubsza zioła
  1. Zmiksuj na gładką pastę. Jezeli hummus jest za gęsty dodaj 1 łyżkę lodowatej wody. Jezeli to nie pomogło dodaj 1 łyżkę oliwy itd. na zmianę.

Propozycja podania

Hummus z pietruszką, czy raczej hummus ziołowy jest cudownym dodatkiem do pieczywa.

Udekoruj go kilkoma ziarenkami gotowanej ciecierzyca, liśćmi ziól. Posyp ziarnami białego i czarnego sezamu. Do tego kilka łyżek oliwy i gotowe.

Spodobał Ci się mój przepis? Postaw mi kawę 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Przepisy kulinarne

Hummus z bazylią, hummus ze szczypiorkiem, hummus ziołowy

Pasta z ciecierzycy to nie tylko bogactwo smaku, ale także wartościowych składników, które odżywiają nasze ciała. Warto włączyć go na stałe do swojej diety. Na moim blogu znajdziesz inne pasty z ciecierzycy: klasyczny hummus, hummus z fasoli oraz smalec z fasoli, czyli wegańskie smarowidło, które niektórym przypomina w smaku smalec wieprzowy.

Ciecierzyca, znana jest także jako groch włoski (Cicer arietinum), to roślina strączkowa pochodząca z obszarów Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego. Jest uprawiana od tysięcy lat jako źródło białka roślinnego. Ciecierzyca jest bogatym źródłem błonnika, białka, witamin (m.in. B, K) i minerałów (żelazo, magnez, fosfor). Wykorzystywana w kuchni na wiele sposobów, np. do przygotowania hummusu, zup, curry i sałatek. Ciecierzyca może być także składnikiem mąki, z której wyrabiane są placki, takie jak socca. To wszechstronna roślina, ceniona za swoje właściwości odżywcze i smakowe.

Polecam Ci także moje inne przepisy na smakowite zupyśniadanie, czy lunch lub inne potrawy. Wybierz dla siebie coś smacznego.

rozagotuje.pl
rozagotuje.pl

Ten post ma 4 komentarzy

Dodaj komentarz