Grzanki (chrupki) to świetny dodatek do zupy krem albo sałatki. Dzięki aromatycznym przyprawom można je chrupać zamiast chipsów. Żeby przygotować domowe chrupki potrzeba kilka składników: pieczywa, tłuszczu i przypraw. Zrobisz je wygodnie zarówno w piekarniku lub na patelni.
W tym przepisie podaję kilka wariantów na przygotowanie grzanek.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: 20 minut
- Dieta: wegańska, wegetariańska, bezmleczna (wykorzystaj olej lub oliwę), bezglutenowa (wykorzystaj pieczywo bezglutenowe)
- Liczba porcji: na 4 porcje zupy lub sałatki
SKŁADNIKI
- pieczywo może być czerstwe i może zawierać ziarenka – chleb, bułka, bagietka, bułka paryska, grahamka – 2 bułki lub 200 gramów chleba (1/3 dużego, tradycyjnego bochenka)
- oliwa lub olej rafinowany lub masło – 4 łyżki
- przyprawy – wybierz jeden zestaw przypraw podany poniżej lub wymyśl własną kompozycję:
Grzanki paprykowe
Grzanki paprykowo – czosnkowe
Grzanki czosnkowe
Grzanki koperkowe
Grzanki ziołowe
Grzanki tymiankowo – paprykowe
Grzanki serowo – czosnkowe
Grzanki PRZEPIS
Grzaneczki do zupy lub sałatki możesz przygotować na patelni lub w piekarniku. Domowe chrupki to wspaniały sposób na uratowanie przesuszonego pieczywa.
Jeżeli chcesz zrobić je z serem:
- z patelni – posyp je serem pod koniec smażenia
- z piekarnika – posyp je serem po 6 minutach pieczenia, potem wymieszaj szczypcami, żeby równomiernie pokryć serem kawałki pieczywa.
Przygotowanie pieczywa
Domowe chrupki zrobisz ze świeżego i czerstwego pieczywa. Jeżeli chodzi o krojenie, to dużo łatwiej kroić pieczywo czerstwe.
Chleb lub bułkę pokrój na równe kromki, a następnie kromki pokrój w paski a paski w kostkę. Możesz skroić pieczywo na większe lub mniejsze kawałki. Do zupy lub sałatki będą pasować chrupki 2 x 2 cm a nawet 0,5 x 0,5 cm. To kwestia gustu, jakiej wielkości chrupki chcesz otrzymać.
Jak zrobić grzanki na patelni
- Patelnię rozgrzej na średnim ogniu, dodaj tłuszcz.
- Dodaj przyprawy a jeżeli chcesz dodać świeży czosnek to przeciśnij go przez praskę.
- Smaż chwilę, aż przyprawy zaczną pachnieć, ale się nie spalą.
- Dodaj pokrojone w kostkę pieczywo.
- Energicznie wymieszaj kostki pieczywa z przyprawionym olejem. Cały tłuszcz powinien być wchłonięty przez pieczywo.
- Zmniejsz ogień i susz pieczywo mieszając od czasu do czasu.
- Jeżeli chcesz dodać do grzanek ser posyp nimi kawałki pieczywa pod koniec smażenia.
- Chrupki będą gotowe, gdy będą chrupiące i rumiane.
Jak zrobić grzanki z piekarnika
- Włącz piekarnik: grzanie góra/ dół 180 oC lub program z termoobiegiem 170 oC.
- Do większej miski wsyp pokrojone kawałki pieczywa i przygotuj na patelni aromatyczny olej do nasączenia kostek chleba lub bułki.
- Na rozgrzaną na średnim ogniu patelnię dodaj tłuszcz i wybrany zestaw przypraw. Świeży czosnek przeciśnij przez praskę. Nie dodawaj sera, posypiesz nim kosteczki pieczywa po 6 minutach pieczenia.
- Smaż aż przyprawy zaczną pachnieć, ale nie dłużej, żeby ich nie spalić.
- Równomiernie oblej pieczywo olejem z patelni. Olej wlewaj cienką strużką, żeby każdy kawałek pieczywa był oblany aromatycznym olejem.
- Dokładnie wymieszaj kostki pieczywa, przesyp na blachę i piecz na środkowym poziomie około 8 – 10 minut lub dłużej. Czas pieczenia zależy od mocy twojego piekarnika. Sprawdzaj, żeby nie spalić grzanek.
- Gotowe chrupki będą rumiane i chrupiące.
Propozycja podania
Tak przygotowane grzanki są gotowe do podania. Możesz nimi posypać zupę krem albo dodać do sałatki. Jeżeli przygotujesz większe kostki śmiało mogą konkurować z chipsami.
Przepisy kulinarne
Jak zrobić grzanki do zupy na patelni, grzanki z chleba, grzanki czosnkowe, grzanki z patelni
Jeśli zastanawiasz się nad tym jak zrobić chrupki do zupy to spróbuj którego z moich przepisów na aromatyczne chrupki chlebowe. W moim przepisie znajdzie informacje jak zrobić chrupki na patelni i w piekarniku. Możesz zrobić je z chleba albo czerstwej bułki. Chrupki sprawdzają się idealnie do zup kremów oraz do różnych sałatek. Możesz dowolnie zmieniać proporcje, np. całkowicie zrezygnować z soli. To jest ich największa przewaga nad chrupkami ze sklepu.
Zapraszam Cię do wypróbowania innych moich przepisów. Oto wypróbowane przepisy krok po kroku:
- zupa jarzynowa z cukinią
- chili con carne
- zupa krem z cukinii
- naleśniki szpinakowe
- zupa pomidorowa z pomidorów
- tiramisu
- dukkah
- sałatka z arbuzem
- zupa tajska
- hummus
- pierogi z mięsa z rosołu
- szakszuka
- ciasto francuskie z jabłkami
- kotlety mielone
- racuchy drożdżowe
- leczo
- pancake
- bigos
- placki z cukinii
- tzatziki
- naleśniki
- kurczak z piekarnika
Pingback: Zupa krem z białych warzyw
Pingback: Zupa krem z cukinii
Pingback: Zupa pomidorowa z pomidorów
Pingback: Gofry wg Michaela Roux
Pingback: Pesto
Pingback: Ajapsandali
Pingback: Wątróbka drobiowa z cebulą
Pingback: Przyprawa gyros
Pingback: Twarożek z koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim - Przepisy kulinarne | RóżaGotuje.pl
Pingback: Spanakopita
Pingback: Pesto z rukoli
Pingback: Zupa cebulowa na białym winie
Pingback: Gofry wg Michaela Roux
Pingback: Zupa ogórkowa na żeberkach
Pingback: Zupa krem z groszku
Pingback: Zupa porowa
Pingback: Krokiety z kapustą i grzybami
Pingback: Krupnik
Pingback: Brukselka
Pingback: Wątróbka z jabłkami
Pingback: Syrop z cebuli
Pingback: Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Pingback: Zupa krem z dyni piżmowej
Pingback: Zupa cukiniowa 5 sprytnych kun
Pingback: Knedle ze śliwkami
Pingback: Zupa krem z pieczonej papryki
Pingback: Pierogi z wiśniami
Zrobilismy grzanki czosnkowe do zupy z pieczonej papryki a paprykowe do dyniowej. Świetny przepis. Smażenie przypraw rzeczywiście robi robotę.
👍👍👍
Grzanki do zupy robimy tylko z Pani przepisu
😎
Bardzo mi miło, dziękuję 🧡
Uwielbiam zupy krem a z grzankami smakują jeszcze lepiej! Najczęściej wykorzystuję starszy chleb i przygotowuję w piekarniku. Dziś jednak trochę mi się spieszyło, więc wyciągnęłam po prostu toster i raz, dwa przygotowałam tosty, potem je pokroiłam 😀
Grzanki z testera! To jest świetny pomysł 🙂
Pingback: Hummus z pietruszką
Pingback: Adana kebab
Pingback: Makaron z pesto
Pingback: Zupa krem z pieczarek