Guacamole, czyli pasta, dip lub jak kto woli salsa, którego bazą jest dojrzałe awokado. Przepis na guacamole opiera się na zaledwie kilku składnikach. Pasta z awokado jest doskonała jako dodatek do grzanek albo placków tortilla. Zapraszam na podróż do słonecznego Meksyku na guacamole – przepis jest krótki a wykonanie błyskawiczne. Zaczynajmy!
Co znajdziesz w przepisie:
Informacje
- Czas przygotowania: 15 minut
- Dieta: wegańska, wegetariańska, bezmleczna, bezglutenowa
SKŁADNIKI
Guacamole
Do dekoracji

Guacamole PRZEPIS
- Przekrój awokado na pół, usuń pestkę łyżką wyjmij miąższ awokado i od razu po włożeniu do miski polej sokiem z limetek, żeby nie ściemniało. Możesz też przekroić awokado na 4 części, wtedy łatwiej usuniesz pestkę i obierzesz owoc.
- Rozgnieć miąższ widelcem. Możesz zrobić ze smaczliwki gładką pastę albo zostawić różnej wielkości kawałki. Jeżeli chcesz całkowicie gładką masę możesz użyć blendera.
- Cebulę pokój w drobną kostkę, pomidora w kostkę ok. 1×1 cm. Oba te składniki dodaj do miąższu awokado.
- Opcjonalnie dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Dopraw solą.
- Opcjonalnie dodaj drobniutko posiekaną ostrą paprykę.
- Posyp liśćmi świeżej kolendry.



Jaki jest najlepszy przepis na guacamole?
Podstawowy przepis na guacamole to tylko kilka składników. Od jakości awokado i pozostałych składników będzie w dużej mierze będzie zależeć smak twojego sosu ze smaczliwki wdzięcznej.
Najlepszy przepis nie istnieje, bo najlepszy przepis na guacamole to kwestia smaku. Czasem dip ciekawie urozmaici ostra papryka a czasem dodatkowy ząbek czosnku. Zachęcam Cię do próbowania różnych kombinacji, żeby znaleźć swój ulubiony zestaw składników.
Z czym jeść guacamole?
Guacamole jest smacznym dipem i doskonale pasuje do różnego rodzaju pieczywa, świeżego, pełnoziarnistego, do bagietek, chrupiących tostów. Możesz wykorzystać je także do meksykańskiej tortilli, grilowanego mięsa lub ryb. To smaczny sos i patrząc na ilość kombinacji można śmiało napisać, że bardzo uniwersalny.
Jak zrobić dobre awokado?
Do przygotowania pasty z awokado wybierz świeże i dojrzałe awokado. Idealne będzie, gdy lekko poddaje się po naciśnięciu palcem. Jeżeli wybierzesz niedojrzałe awokado, twarde – salsa będzie niesmaczna. A przede wszystkim chodzi nam o delikatną, aksamitną strukturę smaczliwki wdzięcznej.
Co zrobić z niedojrzałym awokado?
Jeżeli kupisz niedojrzałe awokado odłóż je na kilka dni, żeby dojrzało. Istnieje sztuczka, która pozwala na szybsze dojrzewanie awokado, czyli włożenie go do papierowej torby razem z bananem i jabłkiem.
Co zrobić z gorzkim awokado?
Awokado, które kupujemy w sklepach nie dojrzewa bezpośrednio na drzewie, ale dopiero po zerwaniu. Niedojrzałe, twarde awokado jest gorzkie i nie nadaje się do jedzenia. Takie awokado potrzebuje kilku dni, aby dojrzeć. Nie wkładaj twardego awokado do lodówki, połóż na blacie. Za kilka dni będzie idealne do zrobienia np. guacamole.

Mój przepis na guacamole to prawdziwa perełka meksykańskiej kuchni, która z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Jeżeli szukasz innych ciekawych przepisów na potrawy, mam dla Ciebie kilka kulinarnych inspiracji. Poniżej znajdziesz linki do smakowitych przepisów na dania, które warto wypróbować. Na moim blogu znajdziesz przepis na rosół. Delikatny i wzmacniający bulion z kury lub kurczaka.
Kolejny wart polecenia przepis to zupa ogórkowa: orzeźwiający i lekki posiłek, idealny nie tylko na lato. Na wakacyjne dni polecam chłodnik z botwinki. Mój przepis na chłodnik z botwinki zachwyci Cię świeżością i zdrowymi, sezonowymi składnikami. Jeśli szukasz inspiracji na śniadanie, proponuję moją wersję tradycyjnej potrawy, jaką jest szakszuka. To pochodzące z kuchni bliskiego wschodu danie skradło serca smakoszy na całym świecie. Wypróbuj mój przepis na szakszukę i rozkoszuj się połączeniem pomidorów, jajek i przypraw, w tym cudownie aromatycznego kuminu.
Mam też dla Ciebie propozycję na coś słodkiego. Lekki, puszysty i uniwersalny biszkopt to doskonała baza dla wielu różnorodnych deserów i tortów. Ten przepis na biszkopt jest niezawodny i zawsze wychodzi . A dla miłośników cukierniczej klasyki, proponuje puszyste, wilgotne ciasto drożdżowe z kruszonką. Możesz także wykorzystać mój przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami, które smakuje wybornie zarówno z świeżymi, jak i mrożonymi owocami.
Pingback: Mizeria
Pingback: Pasta jajeczna ze szczypiorem
Pingback: Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami
Pingback: Bigos
Pingback: Pasta jajeczna z oliwkami
Pingback: Chłodnik z ogórków
Pingback: Racuchy drożdżowe
Pingback: Smalec z fasoli
Pingback: Rosół
Pingback: Racuchy z jabłkami
Pingback: Pasta jajeczna z rybą wędzoną