grillowany ananas

Grillowany ananas z sosem karmelowym

Grillowany ananas z sosem karmelowym to ten rodzaj deseru, który zrobisz w kilka minut. Największym wyzwaniem jest sos karmelowy. Grillowany ananas jest łagodniejszy w smaku niż świeży i nie szczypie w język.

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania: do 30 minut
  • Liczba porcji: 4
  • Dieta: wegetariańska, bezglutenowa, wegańska (przygotuj sos karmelowym z mleka kokosowego)

Składniki

Przy zakupie ananasa zwróć szczególną uwagę na dojrzałość owocu. Pociągnij liść ze środka rozety. Gdy wyciągniesz liść bez oporu owoc jest dojrzały i słodki. Sprawdź czy spód ananasa nie jest porażony pleśnią.

Grillowany ananas



Sos karmelowy

Sos karmelowy możesz zrobić bez dodatków, z solą lub wanilią. Mój sos karmelowy do słodkiego, grillowanego ananasa to pikantny sos karmelowy ze szczypta chili. Zrób sos, jaki lubisz najbardziej.





Grillowany ananas PRZEPIS

Ananasa umyj, odetnij rozetę liści. Nie obieraj owocu. Postaw ananasa pionowo na blacie i podziel go na 8 części

Skórę odetnij od każdego kawałka, ale nie do końca. Niech skora trzyma się miąższu na długości ok. 3 cm.

  1. Rozgrzej patelnię grillową.
  2. Grilluj kawałki ananasa po 3 – 4 minuty z każdej strony aż powstanie na nich wyraźny wzorek od grillowej patelni.
  3. Jeszcze gorące kawałki ananasa posyp brązowym lub białym cukrem.

Sos karmelowym

  • 200 g cukru wsyp do patelni lub garnka z grubym dnem. Rozsyp go równomiernie po całym dnie.
  • Na średnim ogniu roztop cukier. Nie mieszaj. Możesz jedynie potrząsać garnkiem, żeby cukier równomiernie rozkładał się na dnie.
  • Karmelizuj cukier do złoto – brązowego koloru, około 10 – 15 minut.
  • Do skarmelizowanego cukru dodaj 80 gramów masła i rozmieszaj rózgą kuchenną.
  • Zdejmij garnek z ognia i energicznie mieszając wlewać cienkim strumieniem śmietankę, łącznie ok. 120 ml. Mieszaj do momentu otrzymania gęstego sosu.
  • Na koniec dodaj opcjonalnie szczyptę soli, kilka kropli ekstraktu waniliowego lub szczyptę chili.
  • Sos przelej do słoika i polej ananasa. Pozostały możesz przechowywać w lodówce przez dłuższy czas. Sos w lodówce zgęstnieje, żeby odzyskał płynną konsystencję ogrzej go w ciepłej kąpieli wodnej (wstaw słoik do miski z gorącą wodą).

Propozycja podania

Grillowany ananas jest łagodniejszy w smaku niż świeży. Jest smaczny na ciepło polany ciepłym sosem karmelowym, dobrze smakuje także na zimno.

Spodobał Ci się mój przepis?

postaw kawe wp

Przepisy kulinarne

Grillowany ananas z sosem karmelowym to taki deser bez nadęcia. Robi się szybko, zjada jeszcze szybciej. Jeżeli lubisz proste desery polecam Ci przepis na biszkopt, biszkopt czekoladowy oraz ciasto francuskie z jabłkami.

Dodaj komentarz