Chłodnik pomidorowy

Gazpacho

Gazpacho (gaspaccho) to orzeźwiający chłodnik pomidorowy rodem ze słonecznej Hiszpanii. Wszystkie składniki kupimy w polskich sklepach i na każdym targu. Przygotowanie zupy jest łatwe i na prawdę szybkie. Posiłek w sam raz na upalne lato.

Podstawowe informacje

  • Przygotowanie składników: 15 minut
  • Chłodzenie: od 30 minut do kilku godzin
  • Liczba porcji: 4
  • Dieta: wegetariańska, wegańska, bezglutenowa (gdy dodasz chleb bezglutenowy), bezmleczna

Składniki

  • ogórek długi (szklarniowy) – 1 szt.
  • czerwona papryka – 1 szt.
  • zielona papryka – 1 szt.
  • pomidory świeże – 1 kg
  • czosnek – 2 ząbki
  • szczypior z cebulką – 2 szt.
  • czerstwy chleb (pszenny biały lub bezglutenowy) – 2 kromki, ok. 75 g.
  • ocet winny biały lub jabłkowy – 2 łyżki
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • sól
  • pieprz

Do podania:

  • kromki bagietki
  • oliwa (olej oliwkowy)
  • pokrojone w drobną kostkę: papryka, ogórek, szczypior
Chłodnik pomidorowy

Gazpacho przepis

  1. Przygotuj miskę, która zmieści się w lodówce.
  2. Ogórek obierz i pokrój w plastry – wrzuć do miski.
  3. Z papryk usuń nasiona, pokrój na kawałki – wrzuć do miski.
  4. Z pomidorów usuń szypułki, pokrój na kawałki – wrzuć do miski. Możesz też usunąć całe gniazda nasienne z pestkami. Ja pomijam ten krok.
  5. Czosnek i szczypior z cebulą pokrój na kawałki – wrzuć do miski.
  6. Chleb pokój w kostkę – dodaj do miski.
  7. Dodaj sól i pieprz, ocet i 4 łyżki oliwy.
  8. Mieszaj i ugniataj warzywa dłońmi tak, żeby puściły sok.
  9. Miskę przykryj pokrywką, talerzykiem lub folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.

Tak przygotowana mieszkanka warzyw i chleba będzie gotowa do miksowania już po ok. 30 minutach. Może także czekać w lodówce przez całą noc.

  1. Przełóż składniki do blendera i miksuj aż zupa stanie się jedwabiście gładka. Jeżeli zupa jest za mało płynna dodaj łyżkę lub dwie oliwy.
  2. Jeżeli smak jest mało wyraźny dodaj soli, pieprzu i ewentualnie łyżkę octu.
  3. Taką zupę możesz podawać lub odłożyć do lodówki.

Propozycja podania

Tak przygotowany chłodnik pomidorowy możesz podać w talerzu lub szklance. Do zupy możesz przygotować grzanki z chleba: posmaruj kromki oliwą i podpiec na suszej patelni. Chrupiące tosty posyp solą i pieprzem.

Zupę możesz udekorować drobno posiekanym szczypiorem, ogórkiem i papryką, świeżymi liśćmi bazylii. Na koniec zupę z pomidorów skrop oliwą.

Spodobał Ci się mój przepis? Postaw mi kawę 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to

inspiracja: przepis na chłodnik z pomidorów wg. przepisu Gordona Ramsey’a.

Gazpacho

Przepisy kulinarne

Chłodnik pomidorowy

Zupa z pomidorów to wspaniale orzeźwiające danie na upalne dni. W moich przepisach znajdziesz jeszcze kilka smacznych propozycji na szybki letni obiad: chłodnik z botwinki i chłodnik z ogórków.

Polecam Ci także inne potrawy, które łatwo przygotujesz z przepisami krok po kroku: szakszuka, a na śniadanie: pasta jajeczna, pancake, racuchy z jabłkami czy naleśniki.

Hiszpańska zupa z pomidorów na zimno, znany również jako gazpacho, to wyjątkowe danie o bogatej historii i niepowtarzalnym smaku. Ten orzeźwiający zimna zupa pochodzi z Hiszpanii, gdzie stał się nie tylko popularnym przepisem kulinarnej tradycji, ale także symbolem śródziemnomorskiego stylu życia.

Zachwycająca kolorami, zupa to prawdziwe dzieło sztuki dla podniebienia i oczu. Jego bazą są soczyste pomidory, którym towarzyszą ogórki, papryka, cebula i czosnek. Delikatnie podkreślone oliwą z oliwek, octem winnym i ziołami, każdy kęs przynosi niebiańską harmonię smaków.

Gazpacho to nie tylko danie pełne smaku, ale także bogactwo wartości odżywczych. Zawiera mnóstwo witamin, minerałów i antyoksydantów, które korzystnie wpływają na zdrowie i dobre samopoczucie. Historia gazpacho sięga daleko wstecz i ma swoje korzenie w kuchni hiszpańskiej. Początkowo był to prosty posiłek jedzony przez biednych rolników i pasterzy. Pierwotnie gazpacho składało się z chleba, oliwy, wody i czosnku, które były miksowane razem. Później dodano do niego pomidory, ogórki i paprykę, aby nadać mu bogatszy smak i konsystencję.

W ciągu czasu przepis na gazpacho ewoluował, a różne regiony Hiszpanii rozwijały swoje wersje tej potrawy, dopasowując ją do lokalnych składników i preferencji smakowych. Obecnie istnieje wiele wariantów gazpacho, zależnie od regionu, w którym jest gotowany, oraz sezonu, w którym jest podawany.

RóżaGotuje.pl na FB: klik

Ten post ma 20 komentarzy

Dodaj komentarz