grzanki

Grzanki

Grzanki (chrupki) to świetny dodatek do zupy krem albo sałatki. Dzięki aromatycznym przyprawom można je chrupać zamiast chipsów. Żeby przygotować domowe chrupki potrzeba kilka składników: pieczywa, tłuszczu i przypraw. Zrobisz je wygodnie zarówno w piekarniku lub na patelni.

W tym przepisie podaję kilka wariantów na przygotowanie grzanek.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Dieta: wegańska, wegetariańska, bezmleczna (wykorzystaj olej lub oliwę), bezglutenowa (wykorzystaj pieczywo bezglutenowe)
  • Liczba porcji: na 4 porcje zupy lub sałatki

SKŁADNIKI

  • pieczywo może być czerstwe i może zawierać ziarenka – chleb, bułka, bagietka, bułka paryska, grahamka – 2 bułki lub 200 gramów chleba (1/3 dużego, tradycyjnego bochenka)
  • oliwa lub olej rafinowany lub masło – 4 łyżki
  • przyprawy – wybierz jeden zestaw przypraw podany poniżej lub wymyśl własną kompozycję:






















jak zrobić grzanki na patelni grzanki z chleba

Grzanki PRZEPIS

Grzaneczki do zupy lub sałatki możesz przygotować na patelni lub w piekarniku. Domowe chrupki to wspaniały sposób na uratowanie przesuszonego pieczywa.

Jeżeli chcesz zrobić je z serem:

  • z patelni – posyp je serem pod koniec smażenia
  • z piekarnika – posyp je serem po 6 minutach pieczenia, potem wymieszaj szczypcami, żeby równomiernie pokryć serem kawałki pieczywa.

Przygotowanie pieczywa

Domowe chrupki zrobisz ze świeżego i czerstwego pieczywa. Jeżeli chodzi o krojenie, to dużo łatwiej kroić pieczywo czerstwe.

Chleb lub bułkę pokrój na równe kromki, a następnie kromki pokrój w paski a paski w kostkę. Możesz skroić pieczywo na większe lub mniejsze kawałki. Do zupy lub sałatki będą pasować chrupki 2 x 2 cm a nawet 0,5 x 0,5 cm. To kwestia gustu, jakiej wielkości chrupki chcesz otrzymać.

Jak zrobić grzanki na patelni

  1. Patelnię rozgrzej na średnim ogniu, dodaj tłuszcz.
  2. Dodaj przyprawy a jeżeli chcesz dodać świeży czosnek to przeciśnij go przez praskę.
  1. Smaż chwilę, aż przyprawy zaczną pachnieć, ale się nie spalą.
  1. Dodaj pokrojone w kostkę pieczywo.
  2. Energicznie wymieszaj kostki pieczywa z przyprawionym olejem. Cały tłuszcz powinien być wchłonięty przez pieczywo.
  1. Zmniejsz ogień i susz pieczywo mieszając od czasu do czasu.
  2. Jeżeli chcesz dodać do grzanek ser posyp nimi kawałki pieczywa pod koniec smażenia.
  3. Chrupki będą gotowe, gdy będą chrupiące i rumiane.

Jak zrobić grzanki z piekarnika

  1. Włącz piekarnik: grzanie góra/ dół 180 oC lub program z termoobiegiem 170 oC.
  2. Do większej miski wsyp pokrojone kawałki pieczywa i przygotuj na patelni aromatyczny olej do nasączenia kostek chleba lub bułki.
  3. Na rozgrzaną na średnim ogniu patelnię dodaj tłuszcz i wybrany zestaw przypraw. Świeży czosnek przeciśnij przez praskę. Nie dodawaj sera, posypiesz nim kosteczki pieczywa po 6 minutach pieczenia.
  4. Smaż aż przyprawy zaczną pachnieć, ale nie dłużej, żeby ich nie spalić.
  5. Równomiernie oblej pieczywo olejem z patelni. Olej wlewaj cienką strużką, żeby każdy kawałek pieczywa był oblany aromatycznym olejem.
  6. Dokładnie wymieszaj kostki pieczywa, przesyp na blachę i piecz na środkowym poziomie około 8 – 10 minut lub dłużej. Czas pieczenia zależy od mocy twojego piekarnika. Sprawdzaj, żeby nie spalić grzanek.
  7. Gotowe chrupki będą rumiane i chrupiące.
grzanki
Grzanki paprykowo – czosnkowe z pieprzem i solą

Propozycja podania

Tak przygotowane grzanki są gotowe do podania. Możesz nimi posypać zupę krem albo dodać do sałatki. Jeżeli przygotujesz większe kostki śmiało mogą konkurować z chipsami.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp
jak zrobić grzanki do zupy

Przepisy kulinarne

Jak zrobić grzanki do zupy na patelni, grzanki z chleba, grzanki czosnkowe, grzanki z patelni

Jeśli zastanawiasz się nad tym jak zrobić chrupki do zupy to spróbuj którego z moich przepisów na aromatyczne chrupki chlebowe. W moim przepisie znajdzie informacje jak zrobić chrupki na patelni i w piekarniku. Możesz zrobić je z chleba albo czerstwej bułki. Chrupki sprawdzają się idealnie do zup kremów oraz do różnych sałatek. Możesz dowolnie zmieniać proporcje, np. całkowicie zrezygnować z soli. To jest ich największa przewaga nad chrupkami ze sklepu.

Zapraszam Cię do wypróbowania innych moich przepisów. Oto wypróbowane przepisy krok po kroku:

Ten post ma 37 komentarzy

  1. Marta

    Zrobilismy grzanki czosnkowe do zupy z pieczonej papryki a paprykowe do dyniowej. Świetny przepis. Smażenie przypraw rzeczywiście robi robotę.

  2. Asia

    Grzanki do zupy robimy tylko z Pani przepisu
    😎

  3. Iza

    Uwielbiam zupy krem a z grzankami smakują jeszcze lepiej! Najczęściej wykorzystuję starszy chleb i przygotowuję w piekarniku. Dziś jednak trochę mi się spieszyło, więc wyciągnęłam po prostu toster i raz, dwa przygotowałam tosty, potem je pokroiłam 😀

    1. Róża

      Grzanki z testera! To jest świetny pomysł 🙂

Dodaj komentarz