hummus z pietruszką

Hummus z pietruszką

Hummus z pietruszką (hummus pietruszkowy) zachwyca kolorem, zapachem i smakiem. To smarowidło pozostawia wielkie pole do improwizacji. Oprócz natki możesz dodać inne zioła i otrzymasz cudowne w smaku: hummus z bazylią, hummus ze szczypiorkiem lub hummus ziołowy.

Ten przepis jest takim właśnie małym przyjacielem zielnika. Każde ziółko jest mile widziane. Ja do mojego hummus z pietruszką dodałam inne zioła z ogródka. Zachęcam do tego samego kroku. Ostrożnie z bazylią, ona lubi zdominować smak pasty.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: do 30 minut
  • Liczba porcji: dużo
  • Dieta: bezglutenowa, bezmleczna, wegetariańska, wegańska

SKŁADNIKI

Hummus z pietruszką











Do dekoracji






Hummus z pietruszką PRZEPIS

  1. 180 g suchych ziaren ciecierzycy ugotuj w wodzie ze szczypta soli. W przepisie na klasyczny hummus znajdziesz dokładną instrukcję gotowania ciecierzycy. Możesz rozważyć obranie groszków ze skórki. Dobry malakser lub blendera kielichowy poradzi sobie ze zmieleniem skórek, mimo to ja czasem odbieram ciecierzyca ze skórek. Hummus wychodzi wtedy bardziej kremowy i aksamitny.
  2. Do miseczki lub pojemnika blendera kielichowego dodaj:
    • 400 g ugotowanej ciecierzycy,
    • 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki,
    • 12 g pasty sezamowej Tahiti,
    • 3 łyżki soku z cytryny,
    • 770 ml oliwy,
    • dużą szczyptę soli,
    • dodaj posiekane z grubsza zioła (garść pietruszki, garść szczypioru, garść mięty i kilka listków bazylii).
  1. Zmiksuj na gładką pastę. Jeżeli hummus jest za gęsty dodaj 1 łyżkę lodowatej wody. Jeżeli to nie pomogło dodaj 1 łyżkę oliwy itd. na zmianę.

Propozycja podania

Hummus z pietruszką, czy raczej hummus ziołowy jest cudownym dodatkiem do pieczywa.

Udekoruj go kilkoma ziarenkami gotowanej ciecierzycy, liśćmi ziół. Posyp ziarnami białego i czarnego sezamu. Do tego kilka łyżek oliwy i gotowe.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne – hummus pietruszkowy

Hummus z bazylią, hummus ze szczypiorkiem, hummus ziołowy

Pasta z ciecierzycy to nie tylko bogactwo smaku, ale także wartościowych składników, które odżywiają nasze ciała. Warto włączyć go na stałe do swojej diety. Na moim blogu znajdziesz inne pasty z ciecierzycy: klasyczny hummus, hummus z fasoli oraz smalec z fasoli, czyli wegańskie smarowidło, które niektórym przypomina w smaku smalec wieprzowy.

Ciecierzyca, znana jest także jako groch włoski (Cicer arietinum), to roślina strączkowa pochodząca z obszarów Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego. Jest uprawiana od tysięcy lat jako źródło białka roślinnego. Ciecierzyca jest bogatym źródłem błonnika, białka, witamin (m.in. B, K) i minerałów (żelazo, magnez, fosfor). Wykorzystywana w kuchni na wiele sposobów, np. do przygotowania hummusu, zup, curry i sałatek. Ciecierzyca może być także składnikiem mąki, z której wyrabiane są placki, takie jak socca. To wszechstronna roślina, ceniona za swoje właściwości odżywcze i smakowe.

Polecam Ci także moje inne przepisy na smakowite zupyśniadanie, czy lunch lub inne potrawy. Wybierz dla siebie coś smacznego.

Ten post ma 5 komentarzy

Dodaj komentarz