Hummus z fasoli to sos, dip i pasta do smarowania w jednym, przyrządzana z nasion fasoli na wzór hummusu z ciecierzycy. Z tego przepisu otrzymasz porządne smarowidło do pieczywa i fajny dodatek do chrupiących warzyw.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Przygotowanie składników”
- 10 minut, gdy używasz fasoli z puszki
- 60 – 90 minut, gdy gotujesz fasolę jaś + moczenie fasoli kilka godzin, max. 12
- Dieta: wegańska, wegetariańska, bezglutenowa, bezmleczna
Składniki
- fasola – 180 g suchej fasoli jaś do gotowania lub 400 g ugotowanej lub z puszki.
- czosnek – 1 lub 2 ząbki
- pasta sezamowa tahini – 3 łyżki
- bardzo zimna woda
- przyprawy:
- kumin mielony lub ziarna tłuczone w moździerzu – łyżeczka
- kolendra mielona lub ziarna tłuczone w moździerzu – pół łyżeczki
- ostra papryka w płatkach – pół łyżeczki (możesz zamienić na 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku)
- sól
- sok z cytryny – 2 – 3 łyżki
- do podania:
- oliwa z oliwek
- listki świeżego tymianku
- chilli
- słodka papryka
- czarny pieprz mielony
- liście kolendry

Hummus z fasoli przepis
Gotowanie fasoli
- Fasolę namocz na kilka godzin, ale nie dłużej niż 12.
- Wodę z moczenia fasoli wylej, fasolę przepłucz.
- Nie dodawaj soli.
- Zalej fasolę wodą, kilka centymetrów nad powierzchnię ziaren.
- Zawartość garnka zagotuj i gotuj 10 minut bez pokrywki, potem przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 60 – 90 minut, aż fasola stanie się miękka.
- Wody nie wylewaj, niech fasola wystygnie w sposób naturalny.
- Przed przygotowaniem hummusu fasolę odcedź.
Przygotowanie hummusu
Aby otrzymać idealnie gładki hummus z białej fasoli potrzebny będzie malakser lub blender.
- Do kielicha blendera włóż fasolę i obrany czosnek – miksuj aż powstanie gładka, jednolita masa.
- Gdy robot pracuje:
- dodaj kumin oraz kolendrę,
- tahini,
- sok z cytryny,
- dużą szczyptę soli.
- Jeżeli pasta jest zbyt gęsta dodawaj po łyżce bardzo zimną wodę, aż do uzyskania pożądanej gęstości.
- Wyłącz malakser i dodaj ostrą paprykę w płatkach lub mieloną. Wymieszaj łyżką.
- Hummus z białej fasoli warto schłodzić przed podaniem.
Dip z tego przepisu będzie smakować równie dobrze bez względu na to, czy użyjesz fasoli gotowanej samodzielnie czy wykorzystasz gotową fasolę. Hummus z fasoli z puszki zrobisz po prostu szybciej.



Propozycja podania
Schłodzony hummus podawaj obficie polany oliwą. Możesz udekorować go pieprzem, mieloną papryką, liśćmi tymianku, płatkami lub plasterkami świeżego chilli oraz liśćmi kolendry.

Przepisy kulinarne
Polecam także inne fajne przepisy na apetyczne dania i przekąski:
- szakszuka
- szakszuka z fetą
- placki ziemniaczane
- ciasto francuskie z jabłkami
- smalec z fasoli
- racuchy drożdżowe
- hiszpański chłodnik pomidorowy – gazpacho
- leczo
- pasta jajeczna
- pasta jajeczna z rybą wędzoną
- pasta jajeczna z oliwkami
- pasta jajeczna z suszonymi pomidorami
- pancake
- placki z cukinii
- bigos
RóżaGotuje.pl na Facebooku: klik
Pingback: Pierogi z mięsa z rosołu
Pingback: Hummus
Pingback: Zupa tajska z kurczakiem
Pingback: Sałatka z arbuzem
Pingback: Tiramisu
Pingback: Zupa pomidorowa z pomidorów
Pingback: Dukkah
Pingback: Zupa krem z cukinii
Pingback: Chili con carne
Pingback: Zupa jarzynowa z cukinią
Pingback: Hummus z pietruszką - RóżaGotuje.pl