Gofry piekę z trzech ulubionych przepisów. Ten przepis na gofry wg Michaela Roux jest właśnie jednym z nich. Nie ma w nich proszku do pieczenia. Nie są zbyt słodkie i obłędnie chrupią. Po drobnych modyfikacjach są świetne także w wersji bezmlecznej. Razem z tiramisu dzielnie walczą o tytuł mojego ulubionego śniadania.
Co znajdziesz w przepisie:
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania ciasta: 10 minut
- Czas pieczenia: 20 minut
- Liczba porcji: kilkanaście gofrów, zależy od wielkości gofrownicy
- Dieta: wegetariańska, bezmleczna (zamień masło na tłuszcz bezmleczny lub olej rzepakowy oraz mleko na napój roślinny)
SKŁADNIKI
Gofry wg Michaela Roux
Do dekoracji
Gofry są pyszne z dodatkami lub bez. Wybierz to, co lubisz najbardziej:
Gofry wg Michaela Roux PRZEPIS
Jak przygotować idealne gofry?
Przed przystąpieniem do zrobienia ciasta przeczytaj kilka wskazówek dotyczących wykonywania tego deseru:
- Ciasto robi się bardzo szybko, włącz gofrownicę na początku szykowania ciasta. Idealna będzie gofrownica o dużej mocy, np. 1000 W, ale w takiej o mocy 700 W też wyjdą chrupiące i smaczne.
- Ja nie natłuszczam płytek gofrownicy przez smażeniem. W cieście jest tak dużo tłuszczu, że moje wafle się nie przyklejają.
- Ciasto wlej do rozgrzanej gofrownicy – cierpliwie czekaj na zapalenie lampki kontrolującej temperaturę. Ciasto wlane do chłodnej gofrownicy przyklei się do niej na pewno.
- Podczas pieczenia nie otwieraj gofrownicy, żeby sprawdzić jak idzie pieczenie. Otwierając gofrownice studzisz płytki i wafle mogą się nie udać.
- Jeżeli chodzi o ilość ciasta – każdy model gofrownicy jest inny, więc musisz samodzielnie dobrać odpowiednią ilość ciasta na jedno smażenie.
- Gofry piecz od razu po przygotowaniu ciasta, z czasem pęcherzyki powietrza zamknięte w pianie z białek ulecą a ciasto oklapnie. Wafle ze zleżałego ciasta nie będą już tak chrupiące i puszyste.
- Deser po usmażeniu kładź na kratce, dzięki temu zachowają swoją kruchość i nie zmiękną. Gorące wafle położone na talerzu zapocą się od pary i będą miękkie.
- Dodatki kładź na gofra dopiero przed zjedzeniem. Bita śmietana, dżem, konfitury sprawią, że deser szybko zmięknie. Cukrem pudrem posyp je także dopiero przed zjedzeniem, żeby cukier nie wsiąkł w ciasto.
- Wafle z gofrownicy wyciągam podważając je patykiem do szaszłyków.
Ciasto na gofry
- Rozpuść masło w garnku lub na patelni – odstaw do przestudzenia.
- W misce przy pomocy rózgi kuchennej albo ręcznego blendera połącz składniki:
- mleko
- cukier
- żółtka
- sól
- chłodne, roztopione masło
- i opcjonalnie aromat: kilka kropli esencji z wanilii, skórkę z cytryny lub aromat pomarańczowy
- Wymieszaj, żeby otrzymać jednolite ciasto.
- Dodaj mąkę pszenną i bardzo starannie wymieszaj, żeby nie było grudek.
- Ubij sztywną pianę z białek. Nie ubijaj białek zbyt długo, żeby piany nie przebić.
- Delikatnie wymieszaj ciasto z pianą z białek jaj.
- Smaż gofry w rozgrzanej gofrownicy.
- Studź na kratce, żeby pozostały chrupiące.
Propozycja podania
Deser smakuje z każdym z dodatków. Możesz podać je bez dodatków lub z bitą śmietaną, owocami, frużeliną, dżemem albo konfiturami.
Przepisy kulinarne
Chrupiące gofry przepis na gofry chrupiące, przepis na gofry domowe
Jeśli lubisz pyszne wypieki, to koniecznie spróbuj gofrów! To przekąska, która zawsze cieszy się dużą popularnością. Nasz przepis na gofry domowe (gofry przepis) jest prosty i pozwoli Ci przygotować domowe, chrupiące gofry, które z pewnością zachwycą Twoje podniebienie. Zanurz się w świecie aromatycznych gofrów i odkryj, jak łatwo można je przygotować w domowym zaciszu. Wafle to doskonały pomysł na szybkie i smaczne śniadanie lub deser dla całej rodziny. Wypróbuj nasz przepis na gofry chrupiące i poczuj prawdziwy smak domowych wypieków
Zapraszam Cię do wypróbowania innych moich przepisów. Oto wypróbowane przepisy krok po kroku:
- zupa krem z białych warzyw
- grzanki
- zupa jarzynowa z cukinią
- chili con carne
- zupa krem z cukinii
- naleśniki szpinakowe
- zupa pomidorowa z pomidorów
- tiramisu
- sałatka z arbuzem
- zupa tajska
- hummus
- pierogi z mięsa z rosołu
- szakszuka
- ciasto francuskie z jabłkami
- kotlety mielone
- racuchy drożdżowe
- leczo
- pancake
- bigos
- placki z cukinii
- tzatziki
- kurczak z piekarnika
Pingback: Pesto
Pingback: Zupa krem z pieczonej papryki
Pingback: Ajapsandali
Pingback: Wątróbka drobiowa z cebulą
Pingback: Pierogi z wiśniami
Pingback: Przyprawa gyros
Pingback: Brukselka
Pingback: Zupa cebulowa na białym winie
Pingback: Prosty tort z kremem kokosowym
Pingback: Keks
Pingback: Chrupiące gofry
Pingback: Gofry