hummus z fasoli z puszki

Hummus z fasoli

Hummus z fasoli to sos i pasta do smarowania w jednym, przyrządzana z nasion fasoli na wzór hummusu z ciecierzycy. Z tego przepisu otrzymasz porządne smarowidło do pieczywa i fajny dodatek do chrupiących warzyw.

Podstawowe informacje

  • Przygotowanie składników:
    • 10 minut, gdy używasz fasoli z puszki lub woreczka
    • 60 – 90 minut, gdy gotujesz fasolę jaś + moczenie fasoli kilka godzin, max. 12
  • Liczba porcji: ok. 450 gramów hummusu z fasoli
  • Dieta: wegańska, wegetariańska, bezglutenowa, bezmleczna

SKŁADNIKI









Gotowy hummus z fasoli polej oliwą, pozostałe dodatki są opcjonalne. Wykorzystaj to, co masz akurat pod ręką.







hummus z fasoli 5

Hummus z fasoli PRZEPIS

Gotowanie fasoli

  1. 180 gramow fasoli Jaś namocz w wodzie na kilka godzin, ale nie dłużej niż 12. Wody niech będzie 7 cm nad poziom fasoli.
  2. Po moczeniu wodę z moczenia fasoli wylej, fasolę przepłucz.
  3. Nie dodawaj soli.
  4. Zalej fasolę świeżą wodą, kilka centymetrów nad powierzchnię ziaren. Możesz dodać szczyptę sody oczyszczonej.
  5. Zawartość garnka zagotuj i gotuj 10 minut bez pokrywki, potem przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 60 – 90 minut, aż fasola stanie się miękka.
  6. Wody nie wylewaj, niech fasola wystygnie w sposób naturalny.
  7. Przed przygotowaniem hummusu fasolę odcedź.

Przygotowanie hummusu

Aby otrzymać idealnie gładki hummus z białej fasoli potrzebny będzie malakser lub blender.

  1. Do kielicha blendera włóż 400 g ugotowanej fasoli i 1 lub 2 ząbki czosnku – miksuj aż powstanie gładka, jednolita masa.
  2. Do fasoli dodaj:
    • 1 łyżeczkę mielonego lub tłuczonego kuminu,
    • 3 łyżki pasty sezamowej tahini,
    • 2 lub 3 łyżki soku z cytryny,
    • dużą szczyptę soli.
  3. Jeżeli pasta jest zbyt gęsta dodawaj po łyżce bardzo zimną wodę, aż do uzyskania pożądanej gęstości.
  4. Wyłącz malakser i dodaj ostrą paprykę w płatkach lub mieloną. Wymieszaj łyżką.
  5. Hummus z białej fasoli warto schłodzić przed podaniem.

Dip z tego przepisu będzie smakować równie dobrze bez względu na to, czy użyjesz fasoli gotowanej samodzielnie czy wykorzystasz gotową fasolę z puszki czy worka. Hummus z ugotowanej fasoli zrobisz po prostu szybciej.

Propozycja podania

Hummus z białej fasoli

Schłodzoną pastę z fasoli podawaj obficie polany oliwą. Możesz udekorować go pieprzem, mieloną papryką, liśćmi tymianku, płatkami lub plasterkami świeżego chilli oraz liśćmi kolendry.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp
hummus z białej fasoli przepis

Przepisy kulinarne

Hummus z fasoli z puszki

Polecam także inne fajne przepisy na apetyczne dania i przekąski:

Ten post ma 14 komentarzy

Dodaj komentarz